Verscholen tussen de bossen bij Zeist ligt het Landgoed Heidestein. Hier start een korte, maar prachtige route die éxtra mooi is wanneer de heide in augustus en september in bloei staat. Tussen de naaldbossen grazen Drentse heideschapen en bij het oude theehuis van het landgoed vergaap je je aan een helderblauwe vijver. Voeg hier kleurrijke heidevelden en mulle zandduinen aan toe en je begrijpt waarom ik deze veelzijdige route zo heerlijk vind.
Landgoed Heidestein
Wat informatie vooraf. Deze wandelroute van 4,5 kilometer voert over Landgoed Heidestein. Aan het begin van de 20e eeuw kocht de familie De Wetstein Pfister de Villa Heidestein en het bijbehorende land van baron Taets van Amerongen. De familie legde er bossen aan, en een grote vijver die door een beekje in contact stond met het bosven verderop. In 1974 is Heidestein geschonken aan Utrechts Landschap. Samen met de aangrenzende gebieden Bornia en Noordhout vormt het landgoed een natuurgebied van maar liefst 637 hectare. Deze wandelroute voert je langs de mooiste plekken van dit natuurgebied.
Ik parkeer de auto in een buitenwijk van Zeist. Vanaf hier loop ik zo het bos in. (Je zult er maar wonen!) Al snel kom ik uit bij een schaapskooi. Op de heide graast namelijk een flink aantal Drentse heideschapen. Zij houden het landschap open door gras en jonge boompjes te eten. Hierdoor krijgt de heide ruimte. De schaapskooi is een oude potstal uit 1884. Ooit werd hier de mest van schapen vermengd met heideplaggen, hiermee konden de boeren hun akkers bemesten. Nu is de stal in gebruik als informatiecentrum. Vandaag is er alleen geen schaap in zicht, ze lopen waarschijnlijk ergens op de heide.
Theehuis en vijver
Vanaf de schaapskooi volg ik een zandpad door het bos en wandel richting een grote vijver. De heer De Wetstein Pfister liet op het landgoed een grote vijver graven met in het midden een klein eiland. Door een stelsel van kanalen kon het water vanuit de bron in het ven (dat ik later zal zien) naar de vijver stromen. Op het eiland zie ik de eerste heide. Het is augustus, dus met wat geluk zie ik vandaag de heide in volle bloei.
Ik draai me om en zie een bijzonder wit bouwwerk tussen de bomen. De Villa Heidestein zelf is in 1939 in vlammen opgegaan, maar het theehuis is er nog. Het is rond 1912 gebouwd. Leuk om te weten is dat in de winter ijs uit de vijver werd gehakt, in stro werd verpakt en vervolgens werd bewaard in de ijskelder onder het chalet. Zo had men in ieder geval een groot deel van het jaar ijs.
Bloeiende heide
De uitgegraven grond van de vijver werd gebruikt om een wal op te werpen. De wandelroute op Heidestein leidt dwars door deze wand: om van het huis naar de vijver te komen, werden in de aarden wal 3 tunnels gegraven. Twee wandeltunnels en één vaartunnel, waar met een bootje doorheen gevaren kon worden. Ik loop door een van de tunnels en hierna moet ik even klimmen, wanneer de route verder gaat via een trap over de wal heen.
Vervolgens voert de route nog een stuk door het bos, langs een van de kanalen die De Wetstein Pfister aanlegde om de vijvers met elkaar te verbinden, tot ik aankom bij de boomrand. Via een klein trapje klim ik het hek over. Iets later kijk ik uit over de heide. Het is midden augustus en de heide staat in bloei. Het is prachtig! Plukken paarse heide steken scherp af tegen het geelwitte zand.
Over golvende zandvlakten, tussen een sporadische bomen door en over korte vlonderbruggetjes wandel ik over de heide. Dan komt bosmeer Heidestein in beeld. De vorige keer dat ik hier liep (tijdens de NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug) kon ik nog een duik nemen in het meer. Vandaag is het meer omheind door een laag hek. De drukte in de natuur de afgelopen 2 jaar bracht te veel risico met zich mee voor het kwetsbare meer. Hierom is besloten het meer te omheinen. Van het ven loop ik door het bos weer naar het startpunt van de route.
Een prachtige wandelroute
Al telt deze wandelroute Heidestein maar 4,5 kilometer, toch is hij ontzettend de moeite waard. Iedere kilometer is afwisselend. Met bloeiende heide en groen bos, een prachtig blauwe bosvijver met een bijzonder theehuis. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je je ogen uitkijkt. En de bankjes op de heide vragen er eigenlijk om om een boek mee te nemen en hier een paar uur te genieten van de rust en het uitzicht. Een prachtige heidewandeling, zeker als de heide in bloei staat.
Over de Wandelroute Heidestein
De Wandelroute Heidestein van 4,5 km is gemarkeerd met rode paaltjes. De route is prima te combineren met de blauwe route op Bornia (5,5 km). Extra mooi is deze route in augustus en september, wanneer de heide in bloei staat, maar eigenlijk is de route het hele jaar door mooi om te lopen. Parkeren kan aan de Prinses Margrietlaan in Zeist. Het gpx-bestand van de wandeling vind je in mijn Komoot-collectie met de mooiste wandelroutes in Utrecht.
Linda zegt
Wauw, wat een mooie wandelroute! Hij is kort, maar zoals je zegt enorm afwisselend. Mooi ook dat stuk met dat meer en de bloeiende heide. Leuke tip 🙂
Janet zegt
Wat een heerlijke route om te wandelen met het lekkere weer. De heide is zo mooi als het in bloei staat, mooie foto’s. Lijkt me zeker een route die ik eens zou willen bewandelen.
Yvonne zegt
Wat een mooie dag had je uitgezocht voor je wandeling. En wat een prachtig gebied. Voor ons is het net wat ver om “even” te gaan wandelen, maar ik hou het zeker in gedachten voor volgend jaar als de heide weer bloeit. Dit jaar heb ik helemaal geen bloeiende heide gezien.