De route begint meteen pittig, merk ik wanneer ik ga mountainbiken in het IJzergebergte in Polen. Een brede grindweg slingert de berg omhoog, zigzaggend tussen weelderige groene bossen. Wat ik dan alleen nog niet weet, is dat deze inspanning over een paar kilometer beloond wordt met een adembenemend uitzicht vanaf de top, gevolgd door een heerlijke afdaling. Én met Naleśniki z jagodami, en alleen daarvoor zou ik al op de fiets stappen.
Het Poolse Papendal
Na een late avondvlucht naar Wrocław en een korte nacht in een hotel dichtbij het vliegveld, brengt een transfer me naar het sport center Polana Jakuszycka. Langzaam roept het landschap een gevoel van herkenning op. Ik zie plaatsnamen op de borden die ik me herinner van mijn vorige reis naar deze regio, toen ik met Mirre en Manouk ging hiken in Neder-Silezië (lees meer in deze blog), in het zuidwesten van Polen en tegen de Tsjechische grens aan. We liepen destijds voorbij dit hotel. Toen was het een bouwput, nu is het een Poolse equivalent van het topsporttrainingscentrum Papendal in Nederland.
Ik stap het hotel binnen. Het hotel is gericht op biatleten en cross country skiërs. Zo is er een biatlon schietbaan – indrukwekkend om er een uurtje naar te kijken want deze sporters zijn zó sterk – en in de winter zijn loipes uitgezet. En wat ik zelf bijzonder vind: amateur sporter kun je hier overnachten in een hypoxische kamer, waarin kunstmatig hoogteomstandigheden met een verlaagd zuurstofniveau gecreëerd kunnen worden.
Fietsgids Michal Wawrzonek wekt mij uit mijn dagdroom van de perfecte hoogtestage. “Je fiets staat klaar”, herinnert hij me. Bij de fietsverhuur staan Scott mountainbikes en gravelfietsen klaar om de regio op twee wielen te verkennen, en dat is precies wat ik ga doen. Vandaag is de eerste fietsdag van een bijzondere fietsvakantie in Polen, in drie verschillende fietsgebieden. En gids Michal is van plan me om mij vandaag de mooiste fietspaden in het IJzergebergte te laten zien.
Mountainbiken in Neder-Silezië
Ik stap op de mountainbike en laat het sportcentrum achter me. Meteen draait de weg het bos in, en een breed gravelpad op. De zon schijnt volop, de lucht is heerlijk fris. Het is een perfecte dag om op de fiets te zitten, en zeker hier. De route voert door de Góry Izerskie, ofwel het IJzergebergte. Een deel van de westelijke Sudeten op de grens tussen Tsjechië en Polen.
Vanuit Jakuszyce begin ik meteen met klimmen. De eerste dag waarop je echt hoogtemeters moet maken valt toch altijd weer tegen, als je het vlakke Nederland gewend bent. Gelukkig is het een gemakkelijke klim, over een brede onverharde weg met los gravel. Links en rechts van de weg zie ik prachtige single-tracks die de weelderige groene bossen doorkruisen en stiekem hoop ik dat er daar nog een paar van in de route zitten. En anders móet ik nog een keer terug komen, zo besluit ik. Al is mijn route ook geen straf, met het mooie uitzicht op de bergen van Izera en Karkonosze.
Stanisław-kwartsmijn
Zeker wanneer de Kopalnia kwarcu Stanisław, ofwel de Stanisław-kwartsmijn, in zicht komt. Het is een van de tips van de gids, Michal. “Het mooiste uitzichtpunt in de verre omgeving”, belooft hij me. Een grindpad zigzagt langzaam de berg omhoog, langs vervallen mijngebouwen en rotsen die in terrassen zijn uitgehouwen. Her en der spot ik een wandelaar, maar qua fietsers is het behoorlijk rustig. De klim is bij vlagen pittig, maar over het algemeen goed te doen. Boven stap ik van mijn fiets af en ik moet het Michal nageven, het uitzicht is waanzinnig. De grijze rotsen herbergen nog de sporen van de voormalige mijnbouw, maar plukken groen laten zien dat de natuur het gebied langzaam weer overneemt.
De kwartsmijn van Stanisław is de hoogst gelegen steengroeve in Europa en een plek die de verbeelding prikkelt. De mijn is al 20 jaar gesloten.
“Wysoka kopa, 1126 m, Góry Izerskie” staat er iets verder op een houten bord. Hoog Kopa. Dat betekent dat ik het hoogste punt van vandaag heb bereikt, op 1126 meter boven zeeniveau. In het houten kistje onder het bord ligt een stempel, voor wie dit moment vast wil leggen. Ik probeer wijs te worden uit het groene bord, dat vertelt dat ik me bevind in het beschermgebied van het korhoen. Maar ook deze reis in Polen zal ik deze beschermde en heel schuwe vogel niet zien.
Downhillen
Nu het hoogste punt achter me ligt, is het tijd voor de afdaling. Al is het een breed en overzichtelijk pad, toch is het opletten geblazen. De weg ligt vol grote keien en met mijn platte pedalen zonder kliksysteem is dat best pittig. Slalommend om de grootste keien heen kom ik met een behoorlijke snelheid de berg af. Halverwege de afdaling knijp ik in de remmen. Bij het uitzichtpunt Mlaki probeer ik te bekijken hoe de route verder loopt. Ja, daar is het! Ik zie de weg die ik moet fietsen om bij de pauzeplek te komen.
Naleśniki z jagodami
Rustig laat ik me verder bergaf rollen. De afdaling gaat over in een pad dat door de groene vallei slingert. Chatka Górzystów ligt op een idyllische weide aan de voet van het IJzergebergte. Van Groß Iser, het gehucht dat hier ooit lag, staat alleen het oude schoolgebouw nog overeind. Tegenwoordig is dit een echte hotspot in de regio. Het schoolgebouw is een restaurant en kleine herberg.
Ik leg mijn fiets in het gras neer en neem plaats aan een van de houten picknicktafels die rondom het gebouw staan. Voor de vorm kijk ik even op de kaart, maar ik weet wat ik ga bestellen. Naleśniki z jagodami heten de pannenkoekjes met bosbessen en room, die zo typisch zijn voor deze streek. Ontzettend machtig, maar heerlijk.
Door de Jizera-vallei
Na het machtige gerechtje heb ik weinig puf meer om snel te fietsen. Gelukkig is het hierna alleen nog maar rustig toeren door de Jizera-vallei en langs de Izera rivier, de grensrivier met Tsjechië. Het pad volgt de vallei en zo nu en dan zie ik de kenmerkende rood-witte grenspalen rechts of links van de rivier staan. Het is hier prachtig fietsen, weids en rustgevend. Helaas is het tijd om de fietsen in te leveren. Jammer, want ik had nog uren door kunnen fietsen.
Tip: ben je in de buurt, ga dan ook naar Złoty Widok. Letterlijk betekent dit ‘gouden uitzicht’ en daar is geen woord van gelogen. Ook hier heb je vanaf het uitkijkpunt uitzicht op de bergkam van Krkonoše. Met wat geluk zie je sportklimmers die de rotsen bedwingen, vanaf mijn ‘veilige uitzichtpunt’ ziet het er indrukwekkend uit. Een paar honderd meter verderop ligt Chybotek, een metershoge groep rotsen die op elkaar zijn gestapeld. De hoogste rots met een diameter van 4 meter is een ware schommelsteen, je voelt hem bewegen als je over de rotsen heen loopt.
Fietsen in Neder-Silezië: ruige bergen, statige kastelen en groene landschappen
Van magnifieke berggezichten tot prachtig gerestaureerd cultureel erfgoed en weelderige groene natuur. Het duizelt me bijna, hoe veel je in een korte trip – waar je maar 3 dagen op de fiets stapt – kunt ontdekken. Ik ben een lang weekend in de Poolse regio Neder-Silezië, en deze is uiteraard het beste per fiets te verkennen. De eerste dag cross ik op mijn mountainbike over de uitlopers van de Karkonosze, het Reuzengebergte. Rauwe, pure natuur en mooie trails wachten op me. Hierna verruil ik de mountainbike voor de elektrische variant en ontdek ik het cultuurhistorische belang van de regio, en waarom zij met haar kastelen en buitenplaatsen een vergelijking met de Loirevallei kan doorstaan. De derde fietsdag stap ik op een toerfiets en fiets rondom de karpervijvers die in eerdere eeuwen zijn uitgegraven. Drie totaal diverse landschappen, drie verschillende fietsen. Hoe gevarieerd wil je het hebben?
Reizen naar Neder-Silezië
De regio Neder-Silezië ligt in het zuidwesten van Polen, tegen de Tsjechische grens aan. Deze regio is de thuisbasis van een betoverend gebergte, Karkonosze ofwel het Reuzengebergte, maar ook op cultureel gebied is er genoeg te verkennen. Zeker als je jouw fietstocht combineert met een stedentrip Wroclaw. Met KLM vlieg je het best op Wroclaw. Overigens kun je ook perfect met de trein reizen, dat is misschien nog wel een veel groter avontuur. Met een overstap in Berlijn en Poznan ben je in een kleine 11 uur in Wroclaw. Vanuit hier kun je met de regionale treinen verder reizen. Je fiets mag meestal mee in de trein.
Met dank aan de Poolse Organisatie voor Toerisme en de regio Neder-Silezië voor de uitnodiging. Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt of boeking maakt via een van deze links, ontvangt Avontuur op Reis een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.
Geef een reactie