Hiken naar de Stoanerne mandln ofwel de Uomini di Pietro in Val Sarentino

door Aniek

De Stoanerne mandln ofwel de Uomini di Pietro in Val Sarentino

Als een stenen leger kijken de Stoanerne mandln onbeweeglijk uit over de Dolomieten. Om ons heen zijn meer dan honderd steenmannetjes opgestapeld. Sommige meer dan manshoog, andere komen amper tot je knie. Maar allemaal hebben ze iets geheimzinnig en magisch. Vanaf de Alpi Sarentini ofwel de Sarntaler Alpen heb je een van de mooiste uitzichtpunten van Zuid-Tirol, met de Dolomieten in vol ornaat en de geheimzinnige steenmannetjes op de uitkijk.

Stoanerne Mandln
Stoanerne Mandln
Stoanerne Mandln op de top van de berg
Stoanerne Mandln op de top van de berg

Het ongerepte Val Sarentino ofwel Sarntal

Op zo’n 16 kilometer ten noorden van Bolzano is de natuur van het Val Sarentino ofwel het Sarntal ruig en ongerept. De ruige natuur met zijn groene weiden en traditionele boerderijen trekt veel wandelaars. Niet in de minste plaats omdat je vanaf de toppen van de bergen niet alleen de hele Dolomieten kan zien, maar ook de Ortler of Ortles, met 3905 m de hoogste berg van Zuid-Tirol.

Naast wandelen zijn veel van de paden ook geschikt voor een mountainbiketocht. Met verschillende berghutten die op de flanken van de bergen liggen heb je tijdens je tocht, of het nu te voet of op de fiets is, ook nog eens voldoende mogelijkheden om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht. Want waar je ook bent, het uitzicht is altijd spectaculair.

Val Sarentino in Zuid-Tirol
Val Sarentino in Zuid-Tirol

Steenmannetjes

In het Val Sarentino vind je op 2003 meter boven de zeespiegel een bijzonder fenomeen. De Stoanerne mandln zijn willekeurig opgestapelde stenen bij de top van de Hohen Reisch. Deze steenformaties zijn vaker te vinden in de hoge bergen en dus ook in Zuid-Tirol. Maar waarom vind je er hier meer dan 100 bij elkaar?

Sommigen zeggen dat ze door herders als tijdverdrijf zijn opgestapeld. De gestapelde stenen dienen vaak ook als een wegwijzer voor wandelaars. Maar er is nog een andere optie. De rotstekeningen en vuurstenen voorwerpen die in de buurt van de Stoanerne Mandln zijn gevonden geven aan dat deze steenmannetjes misschien wel al veel ouder zijn en het uitzichtpunt enkele eeuwen voor Christus een Keltische cultusplaats was.

Vooral in de winter, wanneer de bergen bedekt zijn met sneeuw en een dichte mist om de bergtoppen zweeft, zijn de Stoanerne Mandln omringd door een mysterieuze sfeer. Wanneer je tussen de magische steenmannetjes staat, is het je niet moeilijk voor te stellen hoe alle oude verhalen en legendes zijn ontstaan.

Uitzicht tijdens de hike
Uitzicht tijdens de hike
Uomini di Pietro
Uomini di Pietro

Hoe kom je er?

In Sarentino / Sarnthein volg je de borden naar de Sarner Skihütte op 1614 meter hoogte. Bij deze skihut kan je de auto parkeren en je weg vervolgen over de wandelpaden waar je op de borden Stoanerne Mandln aanhoudt. Na een uur tot anderhalf uur bergop lopen, de duur is afhankelijk van je conditie en of je veel fotostops maakt, kom je aan op de top van de Hohen Reisch. Hier vind je de Stoanerne Mandln.

Je kan vervolgens precies dezelfde weg terug nemen, maar ik heb een mooiere route voor je. Loop alleen de eerste 15 minuten hetzelfde pad terug, tot je weer houten wegwijzers tegenkomt. Vanaf hier loop je over een prachtig smal pad naar de Vöraner Alm, waar je heerlijk kan lunchen of een biertje kan drinken met uitzicht over de bergweiden, kudden koeien en berggeiten. Het uitzicht is nog beter vanaf het uitzichtpunt of vista panoramica, waarna je weer terugloopt naar de skihut.

Deze tocht is bijna 15 kilometer lang en ik liep deze in 3,5 uur. Omdat je waarschijnlijk vaak stil staat om van het uitzicht te genieten, een foto te maken, te lunchen of te wachten op de berggeiten, schapen of paarden die voor je de het pad oversteken, zou ik zeker 5 uur uittrekken voor de wandeling. Want ben je eenmaal bij de Stoanerne Mandln aangekomen, neem dan ook de tijd om in alle rust op deze magische plaats uit te kijken over de Dolomieten.

Tip: Verblijf bij de Sarner Skihütte of een van de andere accommodaties in de buurt van deze hike.

Val Sarentino
Val Sarentino
Val Sarentino wandelpaden
Val Sarentino wandelpaden

Ook leuk om te lezen!

3 comments

ivonne augustus 3, 2018 - 8:22 pm

Wat een bijzondere plek. Ik ken ze wel van het wandelen maar zo veel bij elkaar zag ik nog nooit. Het verhaal over de herders spreekt mij wel aan. Zou leuk zijn als er zoiets achter zit! Het lijkt me een mooie route om te lopen.

Reageren
Lizzie | Globalizious augustus 4, 2018 - 9:26 pm

Wat leuk zoveel bij elkaar. Ik heb er in Zuid Amerika ook een hoop gezien, maar nooit zoveel op 1 plek!

Reageren
Kelly augustus 11, 2018 - 10:19 am

Wat bijzonder om al die steenmannetjes bij elkaar te zien. Lijkt mij een heel mooi gebied om te wandelen.

Reageren

Laat een bericht achter