Een actieve vakantie in de Ardennen

door Aniek

Een actieve vakantie in de Ardennen

Letterlijk op steenworp afstand van de Nederlandse grens lijk je in een totaal andere wereld terecht te komen. Eentje met intens groene bossen, glooiende landschappen, kleine stadjes met grote allure. Natuurlijk heb ik het over de Ardennen. En hier is zoveel te doen! Vooral voor wie zoekt naar een actieve vakantie in de Ardennen, want je hebt hier eindeloos outdoor activiteiten om uit te kiezen.

Over de Ardennen

De Ardennen vormen een middelgebergte in het zuidoosten van België, Noord-Luxemburg en een klein deel in Frankrijk. De Hoge Ardennen liggen ten oosten van de Ourthe; hier vind je de Hoge Venen, de Signaal van Botrange en de Baraque Michel. De Lage Ardennen liggen in het zuidwesten, in de provincies Henegouwen, Namen, Luxemburg en in Frankrijk. Vanuit Utrecht ben je er in een paar uur rijden, wat het voor mij een ideale bestemming maakt voor een korte en actieve vakantie Ardennen. Al kun je er ook gerust weken doorbrengen! Ik verken deze reis de Belgische Ardennen en dat smaakt naar meer.

Gravelfietsen in de Ardennen in België
Gravelfietsen in de Ardennen in België

Fietsen door groene bossen

En natuurlijk gaat mijn fiets mee! Het fijne van de Ardennen is dat je heel dicht bij Nederland een compleet ander landschap hebt. En dus kan ik eindelijk wat langere klimmetjes fietsen, en kom ik een paar échte kuitenbijters tegen waar ik amper boven kom. De Ardennen zijn een walhalla fietsers, maar je moet soms wel flink aan de bak.

Met het heuvellandschap en de uitgestrekte bossen zijn de Ardennen de ideale locatie om te gravelfietsen of mountainbiken. Ik fiets een paar onverharde stroken door het bos en wens dat ik mijn gravelfiets meegenomen had. Op veel plekken in de regio kun je mountainbikes huren en er zijn volop mountainbikeroutes aangelegd. Zo is Houffalize misschien wel de bekendste plek om te mountainbiken in de Ardennen. Er zijn veel uitdagende MTB-routes over de rotsen en hellingen rondom de stad. Voor wie durft zijn er ook downhill parcoursen, zoals bij het Bike park van de Ferme Libert, waar ik ook voorbij fietste – ik hield het alleen toch liever bij een asfalt-afdaling. En op mijn wensenlijst staat nog steeds de oversteek van de Ardennen.

Wandelroutes in de Ardennen
Wandelroutes in de Ardennen

Wandelen door het veen

Voor wandelaars kan ik de Hoge Venen (Hautes Fagnes) echt aanraden. Je vindt hier niet alleen eindeloze bossen en heide, maar deze streek wordt vooral ook gekenmerkt door de veenmoerassen. Er zijn volop wandelroutes uitgezet die ieder seizoen mooi zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan de kleurrijke herfst, of juist aan de winter wanneer alles onder een laagje sneeuw is bedekt. En van de lente tot de herfst groeien op de turfgronden wollegras, veenpluim, zonnedauw, jeneverstruiken… je kijkt je ogen uit. 

Ook prachtig moet de Ninglinspo zijn, een wandeling van 6 kilometer langs de gelijknamige bergrivier. Dit is misschien wel het grote nadeel van de Ardennen: hoe meer plekken je ontdekt, hoe langer het wensenlijstje wordt van plekken die je nog wil bezoeken en wandelingen die je wilt maken. Een weekend is dus eigenlijk veel te kort!

Tip! Ik ontdekte de Belgische Ardennen vanuit Verviers, maar er zijn veel meer mooie Belgische bestemmingen. Je hebt Spa – de ‘Parel van de Ardennen’, Bouillon dat tot de mooiste steden van de Ardennen behoort, Houffalize dat aan de rivier de Ourthe ligt. Wil je nog meer weten over België, bekijk dan op de website van lekkerwegtips.nl de blogs over bestemmingen België.

Naar de top van de Baraque Michel

De hoogste berg in de Ardennen is de in de Hoge Venen gelegen Signaal van Botrange, en één plekje hier onder staat de Baraque Michel met zijn 674 meter. Een fijn plekje voor wie actief op reis wil gaan. Jaren geleden ging ik langlaufen op de Baraque Michel, je kunt er prachtig wandelen maar ook fijn fietsen. En ook nu fiets ik de Baraque Michel omhoog én omlaag, want het is een fijne, brede afdaling.

Barrage du lac de la Gileppe Meer van Gileppe
Barrage du lac de la Gileppe

Naar de Dam van Gileppe

Bij de Dam van Gileppe moet je eigenlijk ook een kijkje nemen. De Gileppe stuwdam is een machtig bouwwerk, een van de oudste betonnen stuwdammen van Europa, vlakbij het plaatsje Jalhay. Wanneer ik er ben is de lucht dreigend grijs, wat het plaatje misschien nog wel mooier maakt. De dam heeft een stuwmeer gevormd, het Lac la Gilleppe. Langs de oevers van het stuwmeer zijn verschillende wandelroutes uitgezet, maar je kunt ook prima over de dam zelf wandelen en een kijkje nemen bij het beeld van de 13 meter hoge leeuw. Je kunt hier trouwens gratis parkeren, dus de Dam van Gileppe is een ideaal startpunt voor je wandelroute of fietstocht.

Deze blog ontstond in samenwerking met lekkerwegtips.nl

Een actieve vakantie in de Ardennen
Een actieve vakantie in de Ardennen

Ook leuk om te lezen!

9 comments

Anouk augustus 28, 2020 - 11:46 am

Heerlijk, zo’n actieve vakantie in de Ardennen. Voor iedereen is er dus wel wat te doen, voor de fietser zit er zeker genoeg uitdaging in. Handig die tip van het parkeren bij de dam.

Reageren
Elisa augustus 28, 2020 - 4:31 pm

De Ardennen zijn wat mij betreft altijd goed. Wij zijn vorige maand nog geweest, heerlijke omgeving om er even tussenuit te gaan.

Reageren
Marcella Molenaar augustus 28, 2020 - 6:17 pm

Wat fijn joh, zo’n actieve vakantie in de Ardennen. Ik ben nu 2x op pad gegaan in die regio, maar kom er vast nog veel vaker. Het is er heerlijk!

Reageren
Linda augustus 28, 2020 - 9:01 pm

Ik ben dus gewoon nog nooit in de Ardennen geweest, zonde, want het ziet er prachtig uit. Mijn lijstje met plekken dichtbij huis wordt in ieder geval steeds iets langer. Heerlijk ook dat je er zo lekker actief kan zijn!

Reageren
Gundi augustus 28, 2020 - 9:39 pm

De Ardennen is onze pracht he. Wij gaan jaarlijks een 2-tal keer naar de Ardennen. En de wandeling van de Ninglinspo hebben we inderdaad ook al gedaan en is prachtig. Weet je dat ze trouwens momenteel gesloten is omdat het er te druk was.

Reageren
Jenny augustus 28, 2020 - 10:16 pm

Wat een heerlijke gevarieerde trip! Ik ben toevallig vorige maand een weekendje die kant op geweest. Ik heb heerlijk gewandeld en gefotografeerd.

Reageren
Lizette september 14, 2020 - 4:01 pm

Ik vind de Ardennen ook altijd leuk, maar kom er eigenlijk te weinig. Terwijl er zoveel moois te zien is. De gileppe dan heb je zo mooi in beeld gebracht. Indrukwekkend!

Reageren
Jacoba september 15, 2020 - 9:41 am

Lang geleden ben ik ooit eens in de Ardennen op vakantie geweest en ik bedenk me altijd dat ik er graag nog eens naar terug wil. Het lijkt me echt heerlijk om daar te gaan fietsen en wandelen!

Reageren
Kelly september 17, 2020 - 7:44 pm

Wat een fijne trip zeg! Ik had eigenlijk in oktober naar de Ardennen willen gaan, in combinatie met een aantal Belgische steden. Helaas gooide het reisadvies roet in het eten want ik heb geen zin om in quarantaine te gaan. Volgende keer beter…ik blijf dit jaar in Nederland.

Reageren

Laat een bericht achter