Zoals veel van de reizigers die naar Kirgizië afreizen, ben ik hier vooral voor de natuur. Maar ik begin en eindig mijn reis in de hoofdstad Bisjkek. Wanneer je per vliegtuig in Bisjkek aankomt is het een goed idee om minstens een dag de stad te verkennen voordat je verder het land intrekt.
Bisjkek
Voor mij was het na mijn reis naar het Tien Shan gebergte flink wennen om weer in een stad te zijn. In plaats van uitgestrekte landschappen waar alleen een paar herders in hun yurts leefden, kuddes paarden en geiten, totale rust, kwam ik ineens in een levendige stad uit. Vol druk verkeer, getoeter en lawaai.
Bisjkek is een interessante en levendige stad die nog echt voor de bewoners is. Naar winkelketens hoef je hier niet te zoeken, zelfs een McDonalds heb ik er niet gezien. Voor toeristen heeft de stad ook geen enorme hoeveelheid bekende plekken om te bezoeken. Anders dan veel hoofdsteden heeft Bisjkek nog echt zijn eigen sfeer behouden.
Bisjkek herinnert aan de Sovjetgeschiedenis. Massale gebouwen en een afgebrokkeld standbeeld van Lenin verstopt achter het State Historical Museum. Maar ook het westerse sijpelt langzaam door in de stad. Je ziet het bij de hippe brouwerij en fijne koffietentjes waar je cappuccino drinkt.
Ala too plein
Het Ala Too plein is het centrale plein van Bisjkek. Het werd aangelegd om de Kirgizische SSR te vieren. In het centrum van de stad merk ik al snel dat je hier ook vooral nog de Sovjet-invloeden terugvindt. Als voormalig lid van de Sovjet-Unie staat de hoofdstad van Kirgizië vol gebouwen en monumenten in Sovjetstijl. Zo ook op het plein. Hier stond lange tijd een beeld van Lenin, dat inmiddels verhuisd is. Het Ala Too plein is kleurrijk, vol bloemen en fonteinen. Hier wappert de vlag van Kirgizië en wordt ’s avonds geflaneerd en bijgepraat. Rondom het plein vind je fijne koffietentjes. Ik was fan van Just Coffee. Een onverwacht hippe plek in groot contrast met de traditionelere stad.
State History Museum
Het State History Museum is een van de belangrijkste gebouwen in Bisjkek en ik wilde graag het museum bezoeken. Helaas voor mij blijkt het museum voor onbepaalde tijd gesloten. Er rest mij dus niets anders dan een rondje om het gebouw te lopen. Het State History Museum werd gebouwd in 1984 en het ziet eruit als een grote marmeren kubus. Tijdens het Sovjettijdperk werd het het Lenin-museum genoemd. Nu is er een collectie die laat zien hoe Kirgizië een onafhankelijke staat werd, met tentoonstellingen gewijd aan Lenin en de volkstradities van Kirgizië.
Lenin standbeeld
Verstopt achter het museum staat een enorm standbeeld van Lenin. Het werd oorspronkelijk op een obelisk geplaatst en ging hiermee 13 meter de hoogte in. Toen het werd geplaatst in 1948 keek Lenin nog uit over het Ala Too Square, maar hij werd later verbannen naar een verbogen plekje in de tuinen achter het State History Museum. Lenin kreeg dan wel geen prominente plaats meer in de stad, maar de geschiedenis wordt hier ook niet verzwegen. Het Lenin-standbeeld in Bisjkek is zelfs het enige dat nog over is in heel Centraal-Azië.
Manas standbeeld
Lenin werd vervangen door het Manas-standbeeld, recht voor het museum. Het werd in 2011 opgericht om de 20e verjaardag van onafhankelijkheid van de USSR te vieren. Het standbeeld verbeeldt de legendarische Manas, een belangrijke figuur in de folklore van Kirgizië.
Panfilov Park
Panfilov park is op het eerste gezicht een gewoon park. Maar dan spot ik tussen de bomen oude attracties, die bijna vervallen zijn maar nog langzaam hun rondjes maken. Een oud reuzenrad dat nog steeds langzaam ronddraait, een draaimolen. Vooral op weekenddagen is het hier druk. In Panfilov Park zijn ook nog een aantal beelden en monumenten te vinden, waaronder een van de Sovjet-generaal Panfilov.
Oak Park
Wanneer je een rondje zou maken in het reuzenrad zou je één ding opvallen. Bisjkek is een ontzettend groene stad. De stadsparken zijn verbonden door brede straten die worden geflankeerd door bomen. Oak Park is een fijn park om even uit te rusten. Het is het oudste park van Bisjkek. Je vindt er het Red Guard Memorial monument en een beeld van Marx en Engels. Ik lees er een boek en koop een drankje bij een van de straatverkopers. Het lijkt wel alsof op iedere straathoek een stand staat met koele drankjes, de een smakelijker dan de andere. Zo heb je er Maksym, het traditionele Kirgizische Chalap of Квас, dat je op meer plekken in Centraal-Azië vindt.
The White House
In Kirgizië wordt het kantoor van de president van het land ook het Witte Huis genoemd, net als de VS – hoewel de president hier niet woont. Het parlementsgebouw van Kirgizië werd gebouwd in 1985 als hoofdkantoor van het Centraal Comité van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Je kan door het hek een blik werpen op het gebouw. Hier zie je ook al het Monument for those who died for Freedom, een monument waarbij mannen proberen een pilaar om te duwen.
ZUM
ZUM is een grote winkel die je vroeger in alle steden van de voormalige Sovjetunie vond. Een flink verouderd Sovjet-warenhuis. Je koopt hier van alles, van elektronica tot schoenen. Als je naar de bovenste verdieping gaat, kan je souvenirs uit Bisjhkek en Kirgizië kopen. Van vilten sloffen en zijden sjaals tot mooie tapijten en antiek uit het Sovjettijdperk.
Victory Square
Net wat verder het centrum uit loop je naar Victory Square. In het midden van Victory Square staat het enorme Victory Monument. De vorm representeert de traditionele yurt, die je buiten de stad overal ziet. Er onder staat een beeld van een moeder die wacht op haar man en zonen om terug te keren van de oorlog.
Osh Bazaar
Op mijn laatste dag in Bisjkek bezoek ik Osh Bazaar, vernoemd naar de grootste markt in Centraal Azië in Osh (ook in Kirgizië). De bazaar beslaat een hele wijk. In oude panden en oneindig veel smalle straatjes struin ik rond tussen kleurrijk fruit, kazen en Kirgizische producten. Er zijn ontzettend veel kraampjes en omdat je er al snel je richtingsgevoel kwijt bent kan je er uren rondzwerven. Ik koop kruiden, proef vers brood en kijk vooral mijn ogen uit. En ik proef er droge kaasballetjes die een beetje naar zoute geitenkaas smaken.
Ak Emir Bazaar
Een alternatief is de kleinere Ak Emir Bazaar. Een kleurrijke markt waar je groenten en fruit vindt, honingproducten, ingemaakte salades, vers brood en interessante delicatessen. Als je honger hebt koop je hier ook pirojkis, broodjes van bladerdeeg gevuld met groenten of vlees.
Praktische informatie
Wat te eten en drinken in Bisjkek
Omdat Bisjkek niet al te veel bezienswaardigheden heeft, is het een stad die je rustig kan verkennen en waar je vooral veel stops kan maken om iets te eten of te drinken. De keuken van Kirgizië wordt beïnvloed door de Russische tradities. Veel vleesgerechten, soepen, noedels, maar ook heerlijke vegetarische recepten. Ik at er veel lagman, handgemaakte noedels met vlees en groenten. Lagman kan je ook als soep eten. Sowieso zijn soepen erg populair in Kirgizië. Bijvoorbeeld de van oorsprong Russische borsjt, soep van rode bieten, of soepen met linzen en flink veel groente. Als je de kans krijgt proef dan ook kumis. Het drankje heeft zijn wortels in de nomadische cultuur, en het wordt gewoonlijk aangeboden na een maaltijd in een yurt. Kumis wordt gemaakt door paardenmelk te fermenteren totdat het licht alcoholisch wordt.
Vliegen naar Bisjkek
De meeste mensen die naar Kirgizië reizen, vliegen naar hoofdstad Bisjkek. Rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam zijn er niet, dus je maakt waarschijnlijk een overstap op Istanbul of Moskou.
Overnachten in Bisjkek
Ik verbleef zelf in het Futuro Hotel Bishkek, aan de rand van het centrum. Een fijn hotel met een shuttleservice naar het centrum en een erg goed ontbijt. Aan het einde van mijn reis sliep ik nog een nacht in White Hotel & Hostel, een goedkopere optie als je in Bisjkek wil overnachten. De meeste hotels en hostels zijn niet duur, hier vind je een overzicht. Je kan ook kiezen voor een home stay.
Is Bisjkek veilig?
Bisjkek en Kirgizië voelden altijd veilig, zowel overdag als ’s avonds. Wel zijn er een aantal dingen om op te letten. Het verkeer is chaotisch, en kan gevaarlijk zijn. Taxi’s zijn niet duur maar er zijn veel onofficiële taxi’s in Bisjkek die toeristen teveel in rekening brengen. Laat hierom je hotel of restaurant een taxi bellen en zorg ervoor dat de meter is ingeschakeld. Je kan buiten Bisjkek ook nog wel eens corrupte politie tegenkomen. Er zijn veel verkeerscontroles en het kan gebeuren dat je een paspoort moet tonen om vervolgens smeergeld te betalen. Ik heb het zelf niet meegemaakt, maar ben er wel voor gewaarschuwd. In Bisjkek zelf zijn in Osh Bazaar veel zakkenrollers.
Danny zegt
Kirgizië staat, net als de andere ‘Stannen’ hoog op mijn lijstje en vind het altijd zeer interessant om artikelen hierover te lezen. Hoewel ik ook eerder voor de natuur zou gaan, ontkom je er soms niet aan om een stad te bezoeken. Mooi om te zien overigens, zulke typische oude Sovjet-steden met die enorme monumenten, Dat zullen vast ook de grootste bezienswaardigheden zijn van de stad 😉 Lenin museum bezocht? De moeite waard?
Aniek zegt
Dat zijn letterlijk en figuurlijk de grootste bezienswaardigheden van de stad 😉 Ik stond voor de deur van het Lenin museum, om het te bezoeken. Maar helaas is het voor onbepaalde tijd gesloten.
Jenny zegt
Wat een bijzondere bestemming. Ik heb inmiddels verschillende landen inde regio bezocht en Kirgizië staat op mijn wishlist. Zo bijzonder, die Sovjet architectuur en vage standbeelden.