De mooiste wandelroutes in Utrecht!

door Aniek

In de provincie Utrecht kan je prachtig wandelen. Door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, door zandverstuivingen en over oude spoorlijnen. De mooiste wandelroutes in Utrecht: dit zijn mijn favorieten!

Tip: lees ook over de mooiste fietsroutes in Utrecht.

Wandelen door de polder van Demmerik in de Ronde Venen

In de Ronde Venen

Heerlijk wandelen door de polder Demmerik in de Ronde Venen. Ik loop een route van 11,7 kilometer over een oude spoorbaan, langs houtkades en door de polder. Door de leegte van een eindeloos plat polderland. Vooral het deel over de oude spoorbaan is prachtig.

Zandverstuivingen en een kraakhelder bosmeer

Bos, heide en zandverstuivingen wisselen elkaar af tijdens de NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug. De route loopt van station Driebergen-Zeist naar station Maarn. En het heidemeertje aan het begin van de route? Daar móet je eigenlijk een duik nemen.

Wandelen door het Noorderpark-Ruigenhoek

Rondje Ruigenhoek

Kwakende ganzen boven mijn hoofd, een ijsblauwe lucht en knisperende rijp onder mijn voeten. En een indrukwekkend fort en betonnen bunkers van de Nieuwe Hollandse waterlinie. Het Rondje Ruigenhoek is een wandelroute die nét buiten Utrecht ligt. En in de winter is deze wandelroute misschien wel extra mooi.

We starten de wandelroute van 3,4 kilometer over het veelzijdige Landgoed de Paltz.

Over Vliegbasis Soesterberg

Op Park Vliegbasis Soesterberg kunnen fietsers en wandelaars tegenwoordig volop genieten van van het weidse landschap. Ik ontdek twee korte wandelroutes over de vliegbasis.

Uitzicht vanaf de Elsterberg

Wandeling van Rhenen naar Veenendaal

Voor Nederlandse begrippen flink wat klimmen en dalen, dat staat je te wachten bij de NS-wandeling Elsterberg. Je wordt hiervoor wél beloond met prachtige vergezichten over de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug.

NS-wandeling Lange Duinen

Door het stuifzand

Deze mooie wandelroute brengt je van Amersfoort naar Hollandsche Rading, over de open vlaktes van de Lange en Korte Duinen en door dichte bossen. De NS-wandeling Lange Duinen van Amersfoort naar Hollandsche Rading is een aanrader.

Groene Wissel wandeling Utrecht Paushuize

Groene Wissel wandeling Utrecht

Over smalle paden en langs bevroren meertjes loop ik de Groene Wissel wandeling Utrecht. Langs de Utrechtse singels, door de oude stad, het statige Wilhelminapark en het natuurpark Bloeyendael. En op de terugweg door Wittevrouwen, over de Weerdsingel, de Oude Gracht en langs de Domtoren.

Maarsseveense Kleine Plas

Langs de Vecht en Slot Zuylen

Rietpluimen wuiven in de wind en waterlelies dobberen op het water. Ik twijfel over een duik in de Maarsseveense Kleine Plas en kijk mijn ogen uit bij de verschillende buitenplaatsen. Met als toegift een wandeling door de tuinen van Slot Zuylen. Wandelen langs de Vecht en Slot Zuylen!

Meer provincies verkennen? Lees dan over de favoriete wandelroutes in Groningen van Daphne.

Welke van deze wandelroutes in Utrecht is jouw favoriet? Wil je een wandelroute met me delen? Neem dan contact met me op.

Ook leuk om te lezen!

6 comments

Anne - Ditisanne.nl juli 5, 2019 - 9:34 am

Leuk! Ik heb een tijdje in Austerlitz gewoond (bij Zeist) en daar in de bossen kun je ook heerlijk wandelen. ‘s Avonds liep ik vaak een rondje in het bos ten zuiden van Austerlitz, naar een of ander landgoed; echt een prachtige route en lekker rustig!

Reageren
Jenny juli 5, 2019 - 5:29 pm

Wat een leuke routes. Een aantal kende ik al, maar nog niet allemaal. Een mooi voornemen voor deze zomer 😉

Reageren
Linda juli 5, 2019 - 11:12 pm

Leuke routes, ik kende ze nog niet. De groene wissel wandeling lijkt me wel wat. Elke keer weer herinner jij me eraan waarom ik toch echt eens richting Utrecht moet gaan!

Reageren
Maaike juli 9, 2019 - 8:31 am

Superleuk! Ik ben echt dol op wandelen en probeer iedere dag wel een uurtje te wandelen, in het weekend vaak de hele dag. Als ik een keer naar Utrecht ga, dan onthoud ik deze tips zeker!

Reageren
Mirjam juni 8, 2020 - 12:10 pm

Het Kromme Rijnpad is een mooie wandeling in Utrecht, in 2015 gekozen tot mooiste wandelroute van Midden-Nederland. En ook de Trage Tocht Vechten is een aanrader !!

Reageren
Aniek juni 8, 2020 - 5:29 pm

De Trage Tocht Vechten ken ik nog niet. Die zoek ik een keer op!

Reageren

Laat een bericht achter