Huttentocht paklijst: wat neem je mee als je een huttentocht maakt?

door Aniek

Huttentocht paklijst: wat neem je mee als je een huttentocht maakt?

Een huttentocht maken door de bergen is heerlijk. Je maakt een tocht van meerdere dagen of weken en trekt van hut naar hut. Je zit midden in de natuur en komt even helemaal tot rust. De voorbereiding vergt wel wat aandacht, want wat neem je mee als je een huttentocht maakt? Ik deel hierom deze huttentocht paklijst met je.

Huttentocht paklijst

Wanneer je gaat hiken is een goede uitrusting ontzettend belangrijk. En dat geldt al helemaal als je een meerdaagse huttentocht maakt. Je hebt dan toch nét wat meer spullen nodig. Hierom geef ik in deze huttentocht paklijst een aantal belangrijke tips voor items die je zeker bij je moet hebben. Afhankelijk van in welk terrein je gaat hiken, of in welk seizoen, kan je meer of minder items meenemen. Hoe dan ook, essentieel bij een huttentocht zijn bergschoenen, een stevige rugzak, goede kleding, een laken- of slaapzak en eten en drinken.

Bergschoenen

Het eerste wat zeker niet mag ontbreken op jouw huttentocht paklijst is een goed paar wandelschoenen. Hoge of lage wandelschoenen met een goede profielzool en die veel stabiliteit geven. Zorg dat de wandelschoenen goed ingelopen zijn en denk ook aan goede wandelsokken, Er is namelijk niets vervelender dan blaren onderweg, of sokken die net niet fijn zitten.

Huttentocht paklijst: wat neem je mee als je een huttentocht maakt?
Huttentocht paklijst: wat neem je mee als je een huttentocht maakt?

Rugzak

Naast schoenen is een goede rugzak essentieel. Op basis van wat je allemaal mee wil nemen kies je een rugzak. Een grote rugzak is zwaarder om mee te lopen, maar neem je een slaapzak, misschien wel kookspullen en veel kleding mee, dan is een grote rugzak wel aan te raden. Zorg dat je de rugzak voor je op pad gaat goed afstelt. Is er kans op regen? Neem dan een regenhoes mee die om je rugzak kan. Zo voorkom je dat aan het einde van de dag al jouw spullen doorweekt zijn.

Tip: een rugzak kan je prima online kopen. Bijvoorbeeld bij CheapOutdoor.nl waar je een  grote rugzak kan bestellen. Denk goed na over het volume. Wil je een rugzak van 45, 55 of misschien wel 65 liter? En wil je een regenhoes bij je backpack?

Kleding

Kies voor kleding die past bij het seizoen en het terrein waar je een huttentocht gaat maken. Al ga je hiken in het midden van de zomer, neem ook warme en winddichte kleding mee. De avonden en nachten in de bergen kunnen koud zijn. Vergeet hiernaast ook regenkleding niet, als er kans is op regenbuien. Net als voldoende droge kleding. Het weer in de bergen kan altijd omslaan. Een dunne muts en dunne handschoenen nemen weinig plek in, maar horen wel tot de basisuitrusting.

Slaapzak

Afhankelijk van in welke hutten je overnacht neem je een slaapzak of lakenzak mee. Een lakenzak is namelijk in veel hutten verplicht. Houd je van warmte? Neem dan een lichtgewicht slaapzak mee. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze slaapzakken van CheapOutdoor. Een lichtgewicht mummyslaapzak neemt weinig ruimte en gewicht in, maar kan heel fijn zijn om bij je te hebben.

Eten en drinken

Als je lange dagtochten maakt dan is het belangrijk om goed te eten en te drinken. Ontbijten en lunchen kan vaak bij de berghutten die je onderweg tegenkomt. Maar zorg dat je altijd zelf ook voor meerdere dagen voorraad bij je hebt. Berghutten zijn niet alle dagen geopend, en dan kan het nog een flinke afstand zijn naar de volgende hut. Denk aan energierijke snacks zoals noten of mueslirepen, bijvoorbeeld. Tijdens een bergwandeling heb je veel vocht nodig. Neem een paar goede drinkflessen mee die je weer kan bijvullen bij een hut.

En verder?

Verder zijn er nog veel kleine dingen die fijn zijn om mee te nemen. Zo is het niet de bedoeling dat je jouw wandelschoenen draagt in de gemeenschappelijke ruimtes van berghutten. Warme sokken of sloffen zijn dan comfortabel om bij je te hebben. Pinnen, dat kan over het algemeen niet. Dus moet je altijd voldoende contant geld meenemen. En slaap je op een slaapzaal, dan zijn oordoppen geen overbodige luxe. Nog meer tips vind je op deze wandeltocht paklijst.

Heb jij al eens een huttentocht gemaakt?

Ook leuk om te lezen!

8 comments

Esther februari 8, 2019 - 5:23 pm

Handige paklijst! Ik zou heel graag eens een huttentocht willen maken, maar dan wel als de kinderen iets ouder zijn. In de Dolomieten lijkt me dat heel gaaf om te doen.

Reageren
Jenny februari 8, 2019 - 10:38 pm

Wat een handige lijst! Vooral Bergschoenen en een goede rugzak zijn essentieel voor mij.

Reageren
Daphne februari 26, 2019 - 10:49 pm

Ik heb zelf nog nooit een huttentocht gemaakt, maar deze lijst is super handig voor als ik dat wel ga doen. Ik maak eigenlijk meestal day-hikes. Maar misschien moet ik dit toch eens proberen, lijkt me nl wel heel erg gaaf!

Reageren
Janet | thatonetime maart 5, 2019 - 7:51 pm

Handige lijst. Ik heb nog nooit een huttentocht gemaakt, maar lijkt me wel heel leuk om te doen. Vooral omdat je telkens redelijk comfortabel overnacht. Goede schoenen lijken me overigens het belangrijkste.

Reageren
Aniek Rooderkerken maart 8, 2019 - 11:07 am

Absoluut leuk om te doen!

Reageren
maaike mei 13, 2019 - 2:51 pm

Ik vind huttentochten echt het leukste ooit!

Reageren
Aniek Rooderkerken mei 16, 2019 - 9:55 am

Helemaal mee eens 😀

Reageren
Ellen januari 13, 2020 - 9:19 am

Oordoppen, dat is een goede tip. Ik maak dit jaar mijn eerste huttentocht.

Reageren

Laat een bericht achter