Bikepacking: welke fiets neem je mee?

door Aniek

Bikepacking: welke fiets neem je mee?

Als je gaat bikepacken zal je eerst moeten bepalen welke fiets je kiest. Dit kan een racefiets, mountainbike, gravelbike of crossfiets zijn. Dit is afhankelijk van wanneer, in welke omgeving en op welk terrein je wil gaan bikepacken. Ook de duur van de reis en de hoeveelheid spullen die je mee wil nemen spelen een rol. Op basis daarvan kan je inschatten welke fiets en welk ander materiaal je nodig hebt.

Hoe kies je een fiets voor bikepacking?

Het type terrein waar je gaat fietsen is misschien wel de belangrijkste factor bij het bepalen van de juiste bikepacking fiets. Bikepacken kan over ieder terrein, van asfaltwegen tot onverharde trails, door de woestijn of in de bergen. Of juist een combinatie hiervan, waardoor je een veelzijdige fiets nodig hebt. Ik kies meestal voor mijn veldritfiets, maar ik vertel je in deze blog over alle opties.

Racefiets

Als eerste de racefiets. Rijd je overwegend over asfalt, dan is een racefiets misschien wel de beste keuze: een lichte fiets waarmee je flinke dagafstanden kan maken. Zonder vering (of schijfremmen) hebben racefietsen weinig componenten die onderweg veel onderhoud vereisen. Er kan minder kapot gaan onderweg en je neemt minder reservemateriaal en tools mee. Je bent wel meer beperkt in de routes die je kan nemen want je bent gebonden aan verharde wegen.

Ga je bikepacken met een racefiets, let dan wel op het gewicht van je bagage. Hang geen zware tassen aan je carbon frame want dan wordt de belasting op het frame al snel te groot. Je kan je racefiets nog iets optimaliseren voor een lange tocht. Bijvoorbeeld door een tijdritstuurtje te monteren, waarmee je je handen een beetje kan ontlasten. Het is ook verstandig om te kiezen voor 28 mm banden, die voor iets meer comfort zorgen.

Paklijst Italy Divide: Bikepacking setup met Apidura tassen
Paklijst Italy Divide: Bikepacking setup met Apidura tassen

Veldritfiets of gravelbike

Waar je met een racefiets toch echt beperkt bent tot asfalt, kan je met een veldritfiets of gravelbike op allerlei soorten ondergronden fietsen. Deze fiets leent zich voor onverharde wegen, boswegen en single trails en komt op veel verschillende terreinen goed uit de voeten. Ook door het zand of grind heb je meer stabiliteit dan een racefiets. Het is dus misschien wel de meest veelzijde keuze voor een bikepacking fiets.

Het grote voordeel van een veldritfiets of gravelbike ten opzichte van een mountainbike is dat deze een stuk lichter zijn en een comfortabele zithouding hebben, waardoor je ook makkelijker lange afstanden kan fietsen. Vaak kan je banden tussen de 28 – 45 mm monteren, dus je kan je fiets goed aanpassen aan de routes die je fietst.

Fietsen in Girona, Spanje
Fietsen in Girona, Spanje

Mountainbike

Echt ruw terrein, met veel drops of zware omstandigheden, vraagt om een mountainbike met voor- en eventueel achtervering. Bijvoorbeeld op rotspaden waar je net wat meer boomwortels en rotsen meepakt, maakt een voorvork het gemakkelijker om over wortels en rotsen te sturen. Bij echt technische terrein is een full-suspension mountainbike een goede keuze. Deze fiets is geschikt voor rotsachtige afdalingen of klimmen. Let wel op dat vering ook flink wat gewicht en complexiteit aan de fiets toevoegt. En denk er goed over na of je je fiets zelf kan repareren, mocht je onderweg pech krijgen.

Bikepacking fiets tips

Tot slot nog een aantal tips die voor alle type fietsen gelden. Je fiets wordt door de bagage een stuk zwaarder. Monteer dus een verzet waarmee je nog comfortabel bergop kan fietsen. Leg je lange afstanden af, denk dan goed na over de afstellingen van je fiets. Kleine klachten worden snel erger als je lange dagen op de fiets zit. Monteer misschien ook nog even nieuwe banden. Niets vervelender dan meteen lek rijden omdat je op oude banden fietst. Zeker omdat een band vervangen op een fiets die volgeladen is met bagage, een stuk lastiger is. En kies voor een band die een slag breder is, voor meer comfort.

Welke bikepacking fiets kies jij?

Tip: op deze pagina vind je al mijn bikepacking blogs.

Ook leuk om te lezen!

Laat een bericht achter