Wandelen naar Stuibenfall Umhausen, de hoogste waterval in Tirol

door Aniek

Wandelen naar Stuibenfall Umhausen, de hoogste waterval in Tirol

Een paar meter voor me stort het water met luid geraas naar beneden, alles hullend in een fijne waternevel. De lange hangbrug ligt inmiddels achter me, nu volgen steile trappen om me naar het hoogste punt van de waterval te brengen. Hoe hoger ik kom, hoe meer de kracht van het water duidelijk wordt. De Stuibenfall Umhausen is de hoogste waterval in Tirol en een indrukwekkend en onvergetelijk natuurspektakel.

Stuibenfall Umhausen: de hoogste waterval van Tirol

Majestueuze bergen, kristalheldere lucht en alpenweiden. Op weg naar het Italiaanse Zuid-Tirol maak ik een tussenstop in het Oostenrijkse Tirol. In Sölden om precies te zijn, aan het eind van het Ötztal. Het dorp wordt omgeven door gletsjers, bergen, alpenweiden en bossen. In de winter is het een populair skigebied, in de zomer trekt het dorp vooral wandelaars en natuurgenieters. Ik ben er al vaak met de auto voorbij gereden, maar nu boek ik hier een overnachting bij Die Berge Lifestyle Sölden. In de buurt van het dorp is een indrukwekkend natuurspektakel dat ik graag wil bezoeken.

Op ongeveer 20 kilometer afstand van Sölden ligt namelijk de Stuibenfall in Umhausen. De imposante waterval stort over twee steile rotswanden naar beneden en heeft een valhoogte van maar liefst 159 meter. Dat maakt de Stuibenfall de hoogste waterval van Tirol. De waterval dankt haar naam aan de nevelwolken die ontstaan doordat het water naar beneden dendert.

Stuibenfall Umhausen, de hoogste waterval in Tirol
Stuibenfall Umhausen, de hoogste waterval in Tirol

Het ontstaan van de Stuibenfall

De Stuibenfall ontstond na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Het ijs smolt, de gletsjers trokken zich terug en er ontstond een ruig landschap. Rivieren en bergstromen werden geblokkeerd, waardoor watervallen ontstonden. Door een blokkade van een rivier in het Horlochdal ontstond de Stuibenfall.

Wandelen naar de Stuibenfall vanuit Umhausen

Je kunt de Stuibenfall van dichtbij bekijken. Er loopt een wandelroute naar de voet van de waterval, waarna je over een serie trappen helemaal naar boven kunt klimmen.

In iets minder dan 20 minuten loop ik vanaf de parkeerplaats in Umhausen door het bos naar het eerste uitkijkpunt vlak bij de Stuibenfall. Het pad is vrij smal en op sommige plekken redelijk steil. Zo nu en dan heb ik al mooi zicht op de waterval. Na een tocht over 700 traptreden, een 80 meter lange hangbrug en langs verschillende uitkijkplatforms bereik ik het hoogste punt van de waterval. Een flinke klim, maar in de zomer zorgt de nevel gelukkig voor wat verkoeling.

Lopend door de waternevel, de „Stuiben“, zie ik hoe de zon op de nevel valt en de waterval zo nu en dan in een regenboog hult. Vanaf de plateaus heb ik een prachtig zicht op de imposante watermassa van de Stuibenfall. Gemiddeld stort er 610 liter water per seconde over de rotsen de diepte in. In de zomer is dit soms zelfs wel 2.000 liter per seconde, dankzij het smeltwater uit de bergen. Zonder twijfel is de Stuibenfall een van de meest indrukwekkende watervallen in Oostenrijk!

Stuibenfall Umhausen, de hoogste waterval in Tirol
Stuibenfall Umhausen, de hoogste waterval in Tirol

Klettersteig Stuibenfall

Een mooi avontuur voor wie de wandeling zelf niet spectaculair genoeg is, is het lopen van de klettersteig of via ferrata. Langs de rotswand van de waterval is met staalkabels een parcours uitgezet. Hangend aan de rotswand heb je een schitterend uitzicht over de waterval en een gedeelte van het Ötztal. Helemaal boven kun je – gezekerd aan een staalkabel – over de waterval lopen!

Video van de Stuibenfall

Tips voor een bezoek aan de Stuibenfall

Wandel je vanuit Umhausen naar de Stuibenfall dan kun je de auto parkeren bij Parkplatz Bischofsplatz in Umhausen. Let op: dit is een betaalde parkeerplaats. Vanaf hier loop je in ongeveer 1 kilometer naar de voet van de waterval. Overdag is de waterval al indrukwekkend, maar elke woensdagavond is de waterval ook nog eens verlicht. Extra bijzonder om de waterval eens in het donker te bekijken. Wil je iets langer in deze buurt blijven, dan raad ik je Die Berge Lifestyle Sölden in Sölden aan.

Wil je nog meer plekken in Oostenrijk ontdekken? Lees dan ook de blog over de Golden Gate Bridge van Saalbach Hinterglemm en Eisriesenwelt in Werfen, de grootste ijsgrot ter wereld.

Via Ferrara / Klettersteig bij de Stuibenfall Umhausen in Tirol, Oostenrijk
Via Ferrara / Klettersteig bij de Stuibenfall Umhausen in Tirol, Oostenrijk

Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt of boeking maakt via een van deze links, ontvangt Avontuur op Reis een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.

Ook leuk om te lezen!

15 comments

Ellen augustus 9, 2016 - 11:54 am

De klettersteig lijkt me echt heel leuk om te doen! Is dit niet heel moeilijk?

Reageren
Aniek - travelwriter.nl augustus 17, 2016 - 12:17 pm

Deze Klettersteig is niet heel zwaar of technisch. Het laatste stuk waarbij je over de waterval loopt is waarschijnlijk het moeilijkst en meest spannend. Hier kan je wanneer je dat wilt ook voor makkelijke alternatieve route kiezen.

Reageren
Tjapke | Tjapke Op Reis augustus 9, 2016 - 1:20 pm

Wauw, daar wil ik ook wel eens heen! 🙂

Reageren
Aniek - travelwriter.nl augustus 17, 2016 - 12:18 pm

Dat zou ik zeker doen!

Reageren
Gabriëlle ~ GlobeGirl augustus 16, 2016 - 9:41 am

Woaw dit is echt een prachtig plek! Die brug/trap ziet er echt gaaf uit, ik zou er graag in mijn computer klimmen in over de brug heen lopen!

Reageren
Aniek - travelwriter.nl augustus 17, 2016 - 12:18 pm

Haha, als dat zou kunnen zou ik iedere dag de hele wereld over reizen. 🙂

Reageren
Robert | Traveljunks augustus 17, 2016 - 11:39 am

Ik vind het echt zonde van die brug, want het uitzicht tijdens het klimmen was voorheen vele malen mooier. De klim is erg mooi en makkelijk te vinden. Leuk weetje is dat mijn vrienden en ik samen met de maker van deze klettersteig de route mochten inwijden. Pagina 1 van het bergboek heb ik nooit eerder gehad 🙂

Reageren
Aniek - travelwriter.nl augustus 17, 2016 - 12:22 pm

Ik heb de waterval niet gezien zonder de brug, dus ik weet niet of het toen nog spectaculairder was. Het maakt de klim naar de waterval in ieder geval voor meer mensen toegankelijk. Dit heeft waarschijnlijk helaas wel het gevolg dat het ontzettend druk kan worden in het hoogseizoen, dus ik kan me voorstellen dat uitzicht op ongerepte natuur mooier is ;). Wat gaaf dat jullie als eerste de klim hebben gemaakt! Je bent een echte expert dus. Heb je nog meer tips voor mooie Klettersteig klimmen voor me?

Reageren
Robert | Traveljunks augustus 17, 2016 - 1:44 pm

Ik heb toevallig vandaag een post over de Lehner Wasserfall klettersteig gepost, welke er bijna recht tegenover ligt in het Ötztal. Op de hoofdweg richting Sölden en dan na een paar km bij Lehn rechts.

Hier trouwens een link met de Stuibenfall zonder brug http://www.traveljunks.nl/outdoor-sport/klettersteigen-de-oostenrijkse-alpen/

Aanrader is ook de Reinhard-Schiestl-Klettersteig, welke weer enkele km verder richting Sölden, links aan de weg ligt. Is wel een stuk moeilijker, maar prachtige klim.

Mijn klettersteig-hoogtepunt was de Kaiser-Max-Klettersteig op de Martinswand. Terug naar Imst en dan over de bundesstrasse richting Innsbruck. Het summum van klettersteigen! Oei, wat had ik het tijdens die klim zwaar..

Reageren
Aniek - travelwriter.nl augustus 17, 2016 - 1:50 pm

Bedankt voor de tips! Ga direct jouw blogs lezen.

Reageren
Sanne augustus 17, 2016 - 12:45 pm

Jee, dat is met recht een lange waterval! Fijn dat het ook een makkelijke klim is, dan is het voor vele makkelijk toegankelijk. Wat meteen ook weer een nadeel kan zijn, veel toeristen doen dan de klim.

Reageren
anto augustus 18, 2016 - 3:11 pm

Ahh ben nog nooit in Sölden geweest maar Martijn wel en die vond het super … moet echt eens die kant op gaan, zit te denken om een basiscursus klimmen voor volgend jaar …

Reageren
Kelly | Dutchie on the Road augustus 18, 2016 - 8:28 pm

Die klettersteig lijkt me erg gaaf!

Reageren
Normandie augustus 20, 2016 - 4:51 pm

Wow, heerlijke plaatjes. Ik dacht dat ik met de Krimml waterval de hoogste van Oostenrijk had gezien. Blijkbaar spreken ze daar van de hoogst gefaseerde waterval van Europa.

Reageren
Marcella augustus 22, 2016 - 7:37 pm

Wat een onwijs mooi gebied! Wauw, hier wil ik graag eens lekker wandelen! Top!

Reageren

Laat een bericht achter