Explore, discover, capture: het boek Reisfotografie van Laura Vink

door Aniek

Explore, discover, capture: het boek Reisfotografie van Laura Vink

Op reis neem ik altijd een (spiegelreflex)camera mee, om de mooiste reismomenten vast te leggen op foto. Het resultaat is alleen niet altijd zoals ik zou willen. Sommige foto’s zijn verrassend mooi, anderen zijn onscherp, verkeerd belicht of doen het gefotografeerde landschap of de stad gewoon geen eer aan. De afgelopen weken heb ik mij hierom flink ingelezen in het boek Reisfotografie van Laura Vink, zodat ik tijdens mijn volgende reizen écht mooie foto’s kan maken.

Explore, discover, capture

Wie komt er niet terug van een reis met honderden foto’s, op je camera of smartphone? Reisfotografie is populairder dan ooit. Maar het maken van echt goede reisfoto’s is moeilijker dan je denkt. Hoe mooi de bestemming ook is, als je de basisbeginselen van fotografie niet kent en niet weet hoe je de camera moet instellen, worden de foto’s niet zo mooi als het paradijselijke landschap waar je middenin staat.

Reisfotografie van Laura Vink
Reisfotografie van Laura Vink

Hierom wil ik al langer meer weten over fotografie en hoe ik mijn camera goed kan instellen bij verschillende lichtinvallen. Maar een echt fijne cursus of een naslagwerk had ik nog niet gevonden. Veel boeken en cursussen zijn erg theoretisch en niet specifiek gericht op reisfotografie. Reisboeken zijn  gevuld met prachtig en jaloersmakende foto’s. Maar beter fotograferen leer ik er niet van.

Reisfotografie van Laura Vink is de perfecte combinatie. Het boek reisfotografie staat bomvol nuttige informatie, verdeeld over 12 hoofdstukken. Hierin leer je thematisch hoe je landschappen fotografeert, steden of mensen. Maar weet je ook hoe je op reis de camera beschermt of fotografeert vanuit de auto?

Boek reisfotografie van Laura Vink
Boek reisfotografie van Laura Vink

Laura: “Inmiddels heb ik meer dan 30 landen bezocht. Van West-Europa tot aan de andere kant van de wereld, overal ging mijn camera mee naar toe. Stukje bij beetje heb ik zo de geheimen ontrafeld en gouden regels van de reisfotografie ontdekt. Ik leerde bijvoorbeeld dat er voor een mooie reisfoto veel meer komt kijken dan met een goede camera naar een fotogenieke bestemming gaan! Soms speelt geluk een rol, maar vaak zijn het vooral jouw acties als fotograaf die het eindresultaat beïnvloeden.”

Mooie foto’s maken op reis

Laura heeft een fijne en heldere schrijfstijl, waardoor het boek makkelijk leest. Laura legt je overal uit hoe de foto’s zijn gemaakt, welke instellingen zijn gebruikt en hoe jij ook een dergelijke foto kan maken. Naast tekst staan er vooral ook heel veel foto’s in het boek die letterlijk overal ter wereld gemaakt zijn. In 25 landen op 5 continenten, van Auckland tot Amman en van Tanzania tot Toscane.

Hierom is het boek een must-have voor elke reiziger die zijn of haar reiservaring graag vastlegt op foto. Er staat zoveel informatie in over uitrusting, sluitertijd, diafragma en compositie. Het is een uitgebreid en compleet naslagwerk voor wie meer wil weten over reisfotografie. Ideaal is de hoofstukindeling. Zo kan je voor je stedentrip nog snel kijken hoe je het beste gebouwen fotografeert, of kijk je na welke apparatuur je mee moet nemen en wat je thuis laat. En hoe fotografeer je het karakter van een stad?

Boek reisfotografie van Laura Vink
Boek reisfotografie van Laura Vink

Het boek is duidelijk geschreven met een grenzeloze passie voor reizen en fotografie, die van de pagina’s af spat. De persoonlijke uitleg bij alle foto’s maakt dat je het boek steeds weer oppakt om meer te lezen. Het reisfotografie boek is prachtig vormgegeven, een lust voor het oog. Je kan er uren in bladeren en je maakt gegarandeerd mental notes en doet ideeën op voor reisfoto’s. Maar je loopt ook het risico dat je bucketlist bij het zien van alle prachtige reisfoto’s ineens een stuk langer wordt….

Over Laura Vink

Laura is fotograaf, reiziger en eigenaar van Vink Academy. Laura’s liefde voor fotografie is begonnen door haar liefde voor reizen. “Gefrustreerd dat mijn foto’s niet het gevoel overbrachten wat ik wilde, ben ik mij gaan verdiepen in de fotografie.” vertelt Laura. Zij heeft zichzelf leren fotograferen, door te blijven oefenen en met een kritische blik naar haar eigen werk te kijken.

Onder het motto ‘Iedereen kan mooie foto’s maken’ wil Laura met het boek Reisfotografie, maar ook via haar website en cursussen, laten zien dat er een fotograaf in iedereen schuilt. Naast het boek dat Laura heeft uitgegeven, vind je op haar website bijvoorbeeld ook de Online fotografie cursus “Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen“.

Laura Vink
Laura Vink

Boek Reisfotografie

Laura heeft het boek in eigen beheer uitgegeven en je kan deze bestellen via Vink Academy. Het prachtige hardcover boek kost € 59,00. Hiervoor krijg je 376 pagina’s reis- en fotografie inspiratie in meer dan 500 foto’s. Wil je nog meer leren over reisfotografie, dan kan je het boek bestellen samen met meer dan 2 uur videolessen boordevol tips voor € 129,00. Laura’s boek is ook een leuke cadeautip voor de feestdagen en wordt verstuurd met een handig lensdoekje, boekenlegger en een checklist welke fotografie apparatuur je mee moet nemen op reis. Ideaal voor wie wil fotograferen op reis!

Reisfotografie | Laura Vink | ISBN: 978-90-824993-0-8 | Drukkerij Thielen, Boxtel

Alle afbeeldingen via Laura Vink.

Ook leuk om te lezen!

8 comments

Yvonne december 4, 2016 - 6:04 pm

Het is inderdaad een mooi boek! Nu al mijn meest gelezen boek van 2016, maar ja.. dat is niet helemaal eerlijk met de hoeveelheid tijd die ik gelezen heb. 🙂

Reageren
Carolien | Dreamtheworld.nl december 5, 2016 - 10:24 am

Het reisboek heb ik ook in huis. En ik volgde al eerder eens een workshop bij Laura. Echt een aanrader, een fotografe met een enorme passie en drive.

Reageren
Sanne december 7, 2016 - 10:44 am

Zeker een leuke tip voor de feestdagen! Ik kom dit boek steeds vaker tegen en het lijkt mij zeker interessant. Fotografie tips zijn hier altijd meer dan welkom!

Reageren
Kelly | Dutchie on the Road december 8, 2016 - 9:10 pm

Ik zag dit boek de laatste weken al vaker voorbij komen. Laura is een zeer goede fotografe en het boek lijkt me geweldig!

Reageren
Judith | Worldwife.nl december 9, 2016 - 4:17 pm

Ik heb het boek ook en heb er al heel veel tips uitgehaald. Ik volg Laura ook op Facebook en Instagram voor nog meer tips.

Reageren
Mellisa - Grenzeloosreizen december 9, 2016 - 7:43 pm

Ik zie dit boek heel vaak voorbij komen! Ik heb zelf Travel Photography van Lonely Planet en moet er stiekem nog in beginnen. Als dat niks is zal ik misschien eens kijken naar dit boek!

Reageren
Linda | travellersoftheworld december 11, 2016 - 5:35 pm

Dit boek lijkt me echt heel leuk en handig! zelf ben ik nog niet zo lang bezig met fotograferen, dus de tips komen mij goed van pas.

Reageren
Marlies januari 2, 2017 - 8:05 pm

Ik heb dit boek gevraagd voor kerst maar helaas niet gekregen. Ik denk dat ik hem maar snel ga aanschaffen want hij ziet er echt heel leuk uit.

Reageren

Laat een bericht achter