Stuibenfall Umhausen, de hoogste waterval in Tirol

door Aniek
Stuibenfall Umhausen, de hoogste waterval in Tirol

Stuibenfall Umhausen

Een paar meter voor ons stort het water met luid geraas naar beneden, ons hullend in een fijne waternevel. De lange hangbrug ligt inmiddels achter ons, nu volgen steile trappen om ons naar het hoogste punt van de waterval te brengen. Hoe hoger we komen, hoe meer ons de kracht van het water duidelijk wordt. De Stuibenfall Umhausen is de hoogste waterval in Tirol en een indrukwekkend en onvergetelijk natuurspektakel.

Stuibenfall Umhausen

Majestueuze bergen, kristalheldere lucht en alpenweiden. Op weg naar het Italiaanse Zuid-Tirol maken we een tussenstop in het Oostenrijkse Tirol. In Sölden om precies te zijn, aan het eind van het Ötztal. Het dorp wordt omgeven door gletsjers, bergen, alpenweiden en bossen. In de winter is het een populair skigebied, in de zomer trekt het dorp vooral wandelaars en natuurgenieters.

Stuibenfall Umhausen, de hoogste waterval in Tirol
Stuibenfall Umhausen, de hoogste waterval in Tirol

Wij bezoeken de Stuiben waterval in Umhausen, ook in het Ötztal en op ongeveer 20 kilometer afstand van Sölden. De waterval is een van de mooiste natuurwonderen van de provincie. De imposante waterval stort over twee steile rotswanden naar beneden en is met zijn 159 meter de grootste waterval van Tirol. Door de nevelwolken van het water kreeg de waterval de naam ‘Stuibenfall’.

In iets minder dan 20 minuten lopen wij vanaf de parkeerplaats door het bos naar het eerste uitkijkpunt vlak bij de Stuibenfall. Na een tocht over ongeveer 700 treden, een 80 meter lange hangbrug en langs verschillende uitkijkplatforms bereiken we het hoogste punt van de waterval. Lopend door de waternevel, de „Stuiben“, zien we hoe de zon op de nevel valt en ons zo nu en dan in een regenboog hult. Vanaf de plateaus hebben we een prachtig zicht op de imposante watermassa van de Stuibenfall. Gemiddeld stort er 610 liter water per seconde over de rotsen de diepte in, met een maximum van 2.000 liter per seconde in de zomer, dankzij het smeltwater uit de bergen. Zonder twijfel is de Stuibenfall een van de meest indrukwekkende watervallen in Oostenrijk!

Stuibenfall Umhausen, de hoogste waterval in Tirol
Stuibenfall Umhausen, de hoogste waterval in Tirol

Klettersteig Stuibenfall in Tirol, Oostenrijk

Een mooi avontuur voor wie de wandeling zelf niet spectaculair genoeg is, is het lopen van de klettersteig of via ferrata. Langs de rotswand van de waterval is met staalkabels een parcours uitgezet. Hangend aan de rotswand schijn je een schitterend uitzicht te hebben over de waterval en een gedeelte van het Ötztal. Helemaal boven kan je -gezekerd aan een staalkabel – over de waterval lopen!

Parkeren nabij bij de waterval kost 4€ (dagkaart, juli 2016). In 20 tot 30 minuten loop je vanaf de parkeerplaats naar het eerste uitkijkpunt vlak bij de Stuibenfall. Hierna klim je in ongeveer dezelfde tijd naar de top van de waterval. Materiaal voor de via ferrata huur je in Umhausen. Hoteltip in Sölden: Die Berge Lifestyle Sölden.

Via Ferrara / Klettersteig bij de Stuibenfall Umhausen in Tirol, Oostenrijk
Via Ferrara / Klettersteig bij de Stuibenfall Umhausen in Tirol, Oostenrijk

Ook leuk om te lezen!

15 comments

Ellen augustus 9, 2016 - 11:54 am

De klettersteig lijkt me echt heel leuk om te doen! Is dit niet heel moeilijk?

Reageren
Aniek - travelwriter.nl augustus 17, 2016 - 12:17 pm

Deze Klettersteig is niet heel zwaar of technisch. Het laatste stuk waarbij je over de waterval loopt is waarschijnlijk het moeilijkst en meest spannend. Hier kan je wanneer je dat wilt ook voor makkelijke alternatieve route kiezen.

Reageren
Tjapke | Tjapke Op Reis augustus 9, 2016 - 1:20 pm

Wauw, daar wil ik ook wel eens heen! 🙂

Reageren
Aniek - travelwriter.nl augustus 17, 2016 - 12:18 pm

Dat zou ik zeker doen!

Reageren
Gabriëlle ~ GlobeGirl augustus 16, 2016 - 9:41 am

Woaw dit is echt een prachtig plek! Die brug/trap ziet er echt gaaf uit, ik zou er graag in mijn computer klimmen in over de brug heen lopen!

Reageren
Aniek - travelwriter.nl augustus 17, 2016 - 12:18 pm

Haha, als dat zou kunnen zou ik iedere dag de hele wereld over reizen. 🙂

Reageren
Robert | Traveljunks augustus 17, 2016 - 11:39 am

Ik vind het echt zonde van die brug, want het uitzicht tijdens het klimmen was voorheen vele malen mooier. De klim is erg mooi en makkelijk te vinden. Leuk weetje is dat mijn vrienden en ik samen met de maker van deze klettersteig de route mochten inwijden. Pagina 1 van het bergboek heb ik nooit eerder gehad 🙂

Reageren
Aniek - travelwriter.nl augustus 17, 2016 - 12:22 pm

Ik heb de waterval niet gezien zonder de brug, dus ik weet niet of het toen nog spectaculairder was. Het maakt de klim naar de waterval in ieder geval voor meer mensen toegankelijk. Dit heeft waarschijnlijk helaas wel het gevolg dat het ontzettend druk kan worden in het hoogseizoen, dus ik kan me voorstellen dat uitzicht op ongerepte natuur mooier is ;). Wat gaaf dat jullie als eerste de klim hebben gemaakt! Je bent een echte expert dus. Heb je nog meer tips voor mooie Klettersteig klimmen voor me?

Reageren
Robert | Traveljunks augustus 17, 2016 - 1:44 pm

Ik heb toevallig vandaag een post over de Lehner Wasserfall klettersteig gepost, welke er bijna recht tegenover ligt in het Ötztal. Op de hoofdweg richting Sölden en dan na een paar km bij Lehn rechts.

Hier trouwens een link met de Stuibenfall zonder brug http://www.traveljunks.nl/outdoor-sport/klettersteigen-de-oostenrijkse-alpen/

Aanrader is ook de Reinhard-Schiestl-Klettersteig, welke weer enkele km verder richting Sölden, links aan de weg ligt. Is wel een stuk moeilijker, maar prachtige klim.

Mijn klettersteig-hoogtepunt was de Kaiser-Max-Klettersteig op de Martinswand. Terug naar Imst en dan over de bundesstrasse richting Innsbruck. Het summum van klettersteigen! Oei, wat had ik het tijdens die klim zwaar..

Reageren
Aniek - travelwriter.nl augustus 17, 2016 - 1:50 pm

Bedankt voor de tips! Ga direct jouw blogs lezen.

Reageren
Sanne augustus 17, 2016 - 12:45 pm

Jee, dat is met recht een lange waterval! Fijn dat het ook een makkelijke klim is, dan is het voor vele makkelijk toegankelijk. Wat meteen ook weer een nadeel kan zijn, veel toeristen doen dan de klim.

Reageren
anto augustus 18, 2016 - 3:11 pm

Ahh ben nog nooit in Sölden geweest maar Martijn wel en die vond het super … moet echt eens die kant op gaan, zit te denken om een basiscursus klimmen voor volgend jaar …

Reageren
Kelly | Dutchie on the Road augustus 18, 2016 - 8:28 pm

Die klettersteig lijkt me erg gaaf!

Reageren
Normandie augustus 20, 2016 - 4:51 pm

Wow, heerlijke plaatjes. Ik dacht dat ik met de Krimml waterval de hoogste van Oostenrijk had gezien. Blijkbaar spreken ze daar van de hoogst gefaseerde waterval van Europa.

Reageren
Marcella augustus 22, 2016 - 7:37 pm

Wat een onwijs mooi gebied! Wauw, hier wil ik graag eens lekker wandelen! Top!

Reageren

Laat een bericht achter

Nieuwsbrief

Benieuwd naar de reizen die ik maak? Meld je aan voor de nieuwsbrief voor een maandelijkse dosis reisinspiratie!