Het geothermisch gebied van Parco naturalistico delle Biancane

door Aniek

Parco naturalistico delle Biancane in Toscane

Je wordt omringd door dramatische witte steenvlakten. Je hoort het water vlak onder de oppervlakte borrelen en de geur van rotte eieren komt je neusgaten binnen. Uit het witte gesteente komen pluimen van de hete stoom omhoog. Het Parco naturalistico delle Biancane in de Maremma in Toscane is al sinds de oudheid bekend om de vulkanische activiteit en heetwaterbronnen. Bovenal maak je in dit park prachtige hikes!

Parco naturalistico delle Biancane
Parco naturalistico delle Biancane

Geothermisch gebied in Toscane

Een half uur per auto over een kronkelige heuvelrug brengt ons naar het Parco naturalistico delle Biancane. Dit beschermd natuurpark ligt niet ver van het dorp Monterotondo Marittimo. Een landschap dat on-Italiaans aandoet maar toch echt midden in de Maremma ligt, in het zuidwesten van Toscane. Een spectaculair en bijna onaards landschap waar je prachtige hikes kan maken.

Het is een geothermisch gebied. De hitte van de kern van de aarde heeft hier het aardoppervlakte weten te bereiken. Dit zorgt ervoor dat je overal in het landschap pluimen stoom met een temperatuur van ongeveer 100 ° C omhoog ziet komen. Deze stoom bestaat voornamelijk uit waterdamp, gecombineerd met een veelvoud aan gassen, waaronder waterstofsulfide. Hierom ruikt het hele gebied naar zwavel of rotte eieren, een niet heel aangename geur.

Percorso trekking Parco Naturalistico delle Biancane Italië
Percorso trekking
Parco Naturalistico delle Biancane Italië
Rode rotsen
Parco Naturalistico delle Biancane Italië
Parco Naturalistico delle Biancane Italië

Wandelen in  Parco delle Biancane

Laat dit je niet tegenhouden! Het Parco delle Biancane is namelijk een van de mooiste plekken van Toscane. De waterstofsulfide heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat op sommige plekken de rotsen spierwit zijn geworden. Samen met de stoom zorgt dit voor een onaards landschap.

Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet, waardoor je hikend dit bijzondere gebied kan verkennen. Eerst lopen we voorbij een aantal bronnen. “Dit is acqua forte, zwaar water.” vertelt onze gids. “Het wordt zo genoemd omdat er veel metalen in zitten.” Er loopt een smal stroompje langs het pad. De gids pakt een thermometer. “25 graden, maar er zijn hier ook bronnen waar het water aan de oppervlakte makkelijk 50 graden is.”

Parco Naturalistico delle Biancane Italië
95 graden celsius
Parco Naturalistico delle Biancane Italië
Parco Naturalistico delle Biancane Italië

Spierwitte rotsen

Al snel komen we uit bij de witte rotsen. Het lijkt alsof een waterval van witte stenen van de rotswand is gerold.  De hitte die hier van diep in de aarde omhoog komt zorgt ervoor dat de rotsen onder je voeten flink verhit worden. De gids steekt een thermometer tussen de stenen en het gruis, die al snel 95 graden celsius aangeeft. Tussen deze warme rotsen en de stoom die uit de grond komt hebben we even de indruk dat we in een onwerkelijk landschap terecht zijn gekomen.

De rotsen zijn oogverblindend wit. De zuurheid van het water en de hitte hebben de stenen langzaam ontkleurd. Er groeien bijna geen planten, maar op sommige plekken wordt het wit onderbroken door het donkergroen van kleine planten en kurkbomen die dapper standhouden in het gebied. Even verderop zijn de stenen gekleurd in alle tinten rood en oranje, de originele kleur van de rotsen.

Zelfs de stilte op deze afgelegen plek draagt bij aan het onaardse gevoel, alleen af en toe onderbroken door het sissen en puffen van de stoom.

Parco naturalistico delle Biancane
Parco naturalistico delle Biancane
Parco naturalistico delle Biancane
Parco naturalistico delle Biancane

Geothermisch museum Larderello

We lopen omlaag, terug naar de parkeerplaats. De gids wijst er op dat in het prachtige Toscaanse landschap verschillende moderne en ontzettend grote energiecentrales staan. Wat blijkt? Dit deel van Toscane was een van de eerste plaatsen waar geothermische energie op grote schaal werd gewonnen. In 1913 werd de eerste geothermische energiecentrale bij Larderello gebouwd. Tegenwoordig leveren de centrales energie aan een miljoen Italiaanse huishoudens, als aanvulling op de energie die door fossiele brandstoffen wordt opgewekt.

Het Geothermisch museum Larderello (het Museo della Geotermia) vertelt de geschiedenis van de opwekking van deze energie uit ondergrondse warmtebronnen. Interessant voor wie meer wil weten over het ontstaan van dit gebied.

Energiecentrale geothermische energie
Energiecentrale geothermische energie

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wie vooral benieuwd is naar de hike, kijkt onderstaande video!

Ook leuk om te lezen!

4 comments

3 keer Etruskisch Toscane voor fijnproevers - Italië Uitgelicht juni 5, 2018 - 6:01 am

[…] beide opgewekt worden door de nabijgelegen geothermische centrale. Het landgoed ligt namelijk midden in een geothermisch gebied. Pluimen stoom zie je overal in het landschap omhoog komen en de warmte onder het aardoppervlak […]

Reageren
Vleermuizen en koper: bezoek aan een voormalige kopermijn in Montecatini Val di Cecina - travelwriter.nl juni 9, 2018 - 6:04 am

[…] zijn inmiddels de mijn ingegaan. “Het is een geothermisch gebied”, vertelt Lucia (zoals ik al zag bij het Parco naturalististico delle Biancane), “dus in de schachten ben je dichter bij het magma en de aardwarmte. Dat betekent dat waar […]

Reageren
9 x doen in Etruskisch Toscane! - Italië Uitgelicht oktober 27, 2018 - 6:03 am

[…] Het Parco naturalistico delle Biancane in de Maremma in Toscane is al sinds de oudheid bekend om de vulkanische activiteit en heetwaterbronnen. Dit beschermd natuurpark ligt niet ver van het dorp Monterotondo Marittimo. Een landschap dat on-Italiaans aandoet maar toch echt midden in de Maremma ligt, in het zuidwesten van Toscane. Een spectaculair en bijna onaards landschap waar je prachtige hikes kan maken. […]

Reageren
Esther november 12, 2019 - 6:02 pm

Prachtige wandeling om te maken.

Reageren

Laat een bericht achter