De highlights van Death Valley

door Aniek

De highlights van Death Valley

Schreef ik al over waarom je Death Valley in de winter moet bezoeken, vandaag deel ik de highlights die je tijdens een bezoek aan Death Valley (zomer of winter) niet mag overslaan. Geef je ogen de kost en bewonder de prachtig gekleurde rotsen, zoutvlakten en dorre landschappen. En zorg dat je genoeg tijd hebt om een paar hikes te maken, zodat je de schoonheid van Death Valley echt kan ontdekken.

Mesquite Flat Sand Dunes

Veel mensen die voor het eerst Death Valley bezoeken verwachten een uitgestrekte zandvlakte. En om eerlijk te zijn, was dit ook het beeld dat ik van Death Valley had. Maar niets blijkt minder waar! Minder dan één procent van de woestijn is bedekt met duinen, die steeds veranderen en sierlijk door de omgeving rollen. De lopende duinen verplaatsen zich namelijk via de wind die het zand steeds weer op een nieuwe plaats verzamelt.

Tussen de duinen vind je struiken en mesquite bomen die met hun voeten in de gebarsten klei van een oude meerbodem staan, die dit gedeelte van de woestijn ooit bedekte. Vooral aan het einde van de middag zijn de duinen fotogeniek. Dan werpt de zon schaduwen over de rimpelingen en patronen van de duinen. De duinen liggen in het centrum van Death Valley in de buurt van Stovepipe Wells en zijn gemakkelijk te bezoeken. Vanaf de Sand Dunes parking area op Highway 190 loop je in 2 mijl naar de hoogste duinen.

Mesquite Flat Sand Dunes
Mesquite Flat Sand Dunes
Droogte in Death Valley
Droogte in Death Valley

Golden Canyon

Wanneer je door de kloof van de Golden Canyon loopt zie je aan beide zijden de rode rotsen hoog boven je uittorenen. Aan het einde van de dag lijkt de kleurrijke canyon helemaal van goud te zijn. Je bent hier in het hart van Death Valley! De Golden Canyon trail is behoorlijk populair en start vanaf de Golden Canyon parking area, 2 mijl ten zuiden van Highway 190 op Badwater Road. Je begint de hike op 49 meter onder het zeeniveau en klimt tot 91 meter boven het zeeniveau. Een halve kilometer na de laatste markeing van de trail kom je uit bij de spectaculaire rotsformatie Red Cathedral!

Golden Canyon Trail Death Valley
Golden Canyon Trail Death Valley

Artist’s Drive – Artist’s Palette

Dankzij de oxidatie van verschillende metalen en de vulkanische activiteiten die in Death Valley hebben plaatsgevonden, bestaan de rotsen van Artist’s Palette uit verschillende kleuren; variërend van rood, roze en geel, fel groen en paars, tot diepbruin. Het hele kleurenpalet van een schilder.

Met de auto rijd je vanaf Badwater Road over de 9 mijl lange Artist’s Drive. Hier heb je een prachtig uitzicht op de rotsen, die bijzonder fotogeniek zijn in de late namiddag en tijdens de zonsondergang, en op de zoutvlakte in het westen. De weg is smal en bochtig met veel hoogteverschillen. Er zijn verschillende plaatsen waar je kan stoppen voor een foto of het maken van een korte wandeling.

Uitzicht op Artist's Palette vanaf Artist’s Drive
Uitzicht op Artist’s Palette vanaf Artist’s Drive

Badwater Basin salt flats

In Death Valley bevindt zich het laagste punt van de Verenigde Staten, Badwater Basin, op 86 meter onder de zeespiegel. Je loopt hier over een enorme korst van zoutkristallen, de bodem van een opgedroogde zoutmeer. De zoutkristallen knisperen onder je voeten terwijl je het surrealistische landschap verkent. De zoutvlakte is ontstaan toen zo’n 2000 tot 3000 jaar geleden een groot meer opdroogde.

Wanneer stortbuien over Badwater Basin trekken komt de hele zoutvlakte onder een dunne laag water te staan. Wanneer dit verdampt lost een deel van het zout op, waardoor nieuwe, fonkelende zoutkristallen ontstaan. Het water droogt nooit helemaal op. Bij de houten vlonders van de parkeerplaats zie je een ondiepe laag water waar je de unieke vissoort kan bewonderen die hier leeft, de Death Valley pupfish.

Loop je verder de zoutvlakte op dan vind je na enkele kilometers het laagste punt. Als je je op dit punt omdraait om naar de rotsen te kijken dan zie je dat op de rotswand een bord is aangebracht, waarop het SEA LEVEL wordt aangegeven.

Badwater Basin salt flats in Death Valley
Badwater Basin salt flats

Dante’s View

Het meest adembenemende uitzichtpunt van Death Valley is Dante’s View. Hier kijk je uit over de hele vallei. Het bijzondere is dat je hier zowel het hoogste punt in Death Valley (Telescope Peak op 3.368 meter) als het laagste punt ziet (Badwater op 86 meter onder het zeeniveau). Dante’s View dankt zijn naam natuurlijk aan de Italiaanse dichter Dante Alighieri, schrijver van de Divina Commedia (Goddelijke Komedie). In dit dichtwerk beschrijft Dante de negen cirkels van de Hel, de terrassen van het Vagevuur en de Sferen van het Paradijs. Het onherbergzame landschap van Death Valley waarover je op dit punt een prachtig vergezicht hebt, zou zo het decor kunnen vormen voor Dante’s dichtwerk.

Devil’s Golf Course

Aan het einde van een onverharde weg vanaf Badwater Road kom je uit bij Devil’s Golf Course. Het is een uitgestrekte vlakte van steenzout met grillige versteende zoutpilaren. Zo gekarteld en spits dat alleen de duivel hier zou kunnen golfen. Hier lopen biedt je een schitterend uitzicht, maar het is ook gevaarlijk. De versteende zoutkristallen zijn erg scherp. Heel bijzonder is dat wanneer je er rond zonsopgang bent je de zoutkristallen door de hitte hoort openbarsten!

Harmony Borax Works

Nadat in 1881 in Death Valley mineralen werden gevonden waarmee onder andere zeepproducten gemaakt konden maken, startten twee bedrijven met het ontginnen van deze materialen. Eagle Borax Works en Harmony Borax Works. Vanaf het Furnace Creek Visitor Center of de dichterbij gelegen parkeerplaats kun je naar de overblijfselen van de Harmony Borax Works fabriek en een originele wagen lopen.

Verschillende borden naast de trail geven je meer informatie over de geschiedenis van de fabriek en de borax mineralen die hier werden gewonnen. Het borax werd uit het gebied vervoerd door de beroemde Twenty Mule Teams, 20 teams met door muilezels voortgetrokken wagens. Deze manier van vervoer bleek al snel onrendabel en de fabriek sloot al in 1888 zijn deuren.

Harmony Borax Works
Harmony Borax Works

“Goodbye, Death Valley”

Death Valley kreeg zijn naam van immigranten die in 1849 tijdens de Gold rush de vallei wilden oversteken op weg naar het goud. Toen de groep de weg kwijtraakte besloten de immigranten om in twee groepen verder te gaan. Eén groep overleefde de tocht niet. Een vrouw die het wel gehaald had zou zich, toen de groep de vallei uit liep, hebben omgedraaid en de woorden hebben gesproken “Goodbye, Death Valley”.

Death Valley National Park
Death Valley National Park

Ook leuk om te lezen!

6 comments

Cigdem Depeli januari 10, 2015 - 7:59 pm

Hoi! Hele gave site heb je. Lijkt me leuk om je te interviewen voor mijn website over je reizen!

X

Reageren
Aniek januari 10, 2015 - 9:17 pm

Hi! Lijkt me leuk, stuur me gerust een berichtje.

Reageren
Marcella juni 11, 2016 - 10:22 am

Gave foto’s! Wij hebben Death Valley helaas overgeslagen, dus we moeten echt nog eens terug!

Reageren
Marcel juni 16, 2017 - 11:00 am

Onlangs waren wij in Death Valley en hebben genoten van het indrukwekkende landschap, zo bijzonder. Zabriskies Point heeft op mij de meeste indruk gemaakt, de kleuren en vormen zijn er zo mooi.

Reageren
Rondreis Amerika april 2, 2020 - 11:18 am

Wat een compleet verslag en leuke foto’s!

Artist’s Drive en Palette vonden wij heel bijzonder, hebben de hele rit gefilmd:
https://www.rondreizennoordamerika.nl/artists-drive-artists-palette-death-valley/

Reageren
Linda van My Wanderlust Diary augustus 5, 2020 - 5:05 pm

Death Valley bij zonsopkomst en ’s nachts zijn echt magisch. Die zandduinen die roze kleuren onder de opkomende zon. En dat je dan denkt even snel naar een ander duin te lopen en je daar makkelijk een half uur over loopt (*spreekt uit ervaring…). Ik was er in mei en het was er precies 99 graden Fahrenheit. Overdag iets ondernemen was onmogelijk. Mocht je er tijdens die hitte zijn dan kan ik je nachten, de avonden en de zonsopgang aanraden!

Reageren

Laat een bericht achter