Getest! Falke Trekking TK5 en TK2 sokken

door Aniek

Getest! Falke Trekking TK5 en TK2 sokken

Bij het inpakken van mijn rugzak voor een wandeling, of het nu een meerdaagse hike is of een dagtocht, gooi ik meestal snel een paar sokken erbij. Toch is het slim om eens kritisch te kijken naar wat nu goede wandelsokken zijn. Je hebt specifieke sokken voor warmere en koudere gebieden, lichte hikes en zwaardere trekkings. Ik mocht de Falke Trekking TK 5 en TK 2 sokken testen.

Specifieke wandelsokken?

Wanneer je vaker gaat wandelen, langere tochten maakt of in meer uitdagende gebieden of weersomstandigheden gaat lopen, ga je ineens veel meer eisen stellen aan je kleding. Waarschijnlijk kijk je als eerste met een kritisch oog naar je schoenen en kleding, maar ook aan goede schoenen heb je niets als je de verkeerde sokken aantrekt.

Nu ik een aantal sokken mag testen wordt het tijd om eens kritisch naar mijn wandelsokken te kijken. Ik heb een allegaartje aan sokken in mijn kast liggen. Een aantal sets lage en hoge sokken van verschillende merken, een paar hardloopsokken van Falke en dunne (merinowollen) fietssokken die ik nog wel eens aantrek bij het hiken.

Wat is het verschil tussen de TK sokken van Falke?

De Falke Trekking sokken die ik nu mag testen zijn specifieke trekking- en wandelsokken, te herkennen aan de TK afkorting in de productnaam. Falke heeft heel wat verschillende TK sokken in het assortiment zitten. Het duizelt me eerst: TK1, TK5…. Wat is nu eigenlijk het verschil en voor welke wandelingen zijn de sokken geschikt?

De TK1 sokken blijken bedoeld voor de zwaardere trekking, de TK2 en TK3 voor de wat minder zware hikes en voor A/B-categorie schoenen. De TK5 sokken zijn een dunne uitvoering voor lichtere hikes. Je hebt de reguliere serie, met een mix van merinowol, voor goede warmte-isolatie. De cool-serie is vervaardigd met een mix van lycocellvezels die moet zorgen voor meer koeling en die het transpiratievocht beter afvoert.

Wat zijn goede wandelsokken voor dames?

Ik mag twee soorten sokken testen. De  Falke Trekking TK2 en de dunnere Falke Trekking TK5 Short Women, die vooral geschikt is voor lage schoenen (categorie A). Verschil tussen deze twee sokken, dat merk je wel degelijk.

De Trekking TK2 is een hoger model voor langere wandelingen en wat ruiger terrein. Specifiek test ik de TK2 Cool. Deze sok is onder de voet voorzien van zogenaamde air channels. Deze voeren transpiratie snel af om zo je voeten ook bij lange en zwaardere wandelingen koel en droog te houden. Ik heb ze getest in waterdichte schoenen, op hikes van 20+ kilometer. En inderdaad; geen zweetvoeten. De teen- en hielstreek hebben een verdikking die ervoor zorgt dat de sokken (en hiermee natuurlijk ook de schoenen) extra comfortabel zitten.

TK2 en TK5?

Mijn favoriet is duidelijk de TK5. Deze sokken zijn prima te combineren met lage wandelschoenen, zoals deze lage Lowa’s. De sokken sluiten goed aan en zijn naadloos. De verdikte delen zorgen voor een lichte demping. De sokken zijn deels gemaakt van merinowol en houden minder warmte vast, waardoor je minder transpireert. Samen maakt dit de kans op blaren flink kleiner. In de praktijk kan ik uren lopen zonder blaren of zonder dat de sokken gaan schuren.

De TK5 is een kort model. Nu loop ik vaak op lage wandelschoenen, dus dat komt goed uit. Deze sok komt net boven de rand van de schoen uit. Ik vind dit er iets sportiever uitzien dan een hoge sok, zoals de TK2. Deze is meer geschikt voor hoge schoenen.

Beide sokken zijn sneldrogend. Ze zijn ideaal voor meerdaagse hikes, waar je ‘s avonds je sokken en kleding wil wassen en deze ‘s ochtends weer droog in je tas wil stoppen. Dus nam ik ze ook mee naar Kirgizië, waar ik twee weken lang iedere dag hikes maakte en deze sokken droeg. De Falke sokken zijn elk al minstens 40 keer gedragen en net zo vaak gewassen. Ik heb ze per ongeluk zelfs een keer in de droger gegooid en gelukkig voor mij overleefden ze dat ook. De sokken behouden mooi hun vorm en model en de stof gaat niet pillen. Sokken zijn het waard om er wat meer geld aan uit te geven, dat betaalt zich uiteindelijk altijd wel terug, maar dan verwacht ik wel dat ze lange tijd mee gaan.

Falke TK sokken getest

Tijdens het hiken wil je geen sokken die schuren, te dun of juist te dik zijn. Sokken die wanneer ze nat worden in de regen, er uren over doen om te drogen. Of sokken met dikke naden, want dat is voor mij namelijk hét medicijn om gegarandeerd blaren te krijgen. Als je er even over na gaat denken, stel je dus heel wat eisen aan je wandelsokken.

De Falke Trekking TK-sokken voldoen aan een flink deel van deze eisen. Ze zijn aansluitend en naadloos en gaan ook bij lange hikes niet schuren. Tot nu toe heb ik geen blaren gehad. Ik wist in eerste instantie niet of ik het resultaat van de verdikking bij de hak en bij de tenen zou voelen, net als de air channels onder de voeten, maar deze vrees bleek ongegrond. De sokken zitten comfortabel en houden je voeten goed droog.

Beide sokken zijn heel geschikt voor hikes en de dunne TK5’s zijn daarnaast ook prima te gebruiken als sokken voor op reis, wanneer je ook flink wat wandelkilometers maakt. Ik ben fan!

Je bestelt de Falke Trekking TK sokken bijvoorbeeld bij Bever.

Outdoor reviews

Ik testte de Falke Trekking wandelsokken voor Outdoor Reviews, een initiatief van Ecktiv.nl en outdoorbloggers.nl. Misschien vind je deze reviews ook leuk om te lezen:

Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Weet dat als je een product koopt via een van de links in dit artikel, Avontuur op Reis een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou.

Ook leuk om te lezen!

Laat een bericht achter