De verhalen van Alcatraz in San Francisco

door Aniek

De verhalen van Alcatraz in San Francisco

Wanneer je in San Francisco aan de kade staat ziet Alcatraz eruit als een klein rotsachtig eiland, niet al te ver van de kust vandaan. Maar neem je de boot naar het eiland, dan zie en voel je dat het niet zomaar een willekeurig eiland is. Alcatraz was van 1934 tot 1963 een zwaar beveiligde gevangenis. Hoe dicht het ook bij de stad ligt, ontsnappen was hier onmogelijk. Tegenwoordig is het eiland een National Historic Landmark én kan je het bezoeken.

Alcatraz in San Francisco

Alcatraz is misschien wel de meest bekende gevangenis ter wereld. De gevangenis is vernoemd naar het gelijknamige eiland in de baai van San Francisco waarop het gebouw staat. Oorspronkelijk was op het eiland een militair fort gevestigd en van 1934 tot 1963 hebben er 1576 personen gevangen gezeten. De bekendste van hen was wel Al Capone.

Het eiland ligt slechts een paar kilometer van de stad af. Toch is het niet vreemd dat juist hier een zwaar beveiligde gevangenis gebouwd werd. Ontsnappen uit het fort was lastig en de sterke stromingen in de baai en het ijskoude water zorgden ervoor dat het vasteland bereiken vrijwel onmogelijk was.

Aankomst op Alcatraz
Aankomst op Alcatraz

Achter slot en grendel was het leven zwaar. De cellen waren klein en de zeewind gierde door het gebouw heen. Als de wind vanaf het land kwam bracht deze vrolijke geluiden uit de stad mee. De gevangenen konden de mensen in San Francisco dan zelfs horen praten en zingen. Mochten zij naar buiten, dan zagen ze de vrije wereld zelfs liggen. Zo dichtbij en tegelijkertijd zo onbereikbaar.

Gebouwen van Alcatraz met uitzicht op San Francisco
Gebouwen van Alcatraz met uitzicht op San Francisco
Gevangeniscellen van Alcatraz in San Francisco
Gevangeniscellen van Alcatraz in San Francisco

Ontsnappen van het eiland

Officieel is het nooit iemand gelukt om van Alcatraz te ontsnappen. Dat wil niet zeggen dat het nooit geprobeerd is. Er zijn verschillende ontsnappingspogingen gedaan. De audiotour in Alcatraz vertelt over de ontsnappingspoging van Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin. Volgens de tour maakten zij met lepels een gat in de muur van hun cellen en hadden zij door levensechte poppen in hun bed te leggen de cipiers om de tuin geleid. Met een opblaasbaar vlot van aan elkaar gelijmde regenjassen zouden ze naar het vasteland zijn gevaren. Of het ze is gelukt weet niemand, maar van de mannen ontbreekt sindsdien ieder spoor.

Gevangeniscellen van Alcatraz in San Francisco
Gevangeniscellen van Alcatraz in San Francisco

Alcatraz gevangenis

Inmiddels is de gevangenis gesloten en is het eiland in de Baai van San Francisco een bekende toeristische trekpleister. Het is raar om te bedenken dat Alcatraz niet zo heel lang geleden een desolate plaats was, waar niemand terecht wilde komen, en het tegenwoordig een National Historic Landmark is. Met tuinen en prachtige uitzichten op de baai en op de stad. Als je geluk hebt zie je net als ik onderweg nog een dolfijn in het water en hoor je de zeeleeuwen bij Pier 39 lawaai maken.

Alcatraz gevangenis in San Francisco
Alcatraz gevangenis in San Francisco

Wanneer je een bezoek brengt aan de gevangenis neemt de audiotour op Alcatraz je mee over het hele eiland en door de oude gevangenis. Je kan bijna op elke plek en ieder gebouw komen. Via de koptelefoons hoor je de gevangenen vertellen over de cellenblokken, het leven achter slot en grendel en zelfs over de appartementencomplexen waar de negentig bewakers en hun gezinnen woonden.

De verhalen van Alcatraz

Het is beklemmend om langs de cellen te lopen. Met de verhalen van de gevangenen in je hoofd heb je bijna het gevoel dat al jouw vrijheid je is afgenomen en merk je hoe benauwend het is om in zo’n kleine cel te zitten. Zeker wanneer je even in het donker van de isoleercel gaat staan.

Het is vreemd om na de tour weer buiten te staan, in de zon, met uitzicht op San Francisco. De stad lijkt nu ineens heel ver weg.

Een bezoek aan Alcatraz kan niet ontbreken tijdens je reis door Californië en je bezoek aan San Francisco. Vanaf Pier 33 in San Francisco gaan dagelijks meerdere boten naar het eiland. Boek je ticket op tijd. Zeker in de zomerperiode zijn deze snel uitverkocht. Bij het boeken kies je alleen de tijd waarop de boot naar het eiland vertrekt. Je kan op het eiland zelf beslissen hoe laat je terug vaart en bent hierdoor vrij om het eiland op je eigen tempo te verkennen. Lees ook: Fietsen over de Golden Gate Bridge en De ultieme Roadtrip Westkust USA.

Linnenkamer van Alcatraz in San Francisco
Linnenkamer van Alcatraz in San Francisco

Ook leuk om te lezen!

15 comments

Jessica oktober 4, 2017 - 4:29 pm

Ik was vorig jaar een paar dagen in San Francisco, maar jammer genoeg konden we geen kaartjes meer halen voor Alcazar. Een goede reden om nog een keer terug te gaan hiernaartoe, want het is inderdaad een zeer interessante plek! 🙂

Reageren
Laura | Travelvibe oktober 4, 2017 - 6:07 pm

Wow, ik kan me voorstellen dat dit echt wel indruk maakt…

Reageren
Jenny oktober 5, 2017 - 9:19 am

Het lijkt me heel bijzonder om hier een rondleiding te volgen! Een beladen plek – lijkt me.

Reageren
Marcella oktober 5, 2017 - 4:25 pm

Ik was er 6 jaar geleden, en vond het een heel intrigerende plek!

Reageren
Niels oktober 7, 2017 - 9:27 am

Ik wist dat het zicht bij het vasteland lag maar als je het dan op je foto’s voorbij ziet komen is het echt onwerkelijk. Dat moet voor de gevangenen ook een marteling zijn geweest. Wetend dat je vrijheid kan zien maar tegelijkertijd ook wetend dat je er nooit zal komen. Ik heb er laatst een documentaire gezien over die rubberboot en of ze het wel of niet gehaald hadden. In theorie was het mogelijk maar dan zouden ze wel heel veel geluk gehad moeten hebben.

Reageren
Eva oktober 9, 2017 - 9:51 am

Veel over gehoord, gezien en gelezen, maar Alcatraz zag ik nimmer met eigen ogen.

Reageren
Yvonne oktober 10, 2017 - 11:33 am

Dit lijkt me een indrukwekkende plek om te bezoeken en ik kan me voorstellen dat je door de verhalen in zo’n tour de gevangenen haast voor je kan zien.. hoe ze de stad zagen liggen en de geluiden hoorden.

Reageren
Sanne oktober 11, 2017 - 4:28 pm

Ik zou dit zeker niet overslaan als ik SF bezoek. Ik was afgelopen week in Dublin ook in een gevangenis en dat was ook de moeite waard

Reageren
Marcel oktober 14, 2017 - 9:17 am

Wij hebben in mei Alcatraz bezocht en ook ik was onder de indruk. De stemmen en geluiden die je hoort tijdens de tour zijn indringend, alsof je je tussen de gevangenen begeeft. Een intrigerende plek die je bezocht moet hebben als je in SF bent.

Reageren
Martin oktober 14, 2017 - 10:14 am

Ja, daar moet je heen als je in de buurt bent. Gevangenis is zo bekend….leuk om te zien. Ook wel bijzonder dat we niet zeker weten of het iemand gelukt is om te ontsnappen…

Reageren
Diana oktober 14, 2017 - 1:27 pm

Deze plek altijd al willen bezoeken. Heb ook iets met gevangenissen. Ze laten een geschiedenis achter en dat vind ik interessant.

Reageren
Jacomijn Heupink oktober 16, 2017 - 7:34 pm

Een gevangenis bezoeken is altijd indrukwekkend en vooral als het zo’n lange en indrukwekkende historie heeft!

Reageren
Sanne oktober 18, 2017 - 2:25 pm

Lijkt me heel indrukwekkend om dit te bezoeken. Er is laatst een documentaire gemaakt over de mogelijke ontsnapping. Nederlandse wetenschappers hebben dit onderzocht en als alle omstandigheden goed waren op dat moment moet het mogelijk geweest zijn om levend de kant te halen. Het was een hele intrigerende documentaire om te zien.

Reageren
Gabrielle oktober 20, 2017 - 7:49 pm

Bijzondere ervaring! Een gevangenis bezoeken is altijd heftig, maar Alcatraz lijkt mij helemaal bijzonder omdat de geschiedenis zo lang en indrukwekkend is.

Reageren
Kelly november 15, 2017 - 9:04 pm

Wat fijn dat ik nu een aantal foto’s zie. Ik wilde er eigenlijk naar toe, maar mijn Slowaakse kamergenoot gaf aan dat er niets aan was. Zij was er geweest en vond het erg tegenvallen. Heb toen besloten om toch niet te gaan en achteraf had ik daar erge spijt van. Het lijkt me toch wel erg indrukwekkend en het hoort er gewoon bij 🙂

Reageren

Laat een bericht achter