Yogavakantie in Oostenrijk: Yogaherbst Gastein

door Aniek

Yogavakantie in Oostenrijk: Yogaherbst Gastein

‘s Ochtends vroeg een yogasessie in de Felsentherme, hierna een wandeling op de Stubnerkogel of door het dorp Bad Gastein en ‘s avonds een meditatieve wandeling in het donker. De afgelopen dagen stond voor mij alles in het teken van yoga. Ik nam namelijk deel aan de Yogaherbst in Gastein in het Salzburgerland in Oostenrijk.*

Of je nu een doorgewinterde yogi bent of pas net je eerste oefeningen op de yogamat hebt gedaan, na een paar dagen Yogaherbst Gastein kan ik jou deze yogareis alleen maar aanraden. Yoga vind ik ontzettend fijn om te doen. Het is ontspannend, helpt me te focussen én geeft me meer energie. Nu doe ik mijn yogaoefeningen vooral thuis in de woonkamer, maar tussen de Oostenrijkse bergen is het toch net een stukje mooier. Hier voel ik me helemaal tot rust komen en ervaar ik de kracht van de bergen pas echt. Én het is inspirerend om mezelf onder te dompelen in de yogaweek.

Mantra’s

Ook al ben ik samen met Antonette van 12travel.com maar een paar dagen in Oostenrijk, er is volop keuze in yogalessen, van yoga op de bergtop tot hot yoga in de thermen. Mijn hotel ook een fijne wellnessruimte én ik wil eigenlijk nog iets van de omgeving zien in Bad Gastein, Bad Hofgastein en Dorfgastein. Veel te veel plannen dus, maar gelukkig kan ik na aankomst in Gastein eerst even aarden tijdens de opening van de Yogaherbst. Dit is een intiem, mooi concert van Renée Sunbird. Samen met Boris Georgiev zingt ze mantra’s, maar ook meer indie-achtige Engelstalige liedjes. Een fijn moment om even af te schakelen van de drukke werkweek.

Traditionele hatha yoga in een warme ruimte in de thermen
Traditionele hatha yoga in een warme ruimte in de thermen

Yoga in de Felsentherme

De volgende dag is mijn eerste yogales. De yogadagen in Gastein staan ​​bekend om de yogasessies op de mooiste plekjes in de vallei. Op het uitzichtplatform van de Stubnerkogel, bijvoorbeeld. Maar vandaag beslist het weer anders. De lucht is spierwit en al snel vallen de eerste sneeuwvlokken omlaag. Dit houdt de rest van de dag niet meer op. Hierom vindt de yogales die we van Miruna Mihailescu krijgen plaats in de Felsentherme. Dit is ook niet verkeerd. Eerst is er de yogales, traditionele hatha yoga in een warme ruimte in de thermen, en hierna kan ik de thermen verkennen.

Felsentherme in Bad Gastein
Felsentherme in Bad Gastein: in de sneeuw én in het warme water

Waarom vind ik yoga eigenlijk zo fijn? Ik sport veel en ben daarbij vaak competitief bezig. Starten met hardlopen liep al snel uit op een inschrijving voor de marathon in Athene. Bij het fietsen heb ik aan heel wat wedstrijden deelgenomen en wil ik toch steeds sneller gaan, of nog verder fietsen. Ik ben dus constant bezig mezelf tot het uiterste te dwingen, altijd bezig met vooruitgang. Tijdens yoga focus ik me meer op het nu, ben ik me veel meer bewust van mijn lichaam, word ik sterker en flexibeler. Maar bovenal ben ik alleen bezig met mijn yoga-oefeningen, zonder druk, zonder doel.

En dus probeer ik me nu in Oostenrijk deze dagen ook zoveel mogelijk te focussen. Om de stress van werk en de rare tijd waarin we leven, los te laten. En om tijdens de les zo min mogelijk af te laten leiden door anderen, die de oefeningen vast beter uitvoeren. Maar daar wil ik niet aan denken, ik zoek vooral voor mezelf innerlijke rust en ontspanning. En dat gaat op dit mooie plekje bijzonder goed.

Bad Gastein in de sneeuw
Bad Gastein in de sneeuw

Wandeling naar de waterval van Bad Gastein

Na de yogales besluit ik samen met Antonette een stukje te wandelen. Waar Dorf Gastein – waar wij logeren – een typisch Oostenrijks dorp is, is Bad Gastein totaal anders. Het dorp heeft hoge, statige gebouwen uit de belle époque. Het thermale water in Bad Gastein trok in de 19e eeuw volop vermogende bezoekers, die er soms maanden bleven. Voor hen werden grote hotels aangelegd. Deze hotels zijn er nog steeds en ook de sfeer van het oude kuuroord hangt nog steeds in het dorp, merk ik als we door het dorp lopen.

Wandelpad naar de waterval van Bad Gastein
Wandelpad naar de waterval van Bad Gastein

Het is wel een dorp waar je snel verdwaalt. Het is in een hoefijzer-vorm aangelegd tegen de berg aan en je loopt constant op en af. Gelukkig is de waterval waar het dorp zo bekend om is, gemakkelijk te vinden. Je loopt bergaf en je komt hem vanzelf tegen. En zo sta ik ineens aan de top van de waterval die in een aantal etappes naar beneden klettert. Het is prachtig om te zien. Het water buldert omlaag, terwijl de bomen in alle kleuren oranje zijn gehuld, en de sneeuw nog steeds volop omlaag valt. Een smal pad brengt me omlaag naar het bassin van de waterval. Om de zoveel meter is er weer een mooi doorkijkje naar het water.

De waterval van Bad Gastein
De waterval van Bad Gastein

In plaats van meteen weer omhoog te lopen, pauzeren Antonette en ik even in Café Kraftwerk. Binnen zie je nog steeds oude elementen van de krachtcentrale die in 1914 werd gebouwd, zoals de grote turbines midden in de ruimte. Even genieten van een knödelsuppe, voor we weer de kou in gaan.

De waterval van Bad Gastein
De waterval van Bad Gastein

Stubnerkogelbahn: op duizelingwekkende hoogte

We hebben namelijk grote plannen. Niet alleen in de winter is het een aanrader om met de Stubnerkogelbahn naar het bergstation op 2.200 meter hoogte te gaan, om vervolgens de berg weer af te skiën. Het hele jaar door is het hier prachtig, om te wandelen, maar ik denk dat je er ook prachtig kunt fietsen. Maar wij gaan vandaag omhoog voor de hangbrug aan de top van de skipistes.

Stubnerkogelbahn geeft het mooiste uitzicht van het Gasteinertal.
Stubnerkogelbahn geeft het mooiste uitzicht over Bad Gastein.
Stubnerkogelbahn in Bad Gastein
Stubnerkogelbahn in Bad Gastein

De hangbrug is 140 meter lang en slingert van het restaurant bij het bergstation naar een mooi uitzichtpunt. De brug deint mee met de wind wanneer we er overheen lopen. Onder onze voeten moeten we zo’n 28 meter naar beneden kunnen kijken, maar het sneeuwt hier zo ontzettend hard… ik kan het einde van de brug niet eens zien en om me heen niets dan wit. Ik kijk dus alleen omlaag naar een witte diepte. Op een heldere dag moet je ver over de bergtoppen uit kunnen kijken.

Hangbrug op de Stubnerkogel
Halverwege de hangbrug op de Stubnerkogel

Ik loop richting het wit, naar het einde van de wandelbrug. In de zomer kun je vanaf hier een wandeling maken over de Felsenweg, wat letterlijk rotspad betekent. Je loopt dan over een stalen constructie direct langs de rotsen. Prachtig moet dit zijn! Ook kun je vanaf het bergstation naar het uitkijkplatform Glocknerblick lopen. Bij mooi weer heb je vanaf hier uitzicht op de Großglockner (3.798 meter), de hoogste berg van Oostenrijk waar ik een paar weken geleden nog omhoog fietste. Nu ligt er zo veel sneeuw dat we het wandelpad niet eens kunnen vinden. We zoeken snel maar weer beschutting in de lift die ons naar het dal brengt. Al is het pas oktober, de wind is hierboven snijdend koud.

Wellness in het hotel

Gelukkig kan ik meteen in de sauna springen. Deze dagen verblijf ik in het Smart Hotel in Dorfgastein. Vooral de wellnessruimte is heerlijk, met een kleine sauna en een ontspanningsruimte. Nu er even wat vrije tijd is ben ik dan ook meteen hier te vinden. Ook voor het uitgebreide en gezonde ontbijt is het hotel trouwens een aanrader. Het hotel is een van de hotels in Bad Gastein, Bad Hofgastein en Dorfgastein die deelnemen aan ed yogadagen en die zelf ook yoga-arrangementen aanbieden. Zo kun je de ochtend in je eigen hotel altijd starten met een yogales.

Naturerlebnisweg in Dorfgastein
Naturerlebnisweg in Dorfgastein

Naturerlebnisweg

De volgende ochtend is het gestopt met sneeuwen. Voor onze yoga en meditatielessen starten wandelen Antonette en ik hierom de Naturerlebnisweg, een korte wandelroute die vlakbij ons hotel start. De wandelroute is vooral leuk voor kinderen – er zijn verschillende stations waar ze vanalles over de natuur leren – maar omdat de route ons naar de waterval van het dorp brengt, willen we hem ook graag lopen. Al na een paar minuten staan we aan de voet van de waterval. Deze is niet zo indrukwekkend als de waterval van Bad Gastein, maar het is een fijn, rustig plekje. En wandelen tussen de in herfstkleuren gehulde bomen is ook zeker geen straf.

De waterval van Dorfgastein in Oostenrijk
De waterval van Dorfgastein in Oostenrijk
Bassin van de waterval van Dorfgastein
Bassin van de waterval van Dorfgastein

Meditatieve yoga en ademwandeling

Iets verderop start ‘s middags de meditatieve yoga en ademwandeling. Vanaf het centrum van het dorp loop ik met de lerares naar het Solarbad – het zonnebad- in het zonnigste deel van het dal van Gastein, vlakbij het dalstation van de Fulseckbahn. Onderweg focus ik een voor een op mijn zintuigen. Op mijn zicht, op mijn gehoor, net zo lang tot ik focus op wat ik binnen in me voel. Het helpt je te concentreren op wat er nu is in plaats van constant vooruit te kijken, en je bewust te zijn van je omgeving.

Op deze manier ben je helemaal klaar voor de yogales. De wandeling komt uit bij het Solarbad. Op de grote ligweide staan we met alle deelnemers in een grote kring. Zeker als je buiten staat, met de machtige bergen om je heen, merk je dat yoga je terugbrengt naar de natuur. De les die we krijgen is een Tibetaanse yoga, met oefeningen die leiden tot meer innerlijke rust, concentratie, helderheid en bewustzijn. We sluiten af met een geleide meditatie, waarna we -helemaal zen- weer teruglopen naar het hotel.

Dorfgastein in Oostenrijk
Dorfgastein in Oostenrijk

Meditatiewandeling in het donker

De laatste avond wacht nog een bijzondere ervaring: een meditatiewandeling in het bos. Deze start op een bosweg een stukje buiten Bad Gastein. Er is geen verlichting en zelfs sterren zijn er niet, daarvoor hangt er te veel sneeuw in de lucht. Alleen de maan geeft wat licht en ik zie hoe de witte sneeuw om me heen oplicht in het donker. We lopen het donker in en gaan in een cirkel staan om ademhalingsoefeningen te doen. Om te aarde, jezelf te voelen in de lucht, op de grond, een met de natuur. Alle gedachten loslaten en in jezelf keren.

Het klinkt misschien vreemd, als je dit nog nooit gedaan hebt. Midden in de nacht in een donker bos ademhalingsoefeningen doen. Maar hierna voel ik me direct meer verbonden met de natuur. Ik voel waar ik ben, wat er om me heen is. En wanneer we hierna een wandeling maken door het donkere bos, merk ik dat ik geen licht nodig heb. Ik voel intuïtief waar ik moet lopen. Ik ben me veel meer bewust van alles om me heen en mijn zintuigen worden sterker. Sneeuw valt ritselend van een tak, water stroomt in de rivier onder me, een takje knapt. Ik ruik het bos, de sneeuw, en ben me bewust van het contact dat ik maakt met de aarde wanneer ik mijn voet op de grond zet. Het is een bijzonder en spiritueel moment, zeker wanneer we op een open plek gezamenlijk een mantra zingen.

Yogaherbst Gastein in Oostenrijk
Yogaherbst Gastein in Oostenrijk

Yogadagen in Gastein

Wil jij ook je yogamat uitrollen en genieten van de bergen rondom Gastein? Gastein ligt in het Salzburgerland, op ongeveer 10 uur rijden van Utrecht. De Yogadagen van Gastein vinden twee keer per jaar plaats. Naast de Yogaherbst is er in het voorjaar ook de Yogafrühling en ik weet zeker dat dit ook heel mooi moet zijn. Tien dagen lang kun je deelnemen aan yogalessen, meditatiemomenten en mindfulness. In totaal zijn er meer dan 300 yoga-uren om uit te kiezen in Bad Gastein, Bad Hofgastein en Dorfgastein, en allemaal worden ze geleid door ervaren instructeurs. Het meest bijzondere is wel dat de lessen niet alleen binnen plaatsvinden maar ook bij de waterval, op de Stubnerkogel, in de Felsentherme en op alpenweiden. Dit zijn stuk voor stuk bijzondere ervaringen. Zo keer ook ik na een paar dagen met nieuwe ideeën en ervaringen terug van mijn yogavakantie.

* Disclaimer: ik nam op uitnodiging van Gasteinertal Tourismus en het Oostenrijks Toeristenburo deel aan de Yogaherbst Gastein. Meer informatie vind je op www.gastein.com.

Ook leuk om te lezen!

8 comments

Lizette oktober 25, 2020 - 6:14 pm

Wauw de dagen in Gastein klinken echt hemels! Ik hou van yoga om dezelfde reden als jij, geen competitie en dus meer ruimte voor ontspanning. Die meditatieve avondwandeling lijkt me ook super als afsluiting van de dag. Ik kan mijn kind(jes) echt niet een paar dagen missen. Maar anders zou ik echt dolgraag de retraite in Oostenrijk doen. Het lijkt me extra bijzonder tussen de bergen.

Reageren
Aniek oktober 25, 2020 - 6:21 pm

Yoga in de bergen is zeker bijzonder. En omdat je er een paar dagen tussenuit bent, kun je je ook echt op de yoga focussen.

Reageren
Yvonne oktober 27, 2020 - 10:14 pm

Zo veel sneeuw.. zo vroeg al! En dan in je bikini op de rand van dat zwembad: held! Verder lijken het me enorm ontspannende dagen. En wat blijft Oostenrijk toch ook mooi. Grappig trouwens, dat jij dezelfde regio nu in 2 seizoenen hebt gezien!

Reageren
Co oktober 28, 2020 - 9:29 am

Ik heb een keer een yogales gedaan en dat was niet echt mijn ding. Maar ik denk dat het ook veel gaver is om het in zo’n omgeving te doen dan in een bedompt zaaltje. Ik vin dhet wel een goed idee om een keer een reis te plannen die echt focus legt op je welzijn 🙂

Reageren
Lindaschrijfthetop oktober 28, 2020 - 5:05 pm

Wat heerlijk een yoga vakantie. Wat moet dat ontspannen zijn geweest met een welness erbij.

Reageren
Cindy oktober 30, 2020 - 3:03 pm

Wat een heerlijke manier om zo even los te komen uit de sleur van alledag. Ik vind het zelf altijd nog wel lastig om te ontspannen tijdens een yogasessie (ook dan komt mijn perfectionistische kant bovendrijven), maar zo in de natuur lijkt het me heerlijk!

Reageren
Kelly oktober 30, 2020 - 5:14 pm

Wat een bijzondere bestemming om yoga uit te oefenen. Yoga zou heel goed voor mij zijn en ik heb het al een paar keer geprobeerd…maar ik heb er gewoon de rust niet voor. Op een of andere manier wil het gewoon niet lukken. Misschien kan ik beter op les gaan want thuis (met twee katten boven op je) lukt het voor geen meter.

Reageren
Maaike november 17, 2020 - 9:04 pm

Wauw, wat een bijzonder avontuur! En het ziet er allemaal geweldig uit!

Reageren

Laat een bericht achter