Zonder file richting de sneeuw: met de Alpen Express naar Oostenrijk

door Aniek

Zonder file richting de sneeuw: met de Alpen Express naar Oostenrijk

Langzaam rijdt de trein door een besneeuwd landschap. Tirol, Kitzbühel, St. Johann in Tirol. De bekende wintersportbestemmingen stellen zich aan ons voor. Ik reis met de Alpen Express naar Oostenrijk en waan me in een uitzending van Rail Away.

Op vrijdagavond vertrek ik uit Utrecht en na een flinke treinreis sta ik op zaterdagmiddag al op mijn ski’s. De wintersporttrein naar Oostenrijk is een goed en duurzaam alternatief voor de auto en het vliegtuig, en een bijzondere ervaring.

Met de trein op wintersport

Met de trein naar je wintersportbestemming reizen is eigenlijk helemaal niet zo’n slecht idee, bedacht ik me een paar maanden geleden. Alleen al omdat ik meer bewust op reis wil gaan: wintersport an sich is niet per sé duurzaam, maar reizen met de trein is een beduidend duurzamere keuze dan vliegen. Daarnaast kan je je skispullen gewoon meenemen in de trein, dus geen gedoe met het meenemen van grote koffers of ski’s in het vliegtuig. En als je niet met de auto reist hoef je ook geen rekening te houden met lange files, het aanschaffen van sneeuwkettingen, vignetten of winterbanden. Heerlijk toch?

En dus staan we op een regenachtige vrijdagavond bepakt en bezakt op Utrecht Centraal te wachten op de Alpen Express naar Zell am See in Oostenrijk. Er lopen steeds meer mensen om ons heen die skitassen dragen, een dikke muts op hun hoofd hebben en al helemaal in de wintersportstemming zijn.

Wintersporttrein: met de Alpen Express naar Oostenrijk
Wintersporttrein: met de Alpen Express naar Oostenrijk

Een trein op leeftijd

Daar komt de trein al aan. Geen flitsende intercity, maar een treinrijtuig dat al wat op leeftijd is. Je reist dan ook niet met de trein omdat je snel op je bestemming wil zijn. We nemen de tijd en tuffen van station naar station, terwijl het landschap langzaam verandert. Treinreizen zijn er om de tijd te nemen om op je bestemming te komen.

Ondertussen hebben we onze coupé gevonden. Een knusse 6-persoons coupe. Er wordt een kaartspel gespeeld. Jeroen, de treinsteward, klopt zo nu en dan op het raampje van de coupé. Of we nog een biertje willen bestellen of we nog vragen hebben?

Kan je slapen in de wintersporttrein?

Een paar uur later bouwen we de coupé helemaal om. De banken worden opgeklapt. De kussens, lakens en dekens liggen al klaar. De bagage konden we al grotendeels onder de banken of boven de deur van de coupé kwijt. Al lig ik op het bovenste bed nog wat ingepakt tussen losse tassen.

Slapen, dat zit er alleen niet helemaal in. Onze coupé bevindt zich direct na het barrijtuig, in het midden van de Alpen Express trein. Hier wordt de hele avond druk gefeest en flink bier besteld. Maar wanneer de apres ski muziek vervaagt lig je prima. Echt luxe, dat kan je de bedden niet noemen. Maar langzaam schommel je door het gehobbel van de trein toch in slaap.

Met de Alpen Express naar Oostenrijk. Langzaam rijdt de trein door een besneeuwd landschap. Ik waan me in een uitzending van Rail Away. 
Met de Alpen Express naar Oostenrijk. Langzaam rijdt de trein door een besneeuwd landschap. Ik waan me in een uitzending van Rail Away. 

In de sneeuw

Al vroeg word ik wakker. Het was een kort nachtje. Ik kijk naar buiten en ineens zijn we echt in de winter aangekomen. De sneeuw ligt opgehoopt naast het spoor en een verse sneeuwbui hangt boven ons.

Ik zie de bekende wintersportnamen op de borden staan wanneer onze trein stopt in Kirchberg in Tirol, Kitzbühel, St. Johann in Tirol, Fieberbrunn, Saalfelden en ten slotte Zell am See. Onze eindbestemming! In plaats van de transfer stappen we op een plaatselijke buslijn. Een kleine 4 euro per persoon en een half uurtje later staan we voor het appartement in Viehhofen. Laat die wintersport maar beginnen!

Wintersporttrein: met de Alpen Express naar Oostenrijk
Wintersporttrein: met de Alpen Express naar Oostenrijk

Ervaring met de Alpen Express?

In de wintermaanden rijdt de Alpen Express rechtstreeks naar veel Oostenrijkse wintersportbestemmingen. Ik woon vlakbij Utrecht Centraal en de trein rijdt direct naar Zell am See, op een kleine 15 kilometer van het appartement in Viehhofen. Praktisch een directe treinreis dus.

In de 6-persoons coupes is het wat passen en meten met de bagage, zeker als iedereen ski’s of snowboards meeneemt. De rijtuigen zijn wel wat op leeftijd maar over het algemeen vrij netjes. De bedden in de wintersporttrein zijn enigszins comfortabel. Prima voor een nachtje, maar wanneer je wat meer luxe wil hebben boek je de duurdere coupes met comfortabele bedden met een écht matras. Er is een stopcontact in de coupe waardoor je in de avond of ochtend nog prima even op je laptop kan werken of je telefoon op kan laden. Heb je zin in een drankje of iets te eten, dan kan je naar het barrijtuig gaan.

Met de trein naar de sneeuw

Op de heenreis kom ik net niet helemaal uitgeslapen aan op bestemming, maar op de terugweg heb ik een prima nacht gemaakt. Je vertrekt op vrijdagavond dus als je goed kan slapen in de trein kom je zaterdagochtend uitgerust aan op je bestemming en kan je die dag meteen gaan skiën of boarden. Omdat je in de ochtend aankomt en op zaterdagavond laat vertrekt heb je acht hele skidagen. Het vliegtuig, de auto, bus of wintersporttrein… allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. De treinreis is niet de snelste optie, maar met de Alpen Express naar Oostenrijk reizen is wel een echte ervaring.

Meer lezen?

Ook leuk om te lezen!

5 comments

Sanne februari 11, 2019 - 9:39 pm

Ik hoor inderdaad meestal dat je geen oog dicht doet van deze reis. Gelukkig heb je wel iets geslapen. Ik zou dan toch zelf rijden 🙂

Reageren
Dewi februari 26, 2019 - 10:22 am

Wauw, wat een goed idee om met de trein naar de wintersport te gaan. Dat had ik nog niet bedacht. Ik ben gek op treinreizen, dus ga dit zeker onthouden.

Reageren
Eva maart 1, 2019 - 11:26 am

Wij checkten de treinmogelijkheden voor onze afgelopen wintersportreis naar Oostenrijk, maar vonden de prijs voor 3 personen ten opzichte van de auto te hoog. Misschien een andere keer.

Reageren
Daphne maart 5, 2019 - 11:07 am

Het lijkt me best relaxt om met de trein op wintersport te gaan. Je stapt in Nederland in en daarna op bestemming weer uit. Wat fijn dat jij nog lekker geslapen hebt, ik kan me nog een treinreis in Azië herinneren en daar ging het slapen allemaal wat moeizamer haha.

Reageren
Aniek Rooderkerken maart 8, 2019 - 11:06 am

Je slaapt toch beter in een hotel hoor 😉 maar het was prima te doen.

Reageren

Laat een bericht achter