Wielrennen in Piemonte, Italië

door Aniek

Heb je mijn blog over Brusagio op Italië Uitgelicht al gelezen? Wij verbleven een aantal dagen in deze b&b op een panoramische locatie in de heuvels van Piemonte. Om heerlijk te eten, te genieten van het uitzicht én om te gaan wielrennen.

Met zijn eeuwenoude dorpjes en hoge heuvels is deze streek een uitdagend gebied voor wielrenners en mountainbikers. Niet gek dat in de buurt verschillende kampioenen zijn opgegroeid: Fausto Coppi, Giovanni Gerbi en Constante Giradengo. Vlakbij Brusagio vind je zelfs verschillende wielermusea die de geschiedenis van de tweewielers levend houden. Ik neem de proef op de som en maak een tocht van 65 kilometer, vanaf Brusagio.

Wielrennen in de heuvels van Piemonte
Wielrennen in de heuvels van Piemonte

Fietsen bij Brusagio

Vanaf Brusagio dalen we het eerste kleine stukje onverhard af naar Spigno Monferrato en fietsen over de oude Middeleeuwse brug. Prachtig hoe de oude brug geflankeerd wordt door de twee wachttorens. Hierna start de eerste klim (Regione San Giacomo, aldus Strava), gemiddeld 5% over 2,4 kilometer. Na de afdaling ga je weer meteen drie kilometer omhoog naar Pareto. Vervolgens fiets je wisselend klimmend en dalend verder naar Turpino. Dwars door bloeiende lavendelvelden en wijngaarden. Onderweg word je ingehaald door de Panda 4×4’s die je hier overal ziet. Maak zeker ook een korte tussenstop in Montechiaro d’Acqui, om je te vergapen aan het adembenemende uitzicht over de heuvels.

Middeleeuwse brug op weg naar Brusagio
Middeleeuwse brug op weg naar Brusagio

Koffiestops in charmante dorpjes

Je kronkelt nog even over de groene heuveltoppen voordat je een lange, lopende afdaling ingaat. Tien vlakke kilometers volgen. In Bistagno vind je kleine winkeltjes en bakkerijtjes, een perfecte plaats om je bidons bij te vullen en iets te eten. Grote kans dat iedereen je enthousiast aanspreekt en je vraagt naar de route die je fietst!

Giardinetto, Monastero Bormida… je fietst door kleine en charmante dorpjes totdat je aan de volgende grote klim begint. Deze is simpelweg “tough climb” genoemd door Strava. Dat zegt al genoeg. De steilere stukken gaan hier richting de 20 procent.

Je daalt vervolgens af langs dorpjes met klinkende namen als Denice en Piani Superiore. Vanaf Montechiaro Piana fiets je redelijk vlak, dicht bij de Fiume Bòrmida di Spigno die door het dal meandert. Vanaf Mombaldone begint de pittige eindklim weer terug naar Brusagio.

Tip: bij Brusagio zijn door Rob drie mooie fietsroute uitgezet. Als je dit wil reserveert Rob zelfs een restaurantje halverwege de route, zodat je kan genieten van een onvergetelijke Piemontese lunch tussen de locals! Ook leuk om te lezen: Wielrennen op de Stelvio.

Ook leuk om te lezen!

2 comments

Denise januari 17, 2019 - 3:11 pm

Dat ziet er inderdaad uit als een heerlijk plekje (ik heb even doorgeklikt) en leuk dat veel kampioenen in die regio zijn opgegroeid. Ik zie dat het relatief nog best dichtbij de kust ligt ook.

Reageren
Jenny januari 18, 2019 - 9:51 pm

Die middeleeuwse brug ziet er echt geweldig uit! Ik hoop dergelijke bruggen straks in Bosnië te zien.

Reageren

Laat een bericht achter