Een stedentrip Girona: het hart van Catalonië

door Aniek

Een stedentrip Girona: het hart van Catalonië

Girona is een elegante Spaanse stad die in tweeën wordt gesplitst door het kabbelende water van de Onya. In het water worden de kleurrijke huisjes weerspiegeld die aan weerszijden van het water staan. Ik ontdek dat Girona een stad is van koffie en fietsers. Vol gemoedelijke pleintjes en geplaveide steegjes, gotische kathedralen en eeuwenoude stadsmuren. Een stedentrip Girona, ik kan het je aanraden!

Jardins de la Francesa Girona
Jardins de la Francesa Girona

Een stedentrip Girona

Een week lang ben ik in Girona, in de regio Catalonië in Noord-Spanje. Ik ben er voornamelijk om te gaan wielrennen, want ik ontdekte eerder al dat dit de perfecte regio is om te trainen. Maar waar ik toen in de omgeving van Girona verbleef, zit ik nu midden in de stad. Ik word ‘s ochtends gewekt met het gedreun van de kathedraal en kan urenlang in de straten van de kleurrijke Catalaanse stad ronddwalen, of op een terras van de Spaanse zon genieten.

Stedentrip Girona
Stedentrip Girona

Kathedraal van Girona

Ik besluit de stad te verkennen tijdens een wandeling door het historische centrum van Girona. De smalle, kronkelende straten brengen me al snel naar de elfde-eeuwse Kathedraal van Girona, een uniek voorbeeld van Catalaanse gotische architectuur. Hier begint mijn verkenningstocht van de stad. De imposante kathedraal prijkt hoog boven de andere bouwwerken van Girona uit. Alleen al de bijna 100 traptreden die je moet beklimmen om de kathedraal te betreden zijn indrukwekkend om te zien. Na het beklimmen van de trap sta ik voor de ingang en bewonder ik de façade.

Kathedraal van Girona
Kathedraal van Girona
Kathedraal van Girona
Kathedraal van Girona

Baños Árabes

Ik loop om de kathedraal heen en kom uit bij het Arabische badhuis van Girona. Wanneer ik voorbij de ingang een korte trap afdaal kom ik uit op een magische plek, die op dit moment helaas overspoeld wordt door drie luidruchtige Spaanse schoolklassen. Snel loop ik verder naar de andere ruimtes en keer pas terug als de schoolklassen verdwenen zijn. Dan pas zie ik echt de schoonheid van de plek.

Midden in de ruimte (het Apodyterium) staat een imposant achthoekig bad. De zuilen om het bad heen worden weerspiegeld in het water. Ik werp mijn hoofd in mijn nek en zie hoe het felle zonlicht door een gat in het dak naar binnen komt. In het verleden was het zwembad gevuld met regenwater dat van het dak was gehaald.

Baños Árabes Girona
Baños Árabes Girona
Jardins de la Francesa Girona
Jardins de la Francesa Girona

Wandeling over de stadsmuren

Vanaf de kathedraal en het badhuis is het slechts een korte wandeling naar de Jardins de la Francesa. Dit is een heerlijke plek om je even terug te trekken uit de drukte van de stad. Via de tuinen klim ik naar de Murallas ofwel de 60-meter hoge stadsmuur van Girona.

Delen van de middeleeuwse muren en torens werden in de late 19e eeuw vernietigd om de stad te laten uitbreiden. De delen die dit hebben overleefd zijn inmiddels gerestaureerd en het is nu mogelijk om over de muren te lopen en te genieten van het uitzicht over de stad en het omliggende landschap.

Een reeks trappen brengt me naar de stadsmuur. Het is op sommige plaatsen een flinke klim, zeker als je op de top van de torens wil staan en de wenteltrappen moet beklimmen, maar het uitzicht vanaf de muur en de torens is de moeite meer dan waard. Ik kan bijna de hele stad zien, inclusief de iconische kathedraal, met de besneeuwde toppen van de Pyreneeën duidelijk zichtbaar in de verte.

Murallas: de stadsmuren van Girona
Murallas: de stadsmuren van Girona
Murallas: de stadsmuren van Girona
Murallas: de stadsmuren van Girona

Gekleurde huizen aan de Onyar

Ik daal weer af en kom uit bij de rivier de Onyar, die dwars door de stad heen loopt. De prachtig gekleurde huizen die aan de rivier staan zijn het iconische beeld van Girona geworden. Je kan geen reisgids over Girona openslaan of je ziet een foto van deze ‘hangende huizen’. Ze zijn dan ook ontzettend fotogeniek en de weerspiegeling van de huizen in het water zorgen ervoor dat je hier flink wat foto’s maakt. Vooral rond het einde van de middag, als de zon de stad goud kleurt en de huizen echt tot leven brengt.

De huizen staan met hun rug naar de rivier toe, net als in Florence. De hangende huizen doen ook wel denken aan de Ponte Vecchio, waar de winkeltjes over de rand van de brug uitpuilen. Niet vreemd, dat ik hier aan denk: de huizen zijn in de 19e eeuw gebouwd naar Venetiaans model en hebben dus een echte Italiaanse flair.

Gekleurde huizen aan de Onyar
Gekleurde huizen aan de Onyar

Pont de Peixateries Velles

De stadsdelen aan beide zijden van de Onyar worden met elkaar verbonden door verschillende bruggen. De beste plek om mooie foto’s te maken van de gekleurde huizen aan de Onyar is op een van deze bruggen. Meest fotogeniek is misschien wel de Pont de Peixateries Velles. De rode stalen brug is ontworpen door dezelfde architect als die van de Eiffeltoren, Gustave Eiffel. Wanneer je op de brug staat, zie je de overeenkomsten.

Pont de Peixateries Velles
Pont de Peixateries Velles
Gekleurde huizen aan de Onyar in Girona
Gekleurde huizen aan de Onyar in Girona

Joodse wijk El Call

Achter de gekleurde huizen ligt El Call, de voormalige Joodse wijk. Dit is het oudste deel van de stad. Het is een wirwar van steegjes, mooie pleintjes en heel wat flink steile trappen. In de 15e eeuw werd de joodse gemeenschap, die zes eeuwen in deze wijk had geleefd, verbannen, en werd een deel van de wijk afgebroken.

Toch is hier een oud deel van de stad bewaard gebleven, en wanneer je hier rondstruint kom je terecht op de mooiste plekjes van de stad.

Stedentrip Girona, Spanje
Stedentrip Girona, Spanje

Ik loop door de smalle steegjes van de stad. Dan is het tijd voor nog één ding: koffie! Maar daarover in de volgende blog meer!

Is dit ook iets voor jou? Reistips voor Alicante buiten de gebaande paden.

La Fabrica Girona
La Fabrica Girona

Ook leuk om te lezen!

20 comments

Sarah maart 19, 2018 - 1:22 pm

Hoewel ik al dikwijls in Catalonië was, ben ik nog nooit in Girona geweest. Dat moet ik dus nog eens doen! Bedankt voor de reminder. 😉

Reageren
Gabrielle maart 19, 2018 - 4:05 pm

Wat is Girona een mooie stap! Vooral de wijk Onyar met al die kleurrijke huizen lijkt mij echt super leuk om te bezoeken. Ik zou zelf niet snel aan Girona denken als het gaat om een stedentrip.

Reageren
Marjolein maart 20, 2018 - 5:17 pm

Wat zonde eigenlijk dat ik nog nooit aan Girona als stedentrip heb gedacht. De Kathedraal is werkelijk prachtig, de hangende huizen en de brug ook erg fotogeniek. De Joodse wijk lijkt mij ook een fijne plek om te ontdekken. Goed om te onthouden dat dit een prachtige stad is.

Reageren
Sanne maart 20, 2018 - 7:30 pm

Mooie foto van je Anniek, die bij de kathedraal. Leuk. Een stad van koffie en fietsers, klinkt goed. Heerlijk ook die kleine straatjes waar je doorheen kunt wandelen.

Reageren
Eva maart 21, 2018 - 10:43 am

Ook al is het lang geleden dat Girona bezocht, ik heb er warme (ook letterlijk) herinneringen aan. Een stad die te vaak overgeslagen wordt tijdens een bezoek aan de Spaanse kust of de Catalaanse hoofdstad Barcelona. Echt de moeite waard.

Reageren
Kelly maart 21, 2018 - 12:55 pm

Ik ben wel eens in Girona geweest, maar dat was alleen om er te overnachten om de lange autoreis naar Salou te onderbreken 😉 . Mijn ouders vonden dat altijd prettig. Helaas dus niets van de omgeving gezien, maar zo te lezen hadden we dat beter wel kunnen doen. Prachtige kathedraal ook!

Reageren
Nathalie maart 23, 2018 - 2:52 pm

Ik was een paar jaar geleden ook in Girona. Wandelen over de stadsmuren is echt leuk om te doen.

Reageren
Marcel maart 23, 2018 - 4:37 pm

Girona ziet er tof uit! Ik ben er nog nooit geweest maar ik zie mezelf daar wel ronddwalen door de kronkelige straatjes.

Reageren
Denise maart 23, 2018 - 6:55 pm

Ja, Girona is leuk. Klein, maar fijn. Ik ben er meerdere keren geweest, de laatste keer was na TBEX Costa Brava. Leuk dat je er ook bent geweest!

Reageren
Marcella maart 23, 2018 - 7:06 pm

Wij vlogen jaren geleden naar Girona voor onze stedentrip Barcelona. Goedkope luchthaven 😉 Intussen weet ik dat ook Girona ontzettend de moeite waard is. De gekleurde huizen aan de Onyar zien er heel tof uit, maar er is nog veel meer moois te zien in de stad. Leuk artikel Aniek!

Reageren
Judith maart 23, 2018 - 8:56 pm

Ik ben eens in Girona geweest icm Barcelona. Een heerlijk stad om lekker rond te dwalen.

Reageren
Britte maart 23, 2018 - 8:50 pm

Wat een leuke stad is Girona eigenlijk! Daar lees je eigenlijk veel te weinig over. Die huisjes deden me inderdaad ook direct denken aan Florence (wat ik ook een super leuke stad vond). Ben nu al benieuwd naar je blog over de Spaanse koffie 🙂

Reageren
Martin maart 23, 2018 - 9:20 pm

Ziet er gaaf uit! Leuke street art ook…die plant met dat hoedje…te leuk! Mooie foto’s heb je gemaakt!

Reageren
Daphne de Vries maart 24, 2018 - 2:39 am

Ik ben jaren geleden in Girona geweest, in combinatie met een studiereis naar (jaja) Lloret de Mar! Vond het een hele leuke stad!

Reageren
Jenny maart 24, 2018 - 8:42 am

Girona is niet de eerste bestemming waar ik aan denk bij een stedentrip in Europa, maar het ziet er erg leuk uit!

Leuk ook, die rode metalen brug. Ik heb daar al veel foto’s van gezien.

Reageren
Yvonne maart 24, 2018 - 9:41 am

Veel mensen kiezen Girona als goedkoper alternatief voor de luchthaven van Barcelona, maar ik had al eens eerder gehoord dat de stad zelf ook de moeite waard is. Dat bewijst jouw blog maar weer! Die gekleurde huizen aan het water en de kathedraal zijn echt schitterend, zou ik graag eens met eigen ogen zien.

Reageren
Diana maart 24, 2018 - 10:17 am

Ik zie steeds meer foto’s van Girona voorbij komen. Wederom niet dit jaar maar 2019 zal ik Barcelona bezoeken en misschien wel een strak plan om hier op te vliegen en dan een dagje deze plek mee te pakken. Vind die gekleurde huisjes echt geweldig. Kan daar zo van genieten.

Reageren
Wanda maart 30, 2018 - 10:20 am

Leuk om al die bekende plekjes weer terug te zien! Wij vlogen een paar jaar geleden op Girona en op de vertrekdag hadden we nog tijd over en toen hebben we deze prachtige stad ontdekt.

Reageren
http://parijscitytrip.com/ april 28, 2018 - 12:53 pm

Mooie foto’s. Leuke ligging ook, zo vlakbij Barcelona. Ideaal als daguitstap!

Reageren
citytrip mei 16, 2020 - 9:56 am

Barcelona gaat met alle aandacht lopen, maar Girona mag er ook zeker zijn

Reageren

Laat een bericht achter