Fietsen over de Golden Gate Bridge: van San Francisco naar Sausalito‎

door Aniek

Fietsen over de Golden Gate Bridge: van San Francisco naar Sausalito‎

Twee keer eerder was ik al in San Francisco, en twee keer was het ontzettend mistig. De Golden Gate Bridge kon ik door de mist amper zien, laat staan dat ik kon fietsen over de Golden Gate Bridge. Vandaag schijnt de zon en kan ik dan eindelijk over de meest iconische en beroemde brug ter wereld fietsen én een mooie route maken door het kleurrijke Sausalito en San Francisco. Ik laat mijn route zien en deel al mijn tips voor fietsen in San Francisco.

Aquatic Park Pier en Fort Point

Ik haal mijn fiets op bij Outspoke’n Bike Rentals en fiets direct naar het water. Mijn eerste stop is Aquatic Park Pier. De Golden Gate Bridge ligt vaak verborgen in laaghangende wolken. Vandaag heb ik geluk: het weer is echt prachtig en ik kan het niet laten de eerste foto’s te maken. Langs het water zijn goede fietspaden aangelegd die voor het grootste gedeelte vlak zijn. De hele rit heb je uitzicht op de Golden Gate Bridge die hoog boven het water uitsteekt.

Op Marina Boulevard vergaap ik me aan de prachtige huizen en de grote jachthaven van San Francisco. Over Golden Gate Promenade fiets ik verder naar Fort Point, het oude Mine Depot van de stad. Vanaf 1910 tot en met de Tweede Wereldoorlog werden vanuit hier onderwatermijnen rondom de Golden Gate Bridge geplaatst. Het was militair terrein totdat het in 1994 overgedragen werd aan de National Park Service. Nu vind je hier de Warming Hut Bookstore & Cafe, waar je koffie haalt om deze vervolgens buiten – met het mooiste uitzicht van de stad- op te drinken.

Fietsen naar Warming Hut Bookstore & Cafe
Fietsen naar Warming Hut Bookstore & Cafe
Aquatic Park San Francisco, Golden Gate Bridge
Aquatic Park San Francisco, Golden Gate Bridge

Fietsen over de Golden Gate Bridge

Vanuit Fort Point is het nog maar een klein stukje fietsen naar de Golden Gate Bridge. De weg maakt een paar bochten en gaat heel even steil omhoog. Heb je dat eenmaal achter de rug dan fiets je over misschien wel de meest iconische en beroemde brug ter wereld!

Het is apart te bedenken dat voordat deze brug werd gebouwd in de jaren 30, je alleen per veerboot het water kon oversteken. Nu razen er zes rijen verkeer over de brug heen. Aan een kant razen de auto’s mij voorbij, aan de andere kant zie ik het uitgestrekte water, boven me zie ik de immens grote rode brug.

Ik slalom tussen de fietsers, wandelaars en hardlopers door, die hetzelfde pad moeten delen. Het is dus opletten geblazen, want de fietsers en wandelaars kunnen ieder moment stoppen om een foto te maken en je komt constant tegenliggers tegen. Het fietsen zelf is goed te doen, als je maar goed uitkijkt én een goede jas aantrekt. Het is vandaag warm en de lucht strakblauw, maar op de brug zelf waait het hard. Afhankelijk van het tijdstip van de dag fiets je over de oost-of westkant van de brug. Aan beide zijden heb je uitzichtpunten waar de brug iets breder is, zodat je even kunt stoppen voor een foto.

Fietsen over de Golden Gate Bridge
Fietsen over de Golden Gate Bridge
Fietsen over de Golden Gate Bridge
Fietsen over de Golden Gate Bridge

Eenmaal aan de andere kant van de brug stop ik kort bij Fort Baker en Vista Point. Hier kijk je uit over de skyline van San Francisco. Toch blijf ik hier niet te lang staan, want er zijn nog veel mooiere stops langs de route. Ik neem Conzelman Road naar Bridge Vista Point en zet mijn fiets op slot. Vanaf hier loop ik een klein stukje naar Battery Spencer. Ik heb een geweldig uitzicht over de brug met de skyline van San Francisco op de achtergrond en Alcatraz in de verte.

Marin Headlands

Volg je de Conzelman Roadd nog verder richting Marin Headlands, dan wordt het uitzicht alleen maar mooier en mooier. De weg is op sommige stukken flink steil. De meeste mensen zijn hier al lang omgedraaid, maar ik fiets verder over de Coastal Route naar Nike Missile Site SF-88. Veel is hier niet te zien, maar de eenrichtingsweg er naartoe is prachtig. Heuvelachtig en groen, met weinig verkeer. Hoe mooi moet het hier zijn op een racefiets, met lange beklimmingen, een prachtig uitzicht en fijn lopende afdalingen. Uiteindelijk kom ik weer uit bij de brug.

Marin Headlands bij San Francisco
Marin Headlands bij San Francisco
Fietsen door Marin Headlands
Fietsen door Marin Headlands

Schilderachtig Sausalito

Over Conzelman Road fiets ik onder de Golden Gate Bridge door, voorbij Sausalito Moore Road Pier. Ik fiets nog ongeveer een kwartier langs het water verder naar kustplaatsje Sausalito, een pittoresk en kleurrijk kunstenaarsdorp met prachtige huizen. Het stadje hoort niet bij San Francisco, maar ligt in Marin County. Ik haal mijn lunch bij een kleine buurtwinkel en geniet op een bankje aan de kade van het uitzicht over de stad. Wauw!

Vanuit Sausalito kan je de ferry via de baai van San Francisco terug naar Fisherman’s Wharf nemen. Je koopt je ticket bij de kiosk aan de haven van Sausolito. Vanuit de ferry heb je een mooi uitzicht op de gekleurde huisjes van Sausalito en vaar je langs het gevangeniseiland Alcatraz en de skyline van San Francisco.

Ik besluit nog even verder te fietsen en fiets over de Golden Gate Bridge terug naar San Francisco.

Fietsen van San Francisco naar Sausalito‎
Fietsen van San Francisco naar Sausalito‎

Lands End

Ik heb de hele route zonder navigatie gefietst en wist ongeveer waar ik heen moest. Richting Lands End fiets ik toch even verkeerd. Lands End is een van de vele parken in de Golden Gate National Recreation Area. Het is een rotsachtige en winderige kustlijn aan de voet van de Golden Gate Bridge, tegenover het Fort Miley Military Reservation. Ik zet mijn fiets op slot om een stuk van een van de verschillende wandelroutes te volgen, die langs de kliffen en naar de kust voeren. Hier loopt ook een stuk van de Coastal Trail naar de Mile Rock Overlook, met uitzicht op de Golden Gate.

Lands End : Fietsen over de Golden Gate Bridge‎
Lands End : Fietsen over de Golden Gate Bridge‎

Golden Gate Park

Fietsen door San Francisco is niet compleet zonder een stop in het Golden Gate Park. Het park is ongeveer 5 kilometer lang en 1 kilometer breed. Hiermee is het groter dan Central Park in New York. Vanaf Lands End is het een klein stuk fietsen en ik kom uit bij het midden van het park. Ik fiets meteen door naar het Nederlandse stukje van het Golden Gate Park. Aan het begin van de twintigste eeuw zijn hier aan de John F. Kennedy Drive twee windmolens gebouwd. De Dutch Windmill en Murphy’s Windmill. Ernaast ligt een door koningin Wilhelmina geschonken tulpentuin.

Ik maak een rondje door het park en fiets langs de California Academy of Sciences, Conservatory of Flowers en de San Francisco Botanical Garden. Hier vind ik echte Utrechts bloemenzaden. In Utrecht zelf ben ik de Utrecht Blue nog niet tegengekomen?

Utrecht Blue in het Golden Gate Park
Utrecht Blue in het Golden Gate Park

Rapha

Nu ga ik echt San Francisco in, met zijn heuvels en steile straten. Dat betekent flink klimmen als ik omhoog ga en vol in de remmen tijdens de afdaling. De steile wegen hebben namelijk iedere honderd meter een stopstreep waar je volledig tot stilstand moet komen. Best lastig wanneer je met flinke snelheid omlaag fietst.

Mijn laatste stop is Rapha Clubhouse San Francisco aan Fillmore St. De Rapha Cycling Club organiseert vanaf hier fietstochten, maar ik kom er voor de goede koffie, om een uurtje in de zon te zitten en ondertussen nog wat Rapha kleding te kopen. Tussen de oude wielerposters en ingelijste wielershirts kijken een paar wielrenners naar het WK Wielrennen in Bergen.

Rapha Clubhouse San Francisco
Rapha Clubhouse San Francisco

Fietsen door San Francisco

Fietsen door San Francisco was één van de hoogtepunten van mijn bezoek aan de stad. Je begrijpt San Francisco het best wanneer je haar per fiets verkent. Je gaat verder dan de toeristische punten, ontdekt de parken aan de rand en buiten de stad én kan over de Golden Gate Bridge fietsen! Ik raad je zeker aan om een fiets te huren wanneer je een bezoek brengt aan San Francisco. Ik fietste 63 kilometer, maar dit kan je flink inkorten door niet naar Golden Gate Park te fietsen.

Tip: je kan een fiets huren per uur, of per 24 uur. Wanneer je ‘s middags een fiets huurt kan je dezelfde dag nog deze tocht maken, en de volgende ochtend de verschillende wijken van San Francisco per fiets verkennen! Hoteltip in San Francisco: Green Tortoise Hostel 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Bekijk mijn travel video over fietsen over de Golden Gate Bridge:

Dit artikel bevat affiliate links. Alle tips en meningen die ik hier deel zijn uiteraard van mijzelf. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Ook leuk om te lezen!

21 comments

Jenny oktober 3, 2017 - 8:46 pm

Vorig jaar fietste ik van Lissabon naar Belem. Daar staat een soort van replica van deze brug. Jouw foto’s doen me daar een beetje aan denken.

De echte brug heb ik nog nooit gezien 🙂

Reageren
Jacomijn Heupink oktober 4, 2017 - 9:04 pm

Hele leuke tocht zeg!! Ook mooi om de brug eens vanuit een ander perspectief te zien. Ik wist niet eens dat er zo’n heerlijk strandje onder lag. Super!

Reageren
Carolien oktober 5, 2017 - 12:33 pm

Dit staat hoog op ons lijstje voor komende zomer. We hebben express enkele dagen zonder auto in SF geboekt om ook de stad en omgeving per fiets te ontdekken. Ik weet alleen niet of we zo ver gaan fietsen ?

Reageren
Yvonne oktober 5, 2017 - 2:51 pm

Net als Jenny zag ik de kopie van deze brug bij Lissabon, maar ook ik heb deze echte brug nog niet gezien. Kan me voorstellen dat de wind er wel vaker sterk is trouwens, op de foto’s niet te zien… die strakblauwe lucht maakt de rode brug echt prachtig!

Reageren
Natasja oktober 5, 2017 - 8:33 pm

Gaaf hoor! San Francisco staat nog steeds op mijn verlanglijstje dus hopelijk zie ik de fameuze brug ook eens met eigen ogen. Per fiets eroverheen klinkt ook tof, sowieso vind ik het leuk om een onbekende stad per fiets te verkennen 🙂

Reageren
Diana oktober 6, 2017 - 4:35 pm

Wat een leuke fietstocht om te maken. Zelf ben ik momenteel ook op zoek naar mooie fietstochten. Zo wil ik in januari beginnen met alle MTB parcoursen in Nederland te rijden. Nu al zin in! Deze plek zet ik ook even op mijn fiets wishlist.

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 7, 2017 - 10:39 am

Oh leuk! Ik wil wel een keer met je mee fietsen 🙂

Reageren
Gabrielle oktober 6, 2017 - 8:24 pm

Super gaaf! Dit is echt iets wat iedereen wel eens wil doen denk ik. Leuk dat er ook een strandje beneden is, dat wist ik niet.

Reageren
Niels oktober 7, 2017 - 11:28 am

Zo’n mooi icoon. Gaaf dat je eroverheen bent gegaan. Jammer dat het noodzakelijk is om bij deze brug van die hekken te plaatsen. Waren die over de gehele brug? Zonde van de foto’s die je had kunnen maken. Je video was leuk om te kijken dan krijg je toch net wat meer mee van de brug dan aan de hand van de foto’s! Een leuke toevoeging.

Reageren
anto oktober 7, 2017 - 1:55 pm

Jaaa net zoals Jenny zegt, over die replica. Viel mij toen ook op in Belem. Fietsen in SFO lijkt me geweldig. Heb ooit de Lions Gate Bridge gedaan (een vergelijkbare brug maar dan in Vancouver en natuurlijk lang niet zo bekend als de Golden Gate) en vond dat al een hele ervaring 🙂

Reageren
Sandra oktober 7, 2017 - 5:19 pm

Ik kwam je blog tegen omdat ik volgende maand naar San Francisco ga en ik leuke dingen zoek om te doen. Ik ga zeker een fiets huren. Leuk!

Reageren
Martin oktober 9, 2017 - 9:59 pm

Dat lijkt me een hele ervaring…fietsen over zo’n beroemde brug….ben zelf niet verder gekomen dan de Brienenoordbrug en de Moerdijkbrug….dat vond ik best wel spannend….ben niet echt van de hoogte ?

Reageren
Jessica oktober 10, 2017 - 9:20 am

Wat een leuke manier om de omgeving van SF op de fiets te verkennen! Ik was enkele dagen in de stad maar ik heb de brug jammer genoeg alleen maar in de mist gezien haha ;p

Reageren
Denise oktober 16, 2017 - 12:48 pm

Gaaf hoor. Het is wel echt een iconische plek om te fietsen. Superleuk dat je dat daar gedaan hebt.

Reageren
Marjolein oktober 18, 2017 - 11:18 am

Tijdens het lezen van je verhaal vroeg ik mij al af hoeveel kilometer je had gefietst, maar 63 kilometer, respect! Ik fietste een iets kortere route; over de Golden Gate, richting Golden Gate Park en toen Lombard Street. Vond deze route al pittig genoeg 🙂 Maar echt een must om te doen tijdens je bezoek aan San Francisco. Volgende keer maar wat dingen van jouw route erin gooien.

Reageren
Sanne oktober 18, 2017 - 5:49 pm

Ja dat zou ik ook zeker weten doen. Toffe film!

Reageren
Wanda oktober 18, 2017 - 9:23 pm

Wat gaaf om de stad per fiets te ontdekken, dat je daar nog kracht voor had na je Nevada avontuur!

Reageren
Marcella oktober 19, 2017 - 4:48 pm

Ik fietste daar ook, maar een flink eind korter. Heerlijk dat je zo’n end gefietst hebt in en bij San Fran! Ik kende Marin Headlands helemaal niet, maar het ziet er tof uit!

Reageren
Marcel oktober 21, 2017 - 6:02 pm

Een absolute must als je in San Francisco bent. Wij hebben een kortere route gefietst, van de Pier naar Sausalito en terug met de ferry. Vond ik best een pittig ritje, 63 km vonden we net te ver voor amateurs.

Reageren
Sanne november 27, 2017 - 12:17 pm

Grappig dat je juist hier Utrechtse bloemen zaadjes tegenkomt! Je kan echt goed zien dat je zo gek bent op fietsen. Leuk! Lijkt me trouwens echt gaaf om de brug en omgeving te verkennen met de fiets.

Reageren
Caro december 12, 2017 - 11:46 am

Wat gaaf dat je dat gedaan hebt! Je route klinkt en ziet er ontzettend mooi uit. Ook het stadje Sausalito en het Golden Gate Park, dit komt op mijn bucket list 🙂

Reageren

Laat een bericht achter