NS-wandeling Elsterberg van Rhenen naar Veenendaal

door Aniek

NS-wandeling Elsterberg van Rhenen naar Veenendaal

Voor Nederlandse begrippen flink wat klimmen en dalen, dat staat je te wachten bij de NS-wandeling Elsterberg. Je wordt hiervoor wél beloond met prachtige vergezichten over de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug. Ik loop deze wandeling wanneer de bossen in prachtige herfstkleuren zijn gehuld!

Herfstige zonnestralen

De zon schijnt volop. Kan er een mooiere dag zijn om de herfstige Utrechtse Heuvelrug te verkennen? Ik denk het niet! En dus loop ik met mijn vriend de 17,5 kilometer lange NS-wandeling Elsterberg. We starten bij station Rhenen. Vanaf hier lopen we eerst onder de Rijnbrug door, over het Trekvogelpad en door de weilanden. Voor we het bos in duiken maken we eerst nog en rondje door Rhenen en voorbij de Cunerakerk.

Vanaf Station Rhenen. Vanaf hier lopen we onder de Rijnbrug door, over het Trekvogelpad en door de weilanden.
Vanaf Station Rhenen. Vanaf hier lopen we onder de Rijnbrug door, over het Trekvogelpad en door de weilanden.

Dan lopen we eindelijk een bospad in. De eerste herfstkleuren komen ons al tegemoet. Wanneer we tussen een aantal akkers doorlopen zien we al heel wat mountainbikers. Er lopen hier in de buurt een paar prachtige mountainbikeroutes, waar onder die van Rhenen zelf. Het bospad gaat over in een beukenlaan en dan zijn we echt in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Gekleurde bladeren op de heuvelrug
Gekleurde bladeren op de heuvelrug
Wandel- en fietsroute Rhenen
Wandel- en fietsroute Rhenen
NS-wandeling Elsterberg van Rhenen naar Veenendaal
NS-wandeling Elsterberg van Rhenen naar Veenendaal

Weer terug bij de Defensieweg

Hierna kan je, als je goed oplet, een grafheuvel uit de Bronstijd zien. Er liggen er behoorlijk wat in de buurt van Rhenen en Amerongen. We lopen door het bos en steken de Defensieweg over, waar we toevallig gisteren nog gefietst hebben. (tip: hier vind je prachtige fietsroutes in Utrecht) Na een foto gaan we verder en lopen weer het bos in. We zijn hier vlakbij een voormalige tabaksplantage, Plantage Willem III. Hier werd vanaf de 17de eeuw flink wat tabak geteeld.

Wandeling Rhenen
Wandeling Rhenen in het bos
De Defensieweg is een heuvelachtige weg die loopt tussen Rhenen en Elst
En over de Defensieweg, een heuvelachtige weg die loopt tussen Rhenen en Elst

Tijdens de route zijn er een paar punten met prachtig uitzicht over Veenendaal en vooral de bossen om de stad heen. Maar vooral loop je over veel brede bospaden waar je ver uitkijkt tussen de goudgele bomen.

Herfstkleuren in het bos bij Elst, provincie Utrecht
Herfstkleuren in het bos bij Elst, provincie Utrecht
NS-wandeling Elsterberg Utrecht
Door het zand

Elsterberg

Hier zou je de route kunnen inkorten door naar Elst te lopen en hier op de bus te stappen. Wij lopen door, over een mooie zandvlakte waar we even stoppen om wat water te drinken. We zijn vlakbij de Elsterberg, met 62,5 meter hoogte een van de hogere punten van de Utrechtse Heuvelrug (samen met de iets hogere Amerongse berg en de Galgenberg). Je kijkt hier ver uit over de bossen en de heide. De bossen vlammen in alle tinten rood, geel en oranje. Op de grond schieten paddestoelen tussen de bladeren uit.

Veertje in het bos
Veertje in het bos
De Elsterberg bij Rhenen in de provincie Utrecht
De Elsterberg bij Rhenen in de provincie Utrecht
Uitzicht vanaf de Elsterberg
Uitzicht vanaf de Elsterberg

Egelmeer en Boswachterij de Amerongse Berg

Dan komen we bij het Egelmeer en bij de Boswachterij Amerongse Berg. Op een open plek ligt een laag grond die slecht doorlaatbaar is voor water, een soort oerlaag. Hierdoor vormt zich hier soms een meertje. Nu zie ik vooral de herfstkleuren. Het Amerongse Bos zelf is een van de oudste bossen op de Heuvelrug. Machtig hoge bomen met flink wat begroeiing op de grond. Het werd aangelegd door de kasteelheren van kasteel Amerongen om er te kunnen jagen. Zo nu en dan heb je een onverwachte vergezicht, over de Gelderse Vallei of tot ver in de Betuwe.

Alle kleuren van de herfst in Boswachterij de Amerongse Berg
Alle kleuren van de herfst in Boswachterij de Amerongse Berg
Paddestoel in de herfst
Paddestoel in de herfst
NS-wandeling Elsterberg
NS-wandeling Elsterberg

Nog een paar kilometer is het lopen, door de bossen en over een brede zandstrook. En dan lopen we Veenendaal alweer in. De NS-route Elsterberg is een prachtige route over de Utrechtse Heuvelrug, door uitgestrekte bossen, heide en stuifzand. Je bent flink wat stukken aan het klimmen en dalen en vrijwel de hele route is onverhard en in de natuur.

NS-wandeling Elsterberg

De NS-wandeling Elsterberg is 17,5 kilometer lang en loopt van station Rhenen naar station Veenendaal-West. Is dat te lang, dan kan je de route na 10,5 kilometer inkorten. Ik liep de 17,5 kilometer. De routebeschrijving en de gps van de route vind je op ns.nl. Vanaf Utrecht Centraal rijdt er 2x per uur een trein naar startpunt Rhenen. Vanaf station Veenendaal-West kan je twee keer per uur met de trein naar Utrecht Centraal of weer terug naar Rhenen.

Meer wandelinspiratie? Lees deze blog over wandelen in het Deelerwoud van Lies rond de wereld.

Herfst in Rhenen
Herfst in Rhenen

Ook leuk om te lezen!

13 comments

Diana december 2, 2019 - 1:51 pm

Wat een heerlijke route om te lopen tijdens dit seizoen. En in Nederland heb je idd routes waarbij je veel klimt en daalt. Vorige keer de N70 gelopen en toen merkte ik ook gelijk dat je hier goed kunt trainen als je wat meer op en af wilt. Super handig om deze route er ook bij te hebben in mijn lijstje.

Reageren
Linda december 2, 2019 - 11:46 pm

Ik vind NS wandelingen echt heel leuk en deze komt ook zeker op ons lijstje! ziet er allemaal prachtig uit en de afstand is goed te doen. Prachtig ook zo in de herfst met al die kleuren en paddenstoelen.

Reageren
Kelly december 5, 2019 - 9:10 pm

Ik heb nog nooit een NS wandeling gemaakt…lijkt me wel de moeite waard. Ik had zo graag meer willen wandelen in de herfst, maar het is er niet van gekomen. Ik was dan ook drie weken op vakantie. Helaas ook weinig paddenstoelen gezien…volgend jaar beter.

Reageren
Jenny december 6, 2019 - 8:43 pm

Wat een mooie herfstkleuren! Dit lijkt me een erg gave wandeling. Een beetje klimmen in Nederland is altijd leuk.

Reageren
ivonne december 26, 2019 - 7:03 pm

Lijkt me een fijne wandeling in de zomer of herfst. Vroeger hadden wij een paar jaar een ov jaarkaart en toen maakten we regelmatig NS wandelingen. Een mooi concept en milieuvriendelijk bovendien!

Reageren
A. de Jong januari 12, 2020 - 2:15 pm

Wat een fijne wandeling. Wij hebben gepland deze volgende week te lopen.

Reageren
Anne - Ditisanne.nl januari 24, 2020 - 1:30 pm

Leuk! Is echt een prachtige omgeving inderdaad, op de racefiets vaak in die buurt gefietst. Ik zet hem zeker op mijn lijstje!

Reageren
Yvonne maart 23, 2020 - 6:30 pm

Ik dacht eerst “hey, een wandeling dichtbij huis” maar het blijkt de andere Elst te zijn, haha.. we hebben hier bij ons dan ook geen “berg”. Ziet er wel uit als een hele mooie wandeling en het Utrechtse Elst is niet al te ver voor ons, dus wie weet.. als we straks weer onbezorgd naar buiten kunnen…!

Reageren
VisitRhenen maart 27, 2020 - 12:15 pm

Leuk geschreven Aniek! Kijk vooral eens op onze website. Je vindt er o.a. nog veel meer leuke wandelingen. Bijv: https://visitrhenen.com/2018/11/02/wandelen-rhenen-boswandeling-utrechtse-heuvelrug/

Reageren
Janet februari 12, 2021 - 11:38 pm

Prachtige regio om te wandelen en dat is ook terug te zien op de foto’s. Gaat zeker op mijn lijst voor een bezoekje (als ik weer lange afstanden kan wandelen).

Reageren
Jacoba maart 4, 2021 - 11:21 am

Ik maak best vaak een NS-wandeling, alleen deze heb ik nog nooit gedaan. Het lijkt me wel een mooie, met die prachtige lanen in de bossen en het uitzicht vanaf de Elsterberg. Dank voor de tip!

Reageren
Marcel april 8, 2021 - 1:38 pm

NS-wandelingen zijn altijd fijn. Wat een mooie afwisselende route in een prachtig gebied is dit, ga ik zeker onthouden. Dank!

Reageren
Mirre april 17, 2021 - 8:03 pm

Bekend wandel- en fietsgebied voor mij en in elk jaargetijde mooi! Prachtige foto’s heb je ook gemaakt. Het nodigt uit om er nog eens heen te gaan.

Reageren

Laat een bericht achter