Wandelen door het stuifzand: NS-wandeling Lange Duinen

door Aniek

Wandelen door het stuifzand: NS-wandeling Lange Duinen

Deze mooie wandelroute brengt je van Amersfoort naar Hollandsche Rading, over de open vlaktes van de Lange en Korte Duinen en door dichte bossen. De NS-wandeling Lange Duinen van Amersfoort naar Hollandsche Rading is een aanrader, óók op een regenachtige dag.

Slechte weersvoorspellingen

De weersvoorspellingen zijn niet heel goed, maar ik besluit het erop te wagen. Bij een volle werkweek is alleen het weekend nog vrij voor avontuurlijke plannen. Tijd voor een micro-adventure dus, een avontuur dichtbij huis, dat prima op een weekenddag te ondernemen is. Plus, mijn nieuwe schoenen smeken erom uitgeprobeerd te worden. Nu kan ik eindelijk testen of mijn Vaude jas en Lowa schoenen waterdicht zijn.

Online vind ik de routebeschrijving en het gps-bestand van de NS-wandeling Lange Duinen. Je hebt een route van 22 kilometer en een kortere versie van ongeveer 10. Ik kies ondanks de regen voor de langere optie. In de trein naar Station Amersfoort neem ik de route nog even door.

Een villawijk en dinosaurussen

Het eerste stuk van de route brengt me de stad uit. Ik loop door de villawijk Bergkwartier, dat zijn naam te danken heeft aan de Amersfoortse Berg, een heuveltop in het noordoostelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug.

Na een ruime kilometer laat ik de stad achter me en loop het bos in. Het is flink oppassen geblazen, want de wandelroute loopt over een fietspad en vervolgens nog een stuk over een mountainbikeroute. Op tijd de mountainbikers voorrang geven dus.

Ineens hoor ik een dinosaurus brullen tussen de bomen: ik blijk langs de hekken van DierenPark Amersfoort te lopen en hier staan een aantal lawaaiige plastic dinosaurussen.

Korte en Lange Duinen

Dan maakt het dichte bos ruimte voor de Korte en Lange Duinen. Deze vormen samen de Soester duinen, een ‘levend’ stuifzandgebied. Een mooi open gebied waar je je bijna in de woestijn zou wanen. De oorsprong van deze duinen ligt in de laatste ijstijd. Toen het ijs zich terugtrok kwam het zand onder het ijs tevoorschijn en ging het stuiven. Tegenwordig lopen er kuddes schapen door het gebied om bij te grazen, om ervoor te zorgen dat het gebied open blijft en het zand kan blijven stuiven.

Het pad loopt langs de duinen, maar ik besluit door het spierwitte stuifzand te lopen. Voor mij had de route de zandvlakte wel over mogen steken. Nu loop je een stuk langs de duinen en verlaat je het gebied al snel weer.

Na de zandvlakte loop ik over bospaden over het Ridderoordse Bos aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. De voorspelde regen valt nu inderdaad met bakken uit de hemel. Het is een prachtig gebied, maar ook voor en na de duinen: het bos maakt zo nu en dan ruimte voor heidevelden en je loopt grotendeels over kleine kronkelende struinpaadjes. Ik werp zo nu en dan een blik op paden die erom smeken om met de mountainbike verkend te worden; ik kom hier nog eens terug!

Station Hollandsche Rading

Mijn route eindigt na ruim 21 kilometer bij Station Hollandsche Rading. Ik moet even wachten op mijn trein dus heb de tijd om even een blik te werpen op de betonnen bovenleidingportalen over de sporen, in de vorm van gotische bogen. Ze staan zelfs op de lijst van Rijksmonumenten. Een mooi einde van een prachtige wandelroute!

Tip: er is een routebeschrijving, maar wil je rustig lopen zonder hier elke 50 meter een blik op te hoeven werpen, download dan de gps van de NS-wandeling Lange Duinen. Zo loop je ook niet de kans dat je markeringen mist. Wel zo fijn!

Ook leuk om te lezen!

3 comments

Kelly september 26, 2018 - 12:44 pm

Wat goed dat je toch de lange route hebt gekozen ondanks het slechte weer. Ik zou waarschijnlijk voor de korte zijn gegaan 😉 Gelukkig werd je goed beschermd tegen de regen. Je hebt wel mooie foto’s gemaakt, ondanks de regen.

Reageren
Marcella september 28, 2018 - 8:57 pm

Leuk, zo’n NS wandeling. Wil ik ook nog eens doen! Mooi gebied liep je in trouwens!

Reageren
Danielle mei 6, 2021 - 11:44 am

Wat een mooie wandeling is dit! Die wil ik wel een keer lopen.

Reageren

Laat een bericht achter