Rondje Texel op de fiets

door Aniek

Rondje Texel op de fiets

Vanaf Den Helder neem ik de boot naar Texel. Mijn fiets gaat mee, want vandaag maak ik een rondje Texel op de fiets. Door bos en duin, bloeiende heide en over de zeedijk. De natuur is er prachtig en ik kan even heerlijk uitwaaien op de Waddeneilanden. Fietsen op Texel moet je een keer gedaan hebben.

Het klinkt als een hele onderneming, ‘even naar Texel gaan’ om er te gaan fietsen. Maar het valt ontzettend mee. Samen met mijn vriend rijd ik naar Den Helder. We parkeren de auto in de buurt van het Scheepvaartmuseum en de marinehaven en fietsen in een paar minuten naar de veerpont. Een lange rij fietsers staat al te wachten. We gaan aan boord en vanaf het dek zie ik tientallen meeuwen om de boot heen zwermen. Dat kinderen de meeuwen brood toewerpen zal ook helpen. Nog geen 20 minuten later meren we aan.

Tientallen meeuwen zwermen om de boot naar Texel
Tientallen meeuwen zwermen om de boot naar Texel
Het kerkje van Oudeschild op Texel
Het kerkje van Oudeschild op Texel

Oudeschild

Op Texel stappen we meteen op de fiets naar Oudeschild. We maken een rondje door de haven en halen iets te eten. Er vertrekt net een boot voor een excursie over de Wadden. Dit lijkt mij ook leuk om weer eens te doen, maar ik houd het vandaag bij mijn fiets. Na Oudeschild willen we de dijk oprijden. Door werkzaamheden is deze een heel stuk afgesloten. Dan maar een stukje veder het eiland op en door het weidse polderland fietsen.

Hierdoor missen we helaas wel het Natuurgebied Ottersaat, een zoute kwelplas met een aantal kleine eilanden waar je vogels kan spotten. Dit moet een mooi stukje Texel zijn. Gelukkig is er genoeg te zien, zodra we weer de dijk kunnen volgen. In ieder geval flink wat vogels.

Fietsen op Texel
Fietsen op Texel
Natuurgebied op het eiland Texel
Natuurgebied op het eiland Texel

Fietsen langs de Waddenzee

Dan volgen we kilometerslang het fietspad aan de buitenkant van de Waddenzeedijk. De wind heeft hier vrij spel en langzaam breekt de zon door. Rechts van me kabbelt het water van de Waddenzee. Ik kan hier heerlijk uitwaaien. Ik zie mensen kokkels rapen en schapen grazen op de dijk. We staan even stil bij De Schorren, vogels foerageren hier op het wad. Om deze reden is de fietsroute vandaag waarschijnlijk afgelopen. Je kan trouwens wel georganiseerde wandelingen maken in het buitendijkse natuurgebied. Wij moeten het doen met het uitzicht vanaf de dijk, op de kwelders en het water van de Waddenzee.

We fietsen de dijk omlaag en zien een paar mensen van Natuurmonumenten bij natuurgebied Utopia staan. Ze geven uitleg over de vogels die hier leven, in dit stukje binnendijkse grasland. We mogen even een blik werpen door een verrekijker en spotten een lepelaar die parmantig tussen de rietkragen door stapt.

Fietsen over de Waddenzeedijk op Texel
Fietsen over de Waddenzeedijk op Texel

Vuurtoren van Texel

We zijn ongeveer 30 kilometer onderweg wanneer we door De Cocksdorp naar de felrode vuurtoren van Texel fietsen. Maar eerst maken we nog even een stop bij het strand om een ijsje te eten in de duinen. Je kan vanaf hier de boot nemen naar Vlieland. We zijn nu echt in het duingebied van Texel, bij een breed zandstrand. Ik loop door het rulle strandzand en speur de horizon af, op zoek naar zeehonden. Ik heb geen geluk helaas. De vuurtoren kijkt op het puntje van het eiland uit over Vlieland. Het is de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over zee uitkijkt.

Strand bij De Cocksdorp op Texel
Strand bij De Cocksdorp op Texel
Fietsen door Nationaal Park de Duinen van Texel
Fietsen door Nationaal Park de Duinen van Texel

Nationaal Park de Duinen van Texel

Ik maak snel een paar foto’s van de vuurtoren en spring weer op mijn fiets. Mijn vriend heeft inmiddels al het pad gevonden dat de duinen in gaat. Aan deze kant van het eiland is vrijwel de hele kustlijn onderdeel van Nationaal Park de Duinen van Texel. Een prachtig en afwisselend stukje natuur. Vol bloeiende paarse heide, droge duinen en kwelders. Door de duinen komen we uit bij het natuurgebied de Slufter, een door duinen omsloten brak natuurgebied. Het staat in open verbinding met de Noordzee. Hierdoor is een uniek kwelderlandschap ontstaan. Een wandeling door dit gebied naar de zee is beslist de moeite waard! Maar ook op de fiets kijk je je ogen uit. We kronkelen op en af door de duinen. Het is behoorlijk druk, maar hierdoor niet minder mooi.

 Nationaal Park de Duinen van Texel
Nationaal Park de Duinen van Texel

Texels Skuumkoppe en de laatste loodjes

In De Koog is het tijd voor een Texels Skuumkoppe met een plankje met Texelse kaas en druiven. Even genieten van de zon. De laatste kilometers voeren door het bos en door duingebied. Goed begaanbare, slingerende fietspaden tussen de hoge naaldbomen. Druk is het hier wel. Dan nog een laatste stuk door het open landschap, met tegenwind ditmaal. We zijn precies op tijd voor de boot. Tijd om naar de overkant te gaan.

De laatste kilometers van het Rondje Texel op de fiets
De laatste kilometers van het Rondje Texel op de fiets

Fietsen op Texel

Wil jij ook een keer fietsen op Texel? Het rondje Texel is ongeveer 60 kilometer lang, afhankelijk van hoeveel uitstapjes je maakt naar de duinen of naar bezienswaardigheden. Een retourtje met de veerboot naar Texel, inclusief fiets, kost je 5 euro. Een stuk goedkoper dan met de auto het eiland bezoeken. Je kan op het eiland ook fietsen huren. De fietspaden kunnen op zonnige dagen flink druk zijn. Een goede bel is dan geen overbodig luxe. Kom je met de auto naar Den Helder, dan vind je in de buurt van het Scheepvaartmuseum en de marinehaven een parkeerplek. Kom je met de trein, dan fiets je vanaf het NS-station naar de veerboot.

Ook leuk om te lezen!

1 comment

Danny september 17, 2019 - 9:10 am

Texel is een leuk eiland, één van de weinige bestemmingen in Nederland die ik al meer dan 3x heb bezocht. Heb er zelf nog nooit gefietst, maar lijkt me heerlijk. 60 kilometer is prima te doen in een dagje. Volgende keer misschien eens een fiets huren als ik weer wat langer blijf.

Reageren

Laat een bericht achter