Suppen in Amersfoort: Stand Up Paddling over de grachten

door Aniek

Suppen in Amersfoort: Stand Up Paddling over de grachten

Wat een geluk hebben we met het weer! Het is begin oktober en de zon schijnt volop. Gelukkig maar, want vandaag gaan we Amersfoort vanaf het water ontdekken. En dan is een beetje goed weer wel zo fijn. We kiezen namelijk niet voor een standaard boottrip, maar we gaan suppen in Amersfoort!

Voor het eerst op een sup board

De sup boards liggen al klaar en Geert van SUP-Amersfoort duikt peddels voor ons op. Ondertussen hijs ik me in een wetsuit. Want felle zon of niet, het blijft oktober. Ik zag steeds vaker mensen die suppen: al staand op een surfboard peddelen zij door het water. Het leek me heerlijk! Om zelf een keer te gaan suppen stond dan ook al een hele tijd op mijn to do lijstje, maar het kwam er nooit van. Tot mijn weekendtrip naar Amersfoort dus, want hier kan je ook suppen.  Nu is het mijn beurt en sta ik voor het eerst op een paddle board. 

Lees ook: Waarom Amersfoort écht een verrassende bestemming is voor een stedentrip

Geert geeft ons een korte instructie. Hij legt uit hoe we het board te water moeten laten en er op moeten gaan staan zonder meteen om te vallen. Dat vind ik nog het meest spannende deel: van de oever op mijn board komen zonder direct in het water te belanden. Ik kniel op mijn board en deze blijkt verrassend stabiel. Alleen de balans houden is even wennen. Het suppen zelf blijkt stukken eenvoudiger dan gedacht. Na een klein rondje op mijn knieën peddelen sta ik op en kan de echte tocht beginnen.

Suppen door het stadspark
Suppen door het stadspark
Suppen door het stadspark
Suppen door het stadspark

Amersfoort van een andere kant ontdekken

Tijdens het suppen kan je een stad van een andere kant ontdekken. Vanaf het Randenbroekerpark peddelen we richting het centrum. We komen al snel uit in hartje Amersfoort en via de Monnikendam suppen we de grachten op. Relaxed peddelen we over de grachten. Afgezien van twee kleine rondvaartboten komen we niemand tegen op het water. Heerlijk rustig, en je hebt alle ruimte om te suppen, zonder over een drukbevolkte gracht te moeten peddelen.

Suppen in Amersfoort
Suppen in Amersfoort
Het mooiste uitzicht over Amersfoort heb je vanaf het water.
Het mooiste uitzicht over Amersfoort heb je vanaf het water.

Het uitzicht onderweg is prachtig. We kijken uit over de monumenten van Amersfoort en werpen zo nu en dan een blik in een stadstuin. We klimmen even aan wal om koffie te drinken bij SEM en maken hierna nog een klein rondje. Je ziet Amersfoort letterlijk van een andere kant. En het suppen is heerlijk! Het is een sportieve manier om de stad te ontdekken: je peddelt onder de bruggen door, en moet zo nu en dan op je board knielen om je hoofd niet te stoten.

Hoewel het suppen er relaxed uitziet, is het best een inspanning als je het niet gewend bent. Na een uur of twee voel je wel dat je echt bewogen hebt. Maar het is geen extreem zware inspanning. Ook als je nog nooit gesupt hebt, ben je er al vrij snel aan gewend. Je kan dus meteen een mooie tocht maken. En wat is er nu mooier dan om op een zonnige herfstochtend in oktober te suppen over de grachten van Amersfoort?!

Suppen over de grachten in Amersfoort
Suppen over de grachten in Amersfoort
Suppen in Amersfoort
Suppen in Amersfoort

Ik was in Amersfoort op uitnodiging van Citymarketing Amersfoort en ensanne.nl en maakte een mooie sup-tocht door Amersfoort met sup-amersfoort.nl.

Ook leuk om te lezen!

8 comments

Lizzie oktober 9, 2018 - 7:16 pm

Wat een toffe locatie om te suppen. Ik heb het nog nooit gedaan, maar het lijkt mij onwijs leuk, zeker op zo’n mooie locatie!

Reageren
Marcella oktober 12, 2018 - 6:47 pm

Ik heb wel eens tijdens een stedentrip door de grachten gevaren. Super om een stad dan van een andere kant te zien! Ik wil ook nog eens suppen, lijkt me heel tof!

Reageren
Jenny oktober 12, 2018 - 10:47 pm

Wat leuk!

Ik ben een keer met mijn werk gaan varen met een fluisterboot in Amersfoort. Dat was al leuk. Suppen is net wat actiever.

Reageren
Jessica oktober 17, 2018 - 12:28 pm

Ik ben wel eens in Amersfoort geweest en had niet zo veel grachtjes verwacht. Vond het toen stiekem een beetje jammer dat je sommige plekken in de stad niet kunt ontdekken, maar met het SUP’pen zou dat een perfecte wandel-en-supcombo zijn! Wel tof dat je dit trouwens nog in oktober bent gaan doen, voor mij gaat het toch op de bucketlist voor de lente/zomer haha ;p

Reageren
Mirre oktober 17, 2018 - 2:59 pm

Jeetje. Een echt avontuur, en dat zó dichtbij huis! Ik wist niet dat het daar zo rustig was. Prachtig, die natuur. Vooral nu het herfst is.

Reageren
Jeanine april 13, 2019 - 4:45 pm

Wat tof om Amersfoort zo te bekijken!

Reageren
Janet januari 6, 2020 - 10:53 pm

He, wat leuk dat je bent wezen suppen in Amersfoort. Ik was er een tijdje geleden, maar heb het suppen overgeslagen (het was hier al iets te koud voor), maar het lijkt me zeker tof om te doen want de stad is echt prachtig.

Reageren
Wouter juli 21, 2020 - 11:38 pm

We hebben met onze kleinkinderen een lesje suppen gehad en ons kostelijk vermaakt. Een echte aanrader.

Reageren

Laat een bericht achter