De mooiste plaatsen in de Tarn: charmante stadjes in Occitanië

door Aniek

De mooiste plaatsen in de Tarn: charmante stadjes in Occitanië

Van de roze knoflook van Lautrec tot de kathedraal van Albi en stadjes die bijna tot de hemel reiken. Een trip door de regio de Tarn laat je met flink wat mooie herinneringen achter. Ben je op zoek naar een heerlijke trip voor het komende voorjaar of zomer? Kijk dan eens naar deze prachtige regio in het zuiden van Frankrijk. Ik laat je de allermooiste plaatsen in de Tarn zien!

Tarn in Occitanie Midi-Pyrénées

Na mijn citytrip naar Verona reis ik direct door naar het Franse departement Tarn in de regio Occitanië, Midi-Pyrénées. Ik bezoek de mooiste stadjes die aan de gelijknamige meanderende rivier liggen: Albi, Castres, Cordes sul Ciel. Ik proef talloze Franse gerechten. Één ding is zeker: culinaire liefhebbers komen hier aan hun trekken met de bekende confit de canard, foie gras, elegante wijnen en de beroemde roze knoflook van Lautrec. Maar je kan er ook heerlijk wandelen, fietsen, workshops volgen en musea bezoeken. Tip: bekijk de video onderaan deze pagina om het met eigen ogen te zien.

Het centrum van Albi
Het centrum van Albi

Het historische centrum van Castres

Castres ligt aan de oevers van de rivier de Agout. Een van de grootste trekpleisters van dit kleine stadje is de rij overhangende huizen langs de Agout. De schilderachtige en kleurrijke huizen aan de rivier stammen uit de middeleeuwen en werden in de zeventiende eeuw gebruikt door leerlooiers, wevers en ververs.

Hier vlakbij bevindt zich in het voormalige bisschoppelijke paleis het Goyamuseum. Het bezit maar drie schilderijen van de Spaanse kunstenaar Francisco de Goya, maar dit was blijkbaar genoeg om er een museum aan te wijden. De beroemde paleistuin achter het museum werd ontworpen door André Le Nôtre, de tuinier van Lodewijk XIV, in de stijl van het Franse classicisme. Een rustpuntje in het stadje, dat verder trouwens ook het ontdekken waard is.

Castres, Bisschoppelijk Paleis Musee Goya
Castres, Bisschoppelijk Paleis Musee Goya

Overnachten in Castres

Overnachten in Castres kan bijvoorbeeld bij Mercure Hotel Castres. Een stukje buiten de stad vind je Domaine Le Castelet, Chambre d’hôtes (Lieu de Castelet, 81100 Castres), een stijlvol historisch herenhuis midden in de natuur.

Domaine Le Castelet, Chambre d’hôtes
Domaine Le Castelet, Chambre d’hôtes

Het kleurrijke Pastel van Tarn

De Tarn staat bekend om zijn Pastel van Tarn, de blauwe kleurstof die in deze regio gemaakt wordt om er vervolgens stoffen mee te verven. Tijdens een workshop ontdek ik hoe het verven in zijn werk gaat en hoe in deze historische regio dit bijzondere ambacht levend is gehouden. Je kan bij Château des Plantes verschillende workshops volgen en ook je eigen shawls kleuren. Een aanrader!

Middeleeuwse stad Lautrec, in het hart van het Pays de Cocagne

In het hart van het Pays de Cocagne ligt het middeleeuwse stadje Lautrec, verkozen tot een van de ‘mooiste dorpen van Frankrijk’ (Les plus beaux villages de France). Lautrec is het paradijs van de roze knoflook: de ail rose. Je ziet bij veel winkels de strengen knoflook in manden liggen en wanneer deze in augustus wordt geoogst komt de geur van knoflook je waarschijnlijk al van verre tegemoet. De knoflook is minder scherp dan de gewone witte variant en het wordt in allerlei lokale gerechten verwerkt. De Soupe à l’ail rose de Lautrec bijvoorbeeld, die met flink wat tenen knoflook wordt gemaakt.

De naam van het stadje verraadt al dat de voorouders van de bekende schilder Henri de Toulouse-Lautrec hier ooit woonden. Wandelend door de middeleeuwse straten ga je zelf ook even terug in de tijd. Je wandelt over kinderkopjes, tussen oude vakwerkhuizen en pittoreske kerkjes door. Het stadje heeft zijn middeleeuwse uitstraling niet verloren.

Lautrec in de Pays de Cocagne
Lautrec in de Pays de Cocagne
De beroemde ail rose de Lautrec
De beroemde ail rose de Lautrec

Overnachten in Lautrec

Overnachten kan tussen Lautrec en Albi in, bij  Domaine du Buc ( Route de Lagrave, 81150 Marssac sur Tarn). Deze Chambres d’hôtes is gevestigd in een 17e-eeuwse kasteel en de kamers zijn ingericht met prachtige antieke meubelen en zitten vol bijzondere details.

Overnachten bij Domaine du Buc, Marssac sur Tarn
Overnachten bij Domaine du Buc, Marssac sur Tarn

Albi: Tips en bezienswaardigheden

Albi is de Cité Episcopale, de bisschopsstad van de Tarn. Een charmante stad in het zuiden van Frankrijk, met zonnige terrasjes en kleurige markten vol streekproducten. Het perfecte uitvalpunt om de Tarn te ontdekken. Deze plek werd al in de prehistorie bewoond en veranderde in de middeleeuwen in een vesting die werd beschermd door hoge stadsmuren. Dankzij de handel in saffraan, maar vooral de handel in pastel, kon de rijke stad zich steeds verder uitbreiden.

Vanaf de rechteroever van de Tarn is het uitzicht over de eeuwenoude stad adembenemend. Je ziet vrijwel de gehele bisschoppelijke stad met de Pont-Vieux (de oude brug), de vestingmuren langs het water, het Paleis van la Berbie en boven alles uitstekend de toren van de kathedraal. Loop je de oude brug over dan is een wandeling door de oude steegjes van de stad de beste manier om de middeleeuwse wijken te ontdekken. Een bijzonder gebouw is het Maison du Viel Alby, een van de oudste gebouwen van Albi. Je doorkruist de smalle steegjes, ontdekt de rust van pleinen en binnenplaatsjes.

Veel van de vakwerkhuizen zijn opgebouwd uit bakstenen, de briques foraines. In de stenen zie je vaak de indrukken van de vingers van de werklui die de stenen maakten.

De briques foraines van Albi, Frankrijk
De briques foraines van Albi, Frankrijk
Must-sees in Albi:
Cathédrale Saint-Cécile

Misschien wel de mooiste kathedraal van Frankrijk: de Cathédrale Saint-Cécile van Albi. In de 13e eeuw begonnen de bisschoppen met het bouwen van een sobere, maar imposante kathedraal, bedoeld om de overwinning van de kerk over de Kathaarse ketters te tonen. Van binnen is de kathedraal rijk gedecoreerd, met meer dan 18.500 vierkante meter aan schilderwerk. Het laat een onuitwisbare indruk achter. In de bibliotheek van het kapittel wordt de 8e eeuwse Mappa Mundi bewaard, de oudste kaart ter wereld.

Toulouse Lautrec Museum

Het Palais de la Berbie, het voormalig bisschoppelijk paleis, is een van de opvallendste bouwwerken van de oude stad. Het paleis ziet eruit als een militair fort. Sinds 1922 vind je in het paleis het Toulouse Lautrec Museum, met een groot deel van het werk van de Franse schilder Henri de Toulouse-Lautrec, die werd geboren in Albi. Niet alleen zijn schilderijen, maar ook de affiches die hij maakte voor de sterren van het Parijse nachtleven. In de 17e eeuw werden naast het paleis tuinen aangelegd door de bekende Franse tuinarchitect André le Nôtre. Hier heb je een fantastisch uitzicht over de rechteroever van de Tarn.

Albi, Toulouse Lautrec Museum
Albi, Toulouse Lautrec Museum
Marché Couvert

De Marché Couvert is de monumentale overdekte markt van Albi, gebouwd tussen 1901 en 1905 door André Michelin. De markthal is behalve maandag iedere dag geopend. Je ontdekt hier veel kraampjes van handelaars in lokale producten. Je wordt omgeven door de heerlijke geuren en kleuren van de specialiteiten uit de regio en hoort het vrolijke geroezemoes van de marktkoopmannen.

Marché couvert Albi
Marché couvert Albi
Pont-Vieux

De Pont-Vieux werd in de 11e eeuw gebouwd om tegemoet te komen aan al het verkeer dat dankzij de groeiende handel de stad in en uit wilde. Door de brug ontstond aan de rechteroever van de Tarn een nieuwe wijk, tegenwoordig la Madeleine genoemd. Langs de oevers van de Tarn heb je mooi zicht op hoe hoog de muren van de kathedraal en het bisschoppelijk paleis wel niet zijn en zie je de oude watermolens die worden aangedreven door het water van de Tarn.

Overnachten in Albi

Wil je overnachten in Albi, dan zijn er keuzes te over. Midden in het centrum vind je l’Hôtel l’Alchemy (12 Place du Palais), waar je in de brasserie van het hotel ook nog eens heerlijk kan eten.  Hotel Mercure Albi Bastides (41 Bis Rue Porta) heeft misschien wel het mooiste uitzicht. Het hotel is gevestigd in een voormalige watermolen aan de oevers van de rivier de Tarn en kijkt uit over de Pont Neuf en Sainte Cécile-kathedraal. Net buiten het centrum vind je het rustige Bed and Breakfast / Maison d’Hôtes Design l’Autre Rives (60 rue de Cantepau).

Albi, uitzicht over de Tarn
Albi, uitzicht over de Tarn

Ambialet

Langs de meanderende rivier de Tarn vind je het idyllische schiereiland Ambialet. De omgeving wordt gedomineerd door een leistenen rots, met op de top van de rots een oud Benedictijner klooster en een klein 6e eeuws Romaans kerkje, Église Notre Dame de l’Auder. Vanaf de voet van de rots kan je naar dit kerkje fietsen of wandelen, mooi uitzicht over de vallei gegarandeerd. (wandelaars volgen de borden l’Ambialade, Sentier du Patrimoine, Route Médiévale) Iets verderop zie je de ruïnes van het kasteel, die ook te bezoeken zijn.

Ambialet in de Tarn
Ambialet in de Tarn
Ambialet, Église Notre Dame de l’Auder
Ambialet, Église Notre Dame de l’Auder

Overnachten in Ambialet

Een ideaal uitvalpunt om in de omgeving van Ambialet te gaan fietsen, zwemmen in de rivier, hiken of kanoën, of gewoon de omgeving te verkennen is het Hôtel du Pont, Ambialet (La Moulinquié 81340 Saint-Cirgue, Ambialet) al zeven generaties in bezit van de familie Saysset. In het restaurant proef je heerlijke streekgerechten zoals magret de canard.

Cordes Sur Ciel

Het beroemde middeleeuwse stadje Cordes Sur Ciel ligt boven op een heuveltop en je moet, als je de auto in de benedenstad parkeert, een flink stuk klimmen om er te komen. Maar dan kijk je ook je ogen uit! Cordes Sur Ciel is een van de mooiste stadjes van Zuid-Frankrijk, gesticht in de 13e eeuw door graaf Raymond VII van Toulouse als toevluchtsoord voor de katharen in de regio. Rijke kooplui vestigden zich hier en bouwden het kleine stadje vol met indrukwekkende gotische paleizen. Tegenwoordig woont er vrijwel niemand meer op de heuveltop, maar is het stadje grotendeels gericht op het toerisme. Niet dat het hierdoor het bezoeken niet meer waard is, overigens.

Het stadje is vooral leuk om er even rond te struinen en je in de middeleeuwen te wanen. Je loopt vanuit de benedenstad over de steile kasseienweg naar het oude centrum. Vanuit een van de oude stadspoorten wandel je over de hoofdstraat langs mooi bewaard gebleven patriciërswoningen en imposante gotische paleizen, winkeltjes en restaurants. Vlakbij de oude markthal is het hoogste punt van het stadje waar je een prachtig panorama over de omgeving hebt. Tip: bezoek het Musée les arts du sucre & du chocolat.

Cordes sur Ciel, een van de mooiste plaatsen in de Tarn
Cordes sur Ciel, een van de mooiste plaatsen in de Tarn
Cordes sur Ciel, Boutique B&B / Chambres d’Hôtes de Charme Le Secret du Chat.
Cordes sur Ciel, Boutique B&B / Chambres d’Hôtes de Charme Le Secret du Chat.

Overnachten in Cordes Sur ciel

Aan de rand van het oude stadscentrum boven op de heuvel, vind je de bijzondere Boutique B&B / Chambres d’Hôtes de Charme Le Secret du Chat. Een heerlijk eigenzinnig ingericht B&B, met charmante kamers en een ruim appartement.

Wil je meer lezen over deze regio, lees dan een van deze blogs die ik eerder schreef over de Tarn:

Bekijk de video over Tarn, Occitanie, en vergeet je niet te te abonneren op mijn YouTube kanaal.

Ook leuk om te lezen!

32 comments

MC Kleuver december 3, 2017 - 8:08 pm

Je hebt mij wakker geschud! Prachtig om het uitzicht te zien tussen de middeleeuwse stadjes en het klooster op de rots.

Reageren
Amelie december 3, 2017 - 8:12 pm

Wat een mooie gebouwen! Ik ben fan van de roze parapluutjes en de overdekte markt van Albi. Daarvoor zou ik er al naar toe gaan!

Reageren
Melissa december 3, 2017 - 9:09 pm

Prachtige fotos weer! Ik vind het daar altijd erg mooi

Reageren
querine december 3, 2017 - 11:14 pm

ik hou heel erg van die middeleeuwse stijl, en wat ziet dit plaatsje er mooi uit zeg!
echt een heel leuk artikel heb je geschreven

Reageren
nicole december 4, 2017 - 7:56 am

Wat ziet het er allemaal prachtig uit zeg. Het mooist vind ik de roze paraplus : )

Reageren
Patricia december 4, 2017 - 8:21 am

Wat een prachtige plek zeg! Ik ben sowieso groot fan van zowel zuid-Frankrijk als een mooi stukje geschiedenis 🙂

Reageren
Xarifa december 4, 2017 - 8:17 pm

Wat ik zo jammer vind dat ze in Frankrijk bijna geen andere taal (willen) spreken…

Reageren
Marieke december 4, 2017 - 9:30 pm

Wat een mooie foto’s! Ik verlang direct naar de zomervakantie! Zo prachtig!

Reageren
Debbythechocoholic december 4, 2017 - 10:15 pm

Marché Couvert lijkt me echt “my kind of heaven”. Al dat lekker vers eten!
Wat een mooie locaties allemaal. Ik vond het weetje over het museum wel grappig: maar 3 schilderijen, genoeg om een museum te openen ?.
Frankrijk is echt een mooi land, jammer genoeg heb ik alleen nog maar Parijs gezien. Daar moet duidelijk eens verandering in komen!

Reageren
Krystle december 5, 2017 - 8:07 am

Ik ben dol op Frankrijk en op de taal! Hier wil ik graag eens naartoe ziet er prachtig uit.

Reageren
Merel december 5, 2017 - 8:11 am

Mooi verslag en prachtige foto’s. Heb zitten genieten. Die historie trekt me wel aan. Een plek om te onthouden dus! Zowel om te bezichtigen als te genieten van alle culinaire hoogstandjes.

Reageren
Nathalie - Volgmama december 5, 2017 - 10:25 am

Wat een mooie omgeving. Van de plaatsjes heb ik nog nooit gehoord. Ik zie nog geen lange autoritten met onze kinderen zitten dus misschien is dit leuk als ze iets groter zijn.

Reageren
Sanne december 5, 2017 - 10:29 am

Is het stom als ik je vertel dat ik deze plek eigenlijk nog helemaal niet kende? 🙂 Het ziet er prachtig uit, al die schilderachtige plekken die je bezocht hebt. De hotels waarin je verbleef zien er echt fantastisch uit. Echt een plek waar je wel een weel zou willen verblijven he.

Reageren
Kimberley van den Helder december 5, 2017 - 10:53 am

Wat een mooi kijkje op de plekjes die ik nog niet kende. Die markt lijkt me ook zo leuk om even doorheen te lopen! Bedankt voor deze tips!

Reageren
Eva december 5, 2017 - 11:38 am

Wat een prachtplek. Zou over alles wat je beschrijft wel iets willen zeggen, maar ik kan de woorden er niet voor vinden. Gewoon in een woord, wauw!

Reageren
anto december 5, 2017 - 5:40 pm

Die paraplu’s! Ik vind dat altijd zo leuk in een stadje. Ik ben echt totaal geen Frankrijk kenner. Misschien volgend voorjaar eens een roadtrip die kant op doen 😉

Reageren
Sherry december 5, 2017 - 8:36 pm

Wat leuk ik zou hier super super graag heen willen. Hopelijk binnenkort. Leuke foto’s.

Reageren
Eke december 5, 2017 - 11:03 pm

Wat schrijf je fijn, het voelt bijna alsof je er ook echt bent in combinatie met je foto’s! Ik ben dol op van die versmarkten, dus mijn hart maakte een sprongetje, haha

Reageren
Fleur december 6, 2017 - 1:37 am

Heerlijk al die zomerse plaatjes. Frankrijk hoort voor mij ook echt bij de zomer

Reageren
Kelly december 6, 2017 - 8:40 pm

Lijkt me een erg mooie plek. Ik heb echt bar weinig van Frankrijk gezien. Shame on me. Die middeleeuwse stadjes lijken mij zo mooi!

Reageren
Denise december 7, 2017 - 10:01 am

Oh, Ambialet en Cordes Sur Ciel zien er mooi uit zeg. Heel sfeervol! Ik ben best vaak in Frankrijk geweest, maar in dat deel nog niet.

Reageren
Jessica december 7, 2017 - 6:10 pm

Wat een schattige dorpjes zeg! Ik had eerlijk gezegd nog nooit van een van deze namen gehoord, maar ze zien er stuk voor stuk leuk uit 🙂 Hoeveel dagen had je trouwens om deze plekken te bezoeken?

Reageren
Carolien december 8, 2017 - 10:50 am

Ik ben fan van Frankrijk en heb oa Cordes sur Ciel ook gezien. Ik zat denk ik net een beetje aan een andere kant, want de andere plaatsjes heb ik (nog) niet bezocht. Het verhaal over die kleurstof vind ik zo bijzonder, dat zou ik zelf ook wel willen zien/doen. Ik blijf erbij, er zijn zoveel leuke / mooie plekken in Frankrijk 🙂

Reageren
Jenny december 8, 2017 - 6:34 pm

Ik moest echt even Google waar ik al dig moois precies kan vinden…. Wat een leuke middeleeuwse straatjes.

Die markt ziet er ook sfeervol uit. Heb je de verleiding kunnen weerstaan om niet alles te proeven?

Reageren
Gabrielle december 9, 2017 - 11:00 am

Frankrijk is voor mij nog vrij onbekend, dit ziet en super leuk uit. Vooral die paraplu’s zijn echt iets wat op mijn Bucketlist staan, om dat eens te zien.

Reageren
Marcella december 9, 2017 - 6:29 pm

Wat een geweldig mooie omgeving joh, wat heerlijk om daar rond te reizen! Ik wil echt heel graag meer van Frankrijk ontdekken. Ik zet deze regio ook op mijn wishlist!

Reageren
Yvonne december 9, 2017 - 6:49 pm

Wat zien deze stadjes er ontzettend sfeervol uit! Ergens had ik in mijn hoofd om weer eens met de auto richting Frankrijk te gaan volgend jaar, lekker old-style 😉 Het is inmiddels alleen wat anders geworden, dus ik houd ‘m even in m’n achterhoofd voor “later”. Hoe lang moet ik voor dit gebied uittrekken?

Reageren
Diana december 9, 2017 - 11:21 pm

Vind het altijd weer bijzonder dat ik nieuwe plekken leer kennen. Er staat nog maar weinig uit Frankrijk op mijn wishlist lijstje. Eigenlijk raar want het is een prachtig land.

Bijzonder om de vingerafdrukken van die werklui in de stenen te zien.

Reageren
Laura december 10, 2017 - 10:03 pm

Oh wat ziet het er super mooi uit! Dit zijn helemaal plaatjes waar ik van houd.

Reageren
ivonne december 12, 2017 - 5:51 pm

Jaren geleden was ik regelmatig op kampeervakantie in Frankrijk, maar deze regio bezocht ik nog niet. Het ziet er heerlijk uit en ik krijg zin om weer eens die kant uit te gaan. Gek genoeg staat het bij Frank wat minder hoog op de lijst, die wil liever het oosten van Europa eerst bezoeken. Gelukkig is dat ook geen straf en in de tussentijd droom ik gewoon even weg bij dit soort blogs!

Reageren
Suzanna december 13, 2017 - 9:25 pm

Wauw wat een prachtige foto’s heb je gemaakt en wat is het een mooie en fotogenieke plek. Ik ben alleen nog maar in Parijs geweest maar Frankrijk heeft prachtige plekjes die ik zeker nog wel eens wil ontdekken.

Reageren
Marcel december 15, 2017 - 9:47 pm

Ik moet je heel eerlijk bekennen dat ik nog nooit gehoord had van het Franse departement Tarn. Het lijkt me geweldig om door de sfeervolle straatjes van de dorpjes te rijden.

Reageren

Laat een bericht achter