Waarom jij op Tenerife moet fietsen!
Veel fietsers gaan in de winter naar zonnige oorden om te trainen terwijl het in Nederland nog koud en nat is. Girona en Calpe zijn bekende bestemmingen voor amateurs en profs. Een minder bekende fietsbestemming is Tenerife, een van de Canarische eilanden. Toch zijn er genoeg profwielrenners die op Tenerife trainen. Het gunstige klimaat, de afwisselende wegen en de mogelijkheid om op hoogte te overnachten maken het de perfecte trainingslocatie. Ook voor wie gewoon op zoek is naar een prachtige en rustgevende fietsvakantie.
Tenerife als fietsbestemming
Wanneer ik de uitnodiging krijg om een week op Tenerife te fietsen, word ik daar niet blij van. Niet omdat ik niet wil gaan, in tegendeel, ik wil wel maar kan die week gewoonweg niet. Gelukkig kan mijn vriend wel naar Tenerife gaan en dolenthousiast komt hij terug. Wat hij ervan vond? Je leest het in de blog.
Ik kreeg de gelegenheid om Tenerife als fietsbestemming te ontdekken tijdens het Tenerife Bike Festival 2019. Dit is een evenement waarbij reisorganisators en journalisten worden uitgenodigd om het mooiste dat Tenerife te bieden heeft te ervaren. Het hoogtepunt van deze week zou de Vuelta al Teide worden, een getimede toertocht van 160 kilometer met ruim 4.000 hoogtemeters langs de vulkaan el Teide. Deze mogelijkheid laat ik niet aan mij voorbij gaan.

Fietsen in twee klimaten
Kenmerkend voor Tenerife is dat het klimaat tussen het noorden en het zuiden flink verschilt. Het zuiden is over het algemeen droger terwijl de noordkant van het eiland groener is. Genoeg te verkennen dus! Je hoeft niet je eigen fiets mee te nemen naar Tenerife. Tijdens het bike festival zijn we van materiaal voorzien door Bike Point Tenerife. Mooie BMC-fietsen met schijfremmen en elektronisch schakelen. Ook kun je er e-bikes huren. Bijkomend voordeel, ze spreken Nederlands.
De eerste dag vertrekken we vanuit Hotel Sandos San Blas voor een kort ritje met de groep. We worden tijdens het festival vakkundig begeleid door de broers Marcos en Alberto Delgado van Tenerife Bike Training. Zij organiseren fietstrips en gaan zelf mee op de fiets om de mooiste routes van Tenerife te laten zien. Via Güímar rijden we over een mooie bochtige en glooiende weg naar Arico.


Fietsen over vulkanen
Het landschap is hier vulkanisch. Er is weinig groen en overal zie je lava en losse stenen. Vanaf deze weg heb je een prachtig uitzicht op de azuurblauwe zee onder je. In Arico, na een kleine 35 kilometer, is het tijd voor de eerste koffiestop. De caffe solo (espresso), cappucino en cortado’s smaken goed. Hierna is het tijd om af te dalen richting de zee om vervolgens omhoog te klimmen naar het plateau. Het is een mooie lopende klim van ruim 8 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%. Een fijne gelegenheid om de benen en de conditie te testen. Vervolgens gaan we via een lopende afdaling richting San Blas terug naar het resort. Tijd voor een welverdiende lunch bij het buffet met een kleine 70 kilometer in de benen.


Augustijnenklooster
De dag erna verkennen we het groenere noorden van het eiland. Dat het zo groen is betekent ook dat het er wat vaker regent dan in het zuiden. Gelukkig voor ons is het een stralende dag als de fietsen in Tacoronte voor ons opgesteld staan. Het is een prachtig dorpje en met name het Sanctuarium van Santísimo Cristo de los Dolores en het voormalige Augustijnenklooster zijn zeker een bezoekje waard.
En een snelle afdaling
Al na een paar kilometer merk je dat het landschap compleet anders is dan in het zuiden. De heuvels zijn groen, er zijn bomen en overal zie je prachtige bloesems. Zo vergeet je dat het af en toe pittig omhoog gaat. We klimmen tot ruim 1000 meter via de TF 143 en de TF12 door het parque rural de Anaga naar San Andres. Het uitzicht is adembenemend en de wegen liggen als slierten spaghetti over de heuvels gedrapeerd. Het is wel een stukje kouder op hoogte, maar een windblocker en armstukken zijn voldoende om in de afdaling niet teveel af te koelen.

De afdaling is het hoogtepunt van de dag, het asfalt is nieuw, er is weinig verkeer en de bochten zijn goed te overzien. Een goede gelegenheid om mijn fiets eens te testen. Mijn BMC teammachine SLR02 laat zich goed in de bochten zetten en in snelle bochtencombinaties wisselt de fiets moeiteloos van richting. De fiets daarbij voelt wendbaar aan zonder nerveus te worden, de afdaling werd hiermee een feest. Beneden aangekomen zit de route er alweer op en is het tijd voor lunch in restaurant La Pandorga. Hier krijgen we de traditionele gerechten van Tenerife te proeven. Vers gegrilde vis, gegrilde groenten, kroketjes, aardappelgratin met mojo rojo en verde, het smaakt allemaal heerlijk. En uiteraard taart en koffie na.
Tip: San Andres heeft een schitterend strand als je even wil uitrusten. Als je nog energie over hebt voor meer inspanning kun je er ook suppen of aan de andere kant van het eiland een tocht maken op een catamaran.
Rustdag
Op de derde dag staat een rustig rondje gepland. We verblijven inmiddels in het Hotel Melia Hacienda del Conde bij Buena Vista del Norte, een luxe resort met een eigen golfbaan. Ook fietsers zijn hier van harte welkom en hebben hier de mogelijkheid om hun fiets afgesloten te stallen. Er is zelfs gezorgd voor gereedschap om te sleutelen aan je fiets als dat nodig zou zijn. De kamers zijn groter dan menig appartement in de randstad en zijn van alle gemakken voorzien.
Vanaf het hotel rijden we via een heuse bananenplantage richting Garachico en Punta del Teno. Via een mooie lopende klim rijden we naar het uiterste puntje van een landtong. Er zijn hoge rotsen, een vuurtoren en het uitzicht is wederom adembenemend. Een betere locatie voor de lunch kun je je bijna niet wensen. We worden voorzien van verse lokale kazen, vleeswaren en alcoholvrij bier. Terug in het resort is het zaak om goed uit te rusten voor de Vuelta al Teide en lekker in het zonnetje aan het zwembad te liggen. Niet teveel doen is het devies want de wekker zal de volgende dag om 4:45 gaan om op tijd aan de start te staan van de Vuelta al Teide.
Vuelta al Teide
De Vuelta al Teide zou een behoorlijke uitdaging gaan worden, 160 kilometer en 4.000 hoogtemeters. Aan de voorbereiding zal het niet gaan liggen. In het hotel is het ontbijtbuffet speciaal voor ons vanaf 5:00 geopend. Voor een lange toertocht is het belangrijk om goed te eten ook al heb je eigenlijk nog geen honger.
Onderweg naar de startplaats in Realejo Alto valt de regen met bakken uit de hemel. Geen prettig vooruitzicht om over 40 kilometer tot 2.200 meter te klimmen in de stromende regen. Eenmaal in het startvak aangekomen neemt de regen al wat af en aangezweept door een enthousiaste speaker en muziek van Lil Jon gaan we van start. De klimmen zijn niet te steil en lopen gelijkmatig op. Ideaal om warm te worden, want hoewel de regen inmiddels is gestopt zijn de wegen nog wel nat. Op de natte wegen is het zaak om rustig af te dalen en geen onnodige risico’s te nemen.

Inmiddels is de zon doorgebroken en onder een blauwe lucht daal ik via talloze haarspeldbochten af richting de zee. Via de hoofdweg, die speciaal voor de Vuelta gedeeltelijk is afgezet, fiets ik richting Buenavista del Norte. Hier is ook de eerste verzorgingspost waar water, cola, koeken, fruit en snoepjes beschikbaar zijn. Vervolgens gaat het omhoog richting Masca via een lange lopende klim van bijna 12 kilometer. Hoewel ik merk dat mijn benen steeds meer pijn gaan doen kan ik nog steeds van het uitzicht genieten. Het noorden van Tenerife is prachtig groen en je ziet overal voor je bergtoppen.
Sneeuwval
Na een korte afdaling begint een ware beproeving. De klim richting Santiago el Teide. Met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 11% en een lengte van 4 kilometer is het een loodzware klim. Tergend langzaam weet ik mezelf naar boven te hijsen maar het beste is er wel vanaf. Na deze klim waar geen einde aan leek te komen volgt de beloning in de vorm van een schitterende afdaling naar Santiago el Teide. Vanuit hier zou de klim naar de beroemde vulkaan beginnen. Eenmaal in Santiago el Teide aangekomen blijkt helaas dat de weg naar el Teide door sneeuwval niet begaanbaar is. De Vuelta eindigt in Santiago el Teide en in een grote geneutraliseerde groep rijden we naar de startplaats om ons tegoed te doen aan alle hapjes en drankjes die voor ons klaar staan op het gastronomisch festival dat die dag gehouden wordt. Die klim naar el Teide ? Die doen we tijdens een volgende trip naar Tenerife.
Ook fietsen op Tenerife? Op de website van Turismo de Tenerife of cycling-friendly.com vind je meer informatie. Ik maakte deze reis op uitnodiging. Dit artikel bevat affiliate links. Weet dat als je een product koopt via een van de links in dit artikel, travelwriter.nl een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou.


Klinkt stoer joh, fietsen op een vulkanisch eiland! Mooie ervaring!