Struinen over een spoorbaan en wandelen door de polder Demmerik in de Ronde Venen

door Aniek

Struinen over een spoorbaan en wandelen door de polder Demmerik in de Ronde Venen

Heerlijk wandelen door de polder Demmerik in de Ronde Venen. Ik loop een route van 11,7 kilometer over een oude spoorbaan, langs houtkades en door de polder. Door de leegte van een eindeloos plat polderland. Vooral het deel over de oude spoorbaan is prachtig.

Polder Demmerik bij Vinkeveen
Polder Demmerik bij Vinkeveen
Reflecties in het water
Reflecties in het water

Demmerikroute

Op een zonnige zaterdag besluit ik mijn wandelschoenen aan te trekken. Ik heb een wandelroute gevonden in de buurt van Nieuwer-ter-Aa in de Stichtse Vecht. Met de racefiets kom ik hier vaak, maar ik ben nooit buiten de gebaande paden gegaan. Letterlijk. Ik ken alleen de asfaltwegen. Tijd om daar verandering in te brengen!

Over een oude spoorbaan in de Ronde Venen
Over een oude spoorbaan in de Ronde Venen
Wandelen in de Demmerikpolder, Ronde Venen
Wandelen in de Demmerikpolder, Ronde Venen

Ik vind een gps van de Demmerikroute, een rondwandeling van 11,7 kilometer. Ik upload de route en ga op pad. De route begint bij het oude stationnetje van Vinkeveen. Ik volg een pad dat kaarsrecht door de weilanden loopt. Mijn vermoeden klopt: dit is de oude spoorbaan. Tussen 1915 en 1950 reden hier goederentreinen richting de stations van Vinkeveen en Wilnis.

Naast het pad kom ik steeds oude sluisjes tegen. De demmerikpolder is een groene polder en het gebied is oorspronkelijk een veenlandschap. Een deel van de polder is niet helemaal uitgeveend. Je loopt hier dus constant langs sloten, sluisjes en tussen de weilanden door. Het veenlandschap is gewild onder weidevogels, zoals de Grutto, de Kievit en de Tureluur, voor wie graag vogels wil spotten.

Vlinder in de Demmerikpolder
Vlinder in de Demmerikpolder
Bloemen in de Demmerikpolder
Bloemen in de Demmerikpolder

Van de paden af

Na een paar kilometer kom ik bij een asfaltweg uit. De route gaat gelukkig van de weg af. Alleen… ik zie geen pad. Ik loop een stukje het struikgewas in en zie dat er wel een smal paadje loopt. Het is bijna dichtgegroeid, dus waarschijnlijk hebben de laatste tijd weinig mensen deze route gelopen. Ik baan me een weg door de planten via een smal paadje over een ruige houtkade.

Demmerikroute
Demmerikroute

Hierna ga ik het asfalt weer op. Een bekende weg, waar ik vaak fiets. En ik ben niet de enige, zo blijkt. Ook vandaag is het vrij druk met fietsers en auto’s. Het is dus even opletten als je hier loopt. Voorbij Nieuwer-ter-Aa gaat de route weer onverhard verder, over een smal pad tussen de weilanden. Ik loop door het recreatieterrein de Bosdijken door het gebied van de Veenkade. Dan hoor ik het geloei van koeien. En inderdaad staan ze verderop rustig kauwend in het gras. Ik loop naar het hek en meteen rennen een paar koeien mijn kant op. Ik krijg een lik over mijn hand en ze snuffelen aan mijn voeten. Wat een nieuwsgierige dieren!

Voorbij Nieuwer-ter-Aa gaat de route door het recreatieterrein de Bosdijken en de Veenkade
Voorbij Nieuwer-ter-Aa gaat de route door het recreatieterrein de Bosdijken en de Veenkade
Nieuwsgierige koeien
Nieuwsgierige koeien

Door de polder

Via een fietspad loop ik verder naar het Donkereindse Bos. Van Wilnis naar Vinkeveen gaat de route weer over de verharde weg, langs huizen en boerderijen, terug naar het oude stationsgebouw van Vinkeveen. De geasfalteerde stukken van de route zijn druk, zeker op zonnige zomerdagen. Maar het is een prachtige wandeling door de polder Demmerik in de Ronde Venen. Tussen de knotwilgen en dwars door weilanden. Door de leegte van een eindeloos plat polderland. Vooral het deel over de oude spoorbaan is prachtig!

Je vindt de gps van de Demmerikroute op de website van routesinutrecht.nl. Misschien vind je het ook leuk om te lezen over wandelen over Park Vliegbasis Soesterberg of de NS-wandeling Lange Duinen. Of lees hier over de mooiste wandelroutes in Utrecht.

Plassen en polders van de Ronde Venen
Plassen en polders van de Ronde Venen

Ook leuk om te lezen!

4 comments

Jenny juni 28, 2019 - 5:38 pm

Wat een mooie wandeling! Jammer dat er niet wat rails zijn blijven liggen als nostalgische herinnering. Al lopen rails niet echt lekker, heb ik in Sri Lanka ervaren.

Reageren
Kelly juni 28, 2019 - 8:10 pm

Wat een mooie route en 11,7 is nog een mooie afstand om te lopen. Mooie foto’s heb je ook gemaakt, vooral die vlinder in de Demmerikpolder is erg mooi!

Reageren
Dewi juni 29, 2019 - 9:40 am

Wauw wat een mooie route. Bijzonder om over een oude spoorbaan te lopen. Ik ga deze onthouden! 🙂

Reageren
Manon Ruitenberg juli 2, 2019 - 3:59 pm

Wat een heerlijke route! Zo midden in de natuur, de rust straalt ervan af.

Reageren

Laat een bericht achter