We stappen in de metro en verlaten het toeristische deel van de stad. Als we uitstappen, zijn we midden in de wijk Pantelimon in Boekarest. Ooit stond Pantelimon bekend als een nogal problematische buurt, maar er is nog een andere kant die minder bekend is. Eén die graffiti en street art met zich meebrengt.

De wijk Pantelimon in Boekarest
Denk jij er wel eens aan hoe gemakkelijk het is om tijdens een stedentrip alleen het toeristische centrum van een stad te bezoeken? Terwijl je juist veel meer over een stad te weten kan komen als je de absoluut niet-toeristische bezienswaardigheden verkent. Daarom ontdekte ik in Boekarest de wijk Pantelimon met een local.
Ik krijg al meteen meer te horen over de recente geschiedenis van Boekarest. De meeste inwoners van Boekarest wonen in industriële wijken die zijn gebouwd voor arbeiders. Zoals Pantelimon, een wijk die bestaat uit massieve woonblokken. In de jaren ’70 verhuisden veel Roemenen van het platteland naar de steden, van de velden naar de fabrieken dus. Pantelimon had al een aantal kleine fabrieken en het regime in de communistische jaren besloot deze uit te breiden. Mensen werden in nieuwe en grootse flatgebouwen geplaatst, om vervolgens in de kolossale fabrieken te gaan werken.


“Als je ooit van Pantelimon gehoord hebt, komt het door Hip Hop.” legt onze gids uit. “In de vroege jaren ’90 explodeerde Hip Hop hier en B.U.G. Mafia plaatste Pantelimon op de kaart. Ze maakten songs over het leven in Pantelimon, hard en vol drugs.” De muziek vertelde het verhaal van de ruige leefomstandigheden in de periferie van Roemeense steden. Stel je voor dat dit pas een paar jaar na het Communisme-tijdperk was, na al die jaren van propaganda en socialistisch leven in de flatblokken en werken in de fabriek.


Betonnen woonblokken
We dalen een trap af en lopen door Morarilor Park. Een park zoals je in iedere stad zou verwachten. Toch is het hier anders, want als je in het park om je heen kijkt zie je boven de bomen alleen maar treurige en monotoon grijze flatgebouwen. In de tijd dat deze werden gebouwd zag elk gebouw er hetzelfde uit, omdat iedereen een identiek huis moest krijgen. Nu zijn sommige balkons afgesloten met lukraak geplaatste ramen, misschien om wat meer woonruimte te maken. Sommige gebouwen zijn gehuld in verschillende kleurtinten. Toch blijven het enorme grijze flatgebouwen. Zelfs vandaag de dag zijn de leefomstandigheden in deze buurt verre van ideaal. De hoge woonblokken met hun identieke appartementen zijn net reuzen, overblijfselen uit het Communisme.


De watertoren van Pantelimon
Toch zijn deze reuzen van Pantelimon nu aan het veranderen. We lopen richting de Pantelimon-watertoren. Een oude, 37 meter hoge watertoren die ooit deel uitmaakte van Postăvăria Română, de textielfabriek van Postavaria. Een lange spiraalvormige trap slingert zich rond de watertoren omhoog en brengt ons naar een uitkijkplatform.
Aangekomen op het platform genieten we van een 30 meter hoog uitzicht over de stad. De grootste verrassing moet nog komen. Als we vanaf de toren naar beneden kijken, zien we namelijk hoe kunstenaars enorme schilderingen hebben achtergelaten op de daken van de voormalige industriële gebouwen rond de watertoren. De kunstwerken zijn geïnspireerd op echte verhalen van de mensen in de buurt. Het meest indrukwekkend is misschien wel het werk van een voormalig textielarbeidster die delen van de stad aan elkaar naait.


Bewoners en kunstenaars bij elkaar brengen
Het is een kunstproject, opgezet door Make a Point, maar dan met een sociale kant. Niet alleen vertellen hedendaagse kunstwerken de verhalen van de mensen van Pantelimon, het laat ook zien dat elk gebouw zijn eigen verhaal heeft. Daarom brengen de murals mensen zoals ik naar de wijk Pantelimon, terwijl ze tegelijkertijd lokale mensen helpen zich te identificeren met de buurt. Kunstenaars verzamelen de verhalen uit de buurt en verwerken deze in unieke kunstwerken. Een bezoek waard!


Street art in Boekarest?
Er zijn meer locaties in Boekarest om street art te vinden. Bijvoorbeeld in de vele verlaten gebouwen in en rond het centrum, maar je vindt de muurschilderingen eigenlijk overal in de stad. Vooral rond Strada Arthur Verona kan je als street art liefhebber je hart ophalen. Er is een groot stuk muur met graffiti-werken die elk jaar vernieuwd worden. In de omliggende straten kun je veel kleinere en grotere kunstwerken vinden. In de buurt van Strada General Eremia Grigorescu bijvoorbeeld, is een groot werk genaamd Make a Point van Sweet Damage Crew. Je kunt het ook zien in de video die ik heb gemaakt van Boekarest.



Pantelimon is een wijk in Boekarest met een specifieke identiteit. Ik maakte deze tour met Open Doors Travel op uitnodiging van Experience Bucharest 2018.
Wat een gave street art zeg, vooral die van bovenaf zijn echt leuk verzonnen! Het is inderdaad zo’n wijk waar ik niet snel doorheen zou lopen als ik er nog niet over had gehoord, dus dan is een gids of een bezoek met een local ideaal. Leuk!