Op reis verbruik je ongemerkt vaak flink wat plastic. Een paar waterflesjes per dag, een tasje voor je souvenirs, koffie uit plastic bekers. Dat kan anders! Juist ook op reis. Ik geef je tips om duurzamer en plasticvrij op reis te gaan.
Vervuiling door plastic
Veel prachtige reisbestemmingen worden vervuild door plastic. Vooral wegwerpplastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, zijn de grote boosdoeners. Ze blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Wil jij ervoor zorgen dat we in de toekomst ook nog van deze mooie plekken kunnen blijven genieten? Verminder dan je plasticgebruik op reis! Weg met alle stranden vol plastic, dode zeedieren vol plastic en de enorme plastic soep in onze oceaan.
We zijn afhankelijk van de oceaan en de bossen. Zonder deze is de aarde niet leefbaar. En al het plastic dat nu gebruikt wordt kan door de natuur niet afgebroken worden. Het plastic dat in de oceaan komt deelt zich op in kleine stukjes plastic. Deze vormen in massale hoeveelheden de plastic soep. Vissen en vogels krijgen deze microplasticdeeltjes binnen, waaraan ze uiteindelijk dood gaan. Microdeeltjes komen uiteindelijk ook in ons lichaam terecht.
En misschien denk jij dat jij niet het verschil gaat maken in dit enorme probleem, maar als genoeg mensen zich inzetten voor een zoveel mogelijk plasticvrije aarde, maken alle acties samen wel degelijk het verschil!
Neem een waterfles mee
Neem bijvoorbeeld een herbruikbare waterfles mee op reis. Een eigen waterfles kan je keer op keer vullen met water. Dat scheelt flink wat plastic waterflessen. Want soms worden plastic flesjes nog gerecycled, maar ze eindigen ook vaak in de oceaan. Als het water niet drinkbaar is kan je gebruikmaken van een Lifestraw of waterfilter. Of kook het water op je hotelkamer. En laat die gratis flesjes water die je vaak worden aangeboden op de hotelkamer dan ook maar meteen staan.

Bestek van bamboe of metaal
Hoe vaak krijg je op reis geen plastic bestek? Een bestekset van bamboe of lichtgewicht metaal neemt amper ruimte in. Gebruik deze wanneer je uit eten gaat en het restaurant je plastic bestek geeft, wanneer je iets eet op een markt of bij kraampjes langs de weg. Je bespaart er heel wat plastic mee.
Herbruikbare rietjes
Vraag wanneer je een drankje bestelt of ze er geen rietje in willen doen. Of neem deze zelf mee. Herbruikbare rietjes nemen in je backpack amper ruimte in, dus waarom zou je ze niet meenemen? Er zijn kartonnen rietjes, maar deze zijn eerlijk gezegd minder fijn en zorgen net zo goed voor afval. Kies hierom voor herbruikbare rietjes van bamboe of metaal.
Je eigen tas voor boodschappen
Plastic tasjes zijn ontzettend vervuilend. Zorg hierom dat je altijd een eigen tas bij je hebt, juist ook op reis. Deze kan je gebruiken voor je boodschappen of souvenirs, zodat je geen plastic tasje hoeft te gebruiken dat je daarna weggooit. Je kan een katoenen of linnen tasje meenemen, of een opvouwbare rugzak. Ze nemen nauwelijks ruimte in, maar zijn ontzettend handig.
Koffiemok
Plastic bekers worden te heet en drinken niet handig, ze geven de koffie een vreemde smaak en je gooit ze meteen weg. Hoeveel bekertjes kan jij uitsparen door op je werk koffie uit je eigen mok te drinken? Hetzelfde geldt op reis. Neem een eigen mok mee, bijvoorbeeld eentje van roestvrij staal. Ideaal voor coffee-to-go of gewoon een kopje thee. Zeker als je ook een thermoskan bij je hebt.

Duurzame toilettas
Hoe duurzaam is je toilettas? Je hebt veel duurzame opties die plastic producten kunnen vervangen, zoals een bamboe tandenborstel, houten kam, shampoobar of een wasbaar wattenschijfje. Bespaar meteen op lange douches. En overnacht je in een hotel? Geef aan dat je kamer niet elke dag schoongemaakt hoeft te worden. Dit spaart schoonmaakmiddel en energie uit, maar ook plastic. Zo hoeven namelijk niet iedere dag de halfvolle prullenbakzakken verwisseld te worden.
Afvalzak
En als het echt niet lukt om plasticvrij en afvalvrij te reizen? Zorg dan dat je in ieder geval een eigen afvalzak bij je hebt, zodat je jouw afval weg kan gooien zodra er een prullenbak in de buurt is.
Ps: kijk ook eens op de website van de Plastic Soup Foundation. Zij strijden tegen plasticvervuiling en wil voorkomen dat plastic in de oceanen komt.
Tip: doe dit niet alleen op reis, maar gewoon iedere dag! Scheelt nog meer plastic 😉
Helemaal mee eens!
Goed artikel. Belangrijk dat we op reis (en ook thuis) minder plastic gaan gebruiken. Zelf betrap ik me er nog op dat ik regelmatig toch plastic flessen water koop op reis, maar verder letten we er wel op dat dit het enige is.
Ja, ik probeer thuis ook minder plastic te gebruiken. Als je ziet hoeveel plastic er in een week doorheen gaat!