Over een voormalige smalspoorbaan doorkruis ik op de fiets de Barycz riviervallei, op weg naar de Milicz-vijvers op een klein uur van de stad Wrocław. Het is hier heerlijk ontspannen fietsen over oude spoorwegen en dwars door een prachtig vogelreservaat.
Fietsen over het traject van een voormalig smalspoor
Milicz – ik fiets het kleine stadje ten noordoosten van Wroclaw binnen. Op deze plek bevond zich ooit een station aan de smalspoorlijn. Ik lees erover op informatieborden en neem een kijkje in een treinwagon. Vandaag volg ik een fietsroute die grotendeels het oude traject van de smalspoorlijn volgt. Op de voormalige stations, zoals hier, is vaak een aangenaam rustpunt ingericht. Het voormalig treinstation is nu een plekje om even uit te rusten. Fietsers kunnen genieten van bankjes, een overdekte schuilplaats bij slecht weer, een gezellige speeltuin (tip, wanneer je deze route met kinderen fietst) en een tentoonstelling van oude treinwagons. Het maakt meteen duidelijk dat er hier goed is gewerkt aan de fiets-infrastructuur.
Ruda Sułowska
Mijn route startte overigens niet hier. Ik heb er al een heel eind op zitten. Vanochtend startte ik mijn fietstocht in Ruda Sułowska. Vanaf hier fietste ik tussen eeuwenoude eiken en over een verhoogde weg tussen uitgestrekte vijvers. Ik ben niet de enige met dit plan. Inwoners van Wrocław komen hier in de weekenden naartoe om te fietsen, voor de rust en het groen. Waar ik gisteren van kasteel naar kasteel fietste, fiets ik vandaag alleen sporadisch door wat dorpen. Oorspronkelijk is dit een vrij arm gebied, dus hier kwam niemand naartoe om luxe kastelen en buitenhuizen te bouwen. Het resultaat is dat je in dit gebied nu weinig mensen tegenkomt, weinig dorpen ziet, en vooral omringd bent door groen. Om me heen zie ik veel eeuwenoude eiken, sommige blijken wel 700 jaar oud te zijn.
Een leuk weetje voor kerstliefhebbers. In de Barycz-vallei kun je het hele jaar door de sfeer van Kerstmis proeven. In het Kerstballenmuseum in Milicz kun je namelijk maar liefst 6400 met de hand beschilderde glazen kerstballen bewonderen, van traditionele tot moderne ontwerpen. Een leuke tussenstop tijdens je fietstocht.
Van Milicz naar Ruda Milicka
Dat ik een oude spoorbaan volg is vandaag niet te missen. Langs de hele route vind ik plekken die refereren aan de oude spoorbaan en de stations. Zoals het voormalige smalspoorstation Sułów Milicki, in Sułów. Het oude station is nu een woonhuis en blijkt het startpunt van een mooi fietspad dat de route van het voormalige spoor volgt. Een groene route, door velden en bossen. En niet veel later fiets ik dus Milicz binnen. Ik kijk even rond bij de oude treinwagons, en rust even uit op een bankje.
De route van Milicz naar Ruda Milicka voert over schilderachtige velden en door een bos. Na een paar kilometer gereden te hebben zie ik tussen de bomen nog een rustplaats met bankjes. Fijn, want de grijze luchten voorspelden al weinig goeds, en inmiddels regent het. Wanneer ik dichterbij kom, blijkt dat er achter de bomen een oude blauwe tram uit Wroclaw te staan. De oude tram fungeert als bibliotheek en maakt deel uit van een cultuurtreinproject.
De Milicz-vijvers
Nu ik in wat meer open gebied kom, heb ik beter zicht op de Miliczvijvers, of Stawy Milickie in het Pools. Dit is een groot complex van bijna 300 kunstmatige vijvers die in de 13e eeuw blijken te zijn aangelegd door monniken. Ze zien er natuurlijk uit, alsof het meren zijn. Maar schijn bedriegt. Ze zien er alleen natuurlijk uit omdat ze zo oud zijn. De visteelt in dit gebied heeft zijn wortels in de middeleeuwen, toen er zelfs een half jaar gevast werd en vlees voornamelijk door vis werd vervangen. Na al die eeuwen zijn de vijvers in de Barycz-vallei nog steeds in gebruik voor viskwekerijen. Er leven meervallen, snoeken, maar toch vooral karpers. En wat ik vooral bijzonder vind: het is een uniek watergebied, maar tegelijkertijd is het een vogelreservaat waar honderden vogelsoorten te zien zijn.
Ik ga nu echt het merengebied in. Een natuurpad slingert tussen de vijvers door. De bomen op de schilderachtige dijk zorgen ervoor dat je een beetje beschut bent en gemakkelijk de vele vogels in het gebied kunt observeren. De dijk doorkruist het water, aan twee kanten is er niets dan blauw. In de weekenden is het een populair gebied, maar alsnog zijn er meer vogels dan mensen.
Voor wie wil zijn er overigens volop restaurants waar je karper kunt proeven. Zoals Restaurant Hubertowka, een echt streekrestaurant dat favoriet is onder locals. Ik eet zelf geen vlees of vis en kies voor een frisse salade, maar ik laat me vertellen dat karper de specialiteit van de regio is. En bij Restaurant Hubertowka kun je de karper eten die letterlijk een paar kilometer verderop in de vijvers gevangen wordt.
Observatietoren in Grabownica
Hierna is het tijd om weer terug te fietsen naar Ruda Sułowska. Over een smal, modderig fietspad maak ik nog een hele korte omweg naar de observatietoren in Grabownica. De houten toren is 13 meter hoog en is de hoogste observatietoren in het Barycz Riviervallei natuurgebied. Hoog in de toren kun je de vijvers bijna vanuit vogelperspectief bekijken. Honderden vogels zijn bijna het hele jaar door te zien, dobberend op de vijvers of in het dichte struikgewas.
Wil jij ook naar deze regio? Verschillende fietsroutes leiden door bossen, langs vijvers en door kleine dorpjes of leuke stadjes. Maar het is natuurlijk het leukst om de voormalige spoorlijn te volgen en tussen de vijvers door te fietsen. Je kunt routes vinden van verschillende lengtes, maar omdat het gebied voornamelijk vlak is zijn langere afstanden geen probleem. Tip: tet goed op onderweg, je fietst constant voorbij de voormalige haltes en stations van de voormalige smalspoorlijn. Je fietst er zo voorbij.
Fietsen in Neder-Silezië: ruige bergen, statige kastelen en groene landschappen
Van magnifieke berggezichten tot prachtig gerestaureerd cultureel erfgoed en weelderige groene natuur. Het duizelt me bijna, hoe veel je in een korte trip – waar je maar 3 dagen op de fiets stapt – kunt ontdekken. Ik ben een lang weekend in de Poolse regio Neder-Silezië, en deze is uiteraard het beste per fiets te verkennen. De eerste dag cross ik op mijn mountainbike over de uitlopers van de Karkonosze, het Reuzengebergte. Rauwe, pure natuur en mooie trails wachten op me. Hierna verruil ik de mountainbike voor de elektrische variant en ontdek ik het cultuurhistorische belang van de regio, en waarom zij met haar kastelen en buitenplaatsen een vergelijking met de Loirevallei kan doorstaan. De derde fietsdag stap ik op een toerfiets en fiets rondom de karpervijvers die in eerdere eeuwen zijn uitgegraven. Drie totaal diverse landschappen, drie verschillende fietsen. Hoe gevarieerd wil je het hebben?
Reizen naar Neder-Silezië
De regio Neder-Silezië ligt in het zuidwesten van Polen, tegen de Tsjechische grens aan. Deze regio is de thuisbasis van een betoverend gebergte, Karkonosze ofwel het Reuzengebergte, maar ook op cultureel gebied is er genoeg te verkennen. Zeker als je jouw fietstocht combineert met een stedentrip Wroclaw. Met KLM vlieg je het best op Wroclaw. Overigens kun je ook perfect met de trein reizen, dat is misschien nog wel een veel groter avontuur. Met een overstap in Berlijn en Poznan ben je in een kleine 11 uur in Wroclaw. Vanuit hier kun je met de regionale treinen verder reizen. Je fiets mag meestal mee in de trein.
Met dank aan de Poolse Organisatie voor Toerisme en de regio Neder-Silezië voor de uitnodiging. Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt of boeking maakt via een van deze links, ontvangt Avontuur op Reis een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.
KOM Muzeum Bombki zegt
It was great to see you in Milicz! Best regards from Kerstballenmuseum 😀
Aniek zegt
Thank you! I am glad we stopped to visit the museum. I found it very interesting.