Een e-bike? Dat heb ik toch niet nodig? Dat is meestal mijn reactie als er een e-bike voor me klaar staat. Normaal gesproken stap ik namelijk op een racefiets of mountainbike. Maar eerlijk is eerlijk, de afgelopen jaren heb ik ook heel wat voordelen van een sportieve e-bike ontdekt. Met een elektrische mountainbike door de bergen fietsen is een stuk minder vermoeiend en je kunt langere tochten maken. En een technisch parcours is op een e-bike uitdagend genoeg. Dus ook voor meer fanatieke fietsers kan de e-bike een uitkomst zijn. Ik vertel je waarom je ook eens het e-biken in de bergen moet overwegen.
Je hebt e-bikes en e-bikes
Want om eerst eens in te gaan op die fietsen: je hebt tegenwoordig flink keuze uit e-bikes. Niet alleen de stadsfietsen met ondersteuning die je op de fietspaden veel ziet, je hebt ook elektrische racefietsen, elektrische mountainbikes en zelfs full suspension e-bikes. Met deze sportieve elektrische fietsen is het dankzij de extra ondersteuning van de motor veel gemakkelijker om bergop te gaan. Dit betekent dat je langere dagen in het zadel door kan brengen en meer hoogtemeters kan maken dan op een gewone fiets mogelijk zou zijn. En met deze fietsen kun je de meest uitdagende trails en afdalingen aan.
Groter bereik met een e-bike
Een groot voordeel, met een elektrische fiets kun je veel meer kilometers afleggen op een dag. Je ontdekt meer mooie plekken en kunt dus meer van de omgeving zien, zónder dat het je een druppel extra zweet kost. Klimmetjes en routes die je anders te lang en te zwaar zou vinden, kun je nu toch fietsen. Maar het e-biken in de bergen heeft nog veel meer voordelen.
Je ontdekt de mooiste trails
De mooiste plekken, tja, die vind je vooral toch hogerop in de bergen. Maar voor je daar bent moet je al flink wat kilometers en hoogtemeters maken. Met een e-bike moet je je nog steeds wat inspannen voor je boven bent, maar de trapondersteuning zorgt er voor dat je hartslag niet te veel stijgt en je redelijk relaxed boven op de berg staat. Kun je hier mooi van het uitzicht genieten of (met je elektrische fully of racefiets) snel afdalen over de mooiste trails of via talloze haarspeldbochten.
Iedereen is even sportief
Op en elektrische fiets zitten verschillende standen. Daarmee kun je zelf bepalen hoeveel trapondersteuning je gebruikt. Als degenen met wie je fietst sneller of langzamer zijn dan jij, dan zet je de ondersteuning gewoon op een andere stand. Op die manier is iedereen even sportief en kun je samen van de fietstocht genieten. Onafhankelijk van wie een e-bike heeft of niet.
Je houd meer energie over voor andere dingen
Je kunt op fietsvakantie gaan met als doel zoveel mogelijk te trainen en kilometers te maken. Maar misschien ga je ook wel graag een keer relaxed op pad, en combineer je het fietsen met stadjes en musea bezoeken, uit eten gaan, of zwemmen in een bergmeertje. Dat is slow travel op zijn best. Op een e-bike raak je lang niet zo uitgeput als met een reguliere mountainbike of racefiets. En omdat het fietsen stukken minder intensief is heb jij meer energie over voor deze andere activiteiten. En je komt niet zo bezweet bij het restaurant aan voor je lunch.
Accu en actieradius in de bergen
Hoe meer kracht de motor moet leveren, hoe korter je actieradius. Houd dus goed de actieradius van je e-bike onderweg goed in de gaten, en het aantal hoogtemeters dat je maakt, want er komt een moment dat de accu opnieuw moet worden opgeladen. Maar tegenwoordig vind je een e-bike oplader op steeds meer plekken, ook op reis in de bergen. Sowieso is een flinke grote accu nodig om je de bergen te helpen doorkomen. Een accu die snel oplaadt is ook fijn, dan hoef je onderweg geen ellenlange uren te pauzeren tot de accu weer is opgeladen. Want je wilt met een zware e-bike niet zonder ondersteuning komen te staan.
Wees voorzichtig met afdalen
Wanneer je de Nederlandse wegen gewend bent, is het best even wennen in de bergen. Ook als je normaal gesproken op een lichte racefiets rijdt, is een e-bike ineens heel anders. Een zware e-bike stuurt heel anders en de snelheid kan in een afdaling behoorlijk oplopen. Dus het is verstandig -op welke fiets je dan ook rijdt- om altijd een helm te dragen.
Krijg een gevoel bij het remmen
Met een zware e-bike kan ook het remmen even wennen zijn, zeker als je niet gewend bent aan afdalingen of aan schijfremmen. Oefen dus even voor je een steile en lange afdaling maakt. Zorg er tijdens de afdaling voor dat je altijd remt met zowel de voorrem als achterrem. Knijp nooit alleen de voorrem hard in, want hierdoor kun je gemakkelijk over je stuur heen vliegen. Rem ook niet ineens te hard, dan kunnen de wielen blokkeren. In plaats hiervan is het beter om slepend te remmen. Knijp niet continue je remmen in, maar laat je fiets af en toe even rollen en rem steeds kort bij wanneer het te snel gaat. Zo houd je veel meer controle over de snelheid.
Algemene tips voor het e-biken in de bergen
- Kijk van tevoren goed welke wegen en routes geschikt zijn. Kies geen route met teveel hoogtemeters als jouw e-bike dit niet aankan. Wil je off road fietsen op onverharde paden, kies dan voor een e-mountainbike.
- Ga een keer met een gids op pad. Hij of zij kan je veel goede tips geven over het e-biken in de bergen waardoor je jouw techniek verbetert.
- Check voor je vertrekt of de accu helemaal geladen is en houd onderweg ook goed het niveau van je accu in de gaten. Dan weet je wanneer je op zoek moet naar een acculader.
- Merk je dat je weinig accu over houdt, schakel dan op tijd over naar iets minder ondersteuning.
Geef een reactie