Omringd door duizenden palmbomen: De palmtuinen van Elche

door Aniek

De palmtuinen van Elche

Het lijkt wel of de oude stad van Elche midden in een palmbos is gebouwd. Overal in deze Spaanse stad word je namelijk omringd door palmbomen. Het Palmeral de Elche werd oorspronkelijk aangelegd door de Arabieren toen ze zich in Elche vestigden. Tegenwoordig is het Palmeral de Elche UNESCO Werelderfgoed en zelfs één van de grootste palmbomentuinen ter wereld.

De Spaanse stad Elche

De Spaanse stad Elche ligt op net iets meer dan 20 kilometer van Alicante. Het is een klein maar fijn stadje om rond te dwalen. De prachtige Basílica de Santa María, waarvan je de toren kan beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad, pleintjes waar je bijna de hele dag door een koel glas wijn kan drinken en restaurantjes met verleidelijke menukaarten.

De Spaanse stad Elche
De Spaanse stad Elche

En dus ook palmbomen. Heel veel palmbomen.

De stad werd rond de 10e eeuw gesticht door de Arabieren. Zij omgaven de stad met dadelpalmen en legden een ingenieus irrigatiesysteem aan om de bomen in het droge landschap van water te voorzien. De palmen produceerden dadels en de schaduwrijke terrassen werden gebruikt voor het kweken van groenten en fruit, zoals granaatappels. De bomen zijn er nog steeds. 200.000 zijn het er inmiddels en gezamenlijk staan ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze palmboomgaard is namelijk een zeldzaam voorbeeld van Arabische landbouwpraktijken in Europa.

De palmtuinen van Elche
De palmtuinen van Elche
De palmtuinen van Elche
De palmtuinen van Elche

Palmeral de Elche

De Palmeral de Elche bestaat uit 97 verschillende boomgaarden binnen en buiten de stad. De meeste palmen staan aan de oever van de rivier Vinalopó en sommige van de palmboomgaarden zijn inmiddels veranderd in stadsparken. En dus loop je tegenwoordig door een Spaans stadje, in een zee van palmbomen, maar ook olijfbomen, citroenbomen, granaatappelbomen en allerlei cactussen. Een fijn mediterraan stadje met een heerlijke exotische sfeer.

Palmeral de Elche, Spanje
Palmeral de Elche, Spanje
Dadelpalmen in Palmeral de Elche, Spanje
Dadelpalmen

Leuk om te weten over de Palmeral de Elche in Spanje:

  • In de stad Elche vind je maar liefst 70.000 dadelpalmen. In het hele landschap rondom de stad maar liefst 200.000.
  • Het is de grootste dadelpalmplantage in Europa.
  • Het huidige irrigatiesysteem is nog altijd hetzelfde als de oude irrigatiekanalen!
  • Er zijn wandelroutes, de Sendero del Palmeral, van zo’n 2,5 kilometer tot 10 kilometer lang, die je naar de mooiste plekken van het Palmeral de Elche brengen.
  • Er zijn verschillende musea (het Museo del Palmeral of Museo Arqueológico y de Historia de Elche) waar je nog meer over de stad en haar omgeving leert.
  • Stedentrip Elche? Overnachten kan midden tussen de palmbomen! Bijvoorbeeld bij Huerta del Cura of Jardín Milenio.
Palmeral de Elche in Spanje
Palmeral de Elche in Spanje
Palmeral de Elche in Spanje
Palmeral de Elche in Spanje

Zou jij ook graag een keer in het palmbos van Elche wandelen?

Ook leuk om te lezen!

15 comments

Jenny januari 26, 2018 - 6:31 pm

Ik kan me dus echt niks voorstellen bij 200.000 palmbomen. Wat een aantal! Groeit er nog iets van vegetatie tussen de bomen?

Reageren
Aniek Rooderkerken januari 26, 2018 - 8:07 pm

Buiten de stad zijn het vooral plantages, dus rijen en rijen met alleen maar palmbomen. In de stad heb je parken met vijvers, bloemen, cactussen en wandelpaden. Mooi om te zien!

Reageren
Yvonne januari 26, 2018 - 8:05 pm

Wij vonden Elch echt een hele gave stad, vanwege de sfeer door al die palmbomen, en hebben de wandeling gedaan door de palmtuinen die startte zo’n beetje bij de botanische tuin. Erg mooi. We hadden helaas slechts een uurtje of 2, omdat we dit als onderdeel van een dagtrip vanuit Alicante deden. Zo zonde dat van deze hele dag alle foto’s gewist zijn. Ik snap nog steeds niet hoe het heeft kunnen gebeuren, maar alleen wat ik op de blog heb staan is nog bewaard gebleven. 🙁

Reageren
Aniek Rooderkerken februari 2, 2018 - 4:48 pm

Oh nee, wat jammer van de foto’s. Wij hadden ook niet super veel tijd helaas, maar ik kan me voorstellen dat je echt eeuwig kan blijven rondlopen.

Reageren
Carolien januari 26, 2018 - 9:35 pm

Wow dat ziet er mooi uit, ondanks dat het aangelegd is en dus niet natuurlijk. Lijkt me heel bijzonder om er doorheen te lopen.

Reageren
Martin januari 26, 2018 - 10:43 pm

Lijkt me eigenlijk wel heel bijzonder…zo veel palmbomen. Waarschijnlijk kun je daar veel producten krijgen met dadels lijkt me….dat vind ik ook wel interessant….heerlijke taartjes ofzo ? grappig ook dat het iirgatiesysteem nog steeds hetzelfde is! Goed bedacht dus!

Reageren
Laura | Billenbloot Kokosnoot januari 27, 2018 - 11:38 am

Ik had hier nog nooit van gehoord! Lijkt me bijzonder om hier rond te lopen! en Palmbomen zijn natuurlijk altijd goed!

Reageren
Marcella januari 27, 2018 - 11:50 am

Daar zou ik zeker graag willen wandelen. Ziet er tof uit Aniek!

Reageren
Denise januari 27, 2018 - 3:04 pm

Elche is prachtig inderdaad! Het stond al lang op mijn lijstje en toen ik er vorig jaar eindelijk vanuit Alicante naartoe ging regende het. En niet zo’n beetje ook! Toch heb ik me er niet door laten weerhouden. Ik heb urenlang met paraplu tussen de palmbomen gezworven, totdat ik echt wel heel doorweekt was. Omdat de foto’s dus niet zo stralend zin als bij jou heb ik het nog steeds niet online staan, maar dat moet ik toch nog maar eens gaan doen.

Reageren
Kelly januari 31, 2018 - 1:28 pm

Jeetje…200.000 palmbomen! Ik had hier nog nooit van gehoord maar het ziet er erg mooi uit. Hier zou ik zeker een keer willen wandelen.

Reageren
Laura februari 1, 2018 - 11:13 am

Wat heb je een super mooie blog! Dit artikel is ook heel leuk om te lezen en wow zoveel palmbomen. Heerlijk zo een tuin! Mooie foto’s!

Reageren
Daphne de Vries februari 1, 2018 - 1:18 pm

200.000 palmbomen!? Dat zijn er echt ontzettend veel. Ik had nog nooit van Elche gehoord, maar het lijkt me zeker een leuke plek waar je leuk naartoe kan vanuit Alicante.

Reageren
Esther februari 2, 2018 - 6:26 pm

Wow, wat een palmbomen bij elkaar. Fantastisch want ik hou van deze bomen. Ik kende deze plek niet en ben wel in Alicante geweest. Voor een volgende keer dan maar.

Reageren
Amelie februari 12, 2018 - 7:43 pm

Wat een toffe plek. Ik ben nog nooit in Spanje geweest. Zeker een goede tip voor als ik zou gaan!

Reageren
alexa oktober 11, 2018 - 8:54 am

wauw tof zeg en zoveel palmbomen ook! leuke funfacts

Reageren

Laat een bericht achter