Fit blijven tijdens de feestdagen: Rapha Festive 500

door Aniek

Fit blijven tijdens de feestdagen: Rapha Festive 500

Verkleumd zit ik op mijn fiets. Het strooizout knispert onder mijn banden en ik ben stevig ingepakt tegen de kou. Terwijl iedereen warm binnen zit maak ik mijn eenzame kilometers op mijn racefiets. Waarom? Ik ga de uitdaging aan om op de acht dagen tussen kerstavond en nieuwjaar 500 kilometer te fietsen: de #Festive500. Vorig jaar beviel het me goed, nu waag ik weer een poging.

Rapha Festive 500

Al sinds 2010 organiseert Rapha de Festive 500. Het idee is simpel. Tussen kerstavond en nieuwjaar fiets je minimaal 500 kilometer en upload je de gps-bestanden van je ritten naar Strava. Het idee is geïnspireerd op Graeme Raeburn, een medewerker van Rapha die tussen kerst en oudejaarsavond maar liefst 1000 km reed om van de verplichte familiebezoeken een pittig avontuur te maken. Sindsdien zijn er steeds meer fietsers zo gek om deze uitdaging aan te gaan.

Geef ze ook eens ongelijk. Je kan de hele dag binnen zitten en je vol eten aan het kerstdiner, filerijden in de auto of van hot naar her rennen. Of je stapt op de fiets, maakt een lange duurrit door een winterlandschap wanneer de fietspaden heerlijk leeg zijn. Ergens halverwege stop je bij een café om op te warmen bij een kop koffie.

Wielrenners van over de hele wereld nemen deel aan Rapha’s Festive 500, aangezien het de ideale manier is om het jaar gezond af te sluiten. En je kan je tijdens de feestdagen ook nog eens zonder schuldgevoel volproppen met eten. Je fietst de calorieën er de volgende dag toch wel weer af. Terwijl de halve wereld aan het kerstontbijt zit, zit jij weer op je fiets.

Het gaat bij deze challenge niet om de snelheid, maar om de kilometers zo mooi en bijzonder mogelijk vast te leggen. Dus deelt iedereen zijn of haar fietstochten op Instagram of YouTube. Soms zijn deze best bijzonder. Ook al klinkt 500 kilometer goed haalbaar, het is toch een flinke afstand. En dus zijn er mensen die er meteen een fietsavontuur van maken. Omdat er zo’n lange afstanden gefietst moeten worden, zijn de mogelijkheden om nieuwe terreinen te verkennen oneindig. Zo waren er al fietsers die de trein naar Parijs namen en non-stop terug naar Nederland fietsten om zo de 500 kilometer in één rit af te leggen, anderen fietsten in 8 dagen naar Barcelona.

#Festive500 2017

Vorig jaar is het me gelukt en legde ik rondom Utrecht ruim 500 kilometer af op mijn racefiets. Dit jaar waag ik weer een poging. Ik moet natuurlijk ook nog mijn jaarlijkse fietsdoel halen. (waarbij ik nu op ruim 10.000 van de 12.000 kilometer sta die ik dit jaar wil fietsen). Ik kan mijn standaard fietsrondjes maken, maar misschien heb je nog wel een mooi idee om er een memorabele fietsroute van te maken!

Vanaf 6 december kan je op Strava aanmelden voor de Festive 500 en via Rapha op rapha.cc/festive500. Haal je de 500 kilometer, dan kan je aan het einde van die week weer je Rapha Festive 500 badge aanvragen.

Een eerste tip van mij: vanuit het Rapha Clubhouse Amsterdam worden er vaak mooie tochten georganiseerd. Een rit waarbij je jouw ‘Over the top Christmas Sweater’ draagt en een ‘Gravel Heaven’ rit van 120 kilometer over mooie onverharde wegen. Voor avonturiers is er de ‘#Festive500 / Droppings Ride’. Je wordt ergens op 100 kilometer van Amsterdam gedropt met je fiets en moet zonder telefoon of gps je weg terug naar Amsterdam vinden.  Wie fietst er mee?

Ook leuk om te lezen!

15 comments

Carolien december 1, 2017 - 3:13 pm

Een heerlijke manier om gezond te zijn tijdens de vele leermomenten! Het is verleidelijk maar ik ons 500 km nogal veel én ik moet mijn wandelchallenge nog afmaken. Ik ga de kilo’s er dus proberen af te lopen!

Reageren
Jenny december 1, 2017 - 4:15 pm

Wat een grappig concept!

Ik zit zelf in Israël en zal totaal niet fietsen, maar ik ga zeker een stuk wandelen en dat mooi vastleggen.

Reageren
Aniek Rooderkerken december 1, 2017 - 5:30 pm

Je kan altijd fietsen in Tel Aviv, heb ik ook een leuke blog over 😉

Reageren
Gabrielle december 1, 2017 - 10:15 pm

Jeetje wat een stoere uitdaging Aniek. Ik ben altijd heerlijk lui tussen kerst en oud&nieuw tijdens de wel verdiende vakantie?

Reageren
Elisa december 2, 2017 - 1:07 am

Wat een tof concept en wat een uitdaging! Ik fiets eigenlijk zelden (scheelt ook dat ik geen fiets heb…), ben meer van het wandelen. Op reis daarentegen vind ik het wel altijd tof om te fietsen 🙂

Reageren
Marcel december 2, 2017 - 9:43 am

Je gaat wederom een pittige uitdaging aan! Ik fiets in Nederland eigenlijk nooit, heb geen fiets. Op reis daarentegen huren we wel altijd fietsen. Zo fietsten we kilometers door Soweto, Miami, San Francisco en Lissabon. Erg leuke manier om meer te zien van een bestemming.

Reageren
Marcella december 2, 2017 - 1:14 pm

Leuk initiatief! Ik snap dat wel, de familieverplichtingen wat uitdagender maken met zo’n fietstour. Slim bedacht. Maar 500 kilometer vind ik wel veeeeel. Ik stap lekker af en toe op mijn tacx, dat bevalt me prima!

Reageren
Martin december 2, 2017 - 1:30 pm

Leuk! Succes alvast!! Heel grappig dat het doel ook is om de 500 km zo mooi mogelijk vast te leggen! Ik zie het mezelf niet doen, zeker niet tijdens de feestdagen, maar een lekkere wandeling als compensatie voor het lekkere eten is zeker wel verstandig!

Reageren
anto december 5, 2017 - 5:29 pm

Wat een leuk idee zeg! Ik ben ook niet zo van het volproppen en binnen zitten zoals het gros van de Nederlanders doet. Dit jaar sowieso geen kerstdiner voor mij maar een maaltijd in het vliegtuig op weg naar Nieuw-Zeeland. Succes met je kilometers voor deze laatste maand nog even!

Reageren
Diana december 10, 2017 - 11:01 pm

Wat een super gaaf concept. Heb ooit 600 km in 6 dagen gefietst in Zambia met veel bergen. Dit zou echt voor 2018 een toffe uitdaging zijn. Momenteel heb ik even rug ivm rugklachten. Maar jeetje 10.000 km dit jaar al, petje af! Ik ga je ook even op Strava volgen. Leuk en alvast veel plezier!

Reageren
Sanne december 11, 2017 - 11:28 am

Wauw, 10.000 kilometer al, klasse! Er zit een leuk idee achter deze tocht, 5x 100 kilometer. Dat word een leuke en pittige uitdaging. Nu maar hopen dat de sneeuw geen roet in het eten gooit.

Reageren
Kelly december 12, 2017 - 9:10 pm

Wat een leuk concept zeg. Ik vier kerst heel traditioneel…eten en familie 😉 In Nederland fiets ik eigenlijk alleen af en toe naar mijn werk dus diep respect dat jij 12.000 km aflegt per jaar.

Reageren
Felice december 13, 2017 - 9:06 pm

Wat een ontzettend leuk idee. Als ik eerlijk ben: ik vind het concept heel erg leuk, ik ben voor de uitvoering gewoon veel te onsportief…Daarom al mijn respect dat jij dat doet!!

Reageren
Judith december 16, 2017 - 9:04 am

Wat een leuk idee! Die droppings ride lijkt me wel wat. Helaas moet ik die dagen gewoon werken dus gaat het me nooit lukken om 500 km te fietsen. Mag 50 ook? Dan ga ik er ook nog een flink stuk bij wandelen.

Reageren
Ingrid januari 6, 2018 - 10:58 am

Wauw wat goed gedaan En wat een uitdaging 500 km. Topper! Ik zou t niet kunnen

Reageren

Laat een bericht achter