Ga je binnenkort met de auto op vakantie en wil je jouw fiets meenemen? Goed idee! Als je met de auto op reis gaat ben je vrij om te reizen wanneer je wilt en je kunt onderweg je route kiezen én zo nodig wijzigen. Een groot voordeel ten opzichte van vliegen of treinreizen is nog dat je je geen zorgen hoeft te maken over het inpakken van je fiets in een fietskoffer of -tas. Je zet je fietsendrager op de auto en je kunt gaan. Ideaal! In deze blog geef ik je een aantal fijne tips en vertel ik je waarom je ook goed naar je autoverzekering moet kijken.
Met de auto naar je fietsbestemming
Je fiets meenemen in het vliegtuig of de trein kan natuurlijk. Maar het is altijd wel een gedoe om je fiets in te pakken in een fietsdoos of fietskoffer, en je moet nog zoveel andere spullen meenemen. Je kleding, fietsschoenen, helm, reserve-onderdelen. Dan is op fietsvakantie gaan met de auto toch een stuk relaxter. Je zet de fietsen op de fietsendrager en stopt alle bagage in de auto.
Met de auto ben je binnen een paar uur in de Ardennen of de Eifel, de Franse Alpen en Oostenrijk zijn in een (lange) dag te bereiken. En met een overnachting onderweg kom je in Italië of Spanje. Genoeg mooie fietsgebieden om uit te kiezen. Zo ging ik afgelopen maand fietsen in het Italiaanse Piemonte. Ik wilde mijn eigen fiets meenemen en reed met de auto naar Italië.
Want een fiets maakt je vakantie een stuk leuker. Niet alleen kan je mooie fietstochten maken, wil je even een stad bezoeken, dan parkeer je de auto buiten het centrum en ga je met de fiets verder. Geen gedoe meer met parkeerplaatsen zoeken midden in de stad. Ook kun je op de vakantiebestemming met de fiets makkelijker plekken ontdekken die net wat te ver van je accommodatie af liggen.
Fiets mee op een fietsendrager
Je kunt je fiets de wielen in de auto meenemen( wielen uit je fiets halen, achterbank neerklappen en er passen twee fietsen in de auto) maar dan heb je weinig ruimte meer over voor je bagage. Dan is een fietsendrager op de auto een goede oplossing. Je monteert een fietsendrager op de auto, zet je fietsen erop en je kunt op pad. Zo houd je in de auto meer ruimte over voor alle andere spullen die je mee wilt nemen. En in het geval van mijn reis naar Italië, heb je wat extra ruimte om een lekker doosje wijn mee naar huis te nemen.
Denk dan wel aan de autoverzekering
Maar hoe zit dit nu eigenlijk als je op reis schade krijgt aan je fiets of fietsendrager. Valt dat onder je autoverzekering?
Het vergelijken van je autoverzekering is sowieso een slim idee. Want welke schade valt in het buitenland onder je verzekering? Stel dat je een ongeluk krijgt, of er een ruitje wordt ingetikt om bagage uit je auto te stelen? Of iemand in de file rijdt tegen de fietsendrager aan. Je wilt voor je vakantie wel graag weten of je auto en fietsen in dat geval goed verzekerd zijn.
Deze blog van Independer geeft hier goede uitleg over. Heb je bijvoorbeeld een fietsendrager die op de trekhaak van je auto is gemonteerd en raakt deze beschadigd bij een aanrijding, dan is deze schade in sommige gevallen gedekt. Schade aan de fietsen dan valt helaas weer niet onder je autoverzekering.

Goed verzekerd
Hiervoor kun je natuurlijk wel een fietsverzekering afsluiten. Je fiets is dan uitgebreid verzekerd. Ook kun je bij een aantal reisverzekeringen de dekking voor schade aan (sport)fietsen uitbreiden. Dat is wel zo’n fijn idee, mocht er iets met de fietsen gebeuren.
Maar voorkomen is nog altijd het beste. Dus neem een goed slot op de fietsen en fietsendrager, ook wanneer je de auto op een parkeerplaats of bij een hotel stalt.
Bescherm je fiets
Niet alleen diefstal is een risico op reis. Opspattende steentjes en stooizout in de winter…. je fiets kan onderweg snel beschadigen. En dan heb ik het nog niet eens over het vuil dat onderweg op je fiets komt. Het kan slim zijn om de fietsen te beschermen als ze op een fietsendrager staan. Gelukkig zijn er transporthoezen die voorkomen dat je fiets beschadigd raakt onderweg naar vakantie. Ook is er speciaal beschermschuim dat je tussen de fietsen op de fietsendrager schuift. Zo komen de fietsen niet tegen elkaar aan. Better safe than sorry zal ik maar zeggen…
Let op de regels
Tot slot nog een tip voor iets wat je al snel vergeet. Informeer voor je op reis gaat bij de ANWB nog even naar de extra regels voor fietsendragers op de auto. Zo reisde ik dus naar Italië, waar fietsen op een fietsendrager aan beide kanten van de auto maximaal 30 centimeter uit mogen steken. Ook moet je een wit markeringsbord met 5 rode strepen op de fietsendrager monteren. Deze regels verschillen per land, dus zoek dit goed uit.
Heb jij nog goede tips om je fietsen mee te nemen op reis?
Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking.
Dat een ongeluk in een klein hoekje zit en een goede verzekering daarom geen overbodige luxe is, werd op de terugweg vanuit Bosnië duidelijk: ineens lag er een stuk rots op de weg. BAM! Gelukkig heel goed geholpen door de lokale bevolking, maar wel een reminder om de verzekeringsdingen thuis weer eens even goed te checken!
Oei, dat is schrikken inderdaad!Gelukkig zijn jullie goed geholpen.
Handige tips! Wij hebben geen auto en dus ook geen fietsendrager, maar mijn ouders wel. We namen de fietsen niet mee op vakantie, maar wel binnen Nederland naar andere plekken. Goed om te weten van de verschillende regels!
Wij hebben een dakdrager voor onze fietsen, maar die hebben we al een tijdje niet gebruikt. De fietskar van Bros kan helaas niet achter onze sportfietsen, dus dat maakt ons minder flexibel.