Mindful met de boswachter op pad door het Horsterwold

door Aniek

Mindful met de boswachter op pad door het Horsterwold

Is de polder alleen maar een grote vlakte? Je zal verbaasd zijn. Op stap door Flevoland ontdek ik dat je veel meer kan ontdekken. Polderbossen, de Oostvaardersplassen én het Horsterwold. Ik ga met de boswachter op pad door het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa. Met een beetje geluk loop je hier kuddes konikpaarden tegen het lijf.

Horsterwold

Het Horsterwold is een van de meest bijzondere bossen van Flevoland. Je loopt hier door een uitgestrekt loofbos en met wat geluk kom je reeën en kuddes konikpaarden tegen. Alleen met het weer… daar hebben we minder geluk mee. Het water komt met bakken uit de hemel en dus neemt boswachter André van Staatsbosbeheer ons mee naar de Stille Kern. Dit is een 100 hectare groot gebied in het hart van het Horsterwold. We gaan niet te voet, maar met de ecokar, een elektrisch wagentje waarmee we – in stilte – het gebied kunnen verkennen.

Boswachter André Wels in het Horsterwold
Boswachter André Wels in het Horsterwold

Bewust in de natuur

“Eigenlijk moet je hier nu gewoon 20 minuten gaan zitten.” vertelt boswachter André. “Even bewust in het nu zijn, in de natuur. Als je hier in stilte zit ga je merken dat de natuur begint te leven. Een muis loopt voor je voeten. Je hoort allerlei geluiden. Pure natuur ervaren.”

En dan liefst van de paden af. “In het stiltegebied mag je gaan en staan waar je wil. Van de paden af gaan raden wij alleen maar aan.” vertelt André. Je ervaart de natuur ook echt, omdat het er zo stil is. Geen groepen wandelaars, zoals in drukkere natuurgebieden. Geen horecagelegenheden. Alleen bos. Heel veel bos.

Kikkertjes

Al snel ontdekken we dat het gebied vol met speciale plekjes zit. We wandelen door het jonge bos dat vooral uit populieren bestaat die er 35 jaar geleden zijn geplant. Nu worden deze gekapt en worden er nieuwe bomen geplant om het bos gevarieerder te maken. Hoe bijzonder dat je als boswachter je eigen bos kan aanplanten en zien groeien.

Dan zien we iets bewegen op de grond. Een klein kikkertje. We kijken rond en zien honderden kikkertjes door het lage gras springen. Overal komen ze vandaag. “Wij hebben pech met het weer, maar de natuur was er aan toe.” verduidelijkt André.

Kikker in het Horsterwold
Kikker in het Horsterwold

Konikpaarden

Dan zien we ze, in de verte. Een kudde konikpaarden. Snel proberen we dichterbij te komen. De hier in het wild levende kudde konikpaarden zorgen ervoor dat de gebieden begraasd worden. “Het is de grootste kudde die hier rondloopt.” vertelt de boswachter. “We begonnen met een kudde van 50 dieren. Nu zijn er 28 veulens bij gekomen.” We zien ze in de verte rondlopen, verstopt achter de grotere paarden.

“Als ik jullie een ding mag aanraden: neem een krukje mee en volg de paarden een uur of twee, drie. Dan zie je hoe de kudde beweegt. Dat geeft zoveel rust. Het kost een halve dag maar je krijgt er zoveel voor terug.”

Maar het mooiste is, dat het hier kan. Gewoon van de paden afwijken. Struinen door de natuur. Op zoek naar de Konikpaarden. “Maar haal ze niet aan. Het zijn wilde dieren en ze mogen niet wennen aan mensen.” Een paard dat te dichtbij komt krijgt een flinke tik op zijn neus en rent weg.

Kudde konikspaarden in de Stille Kern in het Horsterwold
Kudde konikspaarden in de Stille Kern in het Horsterwold

Rust

Vanaf het Uitkijkpunt De Horsterberg kijken we uit over de Stille Kern. We zien bossen en paarden, verder niets. Maar wil Staatsbosbeheer dan wel dat dit gebied bekender wordt? Even twijfel ik of ik er wel over moet schrijven. Als het hier net zo druk wordt als de Oostvaardersplassen is het gedaan met de rust. “We willen juist dan meer mensen ook eens onderdeel kunnen zijn van deze rust.” vertelt André.

Over het leven in het nu met passie voor de natuur.  Mindful op pad met de boswachter op pad in Flevoland. Wie had dat gedacht.

Uitkijkpunt De Horsterberg in de Stille Kern
Uitkijkpunt De Horsterberg in de Stille Kern

Op pad door het Horsterwold?

Je kan paalkamperen bij de Campanula. Paalkampeerplekken zijn de enige plekken in Nederland waar je ‘wild’ mag kamperen aan de hand van coördinaten op je GPS. Je leest meer op logerenbijdeboswachter.nl. Gewoon je tentje neerzetten in de buurt van de paal en genieten van de rust. Het kan allemaal, zolang je de natuur maar met rust laat. Meer lezen over de wildsafari met de ecokar door de Stille Kern kan je hier. Of kijk op ookflevoland.nl.

Ik werd uitgenodigd door Flevoland om het Horsterwold te ontdekken.

Ook leuk om te lezen: Wandelen tussen de waterwerken: het Waterloopbos in Flevoland en Microadventure! Met de Waterhulpdienst naar Marker Wadden.

Ook leuk om te lezen!

Laat een bericht achter