Welke fiets neem je mee als je gaat bikepacken? Of je nu een week door de bergen gaat fietsen of een klein rondje dichtbij huis, als je gaat bikepacken zal je eerst moeten bepalen welke fiets je kiest. Dit kan een racefiets, mountainbike, gravelbike of crossfiets zijn. Dit is afhankelijk van wanneer, in welke omgeving en op welk terrein je wil gaan bikepacken. Ook de duur van de reis en de hoeveelheid spullen die je mee wil nemen spelen een rol. Er zijn veel fietsen waarmee je op avontuur kunt gaan, maar welke is voor jou het meest geschikt?
Welke fiets is geschikt voor bikepacking?
- Met een racefiets kun je langere afstanden makkelijk en comfortabel afleggen. Ideaal voor de kilometervreters.
- Op een gravelfiets ga je het avontuur aan. Je kunt over asfalt fietsen, maar je kunt ook van de gebaande paden afwijken en offroad fietsen. Voor wie houdt van uitdaging.
- Mountainbikes zijn geschikt als je het grootste deel van je route off-road wilt fietsen. Geen terrein is te uitdagend.
Hoe kies je een fiets voor bikepacking?
Het type terrein waar je gaat fietsen is misschien wel de belangrijkste factor bij het bepalen van de juiste bikepacking fiets. Bikepacken kan over ieder terrein, van asfaltwegen tot onverharde trails, door de woestijn of in de bergen. Of juist een combinatie hiervan, waardoor je een veelzijdige fiets nodig hebt. Ik vertel je in deze blog over alle opties.
Racefiets
Als eerste de racefiets. Rijd je overwegend over asfalt, dan is een racefiets misschien wel de beste keuze: een lichte fiets waarmee je flinke dagafstanden kan maken. Zonder vering (of schijfremmen) hebben racefietsen weinig componenten die onderweg veel onderhoud vereisen. Er kan minder kapot gaan onderweg en je neemt minder reservemateriaal en tools mee. Je bent wel meer beperkt in de routes die je kan nemen want je bent gebonden aan verharde wegen.
Ga je bikepacken met een racefiets, let dan wel op het gewicht van je bagage. Hang geen zware tassen aan je carbon frame want dan wordt de belasting op het frame al snel te groot. Je kan je racefiets nog iets optimaliseren voor een lange tocht. Bijvoorbeeld door een tijdritstuurtje te monteren, waarmee je je handen een beetje kan ontlasten. Het is ook verstandig om te kiezen voor 28 mm banden, die voor iets meer comfort zorgen.
Veldritfiets of gravelbike
Waar je met een racefiets toch echt beperkt bent tot asfalt, kan je met een veldritfiets of gravelbike op allerlei soorten ondergronden fietsen. Deze fiets leent zich voor onverharde wegen, boswegen en single trails en komt op veel verschillende terreinen goed uit de voeten. Ook door het zand of grind heb je meer stabiliteit dan een racefiets. En op asfalt houd je met een gravelfiets nog steeds goed de snelheid erin. Het is dus misschien wel de meest veelzijde keuze voor een bikepacking fiets.
Gravelfietsen lijken in grote lijnen misschien op racefietsen, maar er zijn wel een aantal verschillen. Het belangrijkste is misschien wel de maximale bandbreedte. Vaak kun je banden tussen de 28 – 50 mm monteren, dus je kan je fiets goed aanpassen aan de routes die je fietst. Met bredere banden kun je ook op ruwer terrein goed fietsen, terwijl ze ook voor comfort zorgen op lange fietsdagen.
Ook qua geometrie zit er een verschil tussen gravelfietsen en racefietsen. Een gravelfiets heeft een langere wielbasis. Dit zorgt voor meer stabiliteit en is vooral belangrijk is op oneffen ondergrond. Door de geometrieheb je op een gravelfiets vaak ook een iets rechtere positie, wat meer comfortabel kan zijn tijdens lange dagen in het zadel.
Mountainbike
Echt ruw terrein, met veel drops of zware omstandigheden, vraagt om een mountainbike met voor- en eventueel achtervering. Bijvoorbeeld op rotspaden waar je net wat meer boomwortels en rotsen meepakt, maakt een voorvork het gemakkelijker om over wortels en rotsen te sturen. Zowel hardtails als full-suspensions mountainbikes kunnen goede bikepacking fietsen zijn.
Een hardtail mountainbike geeft met is de voorvering en brede banden veel comfort tijdens lange offroad-ritten. Een groot voordeel is dat hardtails makkelijk te servicen zijn. Dus de fiets is makkelijker te repareren als je in the middle of nowhere pech krijgt.
Tijdens tochten met technische passages en op lange singletracks in de bergen zijn full-suspension bikes een goede keuze. Deze fiets is geschikt voor rotsachtige afdalingen of klimmen. Let wel op dat vering ook flink wat gewicht en complexiteit aan de fiets toevoegt. Denk er goed over na of je je fiets zelf kan repareren, mocht je onderweg pech krijgen.
Bikepacking fiets tips
Tot slot nog een aantal tips die voor alle type fietsen gelden. Je fiets wordt door de bagage een stuk zwaarder. Monteer dus een verzet waarmee je nog comfortabel bergop kan fietsen. Leg je lange afstanden af, denk dan goed na over de afstellingen van je fiets. Kleine klachten worden snel erger als je lange dagen op de fiets zit. Monteer misschien ook nog even nieuwe banden. Niets vervelender dan meteen lek rijden omdat je op oude banden fietst. Zeker omdat een band vervangen op een fiets die volgeladen is met bagage, een stuk lastiger is. En kies voor een band die een slag breder is, voor meer comfort.
En of je nu een racefiets, gravelfiets, hardtail of full-suspension bike kiest….. het belangrijkste is dat je op pad gaat en op zoek gaat naar avontuur!
Welke bikepacking fiets kies jij?
Geef een reactie