Getest! LOWA Aerox GTX Lo wandelschoenen

door Aniek

Lowa Aerox GTX Lo review

De afgelopen maanden liep ik op de LOWA Aerox GTX Lo wandelschoenen. Deze schoenen hebben een fijne pasvorm, het speedlacing systeem én Gore-Tex Surround. Hiermee zou de schoen waterdicht zijn maar nog wel goed ventileren. Benieuwd naar mijn bevindingen? Lees hieronder de review!

Lowa Aerox GTX Lo

Ik loop inmiddels al een paar jaar op Lowa wandelschoenen. Zeker na mijn meerdaagse hike over de Meraner Höhenweg ben ik overtuigd dat het comfortabele en goede kwaliteit wandelschoenen zijn. Hoe blij ik ook ben met mijn ‘oude’ paar, ik was toch erg benieuwd naar de Lowa Aerox GTX Lo met Gore-Tex Surround. Hiermee zou de schoen namelijk waterdicht zijn maar wel goed ventileren.

Bij de eerste keer inlopen had ik even het idee dat mijn voeten wat heen en weer schoven in de schoen. Voor de zekerheid stopte ik bij de eerste echte wandeltocht mijn oude Lowa’s dus ook maar in mijn rugzak. Maar wat bleek, daar zouden ze de hele tocht blijven. De eerste kilometers was het even wennen, maar daarna zaten de wandelschoenen als gegoten. Tijd om eens wat dieper in te gaan op het design van de schoen.

LOWA Aerox GTX Lo wandelschoenen
LOWA Aerox GTX Lo wandelschoenen

Frisse kleur

Het eerste wat opvalt aan de Aerox is het design. “Wat heb jij mooie schoenen aan”, werd me al een paar keer toegeroepen. En inderdaad, met hun felblauwe kleur met grijze details zijn dit zeker geen saaie wandelschoenen. Opvallend, maar niet schreeuwerig. De schoenen zien er fris en modern uit, met een vrij robuuste zool. En wat meteen opvalt zijn de gaten in de zolen, maar daarover later meer.

Comfort & pasvorm

De pasvorm van de LOWA Aerox GTX is geschikt voor wat smallere tot normale voeten. Lowa geeft in de productspecificaties zelf aan dat de schoen geschikt is voor de normale voet. Ikzelf heb vaak smalle schoenen, en bij mijn voet sluit de schoen ook goed aan. De leest past goed bij een wat hogere wreef, zoals ik heb, en is wat smaller bij de hiel en voorvoet. Het bovenwerk van de schoen is vrij elastisch. Samen met de speedlacing zorgt dit ervoor dat de schoen overal strak aansluit om de voet.

LOWA Aerox GTX speedlacing
LOWA Aerox GTX speedlacing

Speedlacing

De ronde en gladde veters van mijn vorige paar Lowa’s zorgden ervoor dat ik tijdens hikes nogal eens mijn veters opnieuw moest  strikken. Dat probleem is opgelost bij de Aerox GTX waar een speedlacing systeem is gebruikt. De eerste keer was het wat uitproberen om het precies goed te krijgen, maar dan blijft de speedlacing ook de hele tocht goed zitten.

Mocht je tijdens het lopen toch snel iets willen aanpassen, dan kan dat met één beweging, zonder de dubbele knoop van een gewone veter los te hoeven maken. Ik voelde geen drukpunten bij het lopen, wat ik wel krijg als ik bijvoorbeeld veters te strak heb vastgebonden. Het enige kritiekpuntje dat ik zou hebben is dat de veters iets te lang zijn, waardoor je de lussen nog extra moet wegstoppen.

Speedlacing Lowa schoen
Speedlacing Lowa schoen

Gore-Tex Surround

Het bijzondere aan deze schoen is het Gore-Tex Surround. Dit membraam met kleine gaatjes moet ervoor zorgen dat de schoen volledig waterdicht is, maar aan de andere kant wel ademend is en transpiratievocht naar buiten laat. Normaal gesproken is bij schoenen met Gore-Tex de zool zelf niet ademend, maar hier komen de eerder genoemde openingen in de zool kijken. Dankzij deze luchtkanalen kan transpiratievocht afgevoerd worden. Zeker in warme condities is dit een flink pluspunt van de schoen. Zo heb je minder snel warme en zweterige voeten.

Waterdicht?

De schoen bleek volledig waterdicht te zijn. Na 5 uur door de regen lopen bleken mijn sokken nog droog. Op een gegeven moment stond ik in water dat bijna tot aan de bovenkant van de schoen reikte, maar er kwam geen druppel water in de schoen. Het blijft natuurlijk wel een laag model, dus loop je door diep water, dan kan het water natuurlijk wel via je enkels de schoen in lopen.

Waterdichte wandelschoen. Foto door Miez Peek
Waterdichte wandelschoen. Foto door Miez Peek
Waterdichte wandelschoen. Foto door Miez Peek
Waterdichte wandelschoen. Foto door Miez Peek

Zool

De zool heeft een vrij grof profiel. Steentjes en zand of modder blijven amper in het profiel steken. Omdat de zool vrij hoog rondom de schoen loopt, beschermt deze ook de zijkanten van de schoenen. De zool zelf biedt grip op verschillende ondergronden en geeft goede demping en stabiliteit. Alleen bij natte omstandigheden blijven natte boomwortels en stenen glibberig. Stampen in de modder daarentegen gaat prima.

LOWA Aerox GTX Gore-Tex Surround zool
LOWA Aerox GTX Gore-Tex Surround zool

Conclusie

De LOWA Aerox GTX Mid is een veelzijdige allround wandelschoen die voor heel wat verschillende terreinen en tochten geschikt is. Van de pasvorm en leest van Lowa was ik al overtuigd, maar het innovatieve GTX Surround-membraan heeft mij verrast. Dankzij het Gore-Tex Surround is de  LOWA Aerox GTX een fijne schoen voor warme en natte omstandigheden.  De schoen is hierdoor ook voor meer regenachtige tochten, of hikes waardoor je veel door beekjes en plassen stapt, geschikt. Voor de echte zware tochten in de bergen wil je misschien een wat stijvere schoen, maar voor al het andere werk is dit een mooie allround wandelschoen.

De LOWA Aerox GTX is verkrijgbaar in zowel een dames- als herenversie. Meer informatie over deze schoen vind je op de website van Lowa of je bestelt de schoen bij Bever. Voor wie meer ondersteuning rond de enkel nodig heeft is er de Mid-versie van de Aerox GTX. Deze werd getest door Wanda Wandelt.

Outdoor reviews

Ik testte de LOWA Aerox GTX voor Outdoor Reviews, een initiatief van Ecktiv.nl en outdoorbloggers.nl. Misschien vind je deze reviews ook leuk om te lezen:

Bekijk de video review!

Ook leuk om te lezen!

3 comments

Getest: Lowa Aerox GTX wandelschoenen | Wanda Wandelt juni 9, 2018 - 5:29 pm

[…] Al met al een hele fijne wandelschoen voor een dagtocht, ook in ruiger terrein of bij slecht weer, veel plassen of doorsteekjes van riviertjes. De Lowa Aerox GTX Surround is geschikt voor de normale voet en verkrijgbaar in een heren- en damesmodel voor € 199,95 (prijs op 26 mei 2018). Meer informatie over deze schoen vind je hier. Er is ook een laag model. Deze werd uitgetest door Aniek. […]

Reageren
Getest: Lowa Aerox GTX wandelschoenen - OutdoorBloggers juni 13, 2018 - 6:14 pm

[…] Al met al een hele fijne wandelschoen voor een dagtocht, ook in ruiger terrein of bij slecht weer, veel plassen of doorsteekjes van riviertjes. De Lowa Aerox GTX Surround is geschikt voor de normale voet en verkrijgbaar in een heren- en damesmodel voor € 199,95 (prijs op 26 mei 2018). Meer informatie over deze schoen vind je hier. Er is ook een laag model. Deze werd uitgetest door Aniek. […]

Reageren
Maddy - Meer met mama juni 14, 2018 - 8:46 am

Wat super fijn dat ze inderdaad helemaal waterdicht waren zeg! natte voeten is ook niet wat tijdens het wandelen

Reageren

Laat een bericht achter