Fietsen tussen de bollenvelden: vanaf Schoorl naar Callantsoog en Schagen

door Aniek

Fietsen tussen de bollenvelden: vanaf Schoorl naar Callantsoog en Schagen

Afwisselend fietsen door de duinen en tussen de bollenvelden, dat is wat je te wachten staat bij deze fietsroute in Noord-Holland. Ook werp je een blik op de zee of juist op weidse polders. Tijdens deze fietsroute kun je 66 kilometer lang genieten van het fraaie en afwisselende landschap.

Op zoek naar een fietsroute tussen de bollenvelden

Afgelopen week zag ik tijdens het fietsen de eerste bollenvelden in bloei staan en het plan was snel opgevat om weer een fietstocht tussen de bollenvelden te maken. Twee jaar geleden maakte ik al een fietstocht door de Kop van Noord-Holland, langs de bollenvelden en door de duinen en deze route is zo mooi dat ik vandaag weer die kant op ga. Alleen wil ik nu iets zuidelijker fietsen. Op route.nl vind ik de fietsroute Fietsen langs bollenvelden en bezienswaardigheden. Een mooie route, maar ik besluit er nog een lusje aan vast te knopen. Ik start mijn route hierom in Schoorl, zodat ik eerst nog een stuk door de Schoorlse Duinen kan fietsen.

Uitzichtpunt in de Schoorlse Duinen
Uitzichtpunt in de Schoorlse Duinen

Schoorlse Duinen

En dat is een goede keuze! Zodra ik de auto parkeer in Schoorl ruik ik de zeelucht al bijna. En als ik na amper een kilometer fietsen in de duinen ben voel ik me alsof ik op vakantie ben. De zon straalt volop, ik zie de duinen om me heen. Wat is dit heerlijk. Ik volg de Schoorlse Zeeweg en al snel kom ik uit bij een uitkijkpunt. Vanaf hier heb ik een waanzinnig uitzicht over de duinen en de zee.

In de brede duinen groeit op sommige plekken wat heide, als ik een andere kant op kijk zie ik hoe het zand hier mag struinen. Het duin ‘wandelt’ hier namelijk een beetje en steeds ontstaan er spontaan nieuwe duinen en kuilen. Bij Paal 9 is het is het maar een klein stukje om op het strand te komen. Bij een strandpaviljoen kan ik het niet laten mijn fiets neer te zetten en even naar de zee te gaan.

Hondsbossche Zeewering

Vlak voor Camperduin pak ik de originele route op en fiets ik naar de Hondsbossche Zeewering. Deze lange dijk kan bij tegenwind – zoals vandaag – best pittig zijn. Ach, dan heb ik op de terugweg wind mee, bedenk ik me. Het is een nieuw gebied. De zeewering werd een aantal jaar geleden een flink eind de zee in geschoven, en miljoenen kubieke meters zand werden op de kust gespoten. Hierdoor ontstond er een gloednieuw strand en een nieuwe duinenrij. Ook, zo zie ik even later, is er een lagune waar je perfect vogels kunt spotten. Je kunt onderlangs de dijk fietsen, maar hoog op de dijk zit je lekker hoog met het beste uitzicht.

Hondsbossche Zeewering
Hondsbossche Zeewering
Hondsbossche Zeewering
Hondsbossche Zeewering

Petten

Iets verderop fiets ik door Petten. Nadat het dorpje twee keer door de zee verwoest werd, moest het na de Tweede Wereldoorlog nóg een keer worden heropgebouwd. Volgens de routebeschrijving is het door de Pettemerduinen lekker fietsen in de luwte. Vandaag niet, de wind blaast nog steeds ongenadig hard. Al is het duingebied iets minder mooi dan de Schoorlse Duinen, het is hier heerlijk fietsen over de gravelpaden. Met een klein klimmetje dat pittig is met tegenwind, maar mooi.

Je fietst hier namelijk om het natuurreservaat Het Zwanenwater heen. Dit 604 hectare groot duingebied is ontstaan na de aanleg van de Zijperzeedijk. Het is een stiltegebied, waar je vanuit de vogelkijkhutten op zoek kunt gaan naar lepelaars en aalscholvers. In dit natuurgebied broeden meer dan 100 soorten vogels. Hier kun je heerlijk genieten van de rust en natuur.  

Fietsen tussen de bollenvelden

Niet veel later zie ik de eerste bollenvelden. Nouja, zien… ik ruik ze al lang voordat ik ze zie. De lucht is bedwelmend. Ik ruik de hyacinten, want door de kou de laatste weken laten de tulpen zich nog niet zien. Gelukkig zijn de hyacinten er volop. In roze, paars, wit en geel kleuren ze het landschap. Over een paar weken moet het hier nog mooier zijn, dan staan alle bollenvelden in bloei, maar ik ben blij dat ik hier nu al gefietst heb.

Bollenvelden in de Kop van Noord-Holland
Bollenvelden in de Kop van Noord-Holland

Callantsoog

Ik fiets weer richting zee, naar Callantsoog. De popualire badplaats is vandaag nog heerlijk rustig. Want hoewel het zonnig is, blijft het water koud. Ik werp een blik op het strand en de strandpaviljoens, en neem even rust voor een lunch. Inmiddels ben ik op het verste punt van de route beland, dus ik draai landinwaarts.

Westfriese Omringdijk
Westfriese Omringdijk

Westfriese Omringdijk

In ’t Zand fiets ik over één van de vijf resterende vlotbruggen in Nederland en niet veel later volg ik de Westfriese Omringdijk naar Schagen. In het oude centrum van Schagen, je kunt een rondje fietsen lang de zeventiende-eeuwse panden en de neogotische Christoforuskerk, stop ik voor een ijsje. Dat mag wel met dit warme weer.

IJs in Schagen
IJs in Schagen

Lammetjes in de wei

Door de weidse polders fiets ik naar Sint Maarten. De West-Friese Zeedijk kronkelt door het landschap. Vanaf de verhoogde dijk heb ik mooi uitzicht over de lager gelegen weilanden. Het is vandaag vrij rustig qua verkeer. Ik heb geluk, want dat is het hier zeker niet altijd.

Even later zie ik bij Burgerbrug honderden lammetjes in de wei staan. Nieuwsgierig komen ze een kijkje nemen bij het hek. Een mooi einde van de route, want inmiddels ben ik alweer bijna in Schoorl. De fietsroute zit erop.

Lammetjes in de wei
Lammetjes in de wei

Beste tijd voor deze route

De duinen zijn altijd mooi. In het voorjaar wordt het iets groener, rond augustus kleurt het tussen de duinen paars door de heide. Kom je voor de bloembollen? Tussen eind april en begin mei staan de bloembollen in bloei en staan de bollenvelden vol narcissen, tulpen en hyacinten.

Schoorl

De fietsroute start en finisht in Schoorl. Er zijn hier voldoende betaalde en gratis parkeerplekken. Overnachten in Schoorl kan bijvoorbeeld bij Strandhotel Camperduin, bij Ecolodge de Parel Schoorl of in een vakantiehuisje.

Gps-bestand fietsen tussen de bollenvelden

Het gps-bestand van deze route vind je op route.nl. Om het stuk door de Schoorlse Duinen mee te pakken volg je vanuit Schoorl de knooppunten 45 – 47 – 46 – 20. Bij knooppunt 20 pak je de route op. Aan het einde van de route volg je knooppunten 32 – 41 – 44 – 45 om weer in centrum Schoorl uit te komen.

Knooppunten

Fiets je op knooppunten? Volg dan de knooppunten 45 – 47 – 46 – 20 – 39 -22 – 88 -87 – 33 – 37 – 38 – 32 – 79 – 31 – 26 – 84 – 13 – 34 – 36 – 45 – 25 – 43 – 32 – 41 – 44 – 45

Fiets de 15 kilometer lange mountainbikeroute van Schoorl
Fiets de 15 kilometer lange mountainbikeroute van Schoorl

Meer fietsroutes?

Voor wie van bollenvelden houdt is ook de fietstocht door de Kop van Noord-Holland, langs de bollenvelden en door de duinen een aanrader. Deze fietsroute is 69 kilometer lang en voert door Schagen, naar Den Helder en Anna Paulowna. Nog meer door de duinen fietsen? Fiets dan de 15 kilometer lange mountainbikeroute van Schoorl.

Ook leuk om te lezen!

8 comments

Marcella april 18, 2021 - 10:10 pm

Wij gaan volgende maand op roadtrip door Nederland met een camper. De fietsen gaan mee, dus ook wij gaan op ontdekking in de gebieden die jij ontdekt hebt. Ziet er onwijs mooi uit!

Reageren
Yvonne april 19, 2021 - 8:35 pm

Mooie headerfoto Aniek! Dit lijkt me een hele leuke, afwisselende fietsroute. Voor ons wel wat te lang, haha. Ik heb trouwens het fietsen met knooppunten ook helemaal ontdekt, zo handig. 🙂 Dan zouden we hem zeker een stukje kunnen inkorten ook.

Reageren
Aniek april 22, 2021 - 9:47 pm

Het stukje door de Schoorlse Duinen is leuk (en een stukje korter) met kinderen. Fietsen, naar het strand en naar het klimduin van Schoorl. Aanrader!

Reageren
Jacoba april 21, 2021 - 8:13 am

Wat is dat eigenlijk een mooie plek om te fietsen! Die Hondsbossche Zeewering ziet er echt supermooi uit. Dank voor de inspiratie!

Reageren
Janet april 22, 2021 - 8:50 pm

Heerlijk zeg! Ik vind het bollenseizoen zo tof! Al die tulpen- en andere bloemenvelden vind ik zo tof.. ik denk dat ik in de meivakantie ook een dagje op pad ga!

Reageren
Yvonne april 23, 2021 - 2:16 pm

Ziet eruit als een hele fijne route.. en die lammetjes: zo schattig altijd. Prachtig weer had je trouwens, mooi contrast met de gekleurde bloemen.

Reageren
Kelly april 23, 2021 - 7:19 pm

Wat een mooi gebied om te fietsen zeg! Ik was gisteren bij de bollenvelden rondom Lisse, De Zilk, Hillegom enz. Helaas niet op de fiets want ik was met mijn moeder. We hebben nog overwogen om een elektrische fiets te huren, maar uiteindelijk toch met de auto gegaan. Ooit ga ik nog een keer terug om te fietsen daar. De Schoorlse Duinen zien er prachtig uit!

Reageren
Linda april 24, 2021 - 2:06 pm

wat een prachtige en afwisselende route! Deze ga ik zeker onthouden 🙂 Ik zou hem denk ik wel iets inkorten. Ik ben dol op de omgeving van Schoorl en ga er ook graag eens fietsen. De bollenvelden zijn ook prachtig om te zien 🙂

Reageren

Laat een bericht achter