Waarom Amersfoort écht een verrassende bestemming is voor een stedentrip

door Aniek

Waarom Amersfoort écht een verrassende bestemming is voor een stedentrip

Suppen over de grachten, dineren in een middeleeuwse waterpoort en met een fotograaf op zoek gaan naar de meest fotogenieke plekjes van de stad. Een stedentrip Amersfoort is verrassend leuk. Ik ontdekte de stad tijdens een prachtig herfstweekend in oktober.

WNDRWKND

Een verrassing was het zeker voor mij. Ik ontving een paar dagen eerder een uitnodiging voor WNDRWKND. Een weekendje weg naar een onbekende stad. De treintickets die ik later in mijn mailbox kreeg onthulden de bestemming: het werd een stedentrip Amersfoort. Ik was meteen enthousiast. Amersfoort is voor mij maar een kwartier reizen met de trein en het ligt vlakbij de Utrechtse Heuvelrug. Je kan dus je stedentrip mooi combineren met fietsen of hiken, zoals deze wandeling over de Lange Duinen die ik eerder maakte. De stad heeft een prachtig centrum en is nog niet echt ontdekt door het toerisme. Het is er stukken rustiger dan bijvoorbeeld Utrecht of Amsterdam. Een echte hidden gem.

Een stedentrip Amersfoort
Een stedentrip Amersfoort

Toeren met een Tuk Tuk

Mijn trein rijdt station Amersfoort binnen en een paar minuten later zie ik voor het station twee vrolijk gekleurde Tuk Tuks staan. Ze wachten op mij en de andere deelnemers aan het verrassingsweekend, zo blijkt, want mijn weekendje weg start met een Tuk Tuk tour door Amersfoort. Het blijkt een originele manier om Amersfoort te ontdekken. Je tourt langs de highlights én de minder bekende plekken van de stad en je trekt ondertussen heel wat bekijks. De wagentjes zien er dan ook ontzettend vrolijk uit.

Crêpes en muurhuizen

De bagage wordt snel gedropt bij de b&b en wij worden naar Juffrouw Jacoba gedirigeerd. “Met misschien wel de mooiste binnentuin van Amersfoort”, zo wordt ons toegefluisterd. Juffrouw Jacoba is een crêperie in het hart van Amersfoort, in een historisch pand aan de Krankeledenstraat. Hier maken ze echte Bretonse crêpes en galettes. Terwijl we sippen van een cappuccino en smullen van een wentelteefje maken we kennis met Dennis Polman. Deze fotograaf woont en werkt in Amersfoort. Hij gaat met ons op pad om ons de mooiste plekken van de stad te laten zien én ons te leren hoe we deze het best op de foto kunnen zetten.

Muurhuizen in Amersfoort
Muurhuizen in Amersfoort

Zo komen we al snel uit bij een oase van rust in Muurhuizen. Hier waan je je even in de middeleeuwen. In 1380 werd in Amersfoort een nieuwe stadsmuur gebouwd. De oude muur werd afgebroken en met deze materialen werden een eeuw later nieuwe huizen gebouwd op de fundamenten van de oude stadsmuur. De kronkelende straatjes met haar oude huizen zijn ontzettend fotogeniek, zeker als je zo nu en dan een doorkijkje hebt met uitzicht op de grachten.

Liefde en ambacht in Amersfoort
Liefde en ambacht in Amersfoort

Culinair, industrieel..

Van het oude centrum komen we ineens uit in de Nieuwe Stad, rondom de rivier de Eem. Het oorspronkelijke havengebied van Amersfoort ontwikkelt zich nu langzaam tot een cultureel en creatief stadsdeel. Hier is ook restaurant Kroast gevestigd in het pand van de oude zeepfabriek Rohm & Haas. Het restaurant heeft mooi het industriële karakter van de fabriek weten te behouden, maar omdat wij van de zon willen genieten gaan wij toch in de binnentuin zitten. We genieten van pulled lamb op flatbread,  een sandwich met gemarineerde kip en heerlijke vega gerechtjes.

Lunchen bij KROAST in Amersfoort
Lunchen bij KROAST in Amersfoort

… en bockbiertjes

We maken ons los van het zonnige lunchplekje en verkennen wandelend de oude stad. Uiteindelijk komen we uit bij het Amersfoorts Bockbier Festival. Amersfoort is van oudsher een brouwerijstad en ook nu vind je er nog een stuk of 15 brouwerijen. Een daarvan is Rock City Beers, een jonge brouwerij die ons vandaag introduceert in de wereld van het bockbier. Ook de wat meer alternatieve biertjes, zo blijkt. Want met een beetje creativiteit kan je aan bier mango, appel of andere smaken toevoegen.

“We houden ervan om iets geks te doen. Alle traditionele bockbieren zijn ongeveer hetzelfde. Wij hebben een dubbelbock gebrouwen met maar liefst 9 procent alcohol. – Dus niet te snel drinken.- We hebben er marshmallow, vanillestokjes, cacaonips en geroosterde pecannoten in gedaan. Een soort vloeibare rocky road.” Inderdaad, dat smaakt net zo lekker als het klinkt.

Amersfoort in de herfst
Amersfoort in de herfst
De grachten van Amersfoort in de herfst
De grachten van Amersfoort in de herfst

Dineren in een Middeleeuwse waterpoort

Een paar bockbiertjes later fietsen we naar De Monnikendam, de oude middeleeuwse waterpoort van Amersfoort. De Monnikendam werd begin 1400 gebouwd als onderdeel van de tweede stadsmuur. Hier stroomt het water van de Heiligenbergerbeek de binnenstad binnen. Wij zijn er om te dineren in het bijzondere resturant dat in de poort gevestigd is. Vooral het vegetarische menu, met onder andere risotto met truffel, is om te watertanden.

Een stedentrip Amersfoort
Een stedentrip Amersfoort

Suppen in Amersfoort

Een dag later zien we de poort weer. We gaan namelijk suppen in Amersfoort en we peddelen onder de Monnikendam door de stad binnen. Suppen, of stand up paddling, is een fijne manier om de stad vanaf het water te verkennen. We maken een tocht over de grachten met tussenstop bij SEM, aan de Kortegracht.

We sluiten het weekend af met een Sunday brunch bij MADONNA, in de Krommestraat. Dit restaurantje is gevestigd in een prachtig gerestaureerd monumentaal pand, de voormalige kunstnijverheidswinkel. Aan de achterkant zit een groot terras aan het water. Hier kunnen we terugkijken op een culinaire, creatieve en sportieve 24 uur in Amersfoort. Het WNDRWKND was helaas eenmalig, maar je kan natuurlijk wel voor een citytrip afreizen naar Amersfoort en je laten verrassen door deze fijne stad!

Suppen in Amersfoort – foto ensanne.nl
Suppen in Amersfoort – foto ensanne.nl

Ik was in Amersfoort op uitnodiging van Citymarketing Amersfoort en ensanne.nl.

Ook leuk om te lezen!

10 comments

Naomi oktober 13, 2018 - 4:50 pm

Super tof dat je op zulke bijzondere manieren Amersfoort hebt leren kennen! Ik ben er zelf nu 2 keer geweest en vind het een hele mooie stad!

Reageren
Martin oktober 17, 2018 - 9:31 pm

Wat leuk! Ik werk sinds kort twee dagen per week in Amersfoort en ben al een aantal keer in de pauze het centrum in geweest. Verassend gezellig! Een hele leuke stad inderdaad!

Reageren
Judith oktober 18, 2018 - 6:33 pm

Ik ben nog nooit in Amersfoort geweest maar dat ziet eruit als een hele leuke stad. Een stadstour met een tuktuk, dat verwacht je niet in Nederland. Suppen blijft een geweldig leuke bezigheid. En vloeibare rocky road? Ik ben al onderweg naar Amersfoort!

Reageren
Jenny oktober 19, 2018 - 10:00 am

Wat een leuke plekjes! Ik ken Amersfoort een beetje van mijn werk. Maar die tuktuks heb ik bijvoorbeeld nog nooit gezien.

Reageren
Marcella oktober 19, 2018 - 9:48 pm

Ik was jaren geleden in Amersfoort met mijn moeder en werd toen verrast door de leuke stad. Ik wil er graag nog eens opnieuw op ontdekking gaan!

Reageren
Sanne oktober 19, 2018 - 10:14 pm

Leuk om je verslag te lezen!!

Reageren
Janet | thatonetime oktober 29, 2018 - 8:14 pm

Wat een toffe manier om de stad te ontdekken. Ik ben nog nooit in Amersfoort geweest maar ik hoor er wel veel positieve verhalen over. Hoog tijd voor een bezoekje!

Reageren
Kelly oktober 30, 2018 - 8:16 pm

Amersfoort lijkt mij een ontzettend leuke stad, maar ben er nog steeds niet geweest. Leuk zo’n tuktuk! Suppen is niet zo mijn ding. Ziet er leuk uit, maar ik ben zo onhandig. Dat is vragen om problemen bij mij 😉

Reageren
Luckner oktober 31, 2018 - 9:00 pm

En wist u dat je ons mooie Amersfoort van 1 april t/m 31 oktober ook per rondvaartboot of met de hop on hop off toeristentrein kan bekijken. 59.000 mensen hebben dit seizoen de rondvaart gemaakt.

Reageren
Marjolein november 14, 2018 - 8:33 am

Ik heb pas kortgeleden Amersfoort ontdekt, normaal reisde ik er altijd doorheen richting Utrecht, en vind het echt een leuke stad. Het heeft echt leuke bezienswaardigheden en restaurantjes. Bij jou heb ik nieuwe inspiratie opgedaan, want ken een heleboel van de restaurants nog niet die jij noemt. En het suppen door de binnenstad ziet er gaaf uit!

Reageren

Laat een bericht achter