Winters wandelen van Sportchalet Viehhofen naar de Hecherhütte

door Aniek

Winters wandelen van Sportchalet Viehhofen naar de Hecherhütte

Een week lang ben ik in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Maar is er hier nog meer te doen dan alleen skiën? Ik ga een dag winters wandelen van Sportchalet Viehhofen naar de Hecherhütte. En wat blijkt? Ik loop ook nog een stuk over de skipiste.

Sportchalet Viehhofen in het Glemmtal, net voor Saalbach
Sportchalet Viehhofen in het Glemmtal, net voor Saalbach

Winterwandelingen in Viehhofen

Deze week verblijf ik in het mooie Sportchalet Viehhofen. Het chalet ligt aan de voet van de afdaling 68 van Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, en vanaf volgend jaar ook aan de voet van de skilift die vanuit Viehhofen de berg op gaat. Dat wordt een heerlijk weekje skiën, zou je zeggen. Alleen…. de tweede dag van mijn wintersportreis lig ik ziek op bed. De dag erna wil ik wel naar buiten, maar zeker niet gaan skiën. Gelukkig zijn er in de omgeving van Viehhofen (en zeker als je richting Saalbach gaat) heel wat mogelijkheden om te wandelen – óók in de winter.

Ik laat mijn oog vallen op een wandeling naar de Hecherhütte. Deze wandeling start praktisch voor het sportchalet en de Hecherhütte ligt direct aan de piste. Zo kan mijn vriend gaan skiën, ik gaan hiken, en kunnen we alsnog samen lunchen bij de Hecherhütte.

Wandelen naar de Hecherhütte in Viehhofen

De grasweiden rondom Viehhofen zijn nu bedekt onder een dikke laag sneeuw. Maar het uitzicht is indrukwekkend: of je hier nu in de winter of zomer bent. Wandelend richting de Hecherhütte heb ik een prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Dit is een klein paradijs voor wandelaars.

Een dennenappel bedekt onder een dun laagje sneeuw. En sneeuw, die is er volop gevallen in Oostenrijk.
Een dennenappel bedekt onder een dun laagje sneeuw. En sneeuw, die is er volop gevallen in Oostenrijk.

Viehhofen naar de Hecherhütte

De route vanuit Viehhofen staat goed aangegeven. Voor de zekerheid haal ik nog een plattegrond op bij het Tourismusverband Viehhofen. Hier staan alle bewegwijzerde winterwandelwegen van Viehhofen en omgeving op vermeld. Dan ga ik op pad.

Eenmaal het dorp uit beland ik in de ongerepte schoonheid en stilte van de winter. De verse sneeuw die afgelopen nacht is gevallen knispert onder mijn schoenen. In de verte zie ik een paar langlaufers. Nog verder weg zie ik een skilift tegen de bergwand aan geplakt.

Een winterse wandeling met verre uitzichten.
Een winterse wandeling met verre uitzichten.
Onderweg naar de Hecherhütte loop je via skipistes, waar skiërs en langlaufers hun kunstjes tonen.
Onderweg naar de Hecherhütte loop je via skipistes, waar skiërs en langlaufers hun kunstjes tonen.
Winters hiken in Viehhofen
Winters hiken in Viehhofen

Wandelen over de skipiste

De wandelroute slingert de berg omhoog en hoe hoger ik kom, hoe mooier het uitzicht. De route loopt over een verharde weg, maar nu er in de winter praktisch geen auto meer omhoog rijdt is het een mooi breed wandelpad geworden. Je loopt tussen de hoge bomen en zo nu en dan kijk je in de ochtend ver uit over het dal. De bomen hangen vol dennenappels en ik hoor dat er onder de dikke sneeuwlaag ergens een beekje stroomt. Lange ijspegels hangen aan de takken.

Ik volg de Hecherbergweg tot ik een stukje over de blauwe piste moet lopen. Skiërs zoeven aan alle kanten voorbij. Dan kom ik uit bij de Hecherhütte. Een berghut zoals je die in Oostenrijk verwacht. Met een overhangend dak en houten balkons. De vele ski’s die er staan verraden dat het een populaire plek is.

Hecherhutte Viehhofen

Op het terras kan je vol in de zon een biertje drinken, of een warme chocolademelk met flink wat slagroom. Na een half uur wordt het wat frisjes en ga ik naar binnen. De Duitstalige apres-skimuziek komt me al tegemoet, de edelweiss schittert op de blouzen van de serveersters. Een apfelstrudel of warme soep en de berghutten-ervaring is compleet.

De Hecherhütte ligt direct aan de piste 68 én aan het wandelpad. Zowel wandelaars, langlaufers als skiërs kunnen dus een bezoek brengen aan deze authentieke berghut.
De Hecherhütte ligt direct aan de piste 68 én aan het wandelpad. Zowel wandelaars, langlaufers als skiërs kunnen dus een bezoek brengen aan deze authentieke berghut.
Bij de Hecherhütte drink je warme chocolade met slagroom. Mét uitzicht over de bergen van het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn
Bij de Hecherhütte drink je warme chocolade met slagroom. Mét uitzicht over de bergen van het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Steeds meer skiers en snowboarders druppelen de hut binnen. Ik loop weer naar beneden. De zon zakt langzaam omlaag terwijl ik mij weer op de piste waag. Er hangen link wat wolken in de lucht, het zal vannacht wel gaan sneeuwen. Maar wanneer de wolken openbreken is het uitzicht adembenemend!

Lees ook Wintersport in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn en wintersport in Livigno.

Een dikke pak sneeuw ligt er naast de wandelroute.
Een dikke pak sneeuw ligt er naast de wandelroute.
De zon zakt over de omgeving van Viehhofen.
De zon zakt over de omgeving van Viehhofen.
Winters hiken van Sportchalet Viehofen naar de Hecherhütte
Winters hiken van Sportchalet Viehofen naar de Hecherhütte

Ook leuk om te lezen!

6 comments

Daphne februari 18, 2019 - 12:17 pm

Zo mooi zo’n dik pak sneeuw! Jammer dat we dat zo maar zelden in Nederland zien 🙂 Het ziet eruit als een heerlijke wandeling. En die apres ski dat is natuurlijk ook heerlijk. Lekker met de zon op je gezicht bijkomen met een warme choco met slagroom. Of een Glühwein 😉

Reageren
Marcella februari 22, 2019 - 6:05 pm

Mooooie foto’s Aniek! Ik ben nog nooit op wintersport geweest en skiën trekt me niet zo. Maar wandelen in zo’n winters landschap lijkt me wel tof!

Reageren
Aniek Rooderkerken februari 23, 2019 - 5:59 pm

Bedankt! Het is inderdaad heerlijk wandelen in de sneeuw.

Reageren
Sanne februari 22, 2019 - 7:29 pm

Heerlijk om zo buiten te zijn. Hoeveel km was deze tocht?

Reageren
Aniek Rooderkerken februari 23, 2019 - 5:58 pm

Het was heerlijk inderdaad! Een kilometer of 5.

Reageren
Jenny februari 22, 2019 - 11:26 pm

Ik ben helemaal niet van het skiën, maar dit lijkt me zo mooi! Wat een prachtig landschap. En warme choco maakt het af.

Reageren

Laat een bericht achter