Wielrennen in Girona: koffie, fietsen en mooie uitzichten

door Aniek

Wielrennen in Girona: koffie, fietsen en mooie uitzichten

We fietsen over bochtige wegen, door weelderige bossen. Worden weggeblazen door adembenemende uitzichten over ruige bergruggen, terwijl het landschap constant verandert en droger wordt. En een paar dagen later; de zee. De helderblauwe en zonovergoten zee. Wielrennen in Girona, het is iedere dag weer anders.

Wielrennen in Girona

Flink wat professionele wielrenners hebben de Catalaanse stad Girona tot hun thuisbasis gemaakt. Ik schreef er al eerder over. En wie er – net als ik- een weekje verblijft begrijpt meteen waarom. Het milde weer, de uitlopers van de Pyreneeën en de glooiende wegen naar de kust van de Middellandse Zee. Rondom Girona vind je stille wegen met prachtige vergezichten, smalle paden die zich de berg op slingeren.

Girona zelf is een elegante stad, vol pittoreske gebouwen langs de rivier de Onyar. De stad bruist, de straten vullen zich met geluiden. De geschiedenis is overal te vinden, van de oude stadsmuren uit de Moorse tijd tot aan de statige kathedraal. Met terrasjes en koffietentjes in overvloed, om na je fietstocht bij te komen en koffie te drinken.

Een week lang verblijf ik ook hier. Ik ga wielrennen in Girona! Paul van Campo Bicicleta heeft een aantal routes in en rondom Girona voor ons uitgezet. Bekijk hier de tochten die we maakten, en vooral de foto’s.

Dag 1: Vilobi d’Onyar – Estanyol – Gregori, 64 kilometer

Aan het eind van de ochtend komen we aan in Girona om meteen twee uurtjes rustig los te fietsen over een mooie route met glooiende wegen. De route gaat op en af. Voor Spaanse begrippen is het vlak.

Wielrennen in Girona, Vilobi d'Onyar
Vilobi d’Onyar
Wielrennen in Girona, Vilobi d'Onyar
Vilobi d’Onyar

Dag 2: Olot – Banyoles, 110 kilometer

De tweede dag fietsen we over een heuvelachtig parcours richting Olot, en het Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. De zon schijnt op onze gezichten, de armstukken blijven ongebruikt in het achterzakje zitten. Via Banyoles fietsen we weer terug naar Girona.

Racefietsen in Girona
Racefietsen in Girona

Dag 3: Rustdag

Rustdag. Ik laat de fiets in het appartement staan en ga Girona verkennen, wandelen over de oude stadsmuren en koffie drinken bij La Fabrica. Hét fietscafé van Girona waar je stopt voor mooie verhalen en goede koffie.

Murallas, de stadsmuren van Girona
Murallas, de stadsmuren van Girona

Dag 4: Els Àngels – Madremanya, 42 kilometer

Een herstelritje als excuus om later koffie te mogen drinken bij La Fabrica. Over mooie kleine weggetjes en de langere klim naar het klooster van Els Àngels. Er volgt een mooie adaling naar Madremanya, een prachtig dorp vol stenen gebouwen waar de tijd 500 jaar lijkt te hebben stilgestaan.

Els Angels
Els Angels
Madremanya, Catalonië
Madremanya

Dag 5: L’Escala, 110 kilometer

De volgende dag rijden we richting de kust. Een redelijk vlakke en rustige rit met als beloning de Middellandse zee. Vanaf L’Escala fietsen we langs de kust tot aan Sant-Pere Pescador. Nog even een paar sprintjes oefenen. De inspanning van de laatste dagen beginnen we inmiddels wel te voelen.

L'Escala in Spanje
L’Escala in Spanje
Sant Pere Pescader, Sprinttraining
Sant Pere Pescador, Sprintraining
Fietsen met Campo Bicicleta in Girona
Fietsen met Campo Bicicleta in Girona

Dag 6: St. Hilari, 110 kilometer

Proeven van het leven als topsporter in Spanje. Ik train vandaag met Leah Thorvilson en Kendall Ryan. Aan het begin van de dag staat de beklimming van St. Hilari ons te wachten. Niet steil, maar met zijn ruim 22 kilometer wel ontzettend lang. We zetten vervolgens de afdaling in, over een lange weg met lopende bochten waar je snel doorheen kan sturen, en vervolgen onze weg terug naar Girona.

Beklimming van St. Hilari
Beklimming van St. Hilari
Dagje met de profs mee
Dagje met de profs mee

Dag 7: Rocacorba

Vandaag staat de Rocacorba op het programma. Bijna 11 kilometer aan slechte asfaltwegen, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9%. Bovenop, bij de zendmast, is het koud maar blijkt het uitzicht op de omliggende bergen weer magisch. Langs dezelfde – en overigens enige – weg fietsen we weer naar beneden. In het weekend staat de Rocacorba Food Truck ergens in de buurt van de 10 kilometer markering. Een kleine oase om na je beklimming beloond te worden met een espresso. Over de kronkelende binnenwegen, terug naar Girona.

Paragliding platform op de top van de Rocacorba
Paragliding platform op de top van de Rocacorba
Fietsen met Campo Bicicleta in Girona
Fietsen met Campo Bicicleta in Girona

Wielrennen in Girona…

… ik raad het iedereen aan. Als een fijne bestemming voor een fietsvakantie, of voor wie tijdens het fietsseizoen voor langere tijd in het buitenland wil blijven. Hoewel de straten in de stad vaak gevuld zijn met toeristen, is het vrij eenvoudig om met de fiets de stad uit te gaan. Binnen een paar kilometer ben je ver weg van de drukte en fiets je naar de heuvels, de kust of de bergen. Voor mij zit het er alweer op. Zeven dagen wielrennen in Girona, een mythe voor wielrenners. Even leven als een topsporter in Spanje, dat leven bevalt mij wel.

Hummingbird cake bij La Fabrica Giona
Hummingbird cake bij La Fabrica Girona

Ook leuk om te lezen!

4 comments

Menno / Campo Bicicleta maart 30, 2018 - 11:02 am

Leuk om te lezen Anniek.. Girona heeft ook jouw gegrepen! Groeten van Campo Bicicleta!

Reageren
Aniek Rooderkerken maart 30, 2018 - 1:30 pm

Ja, ik geloof dat dit nu de vierde keer was dat ik hier kwam trainen. Wel de eerste keer met verblijf in Girona zelf, en dat is goed bevallen 🙂

Reageren
Marianne oktober 2, 2019 - 1:20 pm

Ter voorbereiding op ons eigen tripje naar Girona eind deze maand zat ik wat te speuren op internet en kwam ik deze blogpost tegen. Leuk geschreven. Krijg gelijk nog meer zin. 🙂

Reageren
Aniek oktober 4, 2019 - 9:42 am

Wat leuk om te horen Marianne! Ik ga denk ik in het voorjaar weer terug. Veel plezier in Girona!

Reageren

Laat een bericht achter