Suppen in Ravenswoud: Friesland vanaf het water

door Aniek

Suppen in Ravenswoud: Friesland vanaf het water

Ontdek je Friesland niet het beste vanaf het water? Het vroegere veengebied in de omgeving van Appelscha en Ravenswoud is nu een natuurgebied waar je prachtig kunt suppen. En natuurlijk probeer ik dat uit! Ik ga suppen in Ravenswoud en geniet van de stilte en de prachtige natuur.

Tijdens mijn mini-vakantie in Zuidoost Friesland is er één activiteit die hoog op mijn wensenlijst staat: suppen. Gelukkig voor mij kan je suppen in de omgeving van Appelscha. Bij De Jongens van Outdoor, die tal van outdoor activiteiten organiseren, staat er al een step voor me klaar en krijg ik een Garmin Etrex gps in mijn handen gedrukt. Want voor ik op een supboard mag stappen, moet ik eerst nog mijn weg vinden naar het startpunt van de suproute.

Step huren bij De Jongens van Outdoor in Appelscha
Steppen bij De Jongens van Outdoor in Appelscha
Met de Garmin Etrex gps ga ik op pad
Met de Garmin Etrex gps ga ik op pad

Het veengebied bij Ravenswoud

Al snel kom ik uit bij het dorp Ravenswoud, dat is ontstaan toen het Appelscha-Veen werd ontgonnen. Destijds zijn er tal van sloten en kanalen gegraven die gebruikt werden om het afgegraven turf af te voeren. Het vroegere veengebied is nu een mooi natuurgebied en over al die sloten kan ik vandaag prachtig suppen. Aan de rand van Ravenswoud liggen de supboards en peddels al klaar.

Ik laat mijn sup in het water zakken en stap er voorzichtig op. De meeste spullen heb ik een een drybag gestopt, maar ik wil onderweg wel foto’s maken en wil liever niet – met telefoon en al – in het water vallen voor we goed en wel op pad zijn. Gelukkig is het een super stabiel bord en tegelijkertijd suppen en foto’s maken gaat me dus wel lukken. Mijn vriend is me al vooruit gegaan en peddelt al over het water, onder een brug door. Vanaf hier is een route uitgezet van iets meer dan 4 kilometer en we hoeven alleen de bordjes te volgen. Makkelijker kan het niet!

Suppen bij polder Ravenswoud
Suppen bij polder Ravenswoud

Niets dan stilte

Tussen muren van riet suppen we door het bos. Aan het begin van de route zien we nog wat mensen aan de waterkant, maar al snel wordt het rustig en kunnen we op ons gemak door de het bos peddelen. Hoewel… om ons heel plonzen lawaaiige kikkers het water in, scheren felblauwe libelles over het water en fluiten vogels hoog in de bomen. Zo nu en dan duikt een vis weg in het water.

Suppen in Ravenswoud in Friesland
Suppen in Ravenswoud
Suppen in Ravenswoud: Friesland vanaf het water
Suppen in Ravenswoud: Friesland vanaf het water

Wanneer op een punt de sloot van oever tot oever vol is gegroeid met groene waterplanten, wordt het even zwaar. De sup komt er met moeite doorheen, maar uiteindelijk lukt het. Iets verderop houdt de sloot op. Dat betekent dat we de supboards aan wal moeten trekken en even later weer het water in moeten laten zakken.

Uitkijktoren bij polder Ravenswoud

Een mooi moment om even pauze te houden. Want vlakbij de sloot waar de supboards weer het water in mogen, staat een houten uitkijktoren. Wanneer je de toren beklimt kijk je uit over de polder Ravenswoud. Het is een landbouwpolder waar Natuurmomenten samenwerkt met boeren. Zo worden er naast de akkers brede randen met bloemen ingezaaid en worden de weilanden wat minder intensief gebruikt. Er wordt later gemaaid, waardoor er meer tijd is om te broeden. Je kan er dus volop vogels spotten. Dan moet je wel even geduld hebben, en net dát hebben we niet. We willen namelijk weer het water op.

Je ziet vanaf het land nu wel mooi het rechthoekige verkavelingspatroon. De rechte lange sloten door het landschap heen, de Compagnonsbossen en de verschillende wijken die laten zien dat er hier vroeger veen werd gegraven. Zie je wel, het is toch de moeite om zu nu en dan stil te staan.

Tip: Ook een aanrader is de Bosbergtoren. Deze toren is maar liefst 33 meter hoog en van bovenaf heb je weids uitzicht over  Nationaal Park het Drents-Friese Wold.

De supboards moeten even aan wal
De supboards moeten even aan wal
Uitkijktoren bij polder Ravenswoud
Uitkijktoren bij polder Ravenswoud

Suppen in Ravenswoud

We zijn nu ruim over de helft van de route en maken nog een mooi tochtje door het bos. Wanneer we de bordjes netjes blijven volgen is het niet moeilijk om op de route te blijven. Op de stukken waar de wind vrij spel heeft moet je echt even flink peddelen en moeite doen om het supboard op koers te houden, maar verder is het heerlijk relaxed. De supboards zijn breed en hierdoor erg stabiel. Zo kan je volop om je heen kijken zonder bang te zijn om in het water te plonzen. Heerlijk toch?

Al sneller dan verwacht zijn we bij het eindpunt van de route. Jammer! Ik had nog wel uren door kunnen peddelen. Maar bij De Jongens van Outdoor wacht een koud biertje op ons. Dat is dan ook weer niet verkeerd!

Suppen in Ravenswoud
Suppen in Ravenswoud
Een biertje bij De Jongens van Outdoor
Een biertje bij De Jongens van Outdoor

Disclaimer

Ik bezocht de Turfroute op uitnodiging van Zuidoost Friesland. Wil jij zelf de turfroute varen? Kijk op www.zuidoostfriesland.nl voor meer informatie en lees mijn blog over de Turfroute. De sups kan je huren via De Jongens van Outdoor.

Ook leuk om te lezen!

14 comments

Lizette juni 29, 2020 - 10:29 am

We hebben vorige maand even getwijfeld over een beozek aan het natuurgebied van Ravenswoud en toen toch gekozen het niet te doen. Toen waren er nog veel dingen gesloten. Maar wat is het er mooi! Nu is Suppen niet echt mijn ding, maar vanaf het water ziet het gebied er wel prachtig uit!

Reageren
Kelly juli 3, 2020 - 4:42 pm

Ik wil ook nog een keer suppen want dat lijkt me hartstikke leuk. Wel ben ik bang dat ik snel in het water lig, haha. Ik ben een beetje onhandig. Mooie omgeving ook om te gaan suppen!

Reageren
Aniek juli 4, 2020 - 10:09 am

Gelukkig zijn dit best brede en stabiele boards, dus je valt niet snel om!

Reageren
Marcella juli 3, 2020 - 9:33 pm

Wat een gave omgeving! Tof om zo’n mooi gebied te ontdekken met een sup! Wij gaan dit najaar op pad in dit gebied. Nu al zin in!

Reageren
Gundi juli 5, 2020 - 11:15 pm

Ik was super benieuwd om deze blog te lezen want van Suppen heb ik nog nooit van gehoord. Denk niet dat wij dat hier in België gebruiken. Is dat niet super vermoeiend? Wel een heel mooi gebied zo te zien.

Reageren
Diana juli 6, 2020 - 12:41 pm

Suppen doe ik regelmatig en per volgende week heb ik mijn eigen supboard 🙂 moet wel zeggen dat ik het een apart supboard vind maar wel heel fijn als ik het zo zie. Lijkt mij trouwens echt een prachtige omgeving om vanaf het water te ontdekken 🙂

Reageren
Aniek juli 6, 2020 - 2:19 pm

Ik denk dat het een beginnersboard is: breed en daardoor behoorlijk stabiel. Wat gaaf dat jij een eigen subboard krijgt, trouwens! Ik ben jaloers :S

Reageren
Linda juli 7, 2020 - 1:58 pm

Suppen heb ik nog nooit geprobeerd, maar lijkt me enorm leuk om eens te doen. Prachtige omgeving ook om in te suppen, leuk!

Reageren
Janet juli 7, 2020 - 10:05 pm

Ik lees de laatste tijd best veel over suppen, maar ik heb het eigenlijk nog nooit gedaan. Daar moet ik toch snel eens verandering in gaan brengen.. het lijkt me namelijk wel heel erg leuk.

Reageren
Yvonne juli 8, 2020 - 10:41 pm

Het lijkt me een heerlijk rustgevende manier om deze mooie plek te verkennen. Wat een leuke manier ook om je excursie te beginnen. Werd de step dan later opgehaald?

Reageren
Aniek juli 9, 2020 - 1:04 pm

Nee, we zijn ook nog terug gestept na het suppen. Je moet dus wel even flink aan de slag 🙂

Reageren
Daphne de Vries juli 10, 2020 - 12:19 pm

Wat een mooi gebied om te suppen. Ik heb tot nu toe vooral in Groningen door de grachten gesuppt, maar Ravenswoud spreekt me ook erg aan als ik zo de foto’s bekijk. Meer in de natuur en heel anders dan de stad natuurlijk. Sowieso lijkt suppen in de natuur me nog eens leuk. Zal Ravenswoud in gedachten houden.

Reageren
Anouk juli 10, 2020 - 4:42 pm

Heerlijk om zo de natuur in te gaan. Echt een unieke manier om de omgeving te beleven. Ik vind het leuk om steeds meer te lezen over suppen, het is toch heel toegankelijk in Nederland. Dit is ook zeker een mooie route, handig dat je de bordjes kunt volgen. Hoef je je daar ook niet meer druk over te maken.

Reageren
Sanne juli 11, 2020 - 12:17 pm

Ziet er weer uit als een prachtige omgeving! Gebied is voor mij onbekend, maar absoluut een mooi stukje nederland.

Reageren

Laat een bericht achter