Genieten van gravel. Fietsen op de gravelpaden tussen Utrecht en Huizen

door Aniek

Genieten van gravel. Fietsen op de gravelpaden tussen Utrecht en Huizen

Door de bossen van Lage Vuursche, de zandverstuivingen van de Soester Duinen en de heide tussen Hilversum en Bussum. Ik ontdek de gravelpaden tussen Utrecht en Huizen en ontdek een paar van de mooiste plekken bij Utrecht.

De gravelpaden tussen Utrecht en Huizen

Nu ik nog maar een paar weken heb tot ik naar Napels ga om vanaf daar Italy Divide te fietsen, wordt het tijd voor wat gravel rides. Gelukkig zijn er genoeg mooie gravelpaden tussen Utrecht en Huizen. Ik vind een mooie route van MapMeisters en dus stap ik op de fiets en verlaat Utrecht via Fort Blauwkapel. Binnenkort plaats ik nog een blog over een fietsroute langs heel wat Utrechtse forten, maar dat terzijde. Nu fiets ik via Groenekan naar Nieuwe Wetering.

Tip: Lees de blog over de mooiste fietsroutes in Utrecht!

Het Ridderoordse Bos ligt tussen de heuvelrug en de veenweide.
Het Ridderoordse Bos ligt tussen de heuvelrug en de veenweide.
Gravel Ride Utrecht!
Gravel Ride Utrecht!
Gravel Ride Utrecht!
Gravel Ride Utrecht!

De bossen van Lage Vuursche

En die route voert mij door het beschermd natuurgebied het Ridderoordse Bos naar Lage Vuursche, bij Hollandsche Rading. Een tijd geleden maakte ik hier ook een mooie wandeling door het bos en de duinen. Nu houd ik er even lunchpauze. Midden in het bos kom je op open plekken vol heide. De heide is dor, maar hierom niet minder mooi.

Fietsen door de heide en bossen van Lage Vuursche
Fietsen door de heide en bossen van Lage Vuursche
Fietsen door de heide en bossen van Lage Vuursche
Fietsen door de heide en bossen van Lage Vuursche

De zandverstuivingen van de Soester Duinen!

Even verderop kom ik dan eindelijk uit bij de zandverstuivingen van de Soester Duinen. Ik wil een foto in de duinen en dus ploeter ik met mijn dunne bandjes door het mulle zand. De laatste meters moet ik lopen en eenmaal weer in het bos moet ik het zand uit mijn schoenen kloppen. Maar de foto is er.

De zandverstuivingen van de Soester Duinen
De zandverstuivingen van de Soester Duinen

De Schotse Hooglanders grazen

De route slingert om Hilversum heen richting Laren. En dan ineens, Schotse Hooglanders! Loom staan ze op en naast het fietspad. Ze peinzen er niet over om ook maar een millimeter aan de kant te gaan om fietsers door te laten. Prima hoor. Ik zet mijn fiets tegen een boom en kijk een tijdje naar de enorme beesten. Onverstoorbaar grazen ze tussen de bomen en kijken je ondertussen loom aan.

Schotse Hooglanders bij het Goois Natuurreservaat Hilversum
Schotse Hooglanders bij het Goois Natuurreservaat Hilversum
Schotse Hooglanders bij het Goois Natuurreservaat Hilversum
Schotse Hooglanders bij het Goois Natuurreservaat Hilversum

Door het zand

Dan fiets ik over de Westerheide. Een paar echte zandpaden volgen. Ik rijd me al snel bijna vast, maar op het randje tussen zandpad en bosrand kan ik met mijn dunne bandjes nog prima fietsen. De route is overal anders, dat is zeker.

Sporen trekken in het zand.
Sporen trekken in het zand.
Op de Heuvelrug
Op de Heuvelrug

Een blik op het Gooimeer

Eenmaal bij Blaricum maak ik een lus naar Huizen. Ik ben inmiddels ongeveer halverwege de route. Dan kom ik uit bij het Gooimeer, dat trouwens ooit ontstond bij de inpoldering van zuidelijk Flevoland. Aan de andere kant van het water ligt Almere. Het bos trekt heel wat fietsers, maar wat verder weg van de gebaande paden en op de kronkelige bospaden is het stukken rustiger.

Het Gooimeer bij Huizen
Het Gooimeer bij Huizen

En dwars over de Blaricummerheide

Eerst dus nog een stukje kriskras door het bos en dan ben ik via de Blaricummerheide weer op de terugweg. Net als eerder vandaag zie je dat de heide droog is. Dor en met minder kleur dan normaal. Toch trekt het op deze zonnige dag heel wat bezoekers. Ik zigzag om wandelaars en fietsers heen, zelfs om een groep soldaten die over de heide marcheert.

Over de Blaricummerheide
Over de Blaricummerheide
Fietsen van het Spanderswoud naar het Corversbos
Fietsen van het Spanderswoud naar het Corversbos

Van het bos naar het water

Dan kom ik weer uit in de rust van het bos. Eerst het Spanderswoud en dan het Corversbos. Een stukje door Hilversum naar het Loosdrechtse bos. En dan verandert het landschap nog een keer. Om Nieuw Loosdrecht heen fietsend kom ik weer uit bij Hollandsche Rading. Van het bos naar het water. Ik fiets rondom de Loosdrechtse Plassen naar Tienhoven en rond de Maarsseveense plassen, om uiteindelijk via de Amsterdamsestraatweg weer Utrecht in te fietsen.

Door de Loosdrechtse Plassen naar Tienhoven
Door de Loosdrechtse Plassen naar Tienhoven
Tienhoven, vlakbij Utrecht
Tienhoven, vlakbij Utrecht

Deze gravel route vanaf Utrecht is 104 kilometer lang en start en finisht bij Buurten in de Fabriek, Kanaalweg 91, Utrecht. Je kan het gps-bstand van de route downloaden op de website van mapmeisters.com.

Ook leuk om te lezen!

5 comments

Manon Ruitenberg april 16, 2019 - 6:35 pm

Bijzondere route en wat een moois heeft Nederland dan te bieden!

Reageren
Linda mei 15, 2019 - 6:20 am

Schotse Hooglanders zijn zulke leuke en mooie dieren om te spotten! Fietsen door het zand lijkt mij wel behoorlijk pittig. Gravelroads zijn wel vaak mooi om op te fietsen, dan ben je pas echt midden in de natuur.

Reageren
Aniek Rooderkerken mei 16, 2019 - 9:55 am

Klopt! Gravelpaden zijn vaak de mooiste paden.

Reageren
Twan juni 8, 2020 - 5:57 pm

Hi Aniek,
Ziet er uit als een ontzettend mooie route. De link naar Mapmeisters werkt helaas niet meer.
Is GPS nog ergens te vinden?
Gr,
Twan

Reageren
Aniek juni 8, 2020 - 9:49 pm

He wat jammer, ze hebben geen routes meer op hun site staan. Gebruik je Strava? Dan kan je hem downloaden via mijn activiteit: https://www.strava.com/activities/3191090722

Reageren

Laat een bericht achter