De hitte van de zomer ligt ver achter ons, de bomen zijn prachtig goudgeel gekleurd en de sneeuw laat nog even op zich wachten. Misschien is het najaar wel perfect om te beginnen met trailrunning, denk je niet? Bij trailrunning loop je door een afwisselende omgeving. In plaats van over asfalt, kies je voor bospaden, zandpaden, misschien wel de duinen of heide. Zo geniet je tijdens je trailrun van het uitzicht en word je uitgedaagd door je omgeving. En wil je ermee starten? Doe dat dan nu!
Wat is trailrunning?
Trailrunning is hardlopen in de vrije natuur, over bospaden of grindwegen, over zand, strand, verlaten wegen of bergpassen. Alles off the beaten track, eigenlijk. Het moeilijkere terrein vraagt om coördinatie, uithoudingsvermogen en concentratie. Maar daarvoor word je beloond met prachtige uitzichten en het genieten van de natuur. Trailrunning geeft een hele andere belasting dan hardlopen. Je loopt vaak op zachtere ondergronden, wat minder belastend is voor je lichaam. Het lopen over single tracks, oneffenheden in de ondergrond en misschien ook wel hoogtemeters maken je training juist weer een stuk pittiger.
Bij trailrunning gaat het erom plezier te hebben tijdens het hardlopen en te genieten van de natuur.
Waarom starten met trailrunning in het najaar?
Ik noemde het al kort: in de herfst is het weer perfect om buiten te sporten. Geen last van brandend warme zomerdagen en ook niet van koude temperaturen of zelfs sneeuw. De temperaturen voelen veel fijner aan om te starten met sporten en er is veel zuurstof in de lucht, waardoor het sporten je misschien ook wat makkelijker af gaat. Als bonus heb je nog de mooie herfstkleuren die een extra motivatie zijn om naar buiten te gaan.
In het najaar heb je misschien ook wat meer rust om structuur aan te brengen in je trainingen. Ben je in de zomer vaak druk, je gaat op vakantie en plant veel uitjes in. Het najaar is vaak een periode waarin je wat meer rust neemt, en meer terug komt bij jezelf. Nu er wat meer structuur komt in je dagen is het veel gemakkelijker om een trainingsschema in te plannen.
Welke kleding heb je nodig voor trailrunning?
Start je met trailrunning, dan kun je in het begin prima je reguliere sportkleding aantrekken. Kies kleding die je in laagjes kunt dragen. In het najaar kunnen handschoenen, een buf voor je nek en een muts ook nodig zijn. Eventueel kun je een dunne regenjas meenemen. Ik heb voor een najaar een dunne maar warme bodywarmer, zodat ik ook ’s avonds nog kan trainen. Als het donker is (of kan worden) neem dan een hoofdlamp mee om te voorkomen dat je struikelt, en een reflecterend vestje of band om je arm.
Er is eigenlijk maar 1 ding wat je écht nodig hebt als je gaat trailrunnen, en dat is een paar goede trailschoenen. Gewone hardloopschoenen kunnen misschien voor een paar keer prima op de vaste paden in het bos, maar als de ondergrond nat is na een flinke regenbui, loop je het risico om uit te glijden. Een paar echte trailschoenen is gewoon een stuk veiliger. Ze geven meer grip op verschillende ondergronden, ze bieden demping en beschermen je voeten tegen wortels, takken en modder. Zo hebben trailschoenen vaak een wat versterkte neus die je tenen beschermt. Ook zijn veel trailschoenen waterbestendig of waterdicht (Gore-Tex).
Ik koos Adidas schoenen, de Terrex Speed Ultra Trail om precies te zijn. Het voordeel ten opzichte van mijn gewone hardloopschoenen is voor mij vooral dat ze meer aansluitend zijn én een stuk lichter. Dat loopt voor mijn gevoel ook direct een stuk lichter. De zool is geïnspireerd op gravelfietsen (dan heb je meteen mijn aandacht) en biedt hele goede grip.
En verder?
Een GPS-horloge met back-to-start functie zorgt dat je altijd weer thuiskomt. Een drinkrugzak vind ik ook ideaal. Zo kun je voldoende water meenemen en kun je gemakkelijk drinken op de trails. Maar een rugzakje is ook gewoon fijn om je spullen in mee te nemen: je telefoon, huissleutels, een identiteitsbewijs, ehbo-spullen zoals blarenpleisters, of wat te eten als je lange stukken loopt. Noten, bessen of energierepen. Dat wil je niet allemaal in je broekzakken meenemen. Een goede hardlooprugzak schuift trouwens niet en zit niet in de weg tijdens het lopen.
Wat maakt trailrunnen zo fijn?
Kun je je tijdens een hardlooprondje op de weg nog je hele hoofd vol hebben met de waan van de dag, bij trailrunning moet je je echt focussen op de route en de trails. Zo maak je je hoofd vrij. Ook fysiek heeft het nogal wat voordelen boven ‘gewoon’ hardlopen. Lopen over oneven ondergrond zorgt voor sterkere enkels en betere stabiliteit. Een oneffen pad met boomwortels of stenen verbetert je coördinatie. Je lichaam spant automatisch je core aan; dat zorgt voor een betere balans en sterkere buikspieren. En net zo fijn: trailrunning is een echt micro-avontuur waarbij je de natuur weer opzoekt. De omgeving ziet er in ieder seizoen weer anders uit, trailrunnen brengt je ook op de mooiste plekken. En woon je net als ik in de stad, dan kun je ook een eigen urban-trail maken: trappen op en af, een stukje door het stadspark, een rivier of kanaal volgen of een paar bruggen meenemen voor de hoogtemeters.
En eigenlijk is er niets fijners dan rondrennen door het bos, lopen door de modder en genieten van de natuur om je heen.
Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking
Geef een reactie