Onuitwisbare indrukken van de Grand Canyon

door Aniek

Onuitwisbare indrukken van de Grand Canyon

Ik zit op een rots en kijk uit over de Grand Canyon. Meer dan 600 meter onder mij kronkelt de Colorado River door het rotsige landschap, zoals hij ook in de loop van miljoenen jaren deze kloof in het landschap heeft doen ontstaan. Steil rijzen de wanden van de Grand Canyon omhoog. Ik zie het rode gesteente van de Grand Canyon tot ver onder mij de diepte in gaan. De Grand Canyon is ongeveer 435 kilometer lang en is tussen de 15 en 29 kilometer breed. Het is moeilijk voor te stellen als je aan de rand van de canyon zit. Alles lijkt enorm, uitgestrekt, maar  het feit dat de kloof nog honderden kilometer verder loopt maakt het natuurgeweld nog indrukwekkender. De Grand Canyon, je wordt er stil van.

Grand Canyon National Park

De HWY 67 die door het Kaibab National Forest naar de North Rim loopt is in de winter afgesloten, vanwege de soms heftige sneeuwval, en hierom reizen wij af naar de South Rim. De zuidelijke rand van de Grand Canyon wordt door toeristen vaker bezocht dan de noordzijde, maar dit is niet zonder reden; het uitzicht is er spectaculair!

De uitzichtpunten bij het Grand Canyon Visitor Center, Grand Canyon Village, maar zeker ook Grandview Point en de Desert View Watchtower zijn druk bezocht. Maar laat je niet weerhouden hier ook naartoe te gaan. Naast de uitzichten – die echt overal anders zijn- starten hier ook verschillende trails. President Roosevelt kwam er vaak om er op poema’s te jagen, wat tegenwoordig gelukkig verboden is, en te genieten van het overweldigende uitzicht. Mede aan hem hebben we te danken dat het gebied tegenwoordig een Nationaal Park is.

De zuidkant van de Grand Canyon

De Grand Canyon South Rim is ingericht voor toeristen; alles is bereikbaar met de auto. De parkeerplekken bij de uitzichtpunten zijn vaak zo gemaakt dat je de auto niet uit hoeft te stappen om het uitzicht te bewonderen. Met de pendelbus ga je naar de verschillende uitkijkpunten en veel paden zijn geasfalteerd en voor iedereen toegankelijk.

De musea zoals het Yavapai Geology Museum zijn informatief en ‘The Trail of Time’ vanaf het Visitor Center in Grand Canyon Village is erg leuk om te lopen; je wandelt langs de afgrond van de Canyon en op verschillende plekken vertellen borden je meer over de spectaculaire rotsformaties. Je loopt als het ware de lange geschiedenis van de Grand Canyon. Maar wil je de Grand Canyon echt beleven in plaats van bewonderen, dan moet je hikes maken!

En daarom wil ik terug naar Grand Canyon National Park. We maakten een aantal wandelingen, maar ik wil de 1600 meter afdalen naar de Colorado River. Een naar zeggen loodzware hike die een goede conditie en nog betere voorbereiding vergt. Het is niet moeilijk om je dit voor te stellen; de enorme afstand naar het diepste punt van de kloof zal je later ook weer omhoog moeten klimmen. Maar ook de hitte is verraderlijk; hoe dichter je bij de rivier komt, hoe verder je afdaalt, hoe meer de temperatuur stijgt. Het is moeilijk voor te stellen, nu het winter is en de lucht verraadt dat er sneeuw gaat komen. Maar toch kan ik het me voorstellen – en vreemder nog- schrikt dit me niet af ooit de hike te willen maken.

Begrijp me niet verkeerd; het is niet dat ik niet blij ben met mijn bezoek aan de Canyon. Het was gewoon zo geweldig dat ik zeker nog een keer terug wil gaan! Dan kan ik mijn hike maken, of een avontuurlijke raft-tour over de Colorado River. En dan kan ik weer even mijn benen over de rand van de miljoenen jaren oude Canyon laten bungelen. Vanaf het Colorado Plateau is het niet moeilijk voor te stellen hoe de rivier in de loop der jaren een diepe kloof in de rotsen sleet. Dan kan ik me weer verwonderen over de diepte van de kloof, over hoe de verschillende lagen van de Canyon zijn opgebouwd. Dan kan ik nog meer onuitwisbare indrukken van de Grand Canyon opdoen!

UNESCO werelderfgoed

Met zijn bijna 1.500 meter diepte is de Grand Canyon in de staat Arizona de meest spectaculaire kloof ter wereld. Vanaf de rand van de kloof zie je hoe de canyon langzaam is ontstaan dankzij uitslijtprocessen van de Colorado-rivier. Aan de horizontale lagen die je in de steen ziet lees je de geologische geschiedenis van de afgelopen twee miljard jaar af en in het park ontdek je er een verscheidenheid aan klimaten en leefgebieden. Mede hierdoor is de Grand Canyon UNESCO Werelderfgoed!

Tip! De meeste mensen starten hun bezoek in Grand Canyon Village. Dit is één van de breedste punten van de Canyon en nabij de village vind je kampeerplaatsen, een restaurant, Visitor Center en een museum. Hier starten ook verschillende wandelingen langs het ravijn. Wij verbleven echter bij de Grand Canyon Inn Valle, midden tussen het National Park Grand Canyon en het leuke stadje Williams, aan de zuidkant van de grand canyon!

Ook leuk om te lezen!

3 comments

Yvonne februari 22, 2016 - 8:19 pm

Wow, fantastische plaatjes, wat een schitterende natuur. Ik ben nog nooit in echt in Amerika geweest, maar deze favoriet zou zeker ook op mijn lijstje staan om te bezoeken.

Reageren
Jenny - ikreis.net februari 23, 2016 - 8:24 am

Mooi!

Ik heb de Grand Canyon nog nooit bezocht, maar het lijkt wat op het verpletterende landschap van de Colca Canyon in Peru.

Reageren
Carolien | Dream the World februari 24, 2016 - 7:18 pm

Is ook nog één van die dingen die ik nog erg graag een keer wil bewonderen. Een rafttour lijkt me ook bijzonder!

Reageren

Laat een bericht achter