Wandelen langs de Vecht bij Slot Zuylen

door Aniek

Wandelen langs de Vecht bij Slot Zuylen

Net buiten Utrecht start mijn wandeling langs de Vecht bij Slot Zuylen. Rietpluimen wuiven in de wind en waterlelies dobberen op het water. Ik twijfel over een duik in de Maarsseveense Kleine Plas en kijk mijn ogen uit bij de verschillende buitenplaatsen. Met als toegift een wandeling door de tuinen van Slot Zuylen.

Wandelen langs de Vecht

De route start bij het mooie Slot Zuylen. Ik loop richting de Vecht, waar het bruggetje net omhoog gaat om een boot door te laten. Ik volg het water en na een kilometer wijk ik iets van de route af. In plaats van de drukke Vechtdijk te volgen ga ik een klein stukje door het bos.

Wanneer ik na een 200 meter de Vechtdijk weer oppak loopt er ook een onverhard wandelpad naast de weg. Wel zo fijn. Want de weg die de Vecht volgt is mooi, maar op zonnige dagen ook druk met auto’s en fietsers. Tijdens het wandelen kijk ik uit over het windstille water, de bootjes die er dobberen. En op statige buitenhuizen zoals de Parel van Zuilen.

Parel van Zuilen aan de Vecht
Parel van Zuilen aan de Vecht

Fort aan de Klop

Dan sla ik linksaf en loop door natuurgebied De Klop. In de omgeving van Utrecht zitten veel ijsvogels verscholen. Ik heb ze wel vaker gezien, maar vandaag heb ik geen geluk. Even later lees ik op een informatiebord dat hier ook broeihopen voor ringslangen zijn aangelegd. Er ritselt van alles in het riet. Al is de kans groter dat het gewoon eenden zijn. De ringslangen laten zich niet zien.

Via het bos kom ik uit bij het Fort aan de Klop. Het fort is aangelegd in 1819 en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het bomvrije wachthuis van het fort is een brasserie gevestigd. Vanaf 10 uur is deze open voor koffie. Een mooie tussenstop tijdens je wandeling.

Wandelen door Natuurgebied Zuilen
Wandelen door Natuurgebied Zuilen

Een duik in het water?

De route loopt weer een stuk door het bos, via het Natuurgebied Zuilen en weer terug richting het Slot Zuylen. Vervolgens loop ik langzaam maar zeker richting de Maarsseveense Plassen. Het is verleidelijk om een duik te nemen, want het water ziet er heerlijk fris uit. De wandelroute maakt een rondje om de Maarsseveense Kleine Plas, over het sleedoornpad. Het enige jammere is dat de omliggende autowegen flink wat geluid maken. En het is opletten voor loslopende honden die enthousiast en vaak vol modder op je af rennen.

Maarsseveense Kleine Plas
Maarsseveense Kleine Plas
Reflecties in het water van de Maarsseveense Kleine Plas
Reflecties in het water van de Maarsseveense Kleine Plas

Al snel kom ik uit bij de andere kant van de plas. Over een smal bruggetje over de sloot verlaat ik het watergebied. Vlak voor Maarssen staan hier een aantal prachtige huizen.

Huizen bij de Maarsseveense Kleine Plas
Huizen bij de Maarsseveense Kleine Plas

Het mooiste uitzicht van Maarssen

Ik besluit even te gaan zitten bij Le Brasseur, een brasserie met naar eigen zeggen het mooiste uitzicht van Maarssen. De citroen-merenguetaart en de voorgerechten op de kaart zien er heerlijk uit, maar helaas gaat de keuken pas om 12 uur open. Geen gebak voor mij dus helaas. (Wil jij ook op het terras gaan zitten, zorg dan dat je er na 12 uur bent!) Maar het uitzicht, dat is inderdaad prachtig. Je kijkt uit over een bocht in de Vecht en over de oude huisjes aan de Langegracht. Je zou hopen dat dit straatje ooit autovrij wordt. Dan is het uitzicht helemaal indrukwekkend.

De Langegracht, misschien wel het mooiste uitzicht van Maarssen
De Langegracht, misschien wel het mooiste uitzicht van Maarssen

Wandelen langs de Vecht

Ik vervolg mijn weg langs de Vecht en kijk mijn ogen uit bij de prachtige huizen die hier staan. Al eeuwenlang worden de mooiste buitenplaatsen langs de Vecht gebouwd. Het is bizar te bedenken dat van de 150 buitenplaatsen die ooit langs de Vecht stonden, er zo’n 80 gesloopt zijn. Gelukkig is er nog veel moois te bewonderen. Het mooie Huys ten Bosch, bijvoorbeeld.

Wandelen langs de Vecht van Maarssen naar Zuilen
Wandelen langs de Vecht van Maarssen naar Zuilen

Eenmaal Maarssen uit wordt het rustiger. De rietpluimen wuiven in de wind. De bladeren van waterlelies dobberen op het water en donzige eendenkuikens plonzen in de Vecht. Ik loop heerlijk in de zon tot ik weer bij Oud-Zuilen ben.

Wandelen langs de Vecht bij Slot Zuylen
Wandelen langs de Vecht bij Slot Zuylen

In de tuin van Slot Zuylen

Net voor het slot in Oud-Zuilen ligt restaurant Belle. Dit ziet eruit als een mooie plek om de wandeling af te sluiten. Helaas voor mij is het vandaag gesloten. Ik loop verder naar Slot Zuylen. De gedachte komt op om het slot ook te bezoeken, maar bij de kassa kom ik erachter dat ik mijn museumjaarkaart niet bij me heb. Het is niet mijn dag! Gelukkig vertelt een vrijwilliger me dat je voor €3,50 de tuinen in mag en dat je hierna een kopje koffie of thee krijgt in het museumcafé. Dat klinkt niet verkeerd.

De tuinen van het slot zijn niet heel groot, maar er zijn nog volop oude elementen aanwezig, waardoor het mooi is om even een wandeling te maken. In de fruitbomen zie je nu de kleine appeltjes al groeien en de rozen in de rozentuin staan volop in bloei. In de baroktuin staat een bankje waar je even rustig kan zitten en prachtig uit kan kijken over het slot. Iets verderop is de slangenmuur. De muur golft als een slang langs de tuinen en hier staan kwetsbare fruitsoorten, zoals vijgen en abrikozen, volop in de zon.

In de tuin van Slot Zuylen
In de tuin van Slot Zuylen
In de tuin van Slot Zuylen
In de tuin van Slot Zuylen

Tips: De wandelroute van 13 kilometer start en eindigt bij het Toeristisch Overstappunt (TOP) Slot Zuylen in Oud-Zuilen Je kunt gratis parkeren op het parkeerterrein langs de oprijlaan van Slot Zuylen en ook je fiets kan je hier stallen. In het museumcafé in het gerestaureerde Koetshuis kan je lunchen met producten uit eigen tuin en Bistro Belle is een tip voor lunch of diner. Lees hier over de mooiste wandelroutes in Utrecht.

Ook leuk om te lezen!

8 comments

Jenny juli 6, 2019 - 11:16 am

Slot Zuylen en de Maarsseveense plassen zijn erg leuk, vooral in de zomer! Al heb ik ook ooit in de winter in de Maarsseveense plassen gedoken, maar dan wél met duikuitrusting.

Reageren
Aniek Rooderkerken juli 8, 2019 - 8:14 am

Dat lijkt mij ook wel interessant 🙂 Is daar veel te zien onder water?

Reageren
Kim juli 7, 2019 - 8:02 pm

…waar kan ik deze route vinden? En is dit ook een GPX route?

Reageren
Aniek Rooderkerken juli 8, 2019 - 8:11 am

Hoi Kim, je kan een gpx bestand downloaden op de site van routesinutrecht.nl https://www.routesinutrecht.nl/routes/3278394604/wandelen-langs-de-vecht-bij-slot-zuylen

Reageren
Manon Ruitenberg juli 10, 2019 - 5:53 pm

Prachtige omgeving! Ooit een keer een huwelijk bijgewoond in dit slot. Was ook erg speciaal!

Reageren
Linda juli 10, 2019 - 6:03 pm

Slot Zuylen ziet er prachtig uit! Leuke route weer. Slangen kom ik liever niet tegen, ijsvogels wil ik heel graag eens zien. Jammer dat je ze dit keer niet tegenkwam

Reageren
Kelly juli 12, 2019 - 6:10 pm

Wat een mooie omgeving en Slot Zuylen ziet er prachtig uit. Fijn dat je toch de tuinen kon bewonderen, ondanks dat je de museumjaarkaart niet bij je had. De tuinen zien er mooi uit. IJsvogels wil ik heel graag een keer zien (en fotograferen)

Reageren
Janet | thatonetime juli 12, 2019 - 7:51 pm

Wat een gave bestemming voor een wandeling. Zo te zien kun je in 13 km genoeg zien.. Slot Zuylen ziet er prachtig uit, love it!

Reageren

Laat een bericht achter