Kop van Noord-Holland: Fietsroute langs de bollenvelden en door de duinen!

door Aniek

Kop van Noord-Holland: Fietsroute langs de bollenvelden en door de duinen!

Uitwaaien in de duinen, een blik werpen op Texel en fietsen tussen de bollenvelden. Dát is in een notendop de route die we fietsen van Schagen, naar Den Helder en Anna Paulowna. En ik moet bekennen: het is echt een prachtige fietsroute langs de bollenvelden en door de duinen. Wil jij hier ook fietsen? Tussen eind april en begin mei staan de bloembollen in bloei en staan de bollenvelden vol narcissen, tulpen en hyacinten.

De beschrijving en het gpx-bestand van de 69 kilometer lange fietsroute door de bollenstreek vind je onderaan deze blog. Lees ook mijn blog over de route vanaf Schoorl tussen de bollenvelden.

Kop van Noord-Holland

‘s Ochtends stappen we in de auto om naar de Kop van Noord-Holland te rijden, het gebied boven de hoofdstad en vooral ook ver weg van de drukte daar. Boven Amsterdam vind je duinen, molens en polders. Maar wij komen vandaag eigenlijk vooral om de bollenvelden te zien. Deze staan namelijk volop in bloei en het moet één grote kleurenpracht zijn! Natuurlijk ontdekken we dat het liefst op de fiets en hierom zochten we vandaag het rondje Schagen, Den Helder en Anna Paulowna uit.

Tulpen te koop in Schagen
Tulpen te koop in Schagen
Hyacinten op de bollenvelden in Schagen
Hyacinten op de bollenvelden in Schagen

Fietstocht vanaf Schagen

Vertrekpunt vandaag is Schagen, vlakbij de markt in het midden van het centrum. Al snel zijn we de stad uit. We fietsen de Schagerbrug over en fietsen we tussen de tulpen en de hyacinten. Roze, rood, geel, de kleuren komen je tegemoet.

De duinen van Callantsoog

Niet veel later zijn we in Callantsoog. Vanuit de tulpenvelden fietsen we zo de duinen in. Bij de eerste de beste mogelijkheid steken we de duinen over om een blik te werpen op zee. Hoewel zonnig, is het nog best fris. Een duik nemen zit er dus niet in. Voor een strandwandeling of fietstocht zijn wel veel mensen te porren, want het is een heerlijke dag om uit te waaien.

Ik kon het niet laten om meteen naar de kust te fietsen in Callantsoog
Ik kon het niet laten om meteen naar de kust te fietsen in Callantsoog
Duinen Noordkop-Botgat in Callantsoog-Holland
Duinen Noordkop-Botgat in Callantsoog-Holland

Vanaf hier slingert de fietsroute door de duinen. Na Groote Keeten volg je de duinen helemaal tot aan Fort Kijkduin. Onderweg zijn er volop mogelijkheden om nog even naar de kustlijn te fietsen, op een bankje in de zon te gaan zitten of zelfs het Juttersmuseum Callantsoog te bezoeken.

De fietspaden zijn nu nog redelijk rustig. Prima te fietsen dus. Het gaat wat op en af in de duinen, en het is geen hele korte route, dus wij hebben een crossfiets en een mountainbike gekozen. Maar op een reguliere fiets of op een e-bike is de route ook erg goed te doen.

Overal prima fietspaden
Overal prima fietspaden
Duinen bij Callantsoog
Duinen bij Callantsoog

Fort Kijkduin!

Op iets meer dan een derde van de route komen we uit bij Fort Kijkduin. Het fort werd in 1811 gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte. In het museum ontdek je de geschiedenis van het fort, de militaire eenheden die het fort gebruikten en ontdek je het verhaal van de Slag bij Kijkduin. We fietsen verder, over de zeepromenade. Een brede asfaltstrook direct aan het water waar de wind vol spel heeft. Je kunt de wind hier vol mee, of vol tegen hebben. Kijk dus voor je gaat fietsen goed hoe de wind staat, en fiets het rondje eventueel andersom.

Fort Kijkduin
Fort Kijkduin
Fietsen over de zeepromenade van Fort Kijkduin naar Den Helder
Fietsen over de zeepromenade van Fort Kijkduin naar Den Helder

Den Helder

En dan zijn we in Den Helder, de thuisbasis van de Koninklijke Marine. In de verte zien we Texel al opdoemen. De boot vaart weer terug richting het vasteland. We komen bijna tegelijkertijd aan in de haven. De boot pikt weer wat toeristen op die naar de Waddeneilanden gaan, wij fietsen naar het Marinemuseum. Een onderzeeboot en een historisch schip liggen op het museumterrein en iets verderop liggen marineschepen.

Tip: lees ook deze blog over het fietsrondje Texel

We maken een tussenstop bij Kade 60, op het museumterrein. Een twaalfuurtje, een muntthee en een omelet smaken goed na de kilometers tegen de wind in. Rondom het museum is er keuze genoeg, voor wie even iets wil drinken of eten. Kade 60 is industrieel ingericht en de vriendelijke bediening serveert een stevige lunch. Precies wat we nodig hebben!

Holland boven Amsterdam
Holland boven Amsterdam
Tulpenvelden Holland boven Amsterdam
Tulpenvelden Holland boven Amsterdam

Op naar Anna Paulowna

We stappen weer op de fiets en laten Den Helder achter ons. Eerst nog een klein stukje door woonwijken, daarna al snel door het park. En daar zijn de tulpenvelden weer! Aan beide kanten van de weg maken de woonwijken en weides plaats voor kleurrijke bloemenvelden. We fietsen door Julianadorp en nemen hier de Pont Julianadorp-Breezand. Vergeet niet wat kleingeld mee te nemen, want je moet hier contant en gepast betalen!

Via de molenvaart fietsen we naar Anna Paulowna. Als je dit niet in Den Helder al hebt gedaan, kun je hier mooi een tussenstop maken voor een drankje op het terras van W.V. Anna Paulowna. Of je maakt hier een tweede tussenstop, dat kan natuurlijk ook. We nemen even een kijkje bij de boten en gaan dan weer op zoek naar bollenvelden.

Ik kon het niet nalaten om mijn meest kleurrijke fiets mee te nemen: wat een kleurenpracht zo tussen de bloemen!
Ik kon het niet nalaten om mijn meest kleurrijke fiets mee te nemen: wat een kleurenpracht zo tussen de bloemen!

Een zee van kleuren

Na Anna Palauwna fietsen we door een zee van kleuren. Groene weilanden wisselen af met bollenvelden. Verschillende soorten tulpen, in alle kleuren van de regenboog. We zijn zeker niet de enigen die stoppen voor een foto.

Tulpenvelden Holland boven Amsterdam
Tulpenvelden Holland boven Amsterdam
Bollenvelden in bloei, Anna Paulowna
Bollenvelden in bloei, Anna Paulowna

Terug naar Schagen

Dan gaat het langzaam weer terug naar Schagen. Bloemen maken weer ruimte voor weilanden. We volgen de Kneeskade, vanaf Anna Paulowna langs het water naar het mooie dorpje Oudesluis. We fietsen tussen het kreupelhout en de laatste bollenvelden. Weidse uitzichten en zeeën van kleur. We volgen nog een klein stukje Westfriesedijk en komen dan uit in Schagen. We worden beloond met een ijsje van IJssalon Picobello.

Terug naar Schagen
Terug naar Schagen

Mooie route tussen de bollenvelden en de duinen

Wat een prachtroute! Naast prachtig gekleurde bollenvelden fiets je afwisselend door de duinen en door groene weiden. Onderweg kom je langs verschillende bezienswaardigheden, zoals de thuisbasis van de Koninklijke Marine in Den Helder en natuurlijk Fort Kijkduin. Stap onderweg ook eens van de fiets af bij een van de bollenvelden waar je langs fietst, struin even door de duinen of neem -als het iets warmer is- een duik in zee!

Wanneer kan je deze route fietsen?

Wanneer je deze route het best kan fietsen is afhankelijk van het weer. Eind maart ongeveer wordt het seizoen ingeluid met de bloei van krokussen. Vanaf begin april komen hier de prachtige kleuren van verschillende soorten tulpen, narcissen en hyacinten bij. En in de nazomer zorgen gladiolen, dahlia’s, anjers en asters voor een tweede schitterende zee van kleuren.

Ga jij ook op pad? Eind april tot begin mei zijn de tulpenvelden het mooist. Alle informatie over de Kop van Holland vind je op de website van Holland boven Amsterdam. De fietsroute is ruim 69 kilometer lang en download je op route.nl. Je start deze route in Schagen of in Den Helder, helemaal in de kop van Noord Holland. Dan fiets je eerst voorbij Fort Kijkduin en Anna Paulowna, voor je naar Schagen fietst. Hierna volg je de kustlijn terug naar Den Helder.

Fiets je liever richting Schoorl, zodat je ook een stuk in de Schoorlse Duinen kunt fietsen, lees dan de blog over fietsen door de Schoorlse Duinen en langs bollenvelden.

Disclaimer: deze blog ontstond in samenwerking met Holland boven Amsterdam.

Ook leuk om te lezen!

12 comments

Bregje april 18, 2019 - 9:05 am

Hi Aniek, ik wandelde afgelopen dagen door de kop van Noord-Holland over het Noord-Hollandpad tussen de prachtig gekleurde bollenvelden. Inderdaad een aanrader om in de maand april Holland boven Amsterdam te bezoeken.

Reageren
Aniek Rooderkerken april 18, 2019 - 10:41 am

Leuk! Misschien ga ik ook binnenkort maar weer eens terug om er te gaan wandelen.

Reageren
Kelly april 18, 2019 - 8:11 pm

Gaaf! Dit wil ik ook nog doen maar ben er bang voor dat ik er dit jaar geen tijd voor heb. Vorig jaar bezocht ik voor het eerst de Keukenhof en was positief verrast. Ik wil zeker een keer fietsen langs de bollenvelden…lijkt me geweldig.

Reageren
Jenny april 19, 2019 - 10:02 am

Wat een mooie fietsroute!

Ik heb een aantal keer gewandeld door de omgeving. Dat is ook heel gaaf. Eigenlijk wil ik volgend jaar met mijn dochter door de velden fietsen. Nu mag ze nog niet op de fiets.

Reageren
Romy april 21, 2019 - 10:11 am

Dit is het leukste artikel wat ik tot nu toe vandaag heb gelezen! Ik heb hem gelijk opgeslagen! Laatst ben ik begonnen met wielrennen en samen met mijn huisgenootje ben ik nu opzoek naar toffe plekken om te gaan fietsen, met de trein ben je overal zo snel, zelfs vanuit Groningen haha. Dit is in ieder geval een mooie fietsroute en staat nu op ons lijstje!

Reageren
Janet | thatonetime mei 7, 2019 - 9:28 pm

Dit is nog eens een leuke fietsroute. Die wil ik je wel nadoen hoor.. De tulpenvelden blijven prachtig om te zien!

Reageren
Marcella mei 10, 2019 - 9:11 pm

Ik ben nu te laat (helaas), maar volgend jaar wil ik zeker een bollen-route fietsen. Ik hou van die kleurrijke velden!

Reageren
Aniek Rooderkerken mei 16, 2019 - 9:55 am

Zeker doen! Het is prachtig om te zien.

Reageren
Esther mei 17, 2019 - 6:14 am

Wat een mooie fietsroute. Zeker omdat je de kleurrijke bloemenvelden hier combineert met het strand. Het lijkt wel alsof je dit niet met een ‘normale’ fiets kan afleggen qua afstand. Ik heb geen racefiets.

Reageren
Aniek Rooderkerken mei 17, 2019 - 3:47 pm

Ja, dan is het wel een flinke ronde. Er zijn ook kortere routes en in de buurt van Schagen en Anna Paulowna zijn er volop bollenvelden. Dan sla je het stukje tegenwind bij Den Helder gewoon over 😉

Reageren
Anita oktober 16, 2020 - 8:36 am

Als je van fietsen door de natuur houdt, is het fietspad langs de kanoroute van Den Helder naar Julianadorp ook aan te raden! Je zou dan bijvoorbeeld terug kunnen gaan door de duinen. Ik fiets dit regelmatig en dat is echt een heerlijk rondje.

Reageren
Aniek oktober 19, 2020 - 9:14 am

Bedankt voor de tip! Die zet ik op mijn lijstje!

Reageren

Laat een bericht achter