Wauw! Zo leuk is kajakken in Utrecht!

door Aniek

Wauw! Zo leuk is kajakken in Utrecht!

Een van de leukste manieren om een stad te bekijken is vanaf het water. En dus stap ik in een kajak om mijn eigen stad Utrecht te verkennen. Over de grachten, langs de werven en door parken. Kajakken in Utrecht, een mooie afwisseling van stad en natuur!

Kajak huren in Utrecht
Kajakken in Utrecht! Hier huurden we onze kajaks

Het water op

Wanneer de kanoverhuur ’s ochtends zijn deuren opent sta ik al te trappelen om op pad te gaan. Ik huur 2 kajaks. Een voor mijn vriend en een voor mijzelf. We hadden ook een 2-persoons kano kunnen huren, maar dat lijkt me een pittige relatietest. Je moet wel kunnen samenwerken. En naast elkaar peddelen is ook wel zo gezellig.

Ik laat mezelf in de kano glijden – nog veilig op het land. Ik krijg een duwtje en plons vanaf de kade het water in. De eerste slagen zijn nog wat onwennig maar al snel zit er een mooi tempo in. Ik vaar inmiddels op de Kromme Rijn, voorbij stadion Galgewaard en dan peddel ik richting de binnenstad.

Kajakken op de Kromme Rijn in Utrecht
Kajakken op de Kromme Rijn in Utrecht

Eenden dobberen aan de oever van het water, vaak met een clubje eendenkuikens om zich heen. Net voor mijn kano slobbert een fuut een net gevangen visje naar binnen. Ik ben net te laat om mijn telefoon erbij te pakken voor een foto want ik heb alle waardevolle spullen in een waterdichte tas gestopt. Voor de zekerheid houd ik mijn telefoon vanaf nu wat dichter bij me. Zo’n foto wil ik niet nog een keer missen.

Bij Bolwerk Manenburg kom ik uit op de Stadsbuitengracht. Terwijl ik voorbij Sterrenwacht Sonnenborgh peddel, wordt er volop hardgelopen in stadspark Lepelenburg. Tussen bomen vol bloesem schuiven bezienswaardigheden inmiddels langzaam voorbij. De Stadsschouwburg bij het Lucasbolwerk en later de oude gevangenis Wolvenplein. Bij de kruising met de Vecht aangekomen maak ik nog een extra lusje langs de Weerdsingel richting Vredenburg, vlakbij Utrecht Centraal. Ik keer weer om en peddel richting Oude Gracht.

Stadsbuitengracht Utrecht
Stadsbuitengracht Utrecht
Kajakken in Utrecht
Kajakken in Utrecht

Peddelen over de Oude Gracht

Normaal gesproken zou ik de kajak prima kunnen aanleggen om aan een van de terrasjes van de Oude Gracht een drankje te bestellen. De terrasjes liggen vlak boven het water, waardoor je hier prima kunt uitstappen om de kajak op de kade te leggen. (omdat de gracht zo smal is mag je kano’s en boten namelijk niet aan de kade aanmeren) Maar nu alle cafés gesloten zijn, zijn ook de werven leeg. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat de rondvaartboten niet varen, dus het is heerlijk rustig. Een enkel motorbootje zwerft over het water, zo nu en dan kom je een andere kajak tegen. Maar druk is het nooit. Misschien valt het nu wel extra op hoe mooi Utrecht is.

Kajakken op de Oude Gracht in Utrecht
Op de Oude Gracht
Kajakken op de Oude Gracht in Utrecht
Onder de bruggen door
Kajakken in Utrecht
Onder de bruggen is het even donker

Een pittige training

Ik ben inmiddels anderhalf uur aan het kajakken. Nu begin ik mijn armen te voelen, maar echt heel zwaar wordt het niet. Ik kan dus nog volop genieten van de mooie stad om me heen. Tot de gracht een bocht maakt en de wind vol tegen staat. Nu is het even aanpoten. Ik ben inmiddels ook weer op de weg terug. Tegen de stroom in vaar ik over de Kromme Rijn weer terug naar de verhuur.

Na twee uur kom ik vermoeid, een beetje nat gespetterd, maar wel voldaan de kajak uit. De zon staat inmiddels een stukje hoger en op de water wordt het drukker. Wat een leuke activiteit is dit! ’s Ochtends is het nog heerlijk rustig op het water. Tijdens het kajakken glijdt Utrecht langzaam aan je voorbij en zie je de stad langzaam wakker worden. Vanaf de kade werpen mensen zo nu en dan een jaloerse blik op de kano. Want zeg nu zelf: dit is toch ontzettend gaaf om te doen?!

Tips

  • Ik huurde mijn kajak bij Kanoverhuur De Rijnstroom in Utrecht. Vanaf hier kun je het natuurgebied van Rhijnauwen in, richting Cothen of Wijk bij Duurstede, of de Utrechtse grachten op.
  • Een rondje over de grachten is zo’n 14 kilometer. Dit kun je in 2 uur doen in de kajak, maar wil je onderweg stoppen voor een drankje of lekker op je gemak over het water peddelen, dan kun je het best de kajak 3 uur huren.
  • Bij de verhuur kun je gratis zwemvesten lenen en een tonnetje om waardevolle spullen in te stoppen.
  • Ook leuk: ´s nachts kanoën bij volle maan. Die staat nog op de bucket list.

Ook leuk: ga SUPpen in Amersfoort en zie de stad vanaf een heel andere kant! Tijdens mijn SUP-tocht in hartje Amersfoort peddelde ik over de grachten. Ik keek uit over de monumenten van Amersfoort, wierp zo nu en dan een blik in een stadstuin en klom even aan wal om koffie te drinken. Een ontzettend gave tocht!

Ook leuk om te lezen!

10 comments

Lizette april 20, 2020 - 11:48 am

Wat lijkt me dit leuk! Het is eens iets anders dan met een bootje. Maar wel pittig voor de armen, 14 kilometer. Ik denk dat ik dan een lamme arm heb om mijn drinken erna nog vast te kunnen houden. Wat fijn dat dit nu kan, dat het er rustig genoeg voor is.

Reageren
Aniek april 21, 2020 - 7:57 pm

Ja, als fietser heb ik nou ook niet echt armspieren natuurlijk 😀 Het was een goede training.

Reageren
Yvonne april 21, 2020 - 4:27 pm

Echt super leuk! Haha, inderdaad een relatietest denk ik. Wij stapten in Zuid-Frankrijk wel ooit samen in een kano.. hebben onwijs gelachen en kwamen bepaald niet als vlotste aan (soms achterstevoren), maar inmiddels 20 jaar samen, dus test doorstaan. Mooie foto’s heb je ook gemaakt van de grachten van Utrecht, top!

Reageren
Aniek april 21, 2020 - 7:57 pm

Dan is alles toch nog goed gekomen 🙂 Het was ook een perfecte dag voor foto’s.

Reageren
Sanne april 21, 2020 - 7:27 pm

Toevallig zei ik ook tegen mijn vriend misschien kunnen we wel ergens kanoën. En jij tipt Utrecht! Goed idee dus die we misschien komend weekend wel gaan doen.

Reageren
Aniek april 21, 2020 - 7:56 pm

Ik zou wel reserveren als je in het weekend wil gaan!

Reageren
Linda april 22, 2020 - 5:24 pm

Wat ontzettend leuk zeg! Ik wil sowieso nog een keer naar Utrecht om de stad een echt goed te bekijken (tot nu toe waren het alleen snelle rondjes tijdens een meeting met vrienden). Dit lijkt me een geweldige manier om Utrecht te ontdekken. Super relaxed ook vanaf het water en kanoën is echt leuk

Reageren
Kelly april 24, 2020 - 7:55 pm

Dat is een leuke manier om Utrecht te verkennen. Ik ben altijd bang dat ik omsla omdat ik zo onhandig ben, haha. Wel een goede training voor de armen zeg…14 kilometer is behoorlijk.

Reageren
Jenny april 25, 2020 - 12:01 am

Wat een leuk idee! Ik fietste laatst langs het jaagpad bij de Galgenwaard en toen zag ik ook allemaal bootjes in het water.

Fijn dat het nu zo rustig is.

Reageren
Janet april 25, 2020 - 8:38 am

Utrecht is vrij onbekend voor mij, dus wie weet. Dat lijkt me een heerlijke manier om de stad te ontdekken.

Reageren

Laat een bericht achter