Wanneer je veel reist, besef je dat we heel wat schade aanrichten aan de planeet. De plastic soep in oceanen, bijvoorbeeld, het afval dat overal ter wereld op de mooiste plekken wordt achtergelaten. Aan de andere kant draag je met reizen ook bij aan dit probleem. Gelukkig kan je zelf ook een steentje bijdragen om de negatieve invloed van reizen op de planeet te verminderen. Tips om duurzaam te reizen!
Kies voor duurzaam vervoer
Compenseer je vlucht
Reizen met het vliegtuig heeft door de CO2-uitstoot een enorme milieubelasting. Als je een vliegreis wil boeken en tegelijkertijd het klimaat zoveel mogelijk wil ontzien, probeer dan directe vluchten te boeken. Het zijn de start en landing die de meeste milieubelasting veroorzaken. Bij veel luchtvaartmaatschappijen kan je een paar euro bijbetalen om een deel van de CO2-uitstoot van de vlucht te compenseren. Je kan ook zelf een programma kiezen. Let er dan wel op of deze een keurmerk heeft, zoals fairclimatefund.nl, greenseat.nl en treesforall.nl.
Deel je auto
Wanneer een bestemming op rijafstand ligt, kan je overwegen een roadtrip te maken. Het milieueffect van reizen per auto hangt vooral af van het brandstofverbruik. Een nieuwe auto is belastender dan een oude auto en een caravan of fietsendrager verhoogt het brandstofgebruik flink. Hoe meer inzittenden in de auto, hoe lager de milieu-impact per persoon is. Het is dus milieuvriendelijker de rit te delen met meerdere reizigers.
Gebruik het openbaar vervoer
Gebruik maken van het openbaar vervoer is misschien wel een van de meest verantwoorde beslissingen die je kan nemen. Je kan wel vluchten compenseren, maar vliegtuigen en auto’s blijven een enorme impact op het milieu houden. Denk er hierom over na om (een deel van) je reis met het openbaar vervoer te maken. Dit helpt om vervuiling te verminderen, maar ook file’s en geluidsoverlast. Daarnaast is openbaar vervoer ook nog eens een mooie manier om mensen te ontmoeten.
Ga hiken of fietsen
Je kan er ook voor kiezen om je reis te voet of per fiets af te leggen. Het is niet alleen een van de beste manieren om een plek echt te verkennen tijdens het reizen, omdat je alle bezienswaardigheden in een langzamer tempo moet bekijken en de tijd hebt de natuur in te trekken. Het is ook een van de beste manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit kan ook op kleinere schaal, door tijdens een citytrip bijvoorbeeld de stad per fiets te verkennen of gebruik te maken van bike sharing programma’s.
Duurzame accommodaties op reis
Boek eco friendly accommodaties
Nu steeds meer mensen duurzaam reizen nemen ook de mogelijkheden toe om bij ecovriendelijke en duurzame accommodaties te verblijven. Er zijn verschillende websites waar je kan zoeken naar ecovriendelijke accommodaties. Deze accommodaties zijn vaak ook eigendom van lokale mensen, en geen onderdeel van ketens, dus als je hier blijft, help je de lokale gemeenschap.
Overnacht bij lokale homestays
In plaats van te kiezen voor hotels of appartementen, kan je ook overnachten bij een homestay. Simpel gezegd is een homestay een gastgezin waar je verblijft. Zij stellen hun huis open voor reizigers. Zo steun je de lokale gemeenschap, kan je meer als een local leven en veel mensen ontmoeten.
“Niet storen”
Een hele simpele tip voor een meer duurzame accommodatie is om een ‘niet storen’ bordje aan de kamerdeur te hangen. Maak jij thuis je slaapkamer en badkamer iedere dag schoon? Waarschijnlijk niet. Dus waarom zou je dit op reis wel laten doen? Het niet-storen bordje scheelt heel wat schoonmaakmiddel en energie die worden gebruikt om de ruimte schoon te maken en te stofzuigen. Hang je handdoeken na elk gebruik op, zodat de schoonmakers weten dat je ze opnieuw wil gebruiken en deze niet elke dag vervangen hoeven te worden.
Minder plastic gebruiken tijdens het reizen
Neem een herbruikbare tas mee
Of je nu boodschappen koopt in een supermarkt of een klein souvenir dat snel in een plastic tasje gestopt wordt. Je komt op reis veel momenten tegen waarop je platic tasjes krijgt toegestopt die je maar één keer gebruikt. Waarschijnlijk gooi je deze in het hotel meteen in de prullenbak. Deze tassen belanden op een vuilnisbelt en uiteindelijk in de oceaan. Een van de gemakkelijkste manieren om minder plastic te gebruiken op reis is om herbruikbare tassen mee te nemen. Ik heb mijn rugzak altijd bij me tijdens het reizen, maar ook een aantal boodschappentasjes die je ontelbare keren kan gebruiken.
Neem een herbruikbare (filter)waterfles mee
Praktisch iedere dag heb ik een herbruikbare waterfles bij me, of ik nu op reis ben of niet. Zo voorkom ik dat ik losse waterflesje koop – die uiteindelijk op een stortplaats terechtkomen – en kan ik overal mijn waterfles bijvullen. Op plekken waar het kraanwater niet drinkbaar is kan je voor een herbruikbare waterfles met filter kiezen, zodat je uit praktisch elke bron veilig water kan drinken. Bijvoorbeeld de duurzame waterfles LifeStraw Go.
Neem duurzame toiletartikelen mee
Wil je milieuvriendelijk blijven tijdens het reizen, denk dan ook eens na over de toiletartikelen die je gebruikt. Door biologische en milieuvriendelijke merken te kiezen, zoals biologisch afbreekbare zeep die geen schade aan het milieu veroorzaakt. Of kies voor producten in vaste vorm, zoals shampoo bars die je in een bewaarblik meeneemt. Dit vermindert plastic verpakkingsafval en deze producten gaan vaak veel langer mee.
Raap rotzooi op
Heb je al eens gehoord van Take 3 for the Sea’? Als we niets tegen plasticvervuiling doen, zal er tegen 2050 meer plastic in de oceaan zijn dan vis. Maak er dus een gewoonte van om elke keer dat je naar het strand gaat, minstens drie stukken afval op te ruimen. Voor hardlopers is er ook plogging. Het idee is dat je tijdens het hardlopen afval opraapt en verzamelt in een meegenomen vuilniszak. Dit kan natuurlijk ook tijdens het wandelen. Zo kan je op kleine schaal bijdragen aan de wereldwijde plasticvervuiling.
Kies voor duurzame reisopties
Duurzame reisorganisaties en excursies
Een relatief eenvoudige manier om een meer verantwoordelijke reiziger te worden, is om te kiezen voor reizen, excursies en activiteiten met duurzame reisorganisaties. Deze proberen zo duurzaam mogelijk te werken, door zoveel mogelijk CO2-neutraal te reizen, de uitstoot van de vlucht te compenseren en samen te werken met lokale reisspecialisten. Activiteiten en excursies kan je ook ter plekke boeken. Zo komt jouw reis ook echt ten goede aan de lokale gemeenschap in plaats van buitenlandse reisorganisaties.
Steun nationale parken en natuurinitiatieven
Door nationale parken te bezoeken ondersteun je duurzaam reizen. De toegangsprijs die je betaalt om het park te bezoeken, wordt gebruikt om het park en hiermee de natuur te behouden. Wanneer je je bij een park zelf moet melden bij de rangers of een bezoekerscentrum, zoals in veel Amerikaanse Nationale Parken, kan je gemakkelijk het park bezoeken zónder de toegangsprijs te betalen. Maar weet dat dit bedrag – en vaak gaat het echt maar om een paar euro – constructief wordt gebruikt voor het onderhoud van het park. Zo kunnen deze vaak uitgestrekte gebieden die zijn omgezet in nationale parken nog lang blijven bestaan.
Voorkom uitbuiting van dieren
Het klinkt zo mooi; op zoek gaan naar wildlife op reis. Zwemmen met dolfijnen, op de foto gaan met tijgers of een ritje maken op een olifant. Veel van deze ervaringen zijn alleen ontzettend dieronvriendelijk. Een olifant lijdt bijvoorbeeld erg onder de dagelijkse ritjes met toeristen, wordt hiervoor vaak illegaal gevangen genomen en vastgeketend als er geen toeristen zijn. De tijgers worden verdoofd voordat je met ze op de foto kan en de dolfijnen leven in gevangenschap. Vraag je dus altijd af of een activiteit bedoeld is om toeristen een mooie ervaring te bieden, of dat de dieren er echt baat bij hebben, bijvoorbeeld bij een opvang voor (bedreigde) dieren die weer in het wild worden uitgezet.
Kijk kritisch naar vrijwilligerstoerisme
Op reis kan je door het verrichten van vrijwilligerswerk iets terug doen voor de plek die je bezoekt, maar het kan ook veel schade aanrichten als je de verkeerde organisatie kiest. Help je daadwerkelijk de plaatselijke bevolking of natuur, of vul je de zakken van deze organisaties? Door met een kritische blik te kijken bij welke instelling je werkt, hoef je je achteraf niet af te vragen of je wel daadwerkelijk hebt geholpen. Bekijk online de ervaringen van andere reizigers, e-mail de organisatie met eventuele vragen en probeer uit te zoeken waar jouw (financiële) input écht aan bijdraagt.
Lokaal gemaakte en ethische souvenirs
Na een bijzondere reis wil je vaak iets mee naar huis nemen als herinnering aan je reis. Helaas hebben veel souvenirs een negatief effect op het milieu. Koop zeker geen souvenirs ten koste van het milieu, zoals armbanden van koraal, beeldjes van ivoor of oude artefacten. Het WNF maakte een overzicht van foute souvenirs. Niet alleen is het verkeerd om te te kopen, maar je zal ze waarschijnlijk ook niet langs de douane krijgen. Koop in plaats hiervan iets dat de lokale economie helpt, zoals lokaal gemaakte producten.
Wat doe jij om meer duurzaam te reizen?
Kelly zegt
Goede tips! Ik compenseer mijn vlucht ook altijd, neem een herbruikbare waterfles mee en overnacht regelmatig bij homestays. Ik zou nog wel meer gebruik willen maken van eco vriendelijke accommodaties.
Sanne zegt
Mooi artikel Anniek. Take 3 for the sea vind ik ook een heel goed initiatief. Het is amper werk en als iedereen het doet kunnen we toch een hoop vervuiling tegen te gaan. Duurzaamheid hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.
Jenny zegt
Goede blog! Duurzaam reizen en leven hoeft niet heel moeilijk te zijn. Naja m, volledig neutraal leven natuurlijk wel, maar als iedereen een paar kleine aanpassingen zou doen, dan kom je ook een eind.
Het heeft niks met reizen te maken, maar voor mijn dochtertje wil ik binnenkort overstappen op wasbare luiers. Pampers geven zo veel extra afval!
Denise zegt
Mooi dat er steeds meer aandacht komt voor duurzaam reizen. Ik reisde deze zomer ook heel duurzaam: met de trein ipv het vliegtuig. Uiteraard vlieg ik als reisblogger ook wel eens, maar ik heb geen auto en rijd geen auto, dus dat scheelt ook. Verder neem ik altijd een dopper mee (oké, ik koop wel eens een plastic flesje, maar als het even kan niet) en ik probeer ook op de andere punten te letten.
Jolanda zegt
Dankjewel Aniek voor je prachtige blog! Ik kwam bij toeval op je blog, omdat ik een deel (van Amsterdam naar Eindhoven) van de LF 7 Oeverlandt-route wil fietsen. En dan logeer ik in Eindhoven. Door je verhaal op je blog heb ik er nog meer zin in gekregen om deze route te fietsen, dank!
Ik dacht ik lees ook je tips voor het duurzaam reizen, altijd goed om tips te krijgen. Ik heb geen auto en doe zo’n beetje alles met de fiets of openbaar vervoer. Wat ik sinds 2 weken doe is, ik was ik mijn haar niet meer met shampoo. Ik gebruik wel tips, (milieuvriendelijk), om mijn haar schoon te houden en er verzorgd uit te zien.
Maar wat zit mijn haar nu al fantastisch, veel beter dan het ooit gezeten heeft. Shampoo, cremespoeling, gel heeft je haar echt niet nodig. Deze methode heb ik bij Green Evelien gevonden. De volgende stap is om mijzelf niet meer met zeep te wassen…..Scheelt weer zoveel afval en kosten! Ik las je tip om shampoo mee te nemen en dacht misschien handig om dit te delen, want scheelt ook weer om travel light op route te gaan….
Nogmaals dank voor je prachtige blog!
Aniek Rooderkerken zegt
Fijn om te horen! Ik wil binnenkort ook weer een andere LF route gaan fietsen, maar weet nog niet welke ik ga kiezen. Heb jij misschien nog een goede tip? Ik heb laatst een shampoo bar gekocht. Dat is een stuk duurzamer dan een fles shampoo én ook nog een stuk kleiner en lichter. Dan hoef je ook geen fles shampoo meer mee te nemen op een langere fietstocht. Dat bevalt mij erg goed.
Mirjam Hart zegt
Wat een fijne tips!
Toevallig komt er vrijdag ook een lijst met tips voor duurzaam vakantie vieren op mijn blog, maar bij jou lees ik ook weer een paar nieuwe ideetjes. Thanks!
Janet zegt
Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt. Ik probeer hier wel steeds bewuster mee om te gaan, maar toch betrap ik mezelf er soms op dat sommige dingen anders hadden gekocht, bv. het kopen van vele plastic flesjes op reis.