Umbrailpas: wielrennen op de grens van Zwitserland en Italië

door Aniek

Umbrailpas: wielrennen op de grens van Zwitserland en Italië

Wielrennen op de grens van Zwitserland en Italië, het kan op de Umbrailpas! Deze pas verbindt het Zwitserse Santa Maria in Val Müstair met het Italiaanse Bormio én de legendarische Stelvio beklimming. Een prachtige rit, voor wie durft!

Umbrailpas: wielrennen op de grens van Zwitserland en Italië

We parkeren de auto in het middeleeuwse centrum van Glorenza / Glurns, een klein historisch dorpje in Alta Val Venosta /Obervinschgau. Uitkijkend over het indrukwekkende Schloss zu Glurns fietsen we richting de Zwitsers-Italiaanse grens om hier de Umbrailpas te beklimmen: een 13,2 kilometer lange klim, met ruim 1100 meter hoogteverschil. Een opwarmertje voor we de komende dagen de Stelvio, Gavia en Mortirolo gaan fietsen.

Op weg naar het beginpunt van de pas wijken we even van de drukke weg af en rijden over een fietspad. Al na de eerste paar bochten gaat het strakke Zwitserse asfalt over in grind en wordt onze rit een gravel ride. Ach, hoe lang kan dit onverharde stuk zijn?

Best wel lang, merk ik als ik met mijn racefiets door het grind ploeg (yes!) en vervolgens door het grind moet afdalen (toch minder leuk). Een smal riviertje doorkruist het fietspad en kort hierna zoef ik weer over het asfalt.

Umbrailpas: wielrennen op de grens van Zwitserland en Italië
Umbrailpas: wielrennen op de grens van Zwitserland en Italië

Even later komen we in Santa Maria en hier start ook meteen de pas. De klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5% en het maximale hellingspercentage is 14%. Het is geen moment vlak en de bochten zijn steil. Beginnend tussen de bomen kan je bij de haarspeldbochten genieten van prachtige vergezichten over het dal. Naarmate je hoger en hoger klimt verandert het bos langzaam in een woest en desolaat landschap.

Het laatste stuk van de klim op de hoogvlakte is koud. De wind heeft hier vrij spel, de regendruppels voelen als ijspegels op je huid en de sneeuwgrens komt steeds dichterbij. Het maakt het klimmen er niet makkelijker op. Op 2503 meter hoogte zijn we bovenaan de Umbrailpas. Het is er uitgestorven. En vooral ook ijskoud.

Umbrailpas: wielrennen op de grens van Zwitserland en Italië
Umbrailpas: wielrennen op de grens van Zwitserland en Italië

Umbrailpas naar de Stelvio

Ver boven het vriespunt zal het niet zijn. Snel een foto maken dus, beenstukken en een jasje aan en dan door. We zijn namelijk niet ver meer van de top van de Stelvio. Het scheelt zo’n ligt 250 hoogtemeters en 3 kilometer klimmen, maar je komt in een totaal andere omgeving. Is het bovenaan de Umbrailpas uitgestorven, op de top van de Stelvio is het een stuk drukker met fietsers en motorrijders, zijn er winkels en bars.

Vanaf hier kan je afdalen naar Bormio of naar Prato allo Stelvio. 34 haarspeldbochten en ruim 2000 hoogtemeters afdaling wachten op mij. De afdaling is smal, met slechte stukken asfalt en weinig ruimte om in te halen. Het afdalen gaat redelijk rustig, maar als ik later op Strava kijk zie ik dat ik op de klim toch een vierde tijd heb. Toch goed doorgefietst dus!

Umbrailpas: wielrennen op de grens van Zwitserland en Italië
Umbrailpas: wielrennen op de grens van Zwitserland en Italië

Ook leuk om te lezen!

19 comments

Sanne augustus 6, 2017 - 1:39 pm

Pittig zeg met al die klimmetjes! Doe het je niet na.

Reageren
Sanne augustus 7, 2017 - 9:22 pm

Spannend dat afdalen in het grind. Mooie rit, ik doe het je niet na. 🙂

Reageren
Diana augustus 8, 2017 - 11:16 am

Wat een mooie plek om te fietsen alleen die klimmen houden mij tegen. Klimmen zijn fijn maar voor de komende tijd ben ik er even klaar mee. Veel zuur dat het zo koud was.

Reageren
Carolien augustus 8, 2017 - 12:03 pm

Super sportief hoor! En mooie uitzichten zo te zien.

Reageren
Helena augustus 9, 2017 - 1:28 pm

Stoer hoor. Gaaf he om dat landschap zo te zien veranderen.

Reageren
Kelly augustus 9, 2017 - 6:55 pm

Wat een mooie plek om te fietsen! Kelly en klimmen gaat niet zo goed samen dus ik fiets lekker in Nederland 😉

Reageren
Martin augustus 9, 2017 - 9:47 pm

Knap zeg! Het eerste wat ik dacht is “dat is toch een heel bergachtig gebied?” En ja hoor…des te knapper!

Reageren
Niels augustus 10, 2017 - 12:31 pm

8,5% en het maximale hellingspercentage is 14%? Dat is aardig wat. Dat doe ik je niet snel na. Een mooie prestatie. Ik ben meer een tv-wielrennen-kijker. Dus zelf zal je er niet snel zien maar ik heb wel altijd diep respect voor mensen die dit wel doen.

Reageren
Yvonne augustus 10, 2017 - 1:35 pm

Een avontuurlijk rondje dus, met die onverharde stukken, maar wel een mooie omgeving! Ben je niet te veel naar de grond aan het kijken dan trouwens, om echt te genieten van t landschap? Wij waren ooit in de omgeving van Lugano, het Italiaanse deel van Zwitserland. .. ben benieuwd of dit er vlakbij is, maar mijn wifi vandaag is te bedroevend om t even te checken?

Reageren
Esther augustus 10, 2017 - 3:15 pm

Mooie en zware klim lijkt me. Ik houd het voorlopig nog even bij fietsen in Nederland 😉

Reageren
Judith augustus 11, 2017 - 9:45 am

Wat een mooie plek om te wielrennen! Wel zwaar lijkt me, ik zou het dan ook liever bij wandelen houden.

Reageren
Marcel augustus 11, 2017 - 11:04 am

Respect! Het zijn geen kleine hobbeltjes die je moet nemen, maar flinke bergen. Lijkt me een zware, maar mooie klim. Ik doe het je niet na.

Reageren
Jessica augustus 11, 2017 - 11:19 am

Wauw 63 kilometer in 3 uur is behoorlijk knap! Lijkt me behoorlijk zwaar, ik zou het denk ik niet kunnen ;p Maar gelukkig kun je in die regio ook erg mooi wandelen!

Reageren
Marcella augustus 11, 2017 - 2:16 pm

Stoer Aniek! Jij maakt pas gave fietstochten. Well done!

Reageren
Gabriëlle augustus 11, 2017 - 7:57 pm

Gave tocht Aniek! Mooie tocht zeg 🙂 Super!

Reageren
Jenny augustus 11, 2017 - 10:09 pm

Wow, wat een uitdaging met die klimmen! De uitzichten zijn echt geweldig, maar daar zou ik eerder van genieten zonder fiets 🙂

Reageren
ivonne augustus 22, 2017 - 12:23 pm

Ik zou willen dat ik het kon, zulke zware fietstochten maken. Wandelen in de bergen vind ik altijd geweldig, maar dit doe ik je niet na. Het afdalen zou voor mij ook een probleem zijn denk ik 😉

Reageren
Melissa december 12, 2017 - 1:51 pm

Heel tof! Lijkt mij ook best pittig. Wel echt super mooie omgeving

Reageren
Fietsen op de Stelvio: fietsen naar de top van Italië - travelwriter.nl december 9, 2018 - 12:36 pm

[…] het dal uitkomt, bereik je het oude douanestation. Naar links fiets je richting de Zwitserse grens (hier kom je vandaan als je deze route over de Umbrailpas fietst, op de grens van Zwitserland en Ita… en de bocht rechtsaf voert je naar de laatste kilometers van de klim ophet hoge […]

Reageren

Laat een bericht achter