Heerlijk vind ik het, om met mijn rugzak door de bergen te lopen. Genieten van de buitenlucht, de adembenemende omgeving en vooral van de rust. Lopend langs ravijnen, uitkijkend over de hoge bergtoppen en groene valleien heeft iedere hike zijn eigen charme. Wel is het van belang dat je goed voorbereid op pad gaat. Want wat neem je mee als je gaat hiken? Ik heb verschillende meerdaagse wandeltochten gemaakt en in mijn paklijst hiken deel ik alles wat ik meeneem als ik ga hiken. Je wilt graag een zo licht mogelijke rugzak zonder belangrijke items te vergeten. Deze items mogen niet ontbreken in je rugzak!
Onderaan deze blog vind je de uitgebreide paklijst.
Een goede voorbereiding…
… is inderdaad het halve werk. Om mijn meerdaagse hike over de Meraner Höhenweg in deze blog als voorbeeld te nemen: voor ik op pad ging heb ik alle dagetappes uitgezet, inclusief alle loopafstanden. Zo wist ik waar we tijdens de tocht konden lunchen of water konden vinden. Hiernaast heb ik flink wat items ingeslagen. Nieuwe wandelschoenen, een nieuwe rugzak, maar ook een voorraad EHBO-spullen.
Aan de andere kant heb ik de inhoud van mijn rugzak ook kritisch bekeken. Ik moest alle spullen namelijk iedere dag meenemen. Ik wilde voorkomen dat ik voor de zekerheid teveel dingen meenam en allerlei handige maar overbodige spullen mee zou moeten slepen.
Welke rugzak neem ik mee bij een meerdaagse hike
Hiervoor keek ik allereerst naar de rugzak. Een goede tip die ik tegenkwam om je rugzak lichter te maken is te kiezen voor het juiste volume. Met een te grote rugzak neem je automatisch te veel spullen mee. Klinkt logisch. Omdat we in hutten overnachten hebben we geen tenten of slaapzakken nodig. Een rugzak met een inhoud van 18 liter bleek voor mij voldoende. Zo kon ik ook niet onnodig veel spullen meenemen. De huttentocht die ik hierna maakte, in Oostenrijk, had wat slechtere weersvoorspellingen. Ook moest ik een eigen slaapzak meenemen. Hierom koos ik voor een grotere rugzak, in dit geval de Osprey Tempest. Neem je liever een grotere rugzak mee, dan kan ik de robuuste Thule AllTrail aanraden.
Alleen de regenhoes, tja, die was ik in Italië vergeten. En het heeft een aantal dagen flink geregend. De volgende keer ging er dus toch een regenhoes mee.
Welke wandelschoenen neem ik mee?
Goede wandelschoenen stonden bovenaan de lijst van onmisbare items. Het uitzoeken van nieuwe wandelschoenen blijkt nog een hele uitdaging te zijn. De keuze voor een schoen hangt af van jouw voorkeur, het seizoen, het type wandeling en het terrein waarop je gaat lopen. Ik koos uiteindelijk voor lage Lowa wandelschoenen. Wil je geen traditionele wandelschoenen? Denk dan eens aan trailrunningschoenen. Deze zijn geschikt voor divers terrein en zijn een stuk lichter dan reguliere wandelschoenen.
Lees ook mijn reviews van de Lowa Aerox GTX Lo, de Berghen Bornand Waterproof en de Hanwag Tatra II Lady GTX. Voor heren lees je de reviews van de Berghen Morillen herenschoenen en de Hanwag Tatra II GTX.
Eten, eten en meer eten
Op de meeste trails zijn onderweg bevoorradingsposten, denk aan berghutten of kleine dorpjes. Toch neem ik altijd meer eten bij me dan ik denk nodig te hebben. Want hoewel je onderweg vaak berghutten tegenkomt waar je heerlijk kan eten zijn er altijd rustdagen waarop deze hutten gesloten zijn. Wat neem je dan mee als reserve? Kies voor noten, gedroogd fruit of repen. Cliff bars bijvoorbeeld leveren veel energie en zijn lekker, ideaal als je er echt doorheen zit, of te voorkomen dat dit gebeurt. Let op: kies niets met chocolade of iets anders dat kan smelten tijdens warme dagen.
Onmisbaar! Powerbank
In Zuid-Tirol zat mijn telefoon een week lang onderin mijn rugzak. Bereik had ik toch niet. Maar mijn camera gebruikte ik vaak, net als mijn gps-horloge. En die moesten allebei vaak opgeladen worden. Ik nam dan ook een powerbank mee, zodat ik onderweg altijd stroom had. Ik gebruik al een tijd de Explore 9000 Powerbank, waar ik erg tevreden mee ben.
Waterdichte opbergzak
Wij mochten dan wel naar de regio gaan met 300 dagen zon per jaar, we hebben heel wat tijd in de stromende regen gelopen. Nu zijn zowel mijn gps-horloge als de powerbank waterdicht, maar toch blijven er nog heel wat spullen over die je graag beschermt tegen de regen. Gelukkig zijn hiervoor fijne lichtgewicht waterdichte opbergzakken. Ze nemen weinig ruimte en gewicht in, dus ik neem ze altijd mee op reis.
EHBO
Iets wat je zeker niet mag vergeten is een goede EHBO-kit. Bedenk vooraf goed wat je voor iedere bestemming nodig hebt. En lees de bijsluiters goed. Besluit dan welke producten je meeneemt zoals DEET, anti-insect spray of een complete EHBO-kit. Vergeet ook geen reddingsdeken, die je kan beschermen tegen zowel onderkoeling als oververhitting.
Dé paklijst hiken
Dé complete paklijst voor een huttentocht of voor een hike bestaat niet. Wat je meeneemt hangt af van het gebied waar je wandelt, het klimaat en het seizoen, het comfort van de hutten en wat je zelf persoonlijk nog wil meenemen. Wel heb ik hieronder een lijst met uitrusting die je mee kan nemen. Wil je meteen ook gaan kamperen, dan zul je nog heel wat extra materiaal nodig hebben; kampeerspullen en kookgerei. Wat denk je? Wat neem je mee als je gaat hiken?
Wandelspullen
- Rugzak, zoals de Thule AllTrail of de Osprey Tempest
- Wandelstokken, van Bever, Decathlon of deze Masters wandelstokken
- Goede wandelschoenen, bijvoorbeeld de Lowa Aerox GTX Lo, de Berghen Bornand Waterproof of Hanwag Tatra II Lady GTX. Voor heren Berghen Morillen herenschoenen of Hanwag Tatra II GTX
Overnachten in de berghut
- Sandalen, sloffen of gympen
- Lichtgewicht sneldrogende handdoek (bij Decathlon of Bever)
- Legging of dunne broek
- Lakenzak
- Lichtgewicht slaapzak
Kamperen
- Tent
- Slaapzak
- Slaapmat
- Lakenzak
- Hoofdkussen
Koken en eten
- Gasstelletje
- Pannen
- Kookspullen (bestek, mes)
- Zakmes
- Waterfilter
- Waterflessen
- Drybag als etenstas
- Aansteker of lucifers
- Vaatdoekje
Kleding
- 2 sets ondergoed
- 2 sets wandelsokken (zoals deze Falke sokken)
- 1 set gewone sokken
- 1 thermoshirt lange mouwen
- 1 wandelshirt korte mouwen
- 1 wandelshirt lange mouwen
- 1 lange outdoorbroek, bijvoorbeeld deze van Vaude
- 1 korte broek
- 1 soft-shell of fleecevest
- 1 ademend regenjack
- Regenbroek
- Pet en/of muts
- Buff
- Dunne handschoenen
- Zwemkleding
- Thermokleding
- Drybag voor je kleding
Navigatie en electronica
- Telefoon met oplader
- Powerbank (op zonne-energie)
- Reisstekker
- Camera met oplader
- GPS of GPS-horloge
- Kompas
- Topografische kaart
- Telefoonnummers en adressen
Toiletartikelen
- Zonnecrème met hoge beschermingsfactor
- Lippenbalsem met zonbescherming
- Deodorant
- Vaseline
- DEET
- Tandenborstel en tandpasta
- Oordopjes
- Shampoo
- Kam en/of borstel
- Oordopjes
- Dagcrème
- Scheergerei
- Toiletpapier
- Tampons
Voor onderweg
- Water of sportdrank
- Thermofles, zoals deze HydroFlasks, drinkflessen en/of camel bag
- Mueslirepen of energy bars
- Gedroogd fruit en noten
- Zakmes
EHBO-set
- Klein schaartjes
- Pincet
- Veiligheidsspelden
- Sporttape
- (Blaren)pleisters
- Betadine gazen en steriele gazen
- Snelverbanden
- Tekenpincet
- Medicijnen
- Reddingsdeken (zoals deze van Decathlon of Bever)
- Deet en insectenspray
- Of een complete EHBO-set
Altijd meenemen (veiligheid)
- Paspoort
- Kaartje ziektekostenverzekering
- Creditcard en Betaalpasje(s)
- Contant geld
- ICE nummers
- Fluitje (noodsignalen)
- Mobiele telefoon met lader
Diversen
- Zonnebril met UV-werende glazen
- Regenhoes voor de rugzak (Bever of Decathlon)
- Lamp. Ideaal is een hoofdlamp – zo houd je je handen vrij (Bever of Decathlon)
- Digitale camera met reservebatterij en extra geheugenkaartje
- Opschrijfboekje en pen
- Opladers
- Lucifers of aansteker
- Waterdichte zakken
- Waterzuivering
- Zakmes
Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt via een van deze links, ontvangt Avontuur op Reis een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.
Leuke lijst! Wat ik me vooral afvraag is hoeveel shirts je meeneemt tijdens zo’n tocht. Alles weegt, en dan kan ik me voorstellen dat je sneller iets nog een keer draagt. Het viel me op dat je geen douchespul of zeep in je lijstje hebt staan.
Dat vroeg ik me vooraf ook al af. Ik heb gelukkig veel lichtgewicht fietskleding, dus thermoshirts wegen bijna niets en die kon ik best wel een aantal meenemen. Ik heb voor een week hiken twee shirts zonder mouw, een met korte mouw en een shirt met lange mouw meegenomen. Omdat thermoshirts heel snel drogen kan je ze ’s nachts prima wassen met wat shampoo.. (vandaar dat ik zeep heb thuisgelaten) Even voor het vuur hangen en dan zijn ze ’s ochtends weer droog. Omdat het kouder bleek dan verwacht heb ik het shirt met lange mouwen inderdaad vaker aangehad.
Handige lijst! Altijd fijn om even te checken en te vergelijken 🙂
Heel handig lijstje! Wij zijn nu in Nieuw-Zeeland en hiken dus ook veel. Voor ons was de tongariro crossing de eerste hike en ik heb me best goed aan dit lijstje gehouden. Het was geen meerdaagse hike, maar we konden onderweg geen water bijvullen. Toch wilde ik mijn tas lichthouden, dat is best lastig soms, maar het lukte. Ik heb ook lowa wandelschoenen, ik vind ze onmisbaar tijdens het hiken en ben er echt heel blij mee.