De winter is in aantocht en dat betekent dat het ook weer tijd is voor thermokleding. Of je nu gaat skiën of mountainbiken, in de winter is thermokleding essentieel. Van Falke mocht ik twee items testen. Ik koos voor een broek en shirt in de categorie Maximum Warm voor zeer lage buitentemperaturen. Hoe doet deze kleding het in de echt koude omstandigheden?
Het antwoord op deze vraag lees je in deze review. Ik ga minder in op de technische details van de kleding en kijk vooral hoe de kleding mij in de praktijk bevalt. Ik heb de items de afgelopen maanden intensief gebruikt, in verschillende klimaten en temperaturen, en de kleding is al ruim tien keer gewassen. Ook droeg ik de kleding tijdens actief sporten en rustigere wandelingen.
Falke dames sportondergoed
Met een reis naar het koude Kirgizië en onder andere ook een wintersportreis in het vooruitzicht zocht ik de Falke Dames Longsleeve Maximum Warm en de Falke Dames Broek Maximum Warm uit. Deze vallen in de categorie Maximum Warm en zijn dus geschikt voor zeer lage buitentemperaturen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, bijvoorbeeld ook shirts met korte mouwen of driekwart broeken. Ik koos een lichte groene kleur, maar ook wat kleur betreft heb je ruim keus.
Wat is thermokleding?
Eerst maar eens kijken naar wat thermokleding nu precies is. In koude temperaturen draag je onder je sportkleding vaak een laag thermokleding. Je draagt het direct op je lichaam dus thermokleding wordt ook wel functioneel ondergoed genoemd. Goede thermokleding houdt je lichaam op de goede temperatuur. Het zorgt ervoor dat je warm blijft als het nodig is, maar tijdens actief sporten ook zeker niet té warm wordt. Ook voert thermokleding overtollig transpiratievocht af (naar een volgende kledinglaag) zodat je huid droog en warm blijft. Er is veel keuze in thermokleding en fabrikanten gebruiken verschillende materialen en technieken voor thermokleding, van merinowol, wol of synthetisch.
Warmte
De kleding die ik uitzoek valt binnen de categorie Maximum Warm en is dus geschikt voor zeer lage buitentemperaturen. Perfect voor wanneer je bijvoorbeeld gaat skiën. De kleding heeft een tweelaags ontwerp en je merkt dat de kleding vocht en temperatuur hierdoor heel goed reguleert. Dat betekent dat wanneer het echt koud is met name de binnenkant van de kleding je goed warm houdt. En wanneer het toch wat warmer is, zweet je je niet meteen kapot. Het vocht wordt afgevoerd naar de buitenlaag.
Ook al ben ik een beetje een koukleum, ik vond de kleding op de koudste dagen nog steeds lekker warm. Vooral bij de broek merkte ik dat hij echt stukken warmer is dan de thermobroeken die ik nu heb. Met een legging er overheen was het in koude temperaturen nog steeds comfortabel. Op de foto zie je overigens de legging die ik over de thermobroek aan had: de thermobroek is dezelfde kleur en materiaal als het shirt.
Pasvorm
Het model is tight fit, wat betekent dat het strak aansluit op je lichaam. Dat vind ik zelf het fijnste zitten en het heeft als bijkomend voordeel dat hierdoor transpiratievocht sneller van het lichaam wordt afgevoerd. Je voorkomt hierdoor dat je bezweet raakt en het hierdoor koud krijgt.
Omdat het een strak model is voel je bij de broek, zeker als je er een legging over draagt, soms wel de naden zitten. Maar dit is niet erg storend en tijdens het sporten vergeet je dit eigenlijk. Ondanks dat ik een maat S koos zijn de mouwen en broekspijpen bij mijn 1.76 m lang genoeg.
Falke thermokleding review
Kortom, de nieuwe Falke thermokleding is wat mij betreft goedgekeurd voor sportieve activiteiten bij koudere temperaturen. Ik ben erg tevreden met de kleding en ga het vooral gebruiken tijdens het skiën, met temperaturen onder 0 en flink zweten!
De Falke Dames Longsleeve Maximum Warm kost € 80 en de Falke Dames Broek Maximum Warm kost € 70. Overigens zijn al deze artikelen ook in een herenuitvoering verkrijgbaar!
Lees ook mijn eerdere review over Falke Trekking TK5 en TK2 sokken.
Yvonne zegt
Ziet er heel comfortabel uit. Best prijzig, maar warmte mag wat kosten.. haha. Ik ben echt een koukleum. Vaak draag ik thermo-ondergoed als we op reis in een heel koud gebied slapen.. anders wordt ik echt niet warm.
Aniek zegt
Ik heb deze thermokleding in Kirgizië inderdaad ook echt dag en nacht aangehad.
Diana zegt
Ik hou echt van thermokleding ben namelijk echt een koukleum en krijg snel last van pijnlijke handen en lichaamsdelen. Thuis heb ik ook een aantal thermo spullen liggen en in de winter heb ik die vaak aan 🙂
Linda zegt
Ik heb nog nooit dit soort kleding nodig gehad, maar ik kan me heel goed voorstellen dat dit bij een koude bestemming echt een uitkomst is. Het is prijzig, maar het koud hebben is helemaal niks, dus het lijkt mij het geld ook zeker waard
Aniek zegt
Ik ben vaak op koude bestemmingen, en in Nederland fiets ik ook in de winter urenlang buiten. Voor mij is goede thermokleding elke euro waard 😉
Jenny zegt
Fijne review! Ik vind goede thermokleding altijd belachelijk duur, maar als je naar Lapland reist met -30 is het toch weer elke cent waard…
Janet zegt
Ik heb vorig jaar voor het eerst thermokleding aangeschaft, toen we in de winter naar Ierland gingen. Wij hadden toen het geluk dat de winter er op dat moment erg mild was.
Kelly zegt
Ik ben echt een koukleum dus dit zou zeker van pas komen, haha. Fijn dat bij een maat S de mouwen en broekspijpen lang genoeg zijn. Dat is bij mij vaak een probleem.
Marcella zegt
Ik heb in IJsland elke dag een thermoshirt aan gehad. Ik heb ze van Odlo en die bevallen me prima. Een thermolegging heb ik ook, maar die draag ik zelden. Toch is het vast nog eens handig!
Aniek zegt
Odlo is ook een fijn merk! Ik ga eind deze week op wintersport, dan zal ik de legging vaak aantrekken.